ARKTISKA VARANGER I NORDNORGE.

Jag ser att använder en mindre enhet (som en mobiltelefon eller padda) när du besöker den här sidan. Kanske du vill ladda hem resebeskrivningen för denna fotoresa som en PDF istället?

0
DATUM : 21 – 28 mars 2024 (8 dagar)
  • KOSTNAD: 25 900 SEK

  • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 5 180 (20%)

Inkluderat i priset.

  • Boende i stuga (rorbu), dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
  • Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
  • Båtbiljetter, gömslekostnad, transport.
  • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

  • Ett eldorado av sjöfågel och artiska arter.

  • Hornøya med lunnefågel, toppskarv, sillgrisslor och andra sjöfåglar i ett snölandskap.

  • ”Puffin fight club” – Lunnefåglarna slåss om bohålorna på ön vid tidpunkten för fotoresan.

  • Praktejder, alförrädare, alfågel och vanlig ejder.
  • Magiskt oexploaterat landskap i karg och arktisk kustmiljö.

  • Fotografera renar och gråsäl.

  • Norrsken mitt uppe på högfjället.

  • Fotografera pittoreska fiskebyar.

  • Mycket vackert läge och kvalitativt boende .

  • En liten grupp av  endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

  • Fotografisk handledning, tips och råd av naturfotograf Niklas.

Det här en fotoresa till arktiska Varanger (Várnjárga) i Nordnorge som verkligen har extra allt! Upplev det fascinerande fågellivet både nära inpå och på distans samt de fantastiska landskapen. Det speciella ljuset här uppe i det nordligaste Norge är något du kommer att få uppleva och inbjuder till landskapsfotografering av allra högsta klass. Fågelfotograferingen är en klass för sig och världsberömd som en av världens bästa platser att fotografera arktiska fåglar på. 

Arktiska Varanger i Nordnorge.

Varanger är en av världens bästa platser för fågelskådning och givetvis då även för naturfotografer. Den stora variationen av olika fåglar under alla årstider har fått Varanger att bli världsberömt för sina goda fågelskådningslokaler. Vi kommer att ha möjlighet att fotografera praktejder, alförrädare, alfågel, lunnefågel, sillgrissla, spetsbergsgrissla tordmule, toppskarv, havsörn och fler.

Slutet av mars är den absolut bästa årstiden att besöka Varanger med det vackra arktiska ljuset, mängden olika arktiska fåglar som du kan se och vackra landskap. Lägg därtill däggdjur som ren, vit skogshare och sälar. Trots denna rika och världsberömda mångfald och tillgång till arktiska fåglar och fågelmyller glöms ofta landskapet bort. I Varanger är landskapsfotograferingen helt fantastiskt bra. Detta med vackra stränder med spetsiga klippblock, Barents hav, norrsken och pittoreska fiskebyar. Allt detta gör Arktiska Varanger till ett eldorado för en naturfotograf! 

Fågelön Hornøya & “Puffin fight club”. 

Hornøya är ett naturreservat och en mycket viktig plats för många fågelarter. På klippor och bergväggar trängs fåglarna med varandra. Ön ligger nordöst om byn Vardö här uppe i Varanger. Hornöya har en mycket stor koncentration av lunnefåglar, sillgrisslor, spetsbergsgrisslor, toppskarvar, tordmule och rovfåglar. När vi sätter våra fötter på Hornöya är vi så långt nordöst som vi kan vara i Norge, i Barents hav. Bara detta är en fantasieggande tanke. Hornøya kan besökas alla årstider men det kanske är framförallt i vintertid ön är som allra vackrast. I mars månad återkommer ett gigantiskt stort antal sjöfåglar till Hornøya. Detta ger oss en enastående möjlighet att komma nära lunnefåglar och andra arter, i snö. Detta är verkligen en väldigt speciell upplevelse. Två dagar kommer att tillbringas ute på fågelön Hornøya på denna fotoresa. Med båt är det endast cirka 10 minuters resa hit från Vardøs hamn. 

