ARKTISKA VARANGER I NORDNORGE

 

Observera! Den här fotoresan är fullbokad!
Anmälan till reservlistan är öppen.​

OBSERVERA! Den här fotoresan har redan ägt rum.

Det går en ny fotoresa till Varanger 2020.

Till Arktiska Varanger i Nordnorge 2020
GALLERI VARANGER
RESEPROGRAM

ARKTISKA VARANGER I NORDNORGE

Skriv upp dig på reservlistan!
0
DATUM : 21-28 MARS 2019
 • KOSTNAD: 16.5oo:-

 • 6 PLATSER Fullbokad!

Anmälningsavgift: 1650 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Boende i stugor och hus, dubbelrum med möjlighet till enkelrum samt frukost varje morgon och matpacke. Båtbiljetter, gömslekostnad, transport. Bildföredrag och bildvisning av Niklas Virsen. Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Loading...
GALLERI VARANGER

I fokus: Arktiska Varanger i Nordnorge 2019

 • Fantastiska landskap i karg och artisk miljö.
 •  Ett eldorado av sjöfågel och artiska arter.
 •  Kom riktigt nära praktejder, alförrädare, alfågel och vanlig ejder.
 •  Hornøya med lunnefågel, toppskarv, sillgrisslor och andra sjöfåglar.
 •  Stor chans att fotografera havsörn.
 •  Fotografera renar, säl och skogshare.
 •  Norrsken mitt uppe på högfjället.
 •  Pittoreska fiskebyar.

Det här en fotoresa till arktiska Varanger (Várnjárga) i Nordnorge nära den ryska gränsen som verkligen har extra allt! Upplev de fantastiska landskapen och det fascinerande fågellivet både nära inpå och på distans. Det speciella ljuset här uppe i det nordligaste Norge är något du kommer att få uppleva och inbjuder till landskapsfotografering av allra högsta klass.

Kom nära arktiska fåglar

Det finns onekligen spännande arter och bilder att få här uppe Varanger. Den praktfullt färgmättade andfågeln praktejdern exempelvis. Den är ovanlig i Sverige men håller till vid kusten runt om på Varangerhalvön, talrikt dessutom. Praktejdern är mycket fotogenisk och rolig att fotografera.

En annan vacker ejder vi kommer att få träffa på är alförrädaren. Alförrädaren är mer sällsynt än praktejdern här uppe och är en högarktisk fågel som i säg kan vara ett argument för en fotograf eller fågelskådare att bege sig till Varangerhalvön vintertid. En liten grupp finns också här under sommaren men vill man komma nära alförrädaren så är det på vintern du ska åka.

En annan andfågel som både har karaktär och ett vackert utseende är den lilla alfågeln. De adulta hanarna har en lång fjädersvans eller stjärtpenna som är mycket iögonfallande.

Dessa tre arter och fler naturligtvis, exempelvis vanlig ejder, kommer vi att ha möjligheten att komma riktigt nära från ett gömsle. Stor chans finns för närbilder! Här kommer också säl ofta på besök!

Fågelön Hornøya

Två dagar kommer att tillbringas ute på fågelön Hornøya. Med båt är det endast cirka 10 minuter upp till en kvart resa hit från Vardøs hamn. Väl framme vid den lilla bryggan släpper båten av oss och vi kan nu botanisera runt på den lilla ön (inom anvisade områden) och få möjlighet at fotografera exempelvis lunnefågel, skarv, sillgrisslor, havsörn, korp och toppskarvar med flera. Ön är också en fin utgångspunkt för att spana efter säl.

När du sätter din fot på Hornøya är du så långt nordöst ut som du kan komma i Norge. Om du passerar ön norr eller nordöst över finns ingenting förutom Barents hav. Det här är en av de mest extrema platserna i norden men lättillgängligt.

Hornøya är ett naturreservat och en mycket viktig plats för många fågelarter. På klippor och bergväggar trängs fåglarna med varandra. Här ges du möjligheten att få riktigt närgångna porträtt av till exempel lunnefågel, toppskarv och sillgrisslor.

