När du lär dig att efterbehandla dina naturbilder selektivt så öppnas en helt ny värld av möjligheter till att få dina bilder att lyfta till nästa nivå. Jag ser flera duktiga fotografer, som idag brister på det digitala fotot där efterbehandling och då speciellt selektiv efterbehandling blir allt viktigare.

Vad menas med selektiv efterbehandling?

Vad betyder då selektiv efterbehandling, det låter komplicerat! Egentligen är det inte mer komplicerat än att lära sig grunderna i exempelvis Lightroom eller Photoshop. Det handlar däremot om att arbeta med dina naturbilder på ett annat sätt än att bara dra i reglage.

När du gör en selektiv efterbehandling påverkar du delar i bilden snarare än att påverka bilden i sin helhet. Du kan exempelvis göra selektiva områden mer kontrastrika, öka mättnad eller lyster. Du kan arbeta med bakgrunden och lyfta fram ditt huvudmotiv, eller arbeta med dodge & burn. Möjligheterna är många.

Selektiv efterbehandling är vägen framåt för att lyfta dina naturbilder till nästa nivå!

Du väljer vad som ska lyftas fram i bilden.

Den största fördelen med att arbeta selektiv med en bild är att du väljer vad som ska lyftas fram i bilden genom att dra betraktaren mot det området. Detta kan göras med lokala nivåer, lokal kontrast eller lokal skärpa och mer. Du har säkert hört talas om att en bild kan ”poppa”, det vill säga att den lyfter de där sista stegen från att vara en bra bild till att bli wow! Det är selektiv efterbehandling.

Vart vill du ta bilden härnäst?

Selektiv efterbehandling handlar också om att veta vart du vill ta bilden efter att du har tryckt på utlösarknappen på kameran. Du bör hela tiden ha efterbehandlingen i bakhuvudet vid fotoögonblicket eller straxt därefter. Detta om du väljer att fotografera i RAW.

Idag är efterbehandling av dina naturfotografier ett måste (om du fotograferar i RAW). Jag vill dra det så långt och säga att din naturfotografering idag bör bestå av 50% fotograferande i fält och 50% efterbehandling, urval och sortering.

Just nu kan du boka min efterbehandlingskurs i selektiv efterbehandling. Lyft dina naturbilder till nästa nivå.


Här kan du läsa mer om kursen >

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me