På mina nybörjarkurser får jag frågan vilket kameraläge man ska använda i vilken situation. Alltså vilket kameraläge som är det mest logiska att gå till efter att du har lämnat den gröna knappen, det automatiska läget.

Jag tycker personligen att det inte finns något läge som du ska gå till som är bättre än något annat. Allt beror helt på vilka situationer du ställs inför som naturfotograf. Inte heller finns det något sätt som är rätt eller fel utan handlar om personliga val och vad som fungerar bäst för dig.

Nedan kommer jag att lista tre olika kameralägen som jag använder mig av. Dessa är manuellt läge, bländarprioritering och slutartidsprioritering. Notera också att jag har utelämnat flera lägen (även fast jag frekvent använder dem) exempelvis, Halvautomatiskt-läge P, Bulb, scenlägen m.fl.

Här är mina val.

Det kameraläge som jag allra mest använder mig av är bländarprioritering. Detta beror på att jag anser att den största skillnaden du oftast gör i en bild är att ändra skärpedjupet. Det bör också tilläggas att jag använder bländarprioriteringsläget när saker går fort exempelvis när jag fotograferar djur eller fåglar och då är skärpedjupet också som viktigast. Exponeringen kontrollerar jag sedan med exponeringskompensation (det vill säga när jag vill göra bilden ljusare eller mörkare än vad kameran vill). Bländarprioriteringsläget är ett halvautomatiskt läge där du ställer in bländartalet själv (exempelvis F2,8) och där kameran ställer slutartiden automatiskt åt dig.

Du har sedan valet att låta kameran ställa in ISO automatiskt eller om du vill göra det manuellt. På min kamerautrustning ställer jag alltid in ISO manuellt.

Bländarprioriteringsläge > automatisk slutartid > manuell- eller automatisk ISO.

Gepard ögonkontakt och en annan gepard i bakgrunden.

Skärpedjupet som kontrolleras via bländaren är viktig för bilden på denna gepard.

Slutartidsprioritering.

Slutartidsprioritering fungerar ungefär lika som bländarprioritering gör, fast omvänt. I detta halvautomatiska läge ställer du in vald slutartid själv så ställer kameran in bländaren (det vill säga skärpedjupet) automatiskt. Även här väljer du om du vill ha automatiskt ISO-hantering eller om du vill hantera ISO själv.

Slutartidsprioritering använder jag främst när jag vill styra slutartiden i bilden. Med andra ord om jag vill frysa ett motiv som en fågel eller ett djur eller om jag vill ha rörelseoskärpa i bilden, exempelvis när jag fotograferar ett vattenfall. Slutartidsprioritering använder jag också när jag vill försäkra mig om att få exakt känsla i rörelseoskärpan, om effekten ska vara starkare eller svagare eller om jag helt vill frysa mitt motiv.

Slutartidsprioritering > automatisk bländare > manuell- eller automatisk ISO.

Tranar som flyger som fotogarferats med lång slutartid.

Det kan bli effektfullt att medvetet fånga en flygande fågel med lång slutartid.

Manuellt läge.

De flesta fotolärare och handledare säger att du måste lära dig att fotografera manuellt för att kunna ta nästa steg i din fotografering. Jag håller delvis med. I det manuella läget hanterar du bländaren, slutartiden och ISO själv. Det är viktigt att känna till hur dessa tre parametrar fungerar och påverkar varandra, samt hur slutresultatet blir. Det är dock ett helt annat blogginlägg. Det är dock viktigt även för dig som arbetar i halvautomatiska lägen att lära dig att fotografera manuellt då du behöver veta hur slutresultatet förväntas att bli.

Däremot håller jag inte med de kursledare som menar att det manuella kameraläget är det som alltid ska användas (för då är man en riktig fotograf som kan kontrollera dessa tre parametrar själv).

Du bör dock veta exakt hur de påverkar varandra för att sedan kunna lämna det manuella läget, det ska sitta i ryggmärgen på varje seriös fotograf. Däremot skulle det vara väldigt oklokt att inte använda sig av dessa halvautomatiska lägen som är framtagna för att förenkla för dig som fotograf så att du kan koncentrera dig mer på att skapa en fin komposition och att fånga det rätta tillfället

Nog sagt om det. Jag använder mig också av det manuella läget, givetvis. Detta då jag har tid på mig och vill finslipa exponeringen så mycket som möjligt. Exempelvis vid landskapsfotografering på ett stativ.

Manuellt läge > manuell bländare > manuell slutartid > manuell ISO.

Ett personligt val.

I slutändan kan du välja precis vilka kameralägen du vill så länge du kan skapa de bilder du vill göra. Om du väljer manuellt läge eller slutartidsprioritering före bländarprioritering har egentligen ingen betydelse, men du måste testa dig fram vad som fungerar för dig.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!