Två filter jag inte kan vara utan är polariseringsfilter och ND-filter. Dessa två filter använder jag flitigt när jag fotograferar, framför allt landskap. Tidigare har jag använt LEE-filters kvadratiska filterlösningar. Där jag monterar anpassningsringar och sedan själva hållaren för de kvadratiska filtren, och till sist själva filtret. Det har fungerat bra men jag tycker också att det har varit mycket omständligt att byta från filter på kameran – och inte filter på kameran. Systemet har också varit svårt att packa ner då jag sällan vill montera ner hållaren. Filtren har varit av bra kvalitet men med en viss magenta ton i sig som har stört mig. Visserligen är det bara några tryckningar bort i Lightroom att få bort färgsticket men ändå.

Även om jag har trivts med mina LEE-filter i många år har jag nu gått över till ett helt magnetiskt system från Kase, som jag kan lovorda på många sätt. Jag bör tillägga att jag inte på något sätt är sponsrad av Kase-filters.

En magnetisk lösning

De magnetiska filtren fungerar så att du först fäster en filterram på objektivet. Denna filterram är smal och rund och tar inte mycket plats. Eftersom både filterramen och det runda filtret är magnetiska fäster de direkt mot varandra. Det är otroligt smidigt! Om du sedan vill fästa fler filter, till exempel både ett polariseringsfilter och ett ND-filter, är det enkelt att göra det genom att bara placera dem på varandra. Magnetismen kommer att hålla dem på plats.

Vissa filterramar passar direkt på olika filtergängor, de vanligaste är: 77, 82 och 95 mm. Om du har en annan filtergänga på ditt eller dina objektiv går det att köpa till en adapter-ring (som inte den heller tar någon plats).

Här kan du se en video hur det fungerar: https://youtu.be/HuS0sHfiV5Y?si=hnjX3VtPOH5VuQi2

Dessa bilder från Rondane nationalpark i Norge är taget med Kases magnetiska filter.

Och kvalitén på filtren?

Jag tycker personligen att kvalitén är riktigt bra till det rimliga priset. Jag har inte sett några färgstick som kan vara problematiska på vare sig polariseringsfilter eller ND-filter. Jag kan heller inte se någon förlust i skärpa, men det är samtidigt sällan jag granskar mina bilder 100% i de små detaljerna, förutsatt att jag inte ska göra en större print. På det hela anser jag att filtren håller bra kvalitet.

Så om du vill ha en enklare lösning än det mer klassiska kvadratiska filtersystemet så är dessa magnetiska filter från Kase klart värda att testa. Du kan köpa och titta närmare på filtren på Photax webbshop (jag är inte sponsrad).

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!