Idag visar jag dig hur jag gör för att sortera bilder i Lightroom. Närmare bestämt hur jag gör för att sortera bilder – direkt efter en fotosession eller fotoresa. #lightroom Det är viktigt att du inte låter ditt bildarkiv växa allt för mycket – utan kontroll.

När jag sorterar mina bilder i Lightroom utgår jag ifrån tre olika parametrar.

1. X på tangentbordet för att avvisa bilder.

2. Poängsättning (en etta) för att markera mina favoriter och sortera i Lightroom.

3. Låta bilder som jag inte vet vad jag ska göra med, ligga kvar.

När jag sorterar mina bilder i Lightroom Classic CC gör jag först en grovsortering i bildmaterialet – det är detta skede som denna video handlar om. Här skiljer jag ut de bra bilderna mot de mindre bra, och kastar dessutom en hel del bilder från SD-kortet. Min sortering i Lightroom brukar gå ganska så snabbt och jag stannar sällan och begrundar mina beslut allt för mycket. Jag producerar väldigt mycket bilder årligen och det skulle bli helt omöjligt att spara alla bilder. Både för ordning och reda i arkivet men också för diskkapacitet. Om du fotograferar lite och inte tar så mycket bilder kanske du inte behöver vara lika selektiv i ditt urval.

I grund och botten handlar det om att få kontroll över ditt bildarkiv men också att hitta dina guldkorn. Dessa glöms ofta bort i en mängd av andra bilder så det du vill göra är att försöka framhäva dem. Jag använder mig av poängsättning, färgetiketter och till viss del flaggor för att göra detta.

Det finns många olika verktyg i Lightroom som hjälper dig att sortera bilder i Lightroom. Vad som är viktigt att förstå är att dessa olika verktyg inte betyder någonting innan du själv har bestämt dig för vad de ska betyda för ditt arkivsystem. Därför tycker jag personligen, om du inte redan har gjort det, att du sätter dig ner med papper och penna och skissar upp ditt arkivsystem och vad de olika parametrarna ska betyda.

I den här videon visar jag hur jag sorterar mina bilder i Lightroom. Även om du inte kommer att göra på samma sätt hoppas jag att du finner inspiration till att få ett mer balanserat bildarkiv och göra dig av med de bilder som du inte behöver.

INTRODUKTION – VARFÖR SKA DU BRY DIG? (00:42) – https://youtu.be/LEk8mCA_5W4?t=42

VILKA VERKTYG ANVÄNDER JAG FÖR ATT SORTERA I LIGHTROOM (01:54) – https://youtu.be/LEk8mCA_5W4?t=114

GROVSORTERINGEN EFTER EN FOTOSESSION (03:31) – https://youtu.be/LEk8mCA_5W4?t=211

HUR JAG GÖR MIG AV MED BILDER SOM JAG INTE VILL HA & SPARAR DE BÄSTA (04:55) – https://youtu.be/LEk8mCA_5W4?t=295

FILTRERA EFTER FÄRGETIKETTER & POÄNGSÄTTNING – HUR JAG GÖR (09:52) – https://youtu.be/LEk8mCA_5W4?t=592

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!