“Puffin fightclub” – Lunnefåglar

Om vi har riktigt tur så får vi vara med om ett av Hornøyas häftigaste upplevelser nämligen ”Puffin fightclub”. Lunnegågeln, den klassiska och vackra clownfågeln kommer i mars till ön för att göra upp om det bästa boendet. Från mars till april slåss dessa annars så fridfulla fåglar (i alla fall som vi porträtterar dem) om husfrid i boendehålen i berget. Hornøyas klippor är i mars fortfarande täckta av snö och bilderna på lunnefågeln blir därefter, speciella och unika! Jag har personligen aldrig sett detta fantastiska skådespel med mina egna ögon trots att jag har åkt hit i rätt tid.

Om vi har riktig tur får vi uppleva detta skådespel. Om inte är lunnefågeln säkerligen på plats på klipporna och berget vilket gör att vi kan fotografera de här fantastiska fåglarna mot vit snö!

Upplev Varangers landskap

De flesta som beger sig till Varanger vintertid vill se och fotografera fågellivet. Varanger är ett paradis för fågelskådare och fågelfotografer. I detta rika myller med fåglar glöms dock enligt min mening ofta landskapet bort, i alla fall vintertid. Runt om på Varangerhalvön finner du karga och vindpinade landskap som får dig att tappa hakan. Fantastiskt fotogena klippor, vågor som slår upp mot strandkanterna, vitpudrade berg och pittoreska fiskeläger. För en landskapsfotograf tar motiven aldrig slut här.

Du ges tillfälle att arbeta både med det stora landskapet och det mer intima landskapet. Skruva på makro-objektivet och du har än mer detaljer att fotografera. Här är möjligheterna till bra landskapsfotografering nästan oändliga.

Vi kommer även kvällstid/nattetid beroende på hur solaktiviteten och vädret ser ut fotografera det speciella norrskenet mitt uppe på högfjället. Till högfjället kan vi ta oss med bil och vad som väntar oss däruppe är ett vidsträckt landskap av lager på lager av berg, snö och is. Vi kommer också under dygnets ljusa timmar leta efter snöformationer i detta spännande och karga landskap. Här uppe växlar vädret snabbt. Sol blir till snöstorm och snöstorm till sol. Detta ger landskapet karaktär och ger oss naturfotografer många valmöjligheter för att skapa landskapsbilder med variation.

Jag skulle vilja hävda att Varangerhalvöns landskap är relativt oexploaterade vintertid. Det är fåglarna som står i fokus. Därför tycker jag att det är extra spännande att arbeta med landskapen här. Jag får en känsla av att vara ensam med motiven.

Djur och fotomöjligheter

Förutom vackra och speciella omgivningar samt ett rikt fågelliv finns här andra djur att fotografera. En av dessa är renen. Renen har länge varit central i det samiska samhället och är ett naturligt inslag på Varangerhalvön.

Renen kan vi se lite varstans i landskapet och jag ska göra allt för att vi ska få så bra fotomöjligheter som möjligt. Jag personligen gillar när renen betar högt upp på högfjället. Ibland kan man se dem stå och sparka bort snö och is för att komma åt lavar därunder.

Vi kommer också att bege oss ut i ett område för att se om vi kan se och fotografera skogshare. Denna art av hare smälter perfekt in i det arktiska karga landskapet med dess vita päls. Med bergen i bakgrunden ges du möjligheten att få vackra bilder på skogshare.

Gråsälar finns också lite varstans runt om Varangerhalvön och vi kommer till allra största sannolikhet att se flera sälar under vår fotoresa. Oftast får du bäst fotomöjligheter av gråsälen när den befinner sig nära land eller inne i en hamn, som inte är alls ovanligt att de gör.

Längs med kustremsorna och på stränderna finns också mycket bra möjligheter för att fotografera den lilla och ganska oskygga skärsnäppan.

Workshop & handledning med endast 6 personer

Det här är inte bara en fotoresa utan också en workshop. Eftersom maxantal deltagare endast är 6 stycken kommer du att få både tid och möjlighet att utvecklas som naturfotograf. Du kommer att få bildvisning och föreläsning av mig samt hur du kan ta bättre bilder både i teori och i praktik, detsamma gäller fotografering av fåglar och djur.

Inför varje fotosession kommer jag dagen innan presentera området vi ska fotografera i. Allt vad ni behöver veta kommer då att berättas. Du kommer att få veta vad du kan förvänta dig på platsen, hur du kan fokusera ditt fotograferande, vilka olika typer av bilder det finns möjlighet att göra och mycket mer.

