ARKTISKA VARANGER I NORDNORGE.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna workshop. Kanske du vill ladda ner en PDF med workshopens innehåll istället?

0
DATUM : 24 – 31 mars 2023
 • KOSTNAD: 25 900 SEK

 • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 5 180 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Bra boende i stugor, dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
 • Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
 • Båtbiljetter, gömslekostnad, transport.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

 • Middagar alla dagar.
 • Försäkringar.
 • Utgifter av personlig karaktär.
 • Eventuellt enkelrumstillägg för första boendet.

Läs resevilkoren..

OBSERVERA! DEN HÄR FOTORESAN ÄR FULLBOKAD!

 • Ett eldorado av sjöfågel och artiska arter.

 • Hornøya med lunnefågel, toppskarv, sillgrisslor och andra sjöfåglar i ett snölandskap.

 • ”Puffin fight club” – Lunnefåglarna slåss om bohålorna på ön vid tidpunkten för fotoresan.

 • Praktejder, alförrädare, alfågel och vanlig ejder.

 • Magiskt oexploaterat landskap i karg och arktisk kustmiljö.

 • Fotografera renar och gråsäl.

 • Norrsken mitt uppe på högfjället.

 • Fotografera pittoreska fiskebyar.

 • Mycket vackert läge och kvalitativt boende .

 • En liten grupp av  endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Det här en fotoresa till arktiska Varanger (Várnjárga) i Nordnorge som verkligen har extra allt! Upplev det fascinerande fågellivet både nära inpå och på distans samt de fantastiska landskapen. Det speciella ljuset här uppe i det nordligaste Norge är något du kommer att få uppleva och inbjuder till landskapsfotografering av allra högsta klass. Fågelfotograferingen är en klass för sig och världsberömd som en av världens bästa platser att fotografera arktiska fåglar på. 

Arktiska Varanger i Nordnorge.

Varanger är en av världens bästa platser för fågelskådning och givetvis då även för naturfotografer. Den stora variationen av olika fåglar under alla årstider har fått Varanger att bli världsberömt för sina goda fågelskådningslokaler. Vi kommer att ha möjlighet att fotografera praktejder, alförrädare, alfågel, lunnefågel, sillgrissla, spetsbergsgrissla tordmule, toppskarv, havsörn och fler.

Slutet av mars är den absolut bästa årstiden att besöka Varanger med det vackra arktiska ljuset, mängden olika arktiska fåglar som du kan se och vackra landskap. Lägg därtill däggdjur som ren, vit skogshare och sälar. Trots denna rika och världsberömda mångfald och tillgång till arktiska fåglar och fågelmyller glöms ofta landskapet bort. I Varanger är landskapsfotograferingen helt fantastiskt bra. Detta med vackra stränder med spetsiga klippblock, Barents hav, norrsken och pittoreska fiskebyar. Allt detta gör Arktiska Varanger till ett eldorado för en naturfotograf! 

Fågelön Hornøya & “Puffin fight club”. 

Hornøya är ett naturreservat och en mycket viktig plats för många fågelarter. På klippor och bergväggar trängs fåglarna med varandra. Ön ligger nordöst om byn Vardö här uppe i Varanger. Hornöya har en mycket stor koncentration av lunnefåglar, sillgrisslor, spetsbergsgrisslor, toppskarvar, tordmule och rovfåglar. När vi sätter våra fötter på Hornöya är vi så långt nordöst som vi kan vara i Norge, i Barents hav. Bara detta är en fantasieggande tanke. Hornøya kan besökas alla årstider men det kanske är framförallt i vintertid ön är som allra vackrast. I mars månad återkommer ett gigantiskt stort antal sjöfåglar till Hornøya. Detta ger oss en enastående möjlighet att komma nära lunnefåglar och andra arter, i snö. Detta är verkligen en väldigt speciell upplevelse. Två dagar kommer att tillbringas ute på fågelön Hornøya på denna fotoresa. Med båt är det endast cirka 10 minuters resa hit från Vardøs hamn. 