Ett av de stora dragplåstren för oss under denna fotoresa är att få uppleva fenomenet “Puffin fight club” (Lunnefåglarnas slagsmålsklubb) här på Hornøya. Lunnefågeln, den klassiska och vackra clownfågeln kommer i mars tillbaka till ön för att göra upp om det bästa boendet och de bästa platserna. Dessa annars så fridfulla fåglarna (i alla fall som vi porträtterar dem) slåss om husfrid i boendehålen i berget och bland tuvor. Slagsmålen kan vara riktigt intensiva. Hornøyas klippor är i mars fortfarande täckta av snö och bilderna på lunnefågeln blir speciella och unika! Att lyckas fånga detta på bild och dessutom med snö som yr kring de stridande lunnefåglarna är verkligen att få en unik bild och upplevelse utöver det vanlig.

Praktejder, alfågel, alförrädare & andra arter.

Vi kommer att ges möjligheten att fotografera flera högarktiska andfåglar på denna fotoresa. Den vackra och färgmättade praktejdern med alla sina kulörta färger. Praktejdern är ovanlig i Sverige men håller till vid kusten runt om på Varangerhalvön vintertid, talrikt dessutom. De andra högarktiska arterna är alfågeln med sina iögonfallande långa stjärtpennor och alförrädare. Alförrädaren som i säg kan vara ett argument för en fotograf eller fågelskådare att bege sig till Varangerhalvön vintertid. En liten grupp finns också här under sommaren men vill man komma nära alförrädaren så är det på vintern du ska åka. Bland dessa speciella arter så återfinns även extremt stora kolonier av tretåig mås och ejdrar. Av de tre specifika arterna, praktejder, alfågel och alförrädare kommer dessa att fotograferas från flytgömslen som gör att vi kan komma ner helt parallellt med vattenytan för att få de bästa vinklarna. Gömslena ligger inne i hamnen och på den tidiga morgonen kan vi också få skenet av lampor från hamnen som reflekteras i vattenytan. Har vi tur så kommer det en praktejder och simmar rakt genom en sådan vacker spegling.

Med det sagt är det inte bara i flyggömslena som vi har en bra chans att se och fotografera praktejder, alfågel och alförrädare. Dessa finns runt om i hamnen och vi har stora möjligheter att få bilder på de högarktiska änderna även utanför gömslet. Alförrädare och alfågel kommer vi också att kunna se på andra lokaler som vi kommer att besöka under resans gång. Praktejder förekommer också blandat med stora grupper av ejdrar som brukar ”surfa” på vågorna ute vid kusten. Med andra ord är vi i princip alltid omringade av olika arter av sjöfåglar.

Skärsnäppan är en vadare och en liten tuffing som kan påträffas runt hela Varangerhalvön. Den är ungefär lika stor som en stare, har korta ben och rund till formen. En riktig dunboll med andra ord. Jag kommer att visa dig och ge dig mina absoluta bästa platser för att fotografera skärsnäppan. Om det blir kallt när vi är i Varanger, kommer du att kunna se istappar som hänger ifrån fjäderdräkten där den springer fram över sandstränderna och jagar mat vid vattenbrynet. 

Varangers magiska landskap.

De flesta som beger sig till Varanger vintertid vill se och fotografera fågellivet. I detta rika myller med fåglar glöms dock enligt min mening ofta landskapet bort, i alla fall vintertid. Runt om på Varangerhalvön finner du karga och vindpinade landskap som får dig att tappa hakan. Fantastiskt fotogena spetsiga klippor, vågor som slår upp mot strandkanterna, vitpudrade berg och pittoreska fiskebyar. För en landskapsfotograf tar motiven aldrig slut här. Du ges tillfälle att arbeta både med det stora landskapet och det mer intima landskapet. Här är möjligheterna till bra landskapsfotografering nästan oändliga. Det turkosblåa vattnet och de svartgråa klipporna står alltid i bra kontrast med varandra tillsammans med den vita snön. 

Längs vår färd i ett kargt och vackert snölandskap kommer vi att passera men även stanna till i små pittoreska och klassiska fiskebyar. Atmosfären här vintertid är sömnig och gemytlig. Husen längs med den yttersta kusten får stå emot starka vindar, snö och is. De färggranna små husen i fiskebyarna mot de hårda bergen och isen skapar fantastiska möjligheter till ikoniska och vackra landskapsbilder. I hamnarna som exempelvis i Båtsfjord och Nesseby står fiskebåtar, stora som små uppradade och väntar på att få åka ut till havs. Om vi har tur så tajmar vi in tiden då fiskarna och fiskebåtarna kommer tillbaka till hamnen för att ordna med sin fångst och ordna till sina nät.