Workshop & handledning med endast 6 personer

Det här är inte bara en fotoresa utan också en workshop. Eftersom maxantal deltagare endast är 6 stycken kommer du att få både tid och möjlighet att utvecklas som naturfotograf. Du kommer att få bildvisning och föreläsning av mig och tips på hur du kan ta bättre bilder i praktiken, detsamma gäller fotografering av fåglar och djur.

Inför varje fotosession kommer jag dagen innan presentera området vi ska fotografera i. Allt vad ni behöver veta kommer då att berättas. Du kommer att få veta vad du kan förvänta dig på platsen, hur du kan fokusera ditt fotograferande, vilka olika typer av bilder det finns möjlighet att göra och mycket mer.

Till Varanger på [Google Earth] [Google Maps]

Arter som vi kommer att fokusera vår fotografering runt är:

Fågel

 • Praktejder
 • Alförrädare
 • Alfågel
 • Vanlig ejder
 • Skärsnäppa
 • Havsörn
 • Lunnefågel
 • Skarv
 • Toppskarv
 • Sillgrisslor
 • Tretåig mås

Däggdjur

 • Gråsäl
 • Ren
 • Skogshare

Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

Här i Varanger kan det bli rejält kallt och det är inte ovanligt med vinterstormar som drar in. Det kan bli riktigt kallt, ned mot -25 grader. Mer normala temperaturer är dock mildare. Kylan beror också på om du befinner dig mer i ”inlandet” eller direkt vid kusten. Oftast är det mildare klimat närmare kusten men kan upplevas som kallare på grund av vinden.

Precis som i andra arktiska områden kan vädret slå om snabbt. Från mulet, snöstorm till sol. Detta under väldigt kort tid.

Du ska packa med ordentliga och robusta vinterkläder.

 • Varm vinterjacka och termobyxor eller motsvarande.
 • Varma handskar gärna både inner- och yttervantar.
 • En rejäl mössa.
 • Underställ och varma vandringssockor.
 • Halsduk och eventuellt helmask om du är känslig för kyla.
 • Vinterstövlar eller motsvarande som är vattentäta.
 • Snöskor (om du har).
 • En kikare.
 • Handvärmare och fotvärmare om du är känslig för kyla.

På denna fotoresa till Varanger finns det ingen fotografisk utrustning som är onödig att ta med sig. Däremot bör du tänka på de restriktioner det finns för handbagage på olika flygbolag. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan. Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv för fågel och däggdjur.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • En ficklampa eller pannlampa för norrskensfotografering (som år användas dolt, så det inte stör dina resekamrater).
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Vi kommer att bo i småbyar med havet och hamnen precis utanför vår dörr. Här är det inte långt till en bra bild och på ett av boendena brukar praktejdern simma förbi precis utanför fönstret.

Boendet är stuga/hus med dubbelrum med möjlighet att få ett enkelrum i stugan/huset utan extra kostnad. Vill du försäkra dig ett enkelrum fixar jag detta i mån av plats och då tillkommer även en kostnad.

Huset och stugorna är mysiga och har bra standard. Vårt första boende har nära till mathandel och restaurang.

 

Högra fotot av: Tormod Amundsen/Biotope

 • Flygplats: Kirkenes flygplats, Høybuktmoen.
 • Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.
 • Vart ska vi mötas : Vi möts upp inne på flygplatsen i Kirkenes den 21 mars.

Du tar dig själv till Kirkenes flygplats, Høybuktmoen. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 21 mars. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer annat sätt att ta dig till Kirkenes på än flyg.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!
Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Den här fotoresan är inte fysiskt ansträngande. All transport sker fram till området där vi ska fotografera. Väl på plats vandrar du så långt som du själv vill eller kan.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF
LADDA NED RESEPROGRAM SOM PDF
Loading...

I fokus: Arktiska Varanger i Nordnorge 2019

 • Fantastiska landskap i karg och artisk miljö.
 •  Ett eldorado av sjöfågel och artiska arter.
 •  Kom riktigt nära praktejder, alförrädare, alfågel och vanlig ejder.
 •  Hornøya med lunnefågel, toppskarv, sillgrisslor och andra sjöfåglar.
 •  Stor chans att fotografera havsörn.
 •  Fotografera renar, säl och skogshare.
 •  Norrsken mitt uppe på högfjället.
 •  Pittoreska fiskebyar.

