För några dagar sedan läste jag en intressant artikel på Photography Life som handlade om skillnaden mellan digital- och optisk zoom. Den var så pass intressant att jag hade tänkt att i denna bloggartikel beröra ämnet. Även för att slå hål på myten med de otroliga brännvidderna man kan uppnå med en långszoomare på digital zoom. Du har säkert sett det i butikerna, 60x zoom 30x zoom och så vidare. Så varför köpa ett 500 mm F/4 när du kan köpa både en kamera och objektiv med likvärdig zoom för 50 000 kronor mindre? Här är svaret!

Optisk zoom.

För dig som fotograferar med en systemkamera och har möjlighet att byta optik är det optisk zoom du använder (förutom inbyggda-digitala cropfunktioner som i sammanhanget bör betraktas som en form av digital zoom). Detta betyder att när du zoomar med ditt objektiv (på själva objektivet) rör sig linssegmenten i optiken för att komma närmare motivet.

På vissa objektiv kan du då se hur objektivet blir större när du zoomar med det (ett exempel på sådan typ av objektiv är populära Tamron 150-600). Det finns också objektiv som gör denna zoomning internt och du kan zooma optiskt även fast inte objektivet blir större (exempelvis på Olympus 300/4,0 IS PRO).

Digital zoom.

En digital zoom har inget med objektivet att göra egentligen utan handlar om en ”mjukvara”, som ”croppar” in på mitten av bilden för att komma närmare motivet. Med andra ord är en digital zoom detsamma som att du själv skulle ta in en bild i ett redigeringsprogram och beskära bilden för att komma närmare motivet.

Som många av er redan vet påverkas då både bildupplösning, bildkvalitet och ibland även skärpa. Med andra ord är en digital zoom endast en beskärning på mitten av bilden och har inget med objektivet att göra.

Marknadsför kameror både med optisk och digital zoom.  

I exempelbilden här nedan som är hämtad från en av de större elektronikkedjorna ser ni att denna kamera, en SONY DSC WX500, kompaktkamera för 3200:- har specifikationerna optisk zoom 30x och digital zoom 60x samt en brännvidd mellan 4,1 – 123 mm. Vilket motsvarar 4.1×30 (det vill säga den optiska zoomen). I detta zoomomfång rör sig linssegmenten i kameran för att du ska komma närmare ditt motiv. Resterande 60x zoom är digital. Det vill säga att en mjukvara som finns i kameran beskär bilden 60x in mot mitten.

Säljargument.

Ofta använder sig kameratillverkarna/mobiltillverkarna av denna digitala zoom som ett säljargument. Att kunna zooma in 60x (+30x) av 4.1 mm brännvidd låter fantastiskt men är i själva verkligheten bara en beskärning av bilden som du kan göra själv i vilket efterbehandlingsprogram som helst.

Försämrad bildkvalitet och mindre bildupplösning.

Som jag har varit inne på tidigare gör en beskärning i efterbehandlingen att bilden blir mindre och får en mindre bildupplösning vilket också påverkar bildkvalitén (beskärning på en FF, ASP-C, M43 sensor är precis lika. Ju mer nu beskär bilden desto mindre bildupplösning får den och i de allra flesta fall även sämre bildkvalitet).

Nu kanske du förstår att en 60x digital zoom inte är något vidare säljargument i sammanhanget?

Inget ont om den digitala zoomen.

Det är givetvis inget fel att välja en kompaktkamera med ett stort omfång i digital zoom. Allt handlar om vad du ska göra med bilden och vill du ogärna beskära i efterhand är den digitala zoomen en bra lösning. Däremot anser jag att det är viktigt att du förstår skillnad mellan en digital- och en optisk zoom, som jag hoppas att du gör nu.

Vill du läsa och få ännu mer fotoinspiration, tips & guider? Prenumerera på mitt nyhetsbrev.