Vi kommer även på sena kvällar söka efter norrsken beroende på hur solaktiviteten och vädret ser ut. Detta kommer vi göra både i hamnarna och i naturen kring våra boenden men också åka upp till mer högfjällspräglade områden. Till högfjället kan vi ta oss med bil och vad som väntar oss däruppe är ett vidsträckt landskap av lager på lager av berg, snö och is. Vi kommer också under dygnets ljusa timmar leta efter snöformationer i detta spännande och karga landskap. Här uppe växlar vädret snabbt. Sol blir till snöstorm och snöstorm till sol. Detta ger landskapet karaktär och ger oss naturfotografer många valmöjligheter för att skapa landskapsbilder med variation. Varangerhalvöns landskap är oexploaterade vintertid. Det är fåglarna som står i fokus. Därför tycker jag att det är extra spännande att arbeta med landskapen här. Jag får en känsla av att vara ensam med motiven och landskapet.

Renens vindpinade landskap & gråsälens kuststräcka.

Renen har länge varit central i det samiska samhället och är ett naturligt inslag på Varangerhalvön. Den kan återfinnas i de allra flesta delar av landskapet, från kustlandskapet och uppe på högfjället. Där kan den ofta ses ståendes och sparka bort is och snö för att hitta den lav som finns under snön. Det är just i detta landskap på högfjället som jag personligen tycker att renen blir som vackrast på bild och då gärna de helt vita individerna. Känslorna går direkt mot ett sagolandskap långt upp i norr. Förutom ren så har vi möjlighet att få se och fotografera rödräv, också de i det karga och vita landskapet. Sälar finns det gott om i havet kring Varangerhalvön. Vi kommer högst sannolikt kunna se och fotografera gråsälar i vattnet inne i hamnarna. Inte minst brukar man få möjligheter till nära porträtt av gråsälen när vi sitter i flytgömslena, men den kan påträffas nästan överallt.

Detaljinformation om denna fotoresa:

Vänligen notera att denna programvara kan bli ändrad på grund av väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser.

Dag 1:

Vi träffas alla på Kirkenes flygplats och tar en minibuss till vårt första boende i Båtsfjord. När vi kommer fram, packar vi upp och gör oss bekväma. I mån av tid kommer jag idag också ha en liten föreläsning om Varanger.


Dag 2:

Idag fotograferar vi Varangers fantastiska landskap med hav, spetsiga klippor och vackra fiskebyar. Efter en stadig frukost tar vi med oss matpackning och börjar med att fota snöformationer och panoramavyer från högfjället. Här kan vi experimentera med kompositioner och ledande linjer i landskapet, och kanske få syn på en renflock.

När vi är klara fortsätter vi mot en pittoresk fiskeby på norra delen av Varanger. Här fotograferar vi de klassiska och färgglada husen och stugorna mot berg, is och snö. Vi tar även lunch här.
Efter besöket i byn åker vi till stränder och klippor där vi arbetar med långa slutartider, vågor, texturer och intima landskap.

När vi är lagom trötta beger vi oss tillbaka till boendet och äter middag. För de som vill och orkar, finns det möjlighet att åka upp till högfjället eller fotografera norrsken i fiskehamnen på kvällen/natten.


Dag 3:

Idag fokuserar vi på arktiska fåglar. Större delen av morgonen tillbringar vi i ett gömsle där vi har möjlighet att ta porträttbilder av arktiska arter som praktejder, alförrädare och alfågel.

Vi stiger upp tidigt och frukosten är redan förberedd att tas med till gömslet. Efter gömslet tar vi en båttur i fjorden för att fotografera flygande fåglar. Efter morgonens och förmiddagens fotografering kan vi vila i huset fram till middagen. De som vill visa sina bilder, berätta om sin fotografering och ge varandra feedback och tips kan också göra det. Som vanligt finns möjlighet att fotografera norrsken för de som är intresserade.


Dag 4:

Idag blir det ännu en dag med landskap där vi täcker in de viktigaste delarna av vad vi missat under dag två och arbetar med långa slutartider, vågor, texturer och intima landskap.


Dag 5:

Efter frukost fortsätter vi till nästa destination vid Varangerfjorden. Vi fotograferar renar längs vägen om vi ser några och stannar till vid några av mina hot-spots för skärsnäppa.