Det här en fotoresa till arktiska Varanger (Várnjárga) i Nordnorge nära den ryska gränsen som verkligen har extra allt! Upplev de fantastiska landskapen och det fascinerande fågellivet både nära inpå och på distans. Det speciella ljuset här uppe i det nordligaste Norge är något du kommer att få uppleva och inbjuder till landskapsfotografering av allra högsta klass.

Kom nära arktiska fåglar

Det finns onekligen spännande arter och bilder att få här uppe Varanger. Den praktfullt färgmättade andfågeln praktejdern exempelvis. Den är ovanlig i Sverige men håller till vid kusten runt om på Varangerhalvön, talrikt dessutom. Praktejdern är mycket fotogenisk och rolig att fotografera.

En annan vacker ejder vi kommer att få träffa på är alförrädaren. Alförrädaren är mer sällsynt än praktejdern här uppe och är en högarktisk fågel som i säg kan vara ett argument för en fotograf eller fågelskådare att bege sig till Varangerhalvön vintertid. En liten grupp finns också här under sommaren men vill man komma nära alförrädaren så är det på vintern du ska åka.

En annan andfågel som både har karaktär och ett vackert utseende är den lilla alfågeln. De adulta hanarna har en lång fjädersvans eller stjärtpenna som är mycket iögonfallande.

Dessa tre arter och fler naturligtvis, exempelvis vanlig ejder, kommer vi att ha möjligheten att komma riktigt nära från ett gömsle. Stor chans finns för närbilder! Här kommer också säl ofta på besök!

Fågelön Hornøya

Två dagar kommer att tillbringas ute på fågelön Hornøya. Med båt är det endast cirka 10 minuter upp till en kvart resa hit från Vardøs hamn. Väl framme vid den lilla bryggan släpper båten av oss och vi kan nu botanisera runt på den lilla ön (inom anvisade områden) och få möjlighet at fotografera exempelvis lunnefågel, skarv, sillgrisslor, havsörn, korp och toppskarvar med flera. Ön är också en fin utgångspunkt för att spana efter säl.

När du sätter din fot på Hornøya är du så långt nordöst ut som du kan komma i Norge. Om du passerar ön norr eller nordöst över finns ingenting förutom Barents hav. Det här är en av de mest extrema platserna i norden men lättillgängligt.

Hornøya är ett naturreservat och en mycket viktig plats för många fågelarter. På klippor och bergväggar trängs fåglarna med varandra. Här ges du möjligheten att få riktigt närgångna porträtt av till exempel lunnefågel, toppskarv och sillgrisslor.

“Puffin fightclub” – Lunnefåglar

Om vi har riktigt tur så får vi vara med om ett av Hornøyas häftigaste upplevelser nämligen ”Puffin fightclub”. Lunnegågeln, den klassiska och vackra clownfågeln kommer i mars till ön för att göra upp om det bästa boendet. Från mars till april slåss dessa annars så fridfulla fåglar (i alla fall som vi porträtterar dem) om husfrid i boendehålen i berget. Hornøyas klippor är i mars fortfarande täckta av snö och bilderna på lunnefågeln blir därefter, speciella och unika! Jag har personligen aldrig sett detta fantastiska skådespel med mina egna ögon trots att jag har åkt hit i rätt tid.

Om vi har riktig tur får vi uppleva detta skådespel. Om inte är lunnefågeln säkerligen på plats på klipporna och berget vilket gör att vi kan fotografera de här fantastiska fåglarna mot vit snö!

Upplev Varangers landskap

De flesta som beger sig till Varanger vintertid vill se och fotografera fågellivet. Varanger är ett paradis för fågelskådare och fågelfotografer. I detta rika myller med fåglar glöms dock enligt min mening ofta landskapet bort, i alla fall vintertid. Runt om på Varangerhalvön finner du karga och vindpinade landskap som får dig att tappa hakan. Fantastiskt fotogena klippor, vågor som slår upp mot strandkanterna, vitpudrade berg och pittoreska fiskeläger. För en landskapsfotograf tar motiven aldrig slut här.

