Exklusiv Videokurs för naturfotografer – teknik & kreativitet.
Jag ser att du använder en mobiltelefon eller platta när du besöker denna sida. Kanske det blir enklare för dig att ladda ner fotoresan som PDF istället?
Anmälningsavgift: 2 180 SEK (20%)
Inkluderat i priset : Lunch (på resturang), kaffe och kaffebröd.
Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård och utgifter av personlig karaktär.
Se denna presentationsvideo av Fröstad Naturfoto, skapad i Da Vinci Resolve. Observera länken öppnas i ett nytt fönster (Youtube).
Om du fotograferar stillbilder i naturen med din systemkamera har du också med allra största sannolikhet en funktion för videoinspelning också. Att skapa videoklipp med din kamera eller mobiltelefon har aldrig varit enklare. När du skapar videoklipp av dina upplevelser i naturen skapar du en helt ny dimension att uttrycka dig som naturfotograf. Video är ett relativt outforskat område för de flesta stillbildsfotografer och på denna kurs kan du lära dig att skapa videoproduktioner i naturen och arbeta med klippen i ett videoredigeringsprogram. För dig som ibland eller ofta föreläser om dina stillbilder är video ett suveränt komplement för att skapa stämning och mer dynamik i ditt bildspel.
Under cirka fyra år har jag producerat två videor i veckan i ämnet naturfotografering på min Youtubekanal. Förutom detta har jag producerat många videos för mina fotoresor och workshops på Fröstad Naturfoto. Jag har med andra ord ganska lång men främst intensiv erfarenhet av att skapa videor med naturinriktning. Jag är en av de främsta stillbildsfotograferna i Sverige som också arbetar mycket aktivt med videor via Youtube som plattform.
Den här exklusiva kursen i videofilmning och redigering för naturfotografer kommer att ge dig en bred grund till att skapa dina egna videoproduktioner.
200+ videos från mig finner du på min Youtubekanal: www.youtube.com/c/niklasvirsen
Kunskap om videoinspelning.
Vi startar kursen med grundläggande kunskap om vad rörlig bild är och hur allt fungerar. Innan kursens start kommer du att skicka din kameras modellnamn till mig via e-post. Jag kommer därefter att kolla upp just din specifika kameramodell och vilka specifikationer den har gällande videofilmning. De allra flesta kameror idag kan filma upp till 4K det vill säga en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Jag skulle också vilja påstå att i princip alla kameramodeller kan filma i Full HD upplösning, 1920 x 1080 pixlar. Oavsett vad din kamera kan prestera i form av upplösning och bildhastigheter (FPS) kommer du att få all den information som är nödvändig för att förstå din kameras möjligheter och begränsningar för att skapa video.
Kursens första del är helt teoribaserad och fokuserar på att lära ut videoinspelningens grunder samt vad som krävs för att kunna skapa högkvalitativ och bra video. Det finns flera viktiga parametrar för att du ska få bra videomaterial, några av dessa som du kommer att lära dig på kursen är:
- Videoupplösningarna: 8K, 4K, 1080p, 720p – vad de innebär dessa och vilka du ska använda i olika medier och varför.
- Förhållandet mellan FPS (antal bilder i sekunden) & slutartid – varför det är viktigt?
- Välja rätt slutartid för vald FPS.
- De olika videolägena du kan välja mellan på din specifika kamera & vad de innebär.
- Fokuseringsmetoder för video med följande fokus eller manuellt fokus.
- Vad innebär det att skapa video med LOG (en logaritmisk profil). Med andra ord videovärldens motsvarighet till stillbildens RAW och hur du kan använda den.
- Lär dig om olika bildutsnitt (miljöbild, helbild, halvbild, närbild) och hur vi kan placera olika utsnitt i olika delar av videoproduktionen.
- Hjälpmedel till bättre video med face detection, eye detection & zebramönster.