Ett av de stora dragplåstren för oss under denna fotoresa är att få uppleva fenomenet “Puffin fight club” (Lunnefåglarnas slagsmålsklubb) här på Hornøya. Lunnefågeln, den klassiska och vackra clownfågeln kommer i mars tillbaka till ön för att göra upp om det bästa boendet och de bästa platserna. Dessa annars så fridfulla fåglarna (i alla fall som vi porträtterar dem) slåss om husfrid i boendehålen i berget och bland tuvor. Slagsmålen kan vara riktigt intensiva. Hornøyas klippor är i mars fortfarande täckta av snö och bilderna på lunnefågeln blir speciella och unika! Att lyckas fånga detta på bild och dessutom med snö som yr kring de stridande lunnefåglarna är verkligen att få en unik bild och upplevelse utöver det vanlig.

Praktejder, alfågel, alförrädare & andra arter.

Vi kommer att ges möjligheten att fotografera flera högarktiska andfåglar på denna fotoresa. Den vackra och färgmättade praktejdern med alla sina kulörta färger. Praktejdern är ovanlig i Sverige men håller till vid kusten runt om på Varangerhalvön vintertid, talrikt dessutom. De andra högarktiska arterna är alfågeln med sina iögonfallande långa stjärtpennor och alförrädare. Alförrädaren som i säg kan vara ett argument för en fotograf eller fågelskådare att bege sig till Varangerhalvön vintertid. En liten grupp finns också här under sommaren men vill man komma nära alförrädaren så är det på vintern du ska åka. Bland dessa speciella arter så återfinns även extremt stora kolonier av tretåig mås och ejdrar. Av de tre specifika arterna, praktejder, alfågel och alförrädare kommer dessa att fotograferas från flytgömslen som gör att vi kan komma ner helt parallellt med vattenytan för att få de bästa vinklarna. Gömslena ligger inne i hamnen och på den tidiga morgonen kan vi också få skenet av lampor från hamnen som reflekteras i vattenytan. Har vi tur så kommer det en praktejder och simmar rakt genom en sådan vacker spegling.

Med det sagt är det inte bara i flyggömslena som vi har en bra chans att se och fotografera praktejder, alfågel och alförrädare. Dessa finns runt om i hamnen och vi har stora möjligheter att få bilder på de högarktiska änderna även utanför gömslet. Alförrädare och alfågel kommer vi också att kunna se på andra lokaler som vi kommer att besöka under resans gång. Praktejder förekommer också blandat med stora grupper av ejdrar som brukar ”surfa” på vågorna ute vid kusten. Med andra ord är vi i princip alltid omringade av olika arter av sjöfåglar.

Skärsnäppan är en vadare och en liten tuffing som kan påträffas runt hela Varangerhalvön. Den är ungefär lika stor som en stare, har korta ben och rund till formen. En riktig dunboll med andra ord. Jag kommer att visa dig och ge dig mina absoluta bästa platser för att fotografera skärsnäppan. Om det blir kallt när vi är i Varanger, kommer du att kunna se istappar som hänger ifrån fjäderdräkten där den springer fram över sandstränderna och jagar mat vid vattenbrynet. 

Varangers magiska landskap.

De flesta som beger sig till Varanger vintertid vill se och fotografera fågellivet. I detta rika myller med fåglar glöms dock enligt min mening ofta landskapet bort, i alla fall vintertid. Runt om på Varangerhalvön finner du karga och vindpinade landskap som får dig att tappa hakan. Fantastiskt fotogena spetsiga klippor, vågor som slår upp mot strandkanterna, vitpudrade berg och pittoreska fiskebyar. För en landskapsfotograf tar motiven aldrig slut här. Du ges tillfälle att arbeta både med det stora landskapet och det mer intima landskapet. Här är möjligheterna till bra landskapsfotografering nästan oändliga. Det turkosblåa vattnet och de svartgråa klipporna står alltid i bra kontrast med varandra tillsammans med den vita snön. 