Du ges tillfälle att arbeta både med det stora landskapet och det mer intima landskapet. Skruva på makro-objektivet och du har än mer detaljer att fotografera. Här är möjligheterna till bra landskapsfotografering nästan oändliga.

Vi kommer även kvällstid/nattetid beroende på hur solaktiviteten och vädret ser ut fotografera det speciella norrskenet mitt uppe på högfjället. Till högfjället kan vi ta oss med bil och vad som väntar oss däruppe är ett vidsträckt landskap av lager på lager av berg, snö och is. Vi kommer också under dygnets ljusa timmar leta efter snöformationer i detta spännande och karga landskap. Här uppe växlar vädret snabbt. Sol blir till snöstorm och snöstorm till sol. Detta ger landskapet karaktär och ger oss naturfotografer många valmöjligheter för att skapa landskapsbilder med variation.

Jag skulle vilja hävda att Varangerhalvöns landskap är relativt oexploaterade vintertid. Det är fåglarna som står i fokus. Därför tycker jag att det är extra spännande att arbeta med landskapen här. Jag får en känsla av att vara ensam med motiven.

Djur och fotomöjligheter

Förutom vackra och speciella omgivningar samt ett rikt fågelliv finns här andra djur att fotografera. En av dessa är renen. Renen har länge varit central i det samiska samhället och är ett naturligt inslag på Varangerhalvön.

Renen kan vi se lite varstans i landskapet och jag ska göra allt för att vi ska få så bra fotomöjligheter som möjligt. Jag personligen gillar när renen betar högt upp på högfjället. Ibland kan man se dem stå och sparka bort snö och is för att komma åt lavar därunder.

Vi kommer också att bege oss ut i ett område för att se om vi kan se och fotografera skogshare. Denna art av hare smälter perfekt in i det arktiska karga landskapet med dess vita päls. Med bergen i bakgrunden ges du möjligheten att få vackra bilder på skogshare.

Gråsälar finns också lite varstans runt om Varangerhalvön och vi kommer till allra största sannolikhet att se flera sälar under vår fotoresa. Oftast får du bäst fotomöjligheter av gråsälen när den befinner sig nära land eller inne i en hamn, som inte är alls ovanligt att de gör.

Längs med kustremsorna och på stränderna finns också mycket bra möjligheter för att fotografera den lilla och ganska oskygga skärsnäppan.

Pittoreska fiske- och småbyar

Längs vår färd i ett kargt och vackert snölandskap kommer vi att passera men även stanna till i små pittoreska och klassiska fiskebyar. Atmosfären här vintertid är sömnig och gemytlig. Husen längs med den yttersta kusten får stå emot starka vindar, snö och is.

De färggranna små husen i fiskebyarna mot de hårda bergen och isen skapar fantastiska möjligheter till ikoniska och vackra landskapsbilder. I hamnarna som exempelvis i Båtsfjord och Nesseby står fiskebåtar, stora som små uppradade och väntar på att få åka ut till havs.

Workshop & handledning med endast 6 personer

Det här är inte bara en fotoresa utan också en workshop. Eftersom maxantal deltagare endast är 6 stycken kommer du att få både tid och möjlighet att utvecklas som naturfotograf. Du kommer att få bildvisning och föreläsning av mig och tips på hur du kan ta bättre bilder i praktiken, detsamma gäller fotografering av fåglar och djur.

Inför varje fotosession kommer jag dagen innan presentera området vi ska fotografera i. Allt vad ni behöver veta kommer då att berättas. Du kommer att få veta vad du kan förvänta dig på platsen, hur du kan fokusera ditt fotograferande, vilka olika typer av bilder det finns möjlighet att göra och mycket mer.

Till Varanger på [Google Earth] [Google Maps]

Arter som vi kommer att fokusera vår fotografering runt är:

Fågel

 • Praktejder
 • Alförrädare
 • Alfågel
 • Vanlig ejder
 • Skärsnäppa
 • Havsörn
 • Lunnefågel
 • Skarv
 • Toppskarv
 • Sillgrisslor
 • Tretåig mås

Däggdjur

 • Gråsäl
 • Ren
 • Skogshare

Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

Här i Varanger kan det bli rejält kallt och det är inte ovanligt med vinterstormar som drar in. Det kan bli riktigt kallt, ned mot -25 grader. Mer normala temperaturer är dock mildare. Kylan beror också på om du befinner dig mer i ”inlandet” eller direkt vid kusten. Oftast är det mildare klimat närmare kusten men kan upplevas som kallare på grund av vinden.