När vi kommer fram till vårt nya boende packar vi upp och laddar batterierna. För de som är intresserade finns möjlighet till korta promenader runt halvön där vi kan se olika fågelarter som praktejder (om vi har tur), tretåiga måsar, skarv och kanske till och med säl. Precis utanför boendet finns ett fågelberg där havsörnar ofta cirkulerar.

Senare på kvällen åker vi till Vardø för middag och får information om morgondagens båttur till Hornøya. Det finns även möjlighet att ge sig ut på norrskensjakt under kvällen och natten.


Dag: 6

Idag stiger vi upp i tid för att äta en stadig frukost och packa ned matpackning i våra väskor. Sedan beger vi oss till Vardø där vi tar båten till Hornøya från hamnen. Resan tar ungefär 10 minuter.

När vi kommer fram till ön släpps vi av vid en liten brygga och båten lämnar oss där. Äntligen är vi på Hornøya! Här kan du fritt gå runt och fotografera fåglar som lunnefåglar, sillgrisslor, tordmular, storskarvar och kanske till och med havsörn om vi har tur. Det är viktigt att vi håller oss inom de anvisade områdena eftersom Hornøya är ett naturreservat med högt biologiskt värde.

Båten kommer sedan och hämtar oss och förhoppningsvis har vi fulla minneskort med bra bilder. Båten tar oss tillbaka till Vardø hamn och vi börjar bege oss tillbaka till vårt boende. På kvällen äter vi middag.


Dag 7:

På morgonen äter vi frukost och ger oss av mot Vardø hamn. Vi stannar vid en plats där det brukar finnas många fågelarter som alförrädare, vanlig ejder och praktejder. Vi kommer inte komma lika nära som i gömslet, men fokus ligger på att fånga fåglarna i landskapet. Platsen är också utmärkt för att spana och fotografera skärsnäppor.

Denna dag ägnar vi ännu en dag på Hornöya med alla magnifika fåglar som finns där. Det är alltid bra att ha två dagar då oväder kan ställa till det en av dagarna.

På kvällen avnjuter vi en god middag tillsammans och reflekterar över vår resa och alla upplevelser vi har haft. Det kan också vara en möjlighet att delta i den sista norrskensjakten för fotoresan.


Dag 8

Nu har vi tyvärr kommit till den allra sista dagen av vår vistelse här i underbara Varanger. Dagen börjar med en frukost, sedan åker vi mot Kirkenes flygplats för hemresan.


Här kan du ladda hem hela reseprogrammet som en PDF.

Varangers placering på världskartan.

Kirkenes (öppnas i Google Earth)

Båtsfjord (öppnas i Google Earth)

Ekkeröy (öppnas i Google Earth)

Vardö (öppnas i Google Earth)

Flygplats ✈️Kirkenes flygplats, Høybuktmoen.

Flyga ifrån ✈️  Du väljer själv vart du vill flyga ifrån.

Vart ska vi mötas?På flygplatsen utanför ”arrivals” om inget annat avses. Aktuellt kan det också bli att bo och bli upphämtade på hotell i Kirkenes. Mer information kring detta kan du få vid eller efter bokning. Kontakta då info@frostadnaturfoto.se

Hur transporterar vi oss i Vietnam?Väl på plats i Kirkenes transporterar vi oss runt i Varanger med en minibuss med nio säten.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Har du frågor om din flygbiljett? Kontakta din personliga kontakt på BIG Travel (telefonnummer får du vid bokning).

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst. Tänk då på att du själv ansvarar för att tiderna med de olika flygen passar.

Vårt första boende är på Båtsfjord Brygge i en Rorbu (stuga). Det som ingår i priset är del i dubbelrum. På detta boende finns det möjlighet att boka enkelrum. Vill du försäkra dig ett enkelrum ska du boka så snart som möjligt då enkelrum kan ges i mån av plats och då tillkommer även en extra kostnad. På vårt andra boende ingår enkelrum i priset.

  • Nyrenoverade och riktigt trevliga rum.
  • Fullt utrustat kök med diskmaskin.
  • Wifi & tv finns.
  • Lakan och handdukar finns på boendet.
  • Riktigt bra resturang med god mat och specialiteter.
  • Närhet till mathandel och affärer.