- Hur du bäst visar upp dina videoklipp på sociala medier som Facebook, Instagram & Youtube.
- Hur du använder FPS för att skapa slow-motion video.
- Hur du skapar en stabil video utan skakningar ute i fält.
- Hur du med olika videotekniker kan skapa dynamiska panoreringar och tiltningar av stillastående och rörliga motiv.
- Hur du med olika videotekniker och vinklar (fågelperspektiv, normalperspektiv, grodperspektiv) skapar cinematiska (filmiska) videoklipp.
- Hur du planerar dina videoklipp (story) för det sista momentet som är ihop-klippningen till slutproduktionen.
- Hur du kan arbeta med en videoskena (kameraåkning) och zoom för att få cinematiska videoklipp.
- Hur du skapar ett enklare manus och skissar ner bildsekvenserna för dina videoklipp.
- Hur du kan arbeta med Time Lapse i dina videoklipp – eventuellt skapa video i högre hastigheter.
- Hur du spelar in ljud i naturen för din slutproduktion och vilka enheter samt produkter du ska använda.
- Hur du kan lägga till en berättarröst (studioröst) för slutproduktionen av videon.
- Vilka andra tillbehör kan vara bra att ha när du skapar video.
- Samt flera råd och tips under kursens gång som inte är listade ovan.
Som du kan se i punktlistan ovan är det mycket vi behöver gå genom för att du ska vara förberedd ute i fält när dina videoklipp som ska utgöra slutproduktionen ska spelas in. Du kommer att behöva tänka tekniskt men till lika hög grad fundera kring story och din egen kreativitet. De två första dagarna på denna kurs blir intensiva. Vi börjar med teori i galleri & kurslokal, Flygeln på Fröstad gård följt av den andra dagen då vi tillbringar hela dagen ute i fält för att skapa video i olika miljöer. Förutom den mer grundläggande och till viss del även avancerade kunskapen om videoinspelning kommer du att lära dig om kringutrustning som kan vara bra att ha med dig ut i fält när du skapar video i naturen.
Förutom de mer tekniska teoretiska delarna kommer jag också att ge dig verktyg för att kunna planera inför slutproduktionen av videon. Du måste till skillnad från stillbild då vi endast arbetar med en bild som ska utgöra helheten, noggrant planera att alla videoklipp hänger samman för att skapa en längre video. Detta medför att du måste tänka på klippningen av videon redan ute i fält.
När det kommer till natur, landskap och djur är det ofta en cinematisk känsla som vi vill uppnå med våra videoproduktioner. Med en cinematisk känsla menar jag att slutresultatet är en filmisk upplevelse. Detta uppnås genom flera olika parametrar men viktigt är vilken FPS videon är inspelad i, använder vi slow-motion i vissa delar, är videon stabil, hur arbetar vi med color grading (ljussättning/färgkorrigering) av våra videoklipp med mera.
Redigering i Davinci Resolve eller Adobe Premiere Pro.
När du har slutfört och filmat allt material som du vill ha med i din videoproduktion är det dags att skapa en slutproduktion av all media (video, ljud och eventuell musik). Detta gör vi givetvis i ett videoredigeringsprogram. Programmen som vi kommer använda oss av är Davinci Resolve eller Adobe Premiere Pro. De flesta av er kommer sannolikt att arbeta i Davinci Resolve som utvecklas av Blackmagic Design som också tillverkar högkvalitativa Cinema-kameror. Da Vinci Resolve har en lite större inlärningströskel än Premiere Pro men vi kommer att arbeta med videoredigering i en heldag, så det kommer att vara gott om tid för att få en bra förståelse för programvaran. Givetvis finns jag hela tiden vid din sida och hjälper till om det behövs. Davinci Resolve är ett mycket kraftfullt verktyg för att arbeta med videoredigering i och det är helt gratis! Den cinematiska känslan och hur din videoproduktion ska upplevas görs till stor del i redigeringsprocessen. Detta i mycket högre grad än vid stillbildsfotografering.
