Då är jag tillbaka igen, i Lightroom efter en liten utsvävning till Adobe Bridge. Anledningen till att jag bytte från första början var att jag helt enkelt skulle lära mig Bridge ordentligt för att kunna ge hjälp i programvaran på mina workshops (för de som använder Bridge). Bridge var bra men Lightroom är så mycket bättre på det mesta vad gäller arkivering, kontroll och möjligheter. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men jag har faktiskt saknat Lightroomkatalogen.

Den största anledningen och åsikten till varför man inte gillar Lightrooms gränsnitt eller Lightroomkatalogen brukar bero på ett ovetande hur Lightroom Classic CC faktiskt är uppbyggt. Vet man det så blir hela gränssnittet väldigt logiskt.  Ett annat problem som jag ofta hör är att Lightroom är väldigt långsamt. Till viss del håller jag med, men förbättringar görs vid varje uppgradering och nu när Adobe stödjer GPU i Lightroom går det mycket snabbare. Eftersom vi arbetar mot bilder som bara är speglingar av de fysiska bilderna som vi har på hårddisken, i Lightroom, är det många som hävdar att Lighroom är mycket långsammare än exempelvis Bridge. Jag håller inte med, efter erfarenhet.

Adobe Bridge är bra men Lightroom Classic CC är bättre.

Nu säger jag inte att Bridge är en dålig RAW-visare (för du efterbehandlar dina bilder i Camera RAW och inte Bridge, sedan eventuellt vidare till Photoshop CC. Integrationen med Photoshop CC är bra och du har en del möjligheter till katalogisering i Bridge. Dock inte i samma omfattning. Bridge är inte heller en RAW-redigerare vilket Lightroom är. Något som är mycket behändigt, även om jag ofta också efterbehandlar mina bilder i Photoshop.

Men, som sagt, jag är tillbaka till Lightroom Classic CC igen, utan att titta bakåt. Jag tycker dock att det är extermt viktigt att jag som kursledare och workshopsledare har full koll på de flesta av de programvaror som finns tillgängliga där ute. Det gäller också olika kameramärken!

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!