I och med lanseringen av en helt fantastisk och ut i fingerspetsarna skräddarsydd resa till arktiska Varanger i Nordnoge, tänkte jag ge dig 5 snabba tips när du fotograferar i snö och kyla.

Jo jag vet att kylan snart är över och våren väntar precis runt husknuten. Det är härligt, det tycker jag med. Bär då med dig dessa 5 snabba tips till nästa vinter – eller varför inte till Varanger 2019?

Använd hand- och fotvärmare

Jo visst, det är lite macho att frysa. Bege sig ut på expeditioner och sova i tält mitt i vintern. Om du är en sådan person som fryser fingrarna av dig så fort det blir några minusgrader gör det ingenting! Alla är vi olika (en del tål kyla andra värme).

Det finns dock ett jättebra sätt att värma dina fingrar och tår i alla fall lite. Köp handvärmare och fotvärmare!

Hellre få bra bilder än många dåliga

När man fryser och är kall är det lockande att röra på sig. Jag ser ofta många göra misstaget att de låter kylan påverka deras fotografiska förmåga. Man hastar framåt och lägger inte märke till detaljer i bilden. De försöker att fotografera så mycket som möjligt. Irrar planlöst runt och huttrar.

Jag säger såhär, koncentrera dig på endast ett fåtal genomtänkta bilder. Arbeta gärna med stativ så att det får ta lite tid att ställa upp stativet och pejla in kompositionen. Hellre en bra och genomtänkt bild på minneskortet än tio dåliga.

Gå tajt inpå

Om du åker till en plats som i stort sett är sönderfotograferad, exempelvis vissa delar av Lofoten, försök att gå tajtare inpå landskapet. Arbeta mer med intima landskap och närbilder. Det finns massor att upptäcka i dessa små utsnitt. Dessutom behöver du då inte fotografera vyer som alla andra också fotograferar. Dina bilder blir mer unika.

Snö som förgrund

En mycket trevlig sak med att fotografera ett snölandskap i -25 grader är att du kan arbeta med snö som förgrund. Till skillnad från när det är barmark ute när du måste leta förgrunder som passar, kan du istället jobba med bara snö. Ja du hörde rätt, snö och ett kort skärpedjup fungerar ypperligt för att skapa djup in ett landskap på vintern.

Storm ska med på bild!

Tycker du att det är lockande att krypa upp i soffan med en varm dryck och en härlig bok när det stormar utanför och snöfallet piskar mot hustaket? Glöm det! Det är nu du ska packa ner din kamerautrustning och bege dig ut och känna naturens vrede. Storm vintertid blir alltid bra på bild! Jag lovar dig! Bege dig ut med mössan neddragen och fånga det fantastiska spektaklet på bild.

Ett tips är att manuellt fokusera på snön med något spännande i bakgrunden. Varför inte konturerna av en gammal ek.

I fokus: Arktiska Varanger i Nordnorge 2019

  • Fantastiska landskap i karg och artisk miljö.
  •  Ett eldorado av sjöfågel och artiska arter.
  •  Kom riktigt nära praktejder, alförrädare, alfågel och vanlig ejder.
  •  Hornøya med lunnefågel, toppskarv, sillgrisslor och andra sjöfåglar.
  •  Stor chans att fotografera havsörn.
  •  Fotografera renar, säl och skogshare.
  •  Norrsken mitt uppe på högfjället.
  •  Pittoreska fiskebyar.

Det här en fotoresa till arktiska Varanger (Várnjárga) i Nordnorge nära den ryska gränsen som verkligen har extra allt! Upplev de fantastiska landskapen och det fascinerande fågellivet både nära inpå och på distans. Det speciella ljuset här uppe i det nordligaste Norge är något du kommer att få uppleva och inbjuder till landskapsfotografering av allra högsta klass.

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok ”30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.