- Lär dig om hur Davinci Resolve / Adobe Premiere Pro är uppbyggt och hur gränssnittet fungerar i programvaran.
- Skapa ett nytt projekt i Davinci Resolve / Adobe Premiere Pro.
- Skapa en tidslinje (kan sammanliknas med ett nytt bilddokument i Photoshop CC) med rätt vald FPS och upplösning.
- Importera och sortera alla dina videoklipp in i ditt videoprojekt.
- Hur du arbetar med redigering av videoklipp, vad du ska tänka på och vilka verktyg som finns att använda till detta i Davicni Resolve / Adobe Premiere Pro.
- Hur du arbetar med flera spår för video och ljud samtidigt i tidslinjen.
- Infoga ljudeffekter & musik till din videoproduktion.
- Hur du använder ”inspector” (en slags kontrollpanel i Davinci Resolve) för att ändra, förbättra och beskära videoklipp, stillbild och ljud.
- Skapa digital zoom, tiltningar och panoreringar till dina videoklipp. Observera! Att denna metod inte ersätter panorering & tilt med ett videohuvud i fält.
- Omvandla videoklipp med högre FPS än tidslinjen till slow-motion videoklipp.
- Klipp och anpassa ljud till dina videoklipp.
- Lär dig att arbeta med olika videoövergångar och hur du ska tänka kring övergångar mellan videoklippen.
- Lägga till och modifiera text i din videoproduktion, även med olika texteffekter.
- Lär dig om digital stabilitet för kameraskak i videoklipp.
- Lär dig förstå vikten av color grading och hur den påverkar helheten i din slutproduktion.
- Använd redan färgiga LUTs (Look up tables) för dina videoklipp och skapa dina egna.
- Kontrollera skuggor, mellantoner och högdagrar i dina videoklipp samt färgsätt dem för önskad effekt och känsla i din videoproduktion.
- Skapa S-kurvor för att öka kontrasten i dina videoklipp.
- Ge dina videoklipp extra skärpa.
- Göra lokala justeringar i mättnad, nyans, skärpa och vitbalans i dina videoklipp.
- Ändra vitbalansen i dina videoklipp med pipett.
- Lär dig att kontrollera och förstå ljudnivån i olika videoklipp så att hela videoproduktionen får ett jämnt ljud.
- Använd några av Davinci Resolves / Adobe Premiere ljudeffekter för att få mustigare och bättre ljud samt bli av med ljudbrus.
- Välja rätt inställningar och förstå rendering av din videoproduktion, det vill säga när alla videoklipp, ljud, övergångar och effekter ska bli en hel video, slutprodukten.
- Lär dig om olika videoformat och codec vid rendering av video.
Du kommer att lära dig de mer grundläggande delarna i Davinci Resolve / Adobe Premiere, exempelvis som programvarans gränssnitt, hur du importerar, klipper ihop, beskär och arbetar med tidslinjen. Med andra ord den grova redigeringen av dina videoklipp. Men vi kommer att gå djupare än så och arbeta med helheten tills vi når en färdig videoproduktion. Därför kommer du att lära dig att göra de finare justeringarna i videoredigeringen som color grading, arbeta med övergångar, lägga till text, arbeta med videoeffekter och mer.
Vad krävs av din dator för att producera video i Davinci Resolve / Adobe Premiere?
En fråga som jag ofta får besvara är hur bra dator man måste ha för att arbeta med videoredigering. Det här är en fråga som inte är helt enkel att besvara men eftersom vi ska arbeta med just videoredigering på denna kurs går den inte att hoppa över.
Mitt svar är, du kan arbeta med video på i princip vilken dator som helst idag, laptop eller stationär dator. Däremot kanske du inte kan arbeta med videoklipp som har en 4K upplösning på en enklare laptop med mindre än 32 GB RAM-minne.
