Du har säkert hört dessa begrepp tidigare, Adobe RGB och SRGB. Både Adobe RGB och SRGB är färgrymder men vad skiljer dessa åt?

  • Färgrymden i en bild avgör hur stort totalomfång av färger och nyanser som bilden kan visa.

Enkelt förklarat bör du när du ska visa bilder på digitala skärmar, exempelvis på datorskärmen, en projektor eller en TV använda färgrymden SRGB. Anledningen till detta är att tillverkarna av dessa digitala skärmar under 90-talet kom överens om att använda en och samma färgrymd, nämligen SRGB. Detta förenklade inte bara produktionen för tillverkarna utan även för oss konsumenter. Så idag när du ska visa din bild på digitala skärmar är färgrymden SRGB det som gäller.

När ska du då använda färgrymden Adobe RGB? Återigen, lite enklare förklarat till alla arbeten som innebär att din bild ska printas på en skrivare. Ha lite is i magen så kommer jag strax att förklara varför.

Något som få vet?

En vanlig missuppfattning jag tror att många amatörfotografer har är att du alltid måste bestämma vilken färgrymd du ska fotografera i, redan när du tar bilden i kameran. Det stämmer faktiskt inte. Om du väljer att fotografera i RAW har du alltid med dig så pass stor färgrymd att det räcker till Adobe RGB och även Prophoto RGB som är en ännu större färgrymd än Adobe RGB.

Så med andra ord bestämmer du själv vid export av din RAW-fil vilken färgrymd den ska ha. För skärm, SRGB och för exempelvis print AdobeRGB. Däremot om du väljer att fotografera i jpeg, måste du välja i vilken färgrymd du ska fotografera innan du gör exponeringen, detta kan inte ändras i efterhand, eller kan det?

Färgrymd.

Här ser du en färgrymd där den vita triangeln är SRGB och den gula triangeln är Adobe RGB. Som du kan se innehåller Adobe RGB (den gula triangeln) mer färnyanser än SRGB (vit triangel). Skillnaden ligger främst i toner från blå, cyan till grön samt orange. Det finns ytterligare en färgrymd som heter Prophoto RGB som har ett större färgomfång än Adobe RGB, men denna finns inte med på denna bild.

SRGB till Adobe RGB eller Adobe RGB till SRGB?

En komplicerad rubrik behöver inte vara detsamma som ett komplicerat svar. Eftersom Adobe RGB färgrymden rymmer mer färgnyanser än SRGB går det att ”nedgradera” Adobe RGB till SRGB. Däremot kommer du inte att ha möjligheten att ”uppgradera” SRGB färgrymden till Adobe RGB eftersom SRGB innehåller mindre färgnyanser än Adobe RGB.

Därför ska du om detta är viktigt för dig alltid fotografera i RAW så att du vid export kan sätta rätt färgrymd för rätt ändamål. Vi vill väl alltid ha ut så mycket information i färgerna som möjligt på våra kameror?

Hur påverkar färgrymden bilden i praktiken?

Teoretiskt förstår du nu säkert varför du ska fotografera i Raw och sedan välja rätt färgrymd för rätt arbete. Att använda sig av en större färgrymd som exempelvis Adobe RGB eller Prophoto RGB ger dock inte mer fördelar färgmässigt om du inte väljer rätt media att presentera bilden på. Faktum är att en större färgrymd faktiskt kan skada din bilds färger om du väljer att visa en bild på sociala medier eller din hemsida som har färgrymden Adobe RGB.  Detta eftersom de digitala skärmarna som vi använder oss av idag är optimerade för SRGB.

Som jag har beskrivit ovan gör vi rätt i att exportera en bild eller välja färgrymden i Adobe RGB när vi ska göra en utskrift. Anledningen till detta är att skrivarna och fotografierna som skrivs ut kan hantera en större färgrymd i detta fall Adobe RGB. Du kommer då att kunna, förutsatt att din bild innehåller många olika nyanser av cyan till grönt eller orange, se ett större färgomfång i dessa färger på din utskrivna bild om du arbetar med färgrymden Adobe RGB.

Det viktigaste du bör veta om färgrymd för dina arbeten med naturbilder är:

  • När du fotograferar i RAW har du redan färginformationen för att arbeta med din bild i tre olika färgrymder: SRGB, Adobe RGB & Prophoto RGB. Notera att du inte kan välja ProPhoto RGB i kameran när du fotograferar i jpeg.
  • När du ska visa bilder på skärmar av olika slag ska du visa din bild i SRGB färgrymd.
  • När du ska skriva ut din bild på papper ska du välja Adobe RGB som färgrymd.
Tiveden göl.

En göl fotograferad i den blå timmen, från Tiveden nationalpark. Bilden innehåller många olika nyanser av blått och cyan. Detta är färgnyanser som Adobe RGB färgrymden täcker bättre än SRGB.

Vad har du för datorskärm?

Jag har tidigare i denna artikel skrivit att skärmarnas standard är SRGB. Det stämmer också, men det är inte hela sanningen.  För oss som arbetar med bild i efterbehandlingen och måste få en sådan noggrann färgåtergivning som möjligt tillverkas skärmar idag som också täcker stora delar av Adobe RGB färgrymden. På dedikerade skärmar med IPS-paneler avsedda för fotografi kan du se att tillverkaren stoltserar med termer som ”täcker 99% av Adobe RGB”. Vilket i sin tur betyder att skärmen har möjlighet att visa 99% av färgrymden Adobe RGB.

Hur stor skillnad gör det på mina utskrifter?

När vi tittar på det rent teoretiskt står det klart att det är bättre att välja Adobe RGB vid utskrift. Det är också något som du ska göra om du har möjlighet till att välja Adobe RGB i exporten.

Men hur mycket skillnad gör det i verkligheten, kan du se skillnad på en utskrift från en bild som har färgrymden SRGB eller Adobe RGB. Mitt svar blir ett tveksamt ja. Lägger du två utskrifter sida vid sida som har mycket färgnyanser som faller inom Adobe RGBs extra färgrymd, då kommer du att se en skillnad på rikare färger i just de färgtonerna. Skulle vi däremot visa två olika bilder, en med SRGB och en med Adobe RGB skulle de allra flesta inte kunna se någon skillnad på de båda utskrifterna. Här finns det andra parametrar som är viktigare, exempelvis att kunna ställa bilden rätt i efterbehandlingen för utskrift.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!