Precis som i andra arktiska områden kan vädret slå om snabbt. Från mulet, snöstorm till sol. Detta under väldigt kort tid.

Du ska packa med ordentliga och robusta vinterkläder.

 • Varm vinterjacka och termobyxor eller motsvarande.
 • Varma handskar gärna både inner- och yttervantar.
 • En rejäl mössa.
 • Underställ och varma vandringssockor.
 • Halsduk och eventuellt helmask om du är känslig för kyla.
 • Vinterstövlar eller motsvarande som är vattentäta.
 • Snöskor (om du har).
 • En kikare.
 • Handvärmare och fotvärmare om du är känslig för kyla.

På denna fotoresa till Varanger finns det ingen fotografisk utrustning som är onödig att ta med sig. Däremot bör du tänka på de restriktioner det finns för handbagage på olika flygbolag. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan. Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv för fågel och däggdjur.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • En ficklampa eller pannlampa för norrskensfotografering (som år användas dolt, så det inte stör dina resekamrater).
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Vi kommer att bo i småbyar med havet och hamnen precis utanför vår dörr. Här är det inte långt till en bra bild och på ett av boendena brukar praktejdern simma förbi precis utanför fönstret.

Boendet är stuga/hus med dubbelrum med möjlighet att få ett enkelrum i stugan/huset utan extra kostnad. Vill du försäkra dig ett enkelrum fixar jag detta i mån av plats och då tillkommer även en kostnad.

Huset och stugorna är mysiga och har bra standard. Vårt första boende har nära till mathandel och restaurang.

 

Högra fotot av: Tormod Amundsen/Biotope

 • Flygplats: Kirkenes flygplats, Høybuktmoen.
 • Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.
 • Vart ska vi mötas : Vi möts upp inne på flygplatsen i Kirkenes den 21 mars.

Du tar dig själv till Kirkenes flygplats, Høybuktmoen. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 21 mars. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer annat sätt att ta dig till Kirkenes på än flyg.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!
Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Den här fotoresan är inte fysiskt ansträngande. All transport sker fram till området där vi ska fotografera. Väl på plats vandrar du så långt som du själv vill eller kan.

Att vandra och fotografera på fjället måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på fjället med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället utan GPS.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF
Skriv upp dig på reservlistan!
0
DATUM : 21-28 MARS 2019
 • KOSTNAD: 16.5oo:-

 • 6 PLATSER Fullbokad!

Anmälningsavgift: 1650 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Boende i stugor och hus, dubbelrum med möjlighet till enkelrum samt frukost varje morgon och matpacke. Båtbiljetter, gömslekostnad, transport. Bildföredrag och bildvisning av Niklas Virsen. Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Din säkerhet!

Att vandra och fotografera på olika platser i norden och världen måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut med en grupp utan nödsändare och GPS. ALDRIG!

Samaretspartners Big Travel

RESEPROGRAM – LADDA NED SOM PDF

21 mars– Vi möts hela gruppen på Kirkenes flygplats där jag har hyrt en minibuss som ska ta oss till vårt första boende. Bilturen tar cirka 3 timmar och går över vackra landskap och vidder. Vi stannar till på flera ställen för att njuta av utsikten och för att fotografera.

Väl framme till vår destination börjar vi med att packa upp väskorna och göra oss hemmastadda. Det finns också tid för att gå ut och kika runt i byn och fotografera vid hamnen. Kvällstid kommer jag också att hålla en introduktion till Varanger och vad vi kan förvänta oss de kommande dagarna. Vi äter också en god middag.

Vi kommer också kvällstid/natt för de som orkar åka upp mot högfjället för att fotografera norrsken, förutsatt att rapporterna och vädret ser gynnsamt ut för detta fenomen.

22 mars – Vi åker ut i gryningen för att fotografera Varangers fantastiska landskap. Vi börjar dagen med en stadig frukost och tar med oss vår matpacke ut i fält.

