Guldmarkattan är en primat som lever i ett begränsat område i Virungabergen mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa. Jag har haft möjligheten att fotografera den här fantastiska markattan i Virungabergen i Mgahinga national park i sydvästra Uganda. Guldmarkattan har fått sitt namn efter sin päls som på delar av den är just gyllende. Den lever på höjder mellan cirka 2500 och 3550 meter över havet. På den här höjden tar vildväxande bambu över. Bambu utgör också guldmarkattans huvudsakliga föda.

Av alla de primater som vi söker efter är guldmarkattan den svåraste på grund av två anledningar, den rör sig väldigt snabbt och befinner sig på höjder över både bergsgorillor och schimpanser. Att till slut efter några timmars vandring -mestadels uppför få se dessa vackra guldprydda primater i den täta och vackra regnskogen är något alldeles speciellt. Mgahinga nationalpark gör verkligen skäl för sin slogan ”The nationalpark where silver meets gold”. Detta eftersom nationalparken inrymmer både bergsgorillor och guldmarkatta.

Det vetenskapliga namnet på guldmarkatta är Cercopithecus kandti. Guldmarkattan är rödlistad och klassas som starkt hotad. Trots att den lever i en skyddad nationalpark så är skogsavverkning och biotopförstörelse ett ständigt hot mot denna endemiska art. Det är här Fröstad Naturfotos ekoturism kan hjälpa till att skydda guldmarkattan i dessa områden.

? 3 snabba fakta om guldmarkatta.

  • Lever endemiskt i Virungabergen mellan Rwanda, Uganda & Kongo-Kinshasa.
  • Guldmarkattan livnär sig främst på bambu.
  • Sitt namn har guldmarkattan fått från sin delvis gyllene päls.
Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!