Idag är efterbehandling en mycket stor del av din fotografering. Det är här du kan särskilja dig och din fotografering mot andra fotografer.

Jag ser ofta väldigt duktiga naturfotografer som har för knapphändig kunskap i efterbehandlingen och med handen på hjärtat, om du vill komma någonstans med din naturfotografering idag, måste du hantera efterbehandlingen.

Idag är efterbehandling av dina naturfotografier ett måste (främst om du fotograferar i RAW)! Jag vill dra det så långt och säga att din naturfotografering idag bör bestå av 50% fotograferande i fält och 50% efterbehandling, urval och sortering (kanske till och med 40% – 60%).

” Du bör ta kontroll över detta så att du inte låter många av de riktigt bra bilderna falla i glömska eller ännu värre, riskera att de ska raderas!”.

  1. Dina bilder blir bättre

Ja, svårare än så kanske det inte behöver vara. Du lyfter helt enkelt dina naturfotobilder genom att efterbehandla dem! Ställ dig själv frågan varför du inte bör göra det bästa av dina bilder!? Varför nöja dig med halvfärdiga bilder när du kan göra dem så mycket bättre?

De allra flesta som säger nej till efterbehandling har ofta bristande kunskaper inom just efterbehandling, så varför inte utveckla dina kunskaper till det bättre?

Det finns personer där ute som kan lägga flera tusentals kronor på nya kameror och utrustning men som har så pass grundläggande kunskaper i efterbehandling så att deras pengar de lade på ny teknik lika gärna kunde kastas i sjön.

  1. Sortering 

Om du använder dig av en programvara till efterbehandlingen som också kan hantera sortering och arkiv ska du skatta dig lycklig. Programvaror som Adobe Lightroom, Adobe Bridge är till för din arkivering av bilder.

Det är extremt tidsödande och onödigt att behöva leta efter en bild som har försvunnit eller för den delen inte ha kontroll över vilka bilder du har i ditt arkiv. Det som saknas är då tydlig struktur och arbetsflöde!

Eftersom jag själv anser och arbetar professionellt efter mottot att efterbehandling av dina naturfotografier är så pass viktigt, vill jag erbjuda dig som åker på en fotoresa med mig Lightroomutbildning!  Detta helt utan någon extrakostnad på redan fantastiskt prisvärda fotoresor, det kallar jag en bra ”deal”!

På din fotoresa kommer vi aktivt arbeta med våra bilder i Lightroom Classic CC (eller det fotoredigeringsverktyg som du använder), för att du ska få med dig så bra bilder hem igen som möjligt.

    3. Urval

Det har säkert hänt dig också, att du hittar guldklimpar i ditt arkiv som du inte visste fanns. Som regel har du då brustit i ditt urval sannolikt beroende på arbetsflödet.

Du bör ta kontroll över detta så att du inte låter många av de riktigt bra bilderna falla i glömska eller ännu värre, riskera att de ska raderas!