Vi kommer att börja med att fotografera snöformationer och panoraman uppe på högfjället. Ett ypperligt tillfälle att arbeta med kompositioner och ledande linjer i landskapet. Det är inte alls osannolikt att vi träffar på en hel del renar här uppe också.

När vi är klara här styr jag bilen mot en liten och pittoresk fiskeby som ligger på norra delen av Varanger. Här stannar vi för att fotografera de många klassiska och färgglada husen och stugorna mot en bakgrund av berg, is och snö. Här intar vi också dagens lunch (matpacke).

Efter besöket i den lilla stormpiskade byn åker vi till stränder och klipplandskap. Där arbetar vi med långa slutartider, vågor, texturer och intima landskap. Det finns både plats och tid för funderingar, frågor och workshopsmoment här.

Lagom trötta och väderbitna börjar vi att bege oss hemåt till vårt boende men först stannar vi till på ett speciellt ställe uppe på högfjället och fotograferar det sista ljuset. Här finns en plats som lämpar sig väldigt bra för stora panoraman.

Väl hemma vid huset igen börjar vi med att äta middag, följt av en bildvisning/föreläsning av mig från Kenya, Dovrefjell och Varanger.

Även denna kväll/natt finns det möjlighet för dig som vill och orkar att bege sig upp mot högfjället igen för norrskensfotografering.

23 mars – Idag är det arktiska fåglar som står i huvudcentrum. Vi kommer att befinna oss i ett gömsle större delen av dagen där vi har mycket goda möjligheter att få bra och närgångna porträttbilder av praktejder, vanlig ejder, alförrädare och alfågel samt troligtvis gråsäl. Gömslet har plats för 10 besökare och eftersom vi endast är 6 stycken (7 med mig) så kommer alla att få ett bra utrymme och röra sig runt i gömslet. I gömslet ges tillfälle att få riktigt låga vinklar helt parallellt med vattenytan!

Vi går upp så tidigt att jag har förberett frukost åt alla som vi ska ta med oss ut i gömslet. I gömslet kan det bli väldigt kallt men vi har extra kläder så att ni inte behöver frysa. Ett tips är att ta på dig flera sockor och när vi kommer till gömslet ta av dig stövlarna eller skorna. Dina fötter kommer inte att bli lika kalla då. Ta gärna med er både fotvärmare och handvärmare. Kaffe och te finns i gömslet.

Nu väntar oss spännande timmar som kommer att bli ett minne för livet. När tiden för oss är slut i gömslet är det dags att ta båten hem och under denna tid kommer vi att ges möjlighet att fotografera sjöfågel när den lyfter och flyger iväg precis över vattenytan.

Hemma igen i vårt hus är det vila fram till middagen på kvällen. Efter middagen finns utrymme för er som vill visa några av era bilder och berätta hur ni har tänkt samt ge varandra bildkritik och tips.

Som vanligt bjuds det på norrskensfotografering för den som vill.

24 mars – En naturfotograf går upp tidigt och denna morgon är inget undantag. Vi äter som vanligt en god och vällagad frukost packar ner våran matpacke (lunch). Idag åker vi ut till en annan strand och klippor och arbetar med motiven och de grafiska landskapen. Var beredd på en väderlek som kan skifta på bara en kvart och vågor som sköljer in mot stranden och skapar fontäner när de slår emot de svarta klipporna.

I detta område spenderar vi hela dagen och åker sedan iväg för att spana efter havsörn och sjöfåglar längs klipporna och i de stora vågorna.

Väl hemma i vårt mysiga lilla hus vilar vi och äter middag. Resten av kvällen/natten är fri att göra vad du vill. Kanske du vill ta lite vin eller en öl i en bar eller kanske åka ut på norrskensfotografering. Valet är ditt!

25 mars – Idag tar vi lite sovmorgon eller för den som vill kan leta praktejder vid hamnen i den tidiga morgontimmen. När vi har ätit frukost beger vi oss iväg mot vår nästa destination som ligger jämsides med Varangerfjorden. På vägen dit fotograferar vi ren (det finns ett rikligt antal längs med Varangerfjorden). Vi stannar också till på ett hot spot för skärsnäppa med en vacker kyrka i omgivningarna och en fin liten fiskehamn.