Längs vår färd i ett kargt och vackert snölandskap kommer vi att passera men även stanna till i små pittoreska och klassiska fiskebyar. Atmosfären här vintertid är sömnig och gemytlig. Husen längs med den yttersta kusten får stå emot starka vindar, snö och is. De färggranna små husen i fiskebyarna mot de hårda bergen och isen skapar fantastiska möjligheter till ikoniska och vackra landskapsbilder. I hamnarna som exempelvis i Båtsfjord och Nesseby står fiskebåtar, stora som små uppradade och väntar på att få åka ut till havs. Om vi har tur så tajmar vi in tiden då fiskarna och fiskebåtarna kommer tillbaka till hamnen för att ordna med sin fångst och ordna till sina nät.

Vi kommer även på sena kvällar söka efter norrsken beroende på hur solaktiviteten och vädret ser ut. Detta kommer vi göra både i hamnarna och i naturen kring våra boenden men också åka upp till mer högfjällspräglade områden. Till högfjället kan vi ta oss med bil och vad som väntar oss däruppe är ett vidsträckt landskap av lager på lager av berg, snö och is. Vi kommer också under dygnets ljusa timmar leta efter snöformationer i detta spännande och karga landskap. Här uppe växlar vädret snabbt. Sol blir till snöstorm och snöstorm till sol. Detta ger landskapet karaktär och ger oss naturfotografer många valmöjligheter för att skapa landskapsbilder med variation. Varangerhalvöns landskap är oexploaterade vintertid. Det är fåglarna som står i fokus. Därför tycker jag att det är extra spännande att arbeta med landskapen här. Jag får en känsla av att vara ensam med motiven och landskapet.

Renens vindpinade landskap & gråsälens kuststräcka.

Renen har länge varit central i det samiska samhället och är ett naturligt inslag på Varangerhalvön. Den kan återfinnas i de allra flesta delar av landskapet, från kustlandskapet och uppe på högfjället. Där kan den ofta ses ståendes och sparka bort is och snö för att hitta den lav som finns under snön. Det är just i detta landskap på högfjället som jag personligen tycker att renen blir som vackrast på bild och då gärna de helt vita individerna. Känslorna går direkt mot ett sagolandskap långt upp i norr. Förutom ren så har vi möjlighet att få se och fotografera rödräv, också de i det karga och vita landskapet. Sälar finns det gott om i havet kring Varangerhalvön. Vi kommer högst sannolikt kunna se och fotografera gråsälar i vattnet inne i hamnarna. Inte minst brukar man få möjligheter till nära porträtt av gråsälen när vi sitter i flytgömslena, men den kan påträffas nästan överallt.

Mer information.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

24 mars.

Vi möts hela gruppen på Kirkenes flygplats där jag har hyrt en minibuss som ska ta oss till vårt första boende. Väl framme till vår destination börjar vi med att packa upp väskorna och göra oss hemmastadda.


25 mars.

Idag beger vi oss ut för att fotografera Varangers fantastiska landskap med hav, spetsiga klippor och vackra pittoreska fiskebyar. Vi börjar dock dagen med en stadig frukost och tar med oss vår matpacke ut i fält.Vi kommer att börja med att fotografera snöformationer och panoraman uppe på högfjället. Ett ypperligt tillfälle att arbeta med kompositioner och ledande linjer i landskapet. Det är inte alls osannolikt att vi träffar på en renflock här uppe också.

När vi är klara här styr jag bilen mot en liten och pittoresk fiskeby som ligger på norra delen av Varanger. Här stannar vi för att fotografera de många klassiska och färgglada husen och stugorna mot en bakgrund av berg, is och snö. Här intar vi också dagens lunch (matpacke).
Efter besöket i den lilla stormpiskade byn åker vi till stränder och klipplandskap. Där arbetar vi med långa slutartider, vågor, texturer och intima landskap. Det finns både plats och tid för funderingar, frågor och workshopsmoment här.

