Du har säkert någon gång sökt igenom ditt bildarkiv och funnit bilder som du känner starkt inför. Naturbilder som du annars skulle kasta i papperskorgen?

Jag förespråkar ofta att slänga så mycket bilder som möjligt. Dock enbart de bilder som är uppenbart tekniskt dåliga, det finns ingen anledning till att spara dessa så länge de inte har ett sentimentalt värde för dig eller visar någon specifik och spännande händelse. Är de oskarpa och du har missat fokus, släng den!

”De bilder du har markerat som favoriter på förhand får ett sentimentalt värde skrivit till sig.”

Struktur är viktigt! 

Ditt argument mot detta kanske är att idag kostar utrymme ingenting. Du kan köpa en extern hårddisk med bra kapacitet för under 1000-lappen. Absolut! Men detta handlar inte om utrymmet utan om att ha struktur och ordning på sina naturbilder.

Varför behöver du då ha struktur? Du kanske känner dig bekväm i att leva i ett katalogkaos. Den absolut största anledningen är att det är enklare att missa dina guldklimpar i ditt arkiv. Med tonvis av bilder på disken är det lätt att de små naggande bra bilderna i ditt arkiv aldrig kommer upp till ytan. Bilder som kanske till och med kan vara bättre än dina favoriter från samma fotosession.

De bilder du har markerat som favoriter på förhand får ett sentimentalt värde skrivit till sig. Det är svårt att kunna koppla bort bilden med den händelse du precis upplevde. Det är därför ofta dina absolut bästa bilder ligger kvar i arkivet och samlar damm. Höj upp dem till favoriterna!

Få ordning på ditt bildarkiv!

Många personer kontaktar mig för att få en privatkurs i Lightroom. Ofta handlar det om att de saknar en struktur och medveten plan för sin bildarkivering. Jag kan kan ge dig en personlig anpassat flödesschema som du kan utgå ifrån för att kunna gräva guld i ditt arkiv.

Favoriterna ska vara lätta att hitta!

Ärligt talat när jag har varit borta på en fotoresa till, låt oss säga Rondane. Då vet jag personligen vilka de bästa bilderna är redan innan jag lastar över dem till redigering. Eller i alla fall låter jag mig tro det, men ofta är det långt från sanningen. Jag brukar därför vänta minst 2 månader efter ett fototillfälle (där resultatet är viktigt), innan jag kollar över de övriga som inte direkt fick en plats hos mina favoriter. Jag gräver helt enkelt guld i mitt eget bildarkiv.

De första favoriterna som jag visste skulle bli favoriter redan i fält är viktiga. De är fotoresans eller fotosessionens härligaste period, men det är inte säkert att det är de bästa bilderna. Dina tankar är helt enkelt alldeles för präglade av andra sinnen som du upplevde när bilden togs. Det kan vara svårt eller kanske till och med omöjligt för en tredjepart som inte var på plats att kunna uppleva detsamma som du gjorde på platsen när bilden togs.

Det finns ett begrepp som är: ”Kill your darlings” och det passar verkligen in här!