På vägen till vårt boende för de resterande 3 dagarna (25-28 mars) stannar vi också för att spana efter den vita skogsharen. Att lyckas fotografera skogshare mot Varangerfjorden eller bergen som tornar upp sig i bakgrunden skulle vara något alldeles extra.

Väl framme vid vårt nya hem packar vi upp våra väskor, laddar batterier och för den som vill går det bra att göra små utflykter till fots runt denna lilla halvö. Här finns exempelvis praktejder representerat men räkna med att kunna se olika arter av mås och kanske även säl. Om du har riktigt tur och spanar länge nog kanske du kan få se en späckhuggare!

Senare på kvällen lagar vi middag och äter tillsammans i en av stugorna. Kvällen avrundas med lite information om morgondagen då vi ska bege oss ut med båt till Hornøya. Även här går det kväll- och nattetid att bege sig ut på norrskensjakt.

26 mars – Idag går vi upp i god tid så att vi hinner äta en rejäl frukost. Matpacke packar vi ned i väskorna. Sedan åker vi till Vardö där vi från hamnen ska åka båten ut till Hornøya. Resan tar cirka 10 minuter upp till en kvart.

Väl framme lämnas vi av vid en liten brygga och båten lämnar oss på ön. Äntligen är vi här! På Hornøya får du gå runt precis som du vill och fotografera lunnefåglar, sillgrisslor, skarv, storskarv och annan sjöfågel. Dock får du endast röra dig inom de anvisade områdena. Eftersom Hornøya är ett naturreservat av allra högsta biologiska värde är det givetvis inte fritt fram att gå överallt.

På Hornøya stannar vi i flertalet timmar och fascineras och fotograferar det rika fågellivet! Glöm inte att hålla utkik efter både säl och späckhuggare här.

Båten kommer och hämtar oss och förhoppningsvis har vi fulla minneskort med bra bilder! Båten tar oss tillbaka till Vardø hamn och vi börjar bege oss tillbaka till vårt boende. På kvällen äter vi middag som vi tillagar tillsammans. Efter middagen finns tid för att visa era bilder för varandra och ge bildkritik.

27 mars – På morgonen äter vi sedvanlig frukost, lite tidigare än gårdagen. På vår väg till Vardø hamn kommer vi stanna till på ett en plats där det brukar finnas rikligt med alförrädare vintertid. Här finns också vanlig ejder och praktejder. Räkna dock inte med att komma lika nära som vi gjorde i gömslet. Här är det mer fågel i landskapet vi är intresserade av. Denna plats är också mycket bra för att spana efter och fotografera skärsnäppa.

Denna dag är en ”repris” på gårdagen. Efttersom Hornøya är ett sådant magnifikt och viktig plats för en så stor blandning och antal av sjöfågel vill jag att du som resenär ska komma hem med de bästa bilderna på fågel som möjligt.

När du sätter din fot på Hornøya är du så långt nordöst ut som du kan komma i Norge. Om du passerar ön norr eller nordöst över finns ingenting förutom Barents hav. Det här är en av de mest extrema platserna i norden men lättillgängligt. På Hornøya finns även ett vindskydd. Här kan vi äta vår goda lunch.

På kvällen äter vi en god middag tillsammans och pratar om hur vår resa har varit och om alla upplevelser vi fått. På kvällen kommer jag också att ge en kort introduktion i Lightroom för er som är intresserade samt berätta lite om kommande fotoresor och naturfotokurser.

Kanske du också vill gå på fotoresans sista norrskensjakt?

28 mars – Nu har vi tyvärr kommit till den allra sista dagen av vår vistelse här i underbara Varanger. Dagen börjar med en frukost, sedan åker vi mot Kirkenes flygplats och gör ett kort fotostopp på vägen vid en pittoresk fiskehamn.

Väl framme vid flygplatsen säger vi hej då för denna gång och vi ses snart igen. Många av oss åker sannolikt tillsammans med samma flyg hem om du inte har valt en annan tid, att vara kvar längre, eller åker med annan transport.

LADDA NED RESEPROGRAMMET SOM PDF

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

OBSERVERA! Den här fotoresan har redan ägt rum.

Det går en ny fotoresa till Varanger 2020.

Till Arktiska Varanger i Nordnorge 2020

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

Telefon: (0)736540687