Av: Barbro Nelly.

Från fotoresan: Dovrefjell och myskoxar 2019.

Den fjärde februari är det dags att lasta Volvon full för resan till Dovre. Jag och en vän åker hemifrån klockan fem på morgonen med stopp på vägen för att ta upp ytterligare en fotograf. Nu är verkligen bilen fullastad!

Anländer till Dovregubben.

Resan går bra och vi anländer till Dovregubben tolv timmar efter start. Fjärilarna dansar i magen, kommer jag, en 67-åring kvinna, att kunna hänga med de andra? Jag är glad att jag tränat i Ombergs backar inför detta kraftprov!

Två kamerasystem är med, min tunga Canon fullformat och min betydligt lättare Panasonic Lumix  G9 med favoritobjektiven 100-400 mm plus lite annat. Valet blir att Lumixen får följa med varje dag.

Första dagen.

Dag ett leder vår guide oss långt in i Dovremassivet där han sett myskoxar tidigare. Vi traskar med våra snöskor på fötterna cirka sex kilometer innan vi får syn på djuren. Tur att jag tog med stavar!

Lyckan är stor, benen som spagetti, men vi får våra första bilder. På tillbakavägen börjar fötterna ömma. Blåsorna tejpas på kvällen och ställer inte till med vidare problem.

Det är en god idé att ta med sig stavar när vi vandrar i ett vintrigt Dovrefjell.

Myskoxar i snöyra.

Plötsligt står den där bakom krönet, överlevaren från istiden, myskoxen!

Fler myskoxar.

Dag två går vi samma väg igen, nu går det lättare, och vi fortsätter lite längre, närmare myskoxarna.

Helt plötsligt står de bakom en kulle och tittar på oss! Ingen panik, varken hos dem eller oss. De låter oss ta lite bilder och fortsätter sedan med sitt. Vi stannar tills kylan gör sig påmind och vi går hemåt igen. Vilken dag, lite snöfall och myskoxarna i sin rätta miljö!

Dag tre tar vi det lite lugnare, börjar med landskap i soluppgången och fotograferar Snöhetta i underbart morgonljus. Därefter en kortare vandring i vackra Grönbacken, med mer landskapsfoto. Vi ser myskoxar på avstånd men beslutar gå dit nästa dag.

Myskoxar med låg vinkel i ett kargt landskap.

Det ikoniska berget Snöhetta i det första morgonljuset.

Sista fotodagen.

Dag fyra, som är vår sista fotodag, vandrar vi mot myskoxarna som vi såg dagen innan. Lite mer lös snö att pulsa i, men nu är benen vana och det går bra. Myskoxarna håller oss under uppsikt, men bryr sig inte om att vi kommer lite närmre. Solen lyser, lite snödrev utmed marken. Det är fina förutsättningar för att få snygga bilder. Vi lägger oss ner för att få låg vinkel där djuren tittar upp bakom de snötäckta stenarna.

Nöjda och glada över vår dag tar vi oss hemåt medan solen sakta sjunker allt längre ner mot horisonten och ljuset skimrar över de snöiga vidderna.

På kvällen åker vi ner till Dombås för att äta en festlig middag tillsammans och tidigt nästa morgon börjar vi hemresan. Nu har vi många fina minnen av våra möten med myskoxarna på minneskorten, och ett digert arbete väntar med urval och redigering.

Dovrefjell vintertid är så mycket mer än bara myskoxar. Landskapet är magiskt vackert.

Gästbloggare är Barbro Nelly från, Ödeshög.

Här kan du se fler av Barbros bilder: http://bnelly.eu/

Ännu fler myskoxebilder och Dovrefjellsbilder av Barbro finner du här: http://bnelly.eu/viewpf.htm?pfID=383746

Från Fotoresan: Dovrefjell och myskoxar 2019.