Vårt andra boende ligger ute på en ö som heter Ekkerøy och som är den äldsta fiskebyn på Varangerhalvön. Precis utanför boendet finns också ett fågelberg med tretåig mås och toppskarv som kan besökas till fots (cirka 5-10 minuters promenad från boendet). Här finns också fina möjligheter till att fotografera norrsken med de klassiska fisk-upphängning konstruktionerna i trä. Observera att det finns två typer av boende på sista boendet. Ett hus med gammaldags mysig fiskebykänsla med riktigt bra standard samt nyrenoverade hus med panoramautsikt. Om du har specifika önskningar kring boendet. Kontakta mig. Enkelrum ingår i priset på vårt sista boende!

  • Boende i stugor med bra strandard. Nyrenoverade stugor med panoramautsikt.
  • Fullt utrustat kök med diskmaskin.
  • Wifi finns.
  • Lakan & handduk finns på boendet.
  • Möjlighet till bastu.

På den här fotoresan finns möjligheten att boka till ett enkelrum. Enkelrum som gäller är eget rum i stugan eller på hotell, beroende på tillgång. Notera att alla kommer att få ett enkelrum på fotoresans sista boende.

  • Tillägg för enkelrum, 4 nätter: 4 500 SEK

På denna fotoresa ingår det frukost & lunch enligt program.

  • Dag 1: Inga måltider ingår (resedag).
  • Dag 2 – 7: Frukost & lunch ingår.
  • Dag 8: Frukost ingår.

Våra frukostar äts på restaurang (B&B) på vårt första boende och i stuga på vårt andra boende. Någon gång kan det bli aktuellt att ta med oss frukost i fält. Lunch äts som regel ute i fält och består av matiga mackor och dryck. Middagar äts alltid på restaurang eller för den som vill, tillagas på våra boenden.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka.

Varanger ligger i den allra nordligaste delen av Norge. Där vi kommer att befinna oss på Varangerhalvön har vi alltid nära till kusten, faktum är att vi har kusten och havet som granne. Detta gör klimatet mildare än i till exempel Pasvik i södra Varanger. Däremot är risken/chansen för hårda vindar större i kustområdena. När vindarna tilltar gör det att det känns kallare än vad det egentligen är. Här växlar vädret väldigt snabbt, solsken blir till snöfall och vindar kan tillta inom några minuter. Räkna med en temperatur från max cirka -10 grader upp till några plusgrader. Det är viktigt att ha lite koll på väderleksprognoserna innan avfärd. Sådan information kommer att skickas ut innan fotoresans start.

Nedanstående lista fungerar som en inspirationskälla för din packning. Slutgiltigt beslut om vad som hamnar i din resväska ligger helt hos dig.

Jag vill påminna om att packning är en individuell process, och det är viktigt att du tar hänsyn till dina egna behov och preferenser när du väljer vad du ska ta med dig. Denna lista kan användas som en utgångspunkt för att hjälpa dig planera inför din resa. Kom ihåg att anpassa din packning efter faktorer som väderförhållanden, planerade aktiviteter och din personliga komfortnivå.

Notera också att denna lista inte inkluderar de mer uppenbara sakerna att packa ner, såsom underkläder, vardagströjor, mediciner och andra personliga föremål. Dessa grundläggande föremål för din dagliga användning förväntas självklart ingå i din packning.

Kläder & utrustning:

  • Bra vattentäta vinterkängor eller motsvarande.
  • Underställ (gärna i ull).
  • Förstärkningsplagg.
  • Mössa & handskar.
  • Undervantar.
  • Halsduk eller ”buff”.
  • Varm vinterjacka.
  • Termobyxor.

Övriga saker att ta med:

  • Vattenflaska/termos
  • Solskyddsfaktor för ansiktet
  • Ficklampa/pannlampa
  • Öronproppar (för att stänga ute naturens ljud eller snarkningar)
  • Väckarklocka
  • ”Powerbars” eller frukt för snabb energi under utflykter
  • Personliga föremål

Elektronisk utrustning:

  • Laddare för alla elektroniska enheter
  • En grenkontakt
  • Eventuell reseladdare (läs mer under reseladdare)
  • En powerbank
  • Kablar (USB och annat kablage för dina enheter

Bra att veta om Hornøya:

På Hornøya finns det mängder av sjöfåglar och de cirkulerar över oss mest hela tiden. Ta därför med någon jacka eller skydd för din vinterjacka på grund av risk för spillning från fåglarna. Ta också med regnöverdrag till din kameraväska och något skydd för huvudet, exempelvis en keps över mössan.