Lagom trötta och väderbitna börjar vi att bege oss hemåt till vårt boende. Vi äter sedan middag.
Även denna kväll/natt finns det möjlighet för dig som vill och orkar att bege oss upp mot högfjället eller fotografera norrsken i fiskehamnen.


26 mars.

Idag är det arktiska fåglar som står i huvudcentrum. Vi kommer att befinna oss i ett gömsle större delen av morgonen där vi har mycket goda möjligheter att få bra och närgångna porträttbilder av praktejder, alförrädare, vanlig ejder och alfågel samt troligtvis gråsäl. Gömslet har plats för 10 besökare och eftersom vi endast är 6 stycken (7 med mig) så kommer alla att få ett bra utrymme och röra sig runt i gömslet. I gömslet ges tillfälle att få riktigt låga vinklar helt parallellt med vattenytan!

Vi går upp så tidigt att frukosten redan är tillagad åt alla som vi ska ta med oss ut i gömslet. I gömslet kan det bli kallt men vi har extra kläder så att ni inte behöver frysa. Ett tips är att ta på dig flera sockor och när vi kommer till gömslet ta av dig stövlarna eller skorna. Dina fötter kommer inte att bli lika kalla då. Ta gärna med er både fotvärmare och handvärmare. Kaffe och te finns i gömslet.

Nu väntar oss spännande timmar som kommer att bli ett minne för livet.

Vi kommer även antingen direkt efter gömslet eller senare på dagen åka en båttur i fjorden för att fotografera flygande praktejder, alfågel och alförrädare.
Hemma igen i vårt hus är det vila fram till middagen på kvällen. Efter middagen finns utrymme för er som vill visa några av era bilder och berätta hur ni har tänkt samt ge varandra bildkritik och tips.

Som vanligt bjuds det på norrskensfotografering för den som vill.


27 mars.

Vi äter som vanligt en god och vällagad frukost packar ner vår matpacke (lunch). Idag åker vi till klipporna, stränderna och det fantastiska landskapet igen och arbetar med motiven och de grafiska landskapen.

I detta område spenderar vi hela dagen och åker sedan iväg för att spana efter havsörn och sjöfåglar längs klipporna och i de stora vågorna (om vädret tillåter).
Väl tillbaka vid boendet äter vi middag. Resten av kvällen/natten är fri att göra vad du vill. Kanske du vill ta lite vin eller en öl i baren eller kanske åka ut på norrskensfotografering. Valet är ditt!


28 mars.

När vi har ätit frukost beger vi oss iväg mot vår nästa destination som ligger jämsides med Varangerfjorden. På vägen dit fotograferar vi ren (det finns ett rikligt antal längs med Varangerfjorden). Vi stannar också på ett hotspot för skärsnäppa med en vacker kyrka i omgivningarna och en fin liten fiskehamn. Här fotograferar vi flera timmar.

På vägen till vårt boende för de resterande 3 dagarna (25-28 mars) stannar vi också för att spana efter den vita skogsharen. Att lyckas fotografera skogshare mot Varangerfjorden eller bergen som tornar upp sig i bakgrunden skulle vara något alldeles extra.

Väl framme vid vårt nya hem packar vi upp våra väskor, laddar batterier och för den som vill går det bra att göra små utflykter till fots runt denna lilla halvö. Här finns exempelvis praktejder representerat men räkna med att kunna se olika arter av mås och kanske även säl. Precis utanför vårt boende finns ett fågelberg där havsörenen ofta kretsar kring.

Senare på kvällen åker vi in till Vardø för att äta middag. Kvällen avrundas med lite information om morgondagen då vi ska bege oss ut med båt till Hornøya. Även här går det kväll- och nattetid att bege sig ut på norrskensjakt.