1920×1080 upplösning (Full HD) är den upplösningen som vi kommer att arbeta med som standard på denna kurs. Här rekommenderar jag ett RAM-minne på 16GB och en relativt ny processor med minst fyra kärnor och en SSD disk. Notera dock att jag har arbetat med 8GB RAM-minne och en enklare processor och en HDD disk och det går, men kommer att vara lite trögt.
Om din dator är lite enklare kan du arbeta med en upplösning på 1280×720 (HD), det klarar de allra flesta laptops idag, om det inte är riktigt gammal.
Om du är osäker på vad din dator kommer att klara av, kan du kontakta mig på e-post eller telefon med dina frågor.

Vad krävs av din dator för att producera video i Davinci Resolve / Adobe Premiere?
En fråga som jag ofta får besvara är hur bra dator man måste ha för att arbeta med videoredigering. Det här är en fråga som inte är helt enkel att besvara men eftersom vi ska arbeta med just videoredigering på denna kurs går den inte att hoppa över.
Mitt svar är, du kan arbeta med video på i princip vilken dator som helst idag, laptop eller stationär dator. Däremot kanske du inte kan arbeta med videoklipp som har en 4K upplösning på en enklare laptop med mindre än 32 GB RAM-minne.
1920×1080 upplösning (Full HD) är den upplösningen som vi kommer att arbeta med som standard på denna kurs. Här rekommenderar jag ett RAM-minne på 16GB och en relativt ny processor med minst fyra kärnor och en SSD disk. Notera dock att jag har arbetat med 8GB RAM-minne och en enklare processor och en HDD disk och det går, men kommer att vara lite trögt.
Om din dator är lite enklare kan du arbeta med en upplösning på 1280×720 (HD), det klarar de allra flesta laptops idag, om det inte är riktigt gammal.
Om du är osäker på vad din dator kommer att klara av, kan du kontakta mig på e-post eller telefon med dina frågor.
Ljudupptagning.
Till skillnad från stillbildsfotografering är ljudupptagning något som är väldigt viktigt i rörlig bild. Rätt ljud är helt avgörande för en bra naturvideo vare sig det gäller musik, ljudeffekter eller tal. Att endast använda den inbyggda mikrofonen på våra kameror brukar aldrig bli bra. Därför kommer du också att lära dig om vilka olika alternativ det finns på marknaden för en bra ljudupptagning. Här delar jag också med mig av personliga råd gällande mikrofoner och dess kvalitet. Tillika ger jag exempel på vart du kan finna musik och ljudeffekter till dina videos. Om du inte har din egen mikrofon till din kamera kan du spela in ljud i mobiltelefonen, det fungerar ofta väldigt bra.
Vilken utrustning behöver du?
Om du endast har en systemkamera och ingen annan kringutrustning för video, men ändå vill lära dig att börja skapa video är det inga problem alls. Du behöver inte mikrofoner, videohuvuden, kameraskena och annan kringutrustning för att skapa video, men det hjälper. Vad du däremot bör ta med dig är ett stativ för att skapa stabil video, förutsatt att du inte har väldigt bra bildstabilisering på din kamerautrustning.
Förutom kamera och objektiv (alternativt mobiltelefon/kameror med fast optik) och stativ kan dessa saker vara bra att ha (men absolut inte nödvändigt):
- En panoramaarm till din kulled på stativet.
- Eller ett videohuvud i stället för kulled.
- En mikrofon för inspelning av ljud (har du inte en mikrofon fungerar det lika bra med att spela in ljud på din mobiltelefon).
- Eventuellt en drönare för att filma video från luften (du kan också låna en drönare från mig under kursen).
- Absolut inte nödvändigt men om du har eller vill införskaffa: en videoskena, extern monitor, kamerabur.
Till videoredigeringen bör du ta med dig en laptop, en extern mus (viktigt!) och någon form av hörlurar så att du kan arbeta ostört med ljud i videoproduktionen.