Jag brukar personligen inte ha något skydd utan tvättar allt i stugan, men du ska vara medveten om detta.

Listan nedan är avsedd som inspiration och vägledning för din fotografering. Var medveten om att dina egna fotograferingsmål och preferenser kan vara helt unika, så använd listan som en utgångspunkt och anpassa den efter dina behov och önskemål. Här är en lista över kamerautrustning som kan vara användbara att ta med:

Kamera & objektiv:

  • Kamerahus: Ta med ett eller två kamerahus.
  • Teleobjektiv: Ett teleobjektiv med en brännvidd på cirka 400/500 mm eller längre är lämpligt för att fotografera arktiska fåglar, renar, säl..
  • Kortare teleobjektiv: Ett kortare teleobjektiv med en brännvidd på 150-200 mm kan vara användbart för att fånga intima landskapsbilder och fåglar i landskapsmiljöer.
  • Vidvinkelobjektiv: Ett vidvinkelobjektiv är bra för att fånga landskapet.

Övrig kamerautrustning:

  • Robust kameraväska: En kameraväska som är tålig mot regn eller har ett regnöverdrag är viktigt för att skydda din utrustning.
  • Extra minneskort: Ha med dig tillräckligt med extra minneskort för att kunna lagra alla dina bilder under resan.
  • Extra batterier: Se till att ha tillräckligt med extra batterier för att klara av en hel dags fotografering utan att behöva ladda.
  • Batteriladdare: En batteriladdare är nödvändig för att ladda dina batterier på kvällarna/nätterna.
  • Backuplösning: Ha en backuplösning som en extern hårddisk eller extra minneskort för att säkerhetskopiera dina bilder regelbundet.
  • Stativ: Ett stativ är användbart vid landskapsfotografering för att kunna arbeta med längre slutartider och för att ”stacka” dina landskapsbilder.
  • ND-filter för att kunna styra tiden på din exponering vid landskapsfotografering samt polarisationsfilter för att kontrollera reflexer i vattenytan.
  • Dator: Om du planerar att redigera dina bilder eller följa med på Lightroomutbildning under resan kan det vara bra att ha med en laptop för att kunna göra detta.
  • Ett vattentätt kamerahölje eller regnskydd för att skydda din kamera.
  • En blåsbälg för att ta bort damm och smuts från kameran och objektivet.
  • En mikrofiberduk för att rengöra din optik.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer (7 med mig). Vi kommer att bege oss mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här fotoresan är inte fysiskt ansträngande. All transport sker fram till området där vi ska fotografera. Väl på plats vandrar du så långt som du själv vill eller kan.

  • Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

    Handbagage.

    När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

    De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

    Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

    Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

    Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

    Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

    Fotoreseväskor som handbagage.

    Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

    Bagage.

    Skriv ditt namn på bagaget.

    Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

    Ta bort dina gamla bagageetiketter.

    Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

    Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

    TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

Här laddar du ner PDF dokumentet om chattgrupp & möten inför och efter denna fotoresa:

https://frostadnaturfoto.se/pdf/Kommunikation_fr%C3%B6stadnaturfoto.pdf

Se denna föreläsning om bland annat Varanger:

0
DATUM : 21 – 28 mars 2024 (8 dagar)
  • KOSTNAD: 25 900 SEK

  • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 5 180 (20%)

Inkluderat i priset.

  • Boende i stuga (rorbu), dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
  • Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
  • Båtbiljetter, gömslekostnad, transport.
  • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

    Fråga

    Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

    Ditt namn*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Vilken fotoresa gäller det?

    Din fråga:

    När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

    I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

    Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

    Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

      Boka

      Arktiska Varanger i Nordnorge (21 - 28 mars 2024).

      OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

      Ditt namn*

      Gatuadress*

      Postnummer och stad*

      Telefonnummer*

      Din e-postadress*

      Önskar du att boka till enkelrum? (Tillägg för enkelrum, 4 nätter: 4 500 SEK)
      JaNej
      Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

      Jag godkänner resevillkorenLäs kurs- och resevillkoren
      Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
      Jag accepterar inbjudan till Facebookgrupp. Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

      All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.