29 mars.

Idag går vi upp i god tid så att vi hinner äta en rejäl frukost. Matpacke packar vi ned i väskorna. Sedan åker vi till Vardø där vi från hamnen ska åka med båten ut till Hornøya. Resan tar cirka 10 minuter.

Väl framme lämnas vi av vid en liten brygga och båten lämnar oss på ön. Äntligen är vi här! På Hornøya får du gå runt precis som du vill och fotografera lunnefågel, sillgrisslor, tordmule, storskarv, kanske havsörn och om vi har riktigt tur jaktfalk. Dock får du endast röra dig inom de anvisade områdena. Eftersom Hornøya är ett naturreservat av allra högsta biologiska värde är det givetvis inte fritt fram att gå överallt.

På Hornøya stannar vi fram till 17:00 och fascineras och fotograferar det rika fågellivet.

Båten kommer och hämtar oss och förhoppningsvis har vi fulla minneskort med bra bilder. Båten tar oss tillbaka till Vardø hamn och vi börjar bege oss tillbaka till vårt boende. På kvällen äter vi middag.


30 mars.

På morgonen äter vi numera sedvanlig frukost, lite tidigare än gårdagen. På vår väg till Vardø hamn kommer vi att stanna till på ett en plats där det brukar finnas rikligt med alförrädare vintertid. Här finns också vanlig ejder och praktejder. Räkna dock inte med att komma lika nära som vi gjorde i gömslet. Här är det mer fågel i landskapet vi är intresserade av. Denna plats är också mycket bra för att spana efter och fotografera skärsnäppa.

Denna dag är en ”repris” på gårdagen. Efttersom Hornøya är ett sådant magnifikt och viktig plats för en så stor blandning och antal av sjöfågel vill jag att du som resenär ska komma hem med de bästa bilderna på fågel som möjligt. Därför tillbringar vi två heldagar på ön.

När du sätter din fot på Hornøya är du så långt nordöst ut som du kan komma i Norge. Om du passerar ön norr eller nordöst över finns ingenting förutom Barents hav. Det här är en av de mest extrema platserna i norden men lättillgängligt. På Hornøya finns även ett vindskydd. Här kan vi äta vår  lunch.

På kvällen äter vi en god middag tillsammans och pratar om hur vår resa har varit och om alla upplevelser vi fått. Kanske du också vill gå på fotoresans sista norrskensjakt?


31 mars.

Nu har vi tyvärr kommit till den allra sista dagen av vår vistelse här i underbara Varanger. Dagen börjar med en frukost, sedan åker vi mot Kirkenes flygplats för hemresan.

Google Earth: Varangerhalvön.

Länken öppnas i ett nytt fönster.

Flygplats ✈️ Kirkenes flygplats, Høybuktmoen.

Flyga ifrån ✈️  Du väljer själv vart du vill flyga ifrån.

Vart ska vi mötas? På flygplatsen utanför ”arrivals” om inget annat avses. Aktuellt kan det också bli att bo och bli upphämtade på hotell i Kirkenes. Mer information kring detta kan du få vid eller efter bokning. Kontakta då info@frostadnaturfoto.se

Hur transporterar vi oss i Varanger? Väl på plats i Kirkenes transporterar vi oss runt i Varanger med en minibuss med nio säten (Q MERCEDES BENZ VITO eller liknande).

Vårt första boende är på Båtsfjord Brygge i en Rorbu (stuga). Det som ingår i priset är del i dubbelrum. På detta boende finns det möjlighet att boka enkelrum. Vill du försäkra dig ett enkelrum ska du boka så snart som möjligt då enkelrum kan ges i mån av plats och då tillkommer även en extra kostnad. På vårt andra boende ingår enkelrum i priset.

