En fråga som alltid återkommer är; Niklas, vad gör du med alla dina bilder?

Känner du igen frågan?! Jag tänkte väl det! Innan vi går in på vad du kan göra med dina, får du här en kort introduktion vad jag gör med mina bilder. Även om jag inte gillar frågeställning ”vad gör du med alla dina bilder”, med det kommer vi till.

Jag skulle först vilja klargöra att jag främst skapar berättelser med mina bilder. Sällan finner jag något speciellt i enstaka bilder utan tycker att sammanhanget i bilden är viktigt. En bild blir ofta mer värd för mig när det finns en historia bakom bilden i och med att andra fotografier lyfter den enskilda bilden till något större. Här kommer dock några punkter ”vad jag gör med mina bilder”.

 • Bilder till pågående projekt.
 • Bilder till mina fotoresor.
 • Bilder till workshops och kurser för referensmaterial.
 • Bilder till tryckta tidningar och böcker.
 • Bilder för utskrift och utställningar.
 • Bilder till försäljning.
 • Bilder på social media.
 • Bilder för min egen skull.

Har du svårt att välja ut vilka bilder som är bra? Eller är det kaos i bildarkivet?

Gå en privatkurs i Lightroom hos mig och få ordning på dina naturbilder!

Det är många innan dig som gått privatkurs i Lightroom hos mig, läs omdömena.

I denna introduktionskurs i Lightroom arbetar vi oss framåt i ett lugnt tempo.

Detta är vad jag i stort använder mina bilder till. Nu har vi kommit fram till det mest intressanta i denna korta artikel. Vad ska du använda dina bilder till? Här nedan ger jag 5 stycken förslag:

 • Visa dem på sociala medier

Det är många som idag beklagar sig på sociala medier och då Facebook specifikt. Bekymren tycks vara flödet av bilder och fokus på antal likes. Flödet är stort så att man inte ”hinner” se allt och man får för få likes. Faktum är dock att Facebook är ett jättebra sätt att synas på. Det är gratis och du kan nå massor olika personer som du annars inte kunnat nå ut till med dina bilder.

Mitt tips är att också testa Instagram som är en ny uppstickare i sammanhanget. Tänk också på att du inte måste se allt. Algoritmen som FB styrs av kommer heller inte tillåta dig att göra det på grund av all information som finns där ute och du, fokusera inte på antal likes! De flesta bilder jag gillar på FB får ”få” likes och det beror inte på att bilden är dålig! Det handlar om att man inte är lika aktiv på FB eller har lika många vänner som de ”populära” FB-kontona.

 • Skriv ut dina bilder

Att printa ut dina bilder och få den fysiska bilden direkt i handen, känna kanterna och lukten av nyprintat papper är något alldeles speciellt. Ofta är det den ultimata slutprodukten för en bild när den blir utprintad, i alla fall för de fotografer som tycker att bilder i fysisk form är den ”äkta” bilden. Personligen gillar jag kombinationen av de båda.

 • Ha en fotoutställning

När du väl har skrivit ut din bild på fint art-papper och ramat in dem kanske det är dags att ta steget och visa dina bilder för en publik? (IRL, då förstås). Det kan till en början kännas både skrämmande och nervöst men det är det alltid första gången. Om det känns lättare kanske någon av dina fotokompisar vill ställa ut samtidigt med dig?

Det finns flera lokaler i de flesta städer som du kan hyra in dig i eller varför inte fråga på det lokala fiket eller biblioteket?

 • Ansök till fotoklubben

Att kunna få sina bilder visade på andra ställen än på Internet rekommenderas den lokala fotoklubben. Där kan du dessutom få lite nyttig kritik på dina naturbilder. Det brukar som regel inte vara några problem för dig som medlem att få föreläsa med dina bilder. En del fotoklubbar har det också som stående punkt med bildvisning mig veterligen.

 • Skapa bilder för din egen skull

Detta är sannolikt den mest viktigaste punkten. Som amatörfotograf är det främst för din egen skull du skapar dina naturbilder. Du är inte styrd ekonomiskt av att producera bilder och inte heller beroende av fotograferingen som inkomst.