 • Nyrenoverade och riktigt trevliga rum.
 • Fullt utrustat kök med diskmaskin.
 • Wifi & tv finns.
 • Lakan och handdukar finns på boendet.
 • Riktigt bra resturang med god mat och specialiteter.
 • Närhet till mathandel och affärer.

Vårt andra boende ligger ute på en ö som heter Ekkerøy och som är den äldsta fiskebyn på Varangerhalvön. Precis utanför boendet finns också ett fågelberg med tretåig mås och toppskarv som kan besökas till fots (cirka 5-10 minuters promenad från boendet). Här finns också fina möjligheter till att fotografera norrsken med de klassiska fisk-upphängning konstruktionerna i trä. Observera att det finns två typer av boende på sista boendet. Ett hus med gammaldags mysig fiskebykänsla med riktigt bra standard samt nyrenoverade hus med panoramautsikt. Om du har specifika önskningar kring boendet. Kontakta mig. Enkelrum ingår i priset på vårt sista boende!

 • Boende i stugor med bra strandard. Nyrenoverade stugor med panoramautsikt.
 • Fullt utrustat kök med diskmaskin.
 • Wifi finns.
 • Lakan & handduk finns på boendet.
 • Möjlighet till bastu.

 

Högra fotot av: Tormod Amundsen/Biotope

 

På den här fotoresan finns möjligheten att boka till ett enkelrum. Enkelrum som gäller är eget rum i stugan eller på hotell, beroende på tillgång. Notera att alla kommer att få ett enkelrum på fotoresans sista boende.

 • Tillägg för enkelrum, 4 nätter: 4 500 SEK

På denna fotoresa ingår det frukost & lunch enligt program.

 • 24 mars: Inga måltider ingår (resedag).
 • 25 mars: Frukost & lunch ingår.
 • 26 mars: Frukost & lunch ingår.
 • 27 mars: Frukost & lunch ingår.
 • 28 mars: Frukost & lunch ingår.
 • 29 mars: Frukost & lunch ingår.
 • 30 mars: Frukost & lunch ingår.
 • 31 mars: Frukost & lunch ingår.

Våra frukostar äts på restaurang (B&B) på vårt första boende och i stuga på vårt andra boende. Någon gång kan det bli aktuellt att ta med oss frukost i fält. Lunch äts som regel ute i fält och består av matiga mackor och dryck. Middagar äts alltid på restaurang eller för den som vill, tillagas på våra boenden.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka.

Varanger ligger i den allra nordligaste delen av Norge. Där vi kommer att befinna oss på Varangerhalvön har vi alltid nära till kusten, faktum är att vi har kusten och havet som granne. Detta gör klimatet mildare än i till exempel Pasvik i södra Varanger. Däremot är risken/chansen för hårda vindar större i kustområdena. När vindarna tilltar gör det att det känns kallare än vad det egentligen är. Här växlar vädret väldigt snabbt, solsken blir till snöfall och vindar kan tillta inom några minuter. Räkna med en temperatur från max cirka -10 grader upp till några plusgrader. Det är viktigt att ha lite koll på väderleksprognoserna innan avfärd. Sådan information kommer att skickas ut innan fotoresans start.

Observera! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. 

Varanger ligger i den allra nordligaste delen av Norge. Där vi kommer att befinna oss på Varangerhalvön har vi alltid nära till kusten, faktum är att vi har kusten och havet som granne. Detta gör klimatet mildare än i till exempel Pasvik i södra Varanger. Däremot är risken/chansen för hårda vindar större i kustområdena. När vindarna tilltar gör det att det känns kallare än vad det egentligen är. Här växlar vädret väldigt snabbt, solsken blir till snöfall och vindar kan tillta inom några minuter. Räkna med en temperatur från max cirka -10 grader upp till några plusgrader. Det är viktigt att ha lite koll på väderleksprognoserna innan avfärd. Sådan information kommer att skickas ut innan fotoresans start.

Förslag på kläder & utrustning som är bra att ha med sig.

 • Bra vattentäta vinterkängor eller motsvarande.
 • Underställ (gärna i ull).
 • Förstärkningsplagg.
 • Mössa & handskar.
 • Undervantar.
 • Halsduk eller ”buff”.
 • Varm vinterjacka.
 • Termobyxor.
 • Glöm inte att packa ner dina ”egna saker” också.

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och powerbanks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för  kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk, plus bärbar dator.

Förslag på elektronisk utrustning som är bra att ha med sig.

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter.
 • En grendosa.
 • Powerbank.
 • USB-kablar.
 • Backuplösning för dina bilder.

Förslag på utrustning som är bra att ha med sig.

Nedan listar jag utrustning som är bra att ha med sig:

 • Vattenflaska.
 • Kikare.
 • Solglasögon.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Öronproppar.
 • Faktabok.
 • Handsprit.
 • Värmepåsar för händer & fötter.
 • Isdubbar till dina skor.
 • Kaffetermos.
 • Sittunderlag.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.
 • Glöm inte att packa ner dina ”egna saker” också.

Bra att veta om Hornøya:

På Hornøya finns det mängder av sjöfåglar och de cirkulerar över oss mest hela tiden. Ta därför med någon jacka eller skydd för din vinterjacka på grund av risk för spillning från fåglarna. Ta också med regnöverdrag till din kameraväska och något skydd för huvudet, exempelvis en keps över mössan.

Jag brukar personligen inte ha något skydd utan tvättar allt i stugan, men du ska vara medveten om detta.

Observera! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På denna fotoresa till Varanger finns det ingen fotografisk utrustning som är onödig att ta med sig. Däremot bör du tänka på de restriktioner det finns för handbagage på olika flygbolag. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan. Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Ett teleobjektiv för fågel och däggdjur, 200 mm och uppåt.
 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en robust kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och extra batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för säkerhetskopiering av dina bilder.

 • ND-filter för landskapsfotografering.
 • En robust kameraväska.
 • Extra minneskort.
 • Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.
 • Laptop för redigering av bilder.

Viktigt!
Ta backup efter varje dag! Antingen har du extra minneskort för backup eller en extern hårddisk.

En ficklampa eller pannlampa för norrskensfotografering (som år användas dolt, så det inte stör dina resekamrater).
Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
Backup till dina bilder.
En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer (7 med mig). Vi kommer att bege oss mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här fotoresan är inte fysiskt ansträngande. All transport sker fram till området där vi ska fotografera. Väl på plats vandrar du så långt som du själv vill eller kan.

VALUTA & PENGAR I NORGE.

Valutan i Norge heter: Norsk krona (NOK)

Valutakurs SEK – NOK : https://valuta.exchange/sv/sek-to-nok?amount=1


Du kan betala med kort överallt i Norge.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

0
DATUM : 24 – 31 mars 2023
 • KOSTNAD: 25 900 SEK

 • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 5 180 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Bra boende i stugor, dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
 • Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
 • Båtbiljetter, gömslekostnad, transport.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

 • Middagar alla dagar.
 • Försäkringar.
 • Utgifter av personlig karaktär.
 • Eventuellt enkelrumstillägg för första boendet.

  Intresseanmälan

  För att säkerställa att du är bland de första som får möjligheten att boka en fotoresa, workshop eller kurs kan du enkelt intresseanmäla dig här. Genom att lämna din e-postadress kommer vi att skicka dig ett mail så snart fotoresan, workshopen eller kursen släpps. Många gånger så fylls platserna på snabbt, och genom att vara en av de första att få informationen kan du vara redo att snabbt boka din plats. Du förbinder dig inte till något genom att lämna din e-postadress. Det ger dig bara fördelen att få förhandsinformation och vara en del av den exklusiva gruppen som får chansen att boka först.
  Ditt namn*:

  Din e-post*:

  Vilken fotoresa, workshop eller kurs vill du intreseanmäla dig till?*

  Övriga frågor.

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).