Svanar, doppingar & vår vid Rosenkällasjön.

0
DATUM : 6 – 7 maj 2023
  • KOSTNAD: 3 900 SEK

  • 7 PLATSER

Anmälningsavgift:  780 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

  • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
  • Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård  och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).

Observera! Denna workshop har redan ägt rum. Ny workshop coming in 2024.

  • Fotografera en rik population av svanar.

  • Magiska förutsättningar för när-fotografering av svarthakedopping i en av Sveriges bästa lokaler för just svarthakedopping.

  • Kom riktigt nära våra fotomotiv & arbeta med låga vinklar.

  • Skäggdopping, sothöna, grågäss, kanadagäss med flera.

  • Rosenkällasjön i Tinnerö och förhoppningsvis morgondimma.

  • Fint eklandskap runt omkring oss när vi fotograferar.

  • Workshop & handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

  • En liten grupp av  endast 7 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoworkshop.

Varje vår samlas en stor koncentration med knöl- och till viss del även sångsvanar vid Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap. På den här workshopen vid Rosenkällasjön kommer vi att arbeta kreativt och riktigt nära med främst knölsvan. Här får vi vara nästintill själva en tidig majmorgon och möta dimman som ofta ligger över sjön samtidigt som morgonsolen går upp. Förutom knölsvan & sångsvan kommer vi att ha mycket bra möjligheter att komma riktigt nära och arbeta med den enligt IUCN sårbar (utrotningshotad) i världen svarthakedoppingen på en av Sveriges bästa lokaler för svarthakedopping. Förutom svanar och svarthakedopping har vi stor chans att fotografera bland annat skäggdopping, gråhakedopping med flera. 

Svansjön.

De svanfåglar som det finns mest av här runt Rosenkällasjön är knölsvanen, som passande nog också är Östergötlands landskapsdjur. När vi närmar oss sjön i Tinnerö Eklandskap kommer med allra största sannolikhet knölsvanen vara det vi träffar på först. Knölsvanen finns året runt i en mycket stor population. Det är däremot på våren som den går närmare strandkanten för att äta undervattenväxter. Knölsvalen är en tung fågel och en av de tyngsta fåglarna här i Skandinavien som kan flyga. En knölsvan väger i genomsnitt cirka 12 kilo. När de lyfter och flyger i väg hörs de melodiska vingslagen och det är ett av de skiljetecken som man kan göra på knölsvan och sångsvan som flyger i luften. 

Ett annat skiljetecken mellan de båda är att knölsvanar har orange/röda näbbar medan sångsvanar har gula. Du kan även se skillnad på de olika arterna hur de upprätthåller halsen. En knölsvan har en mer krokigare hals medan sångsvanen håller halsen rak. Här vid Rosenkällasjön kommer du att kunna arbeta med kreativa bilder på knölsvan riktigt nära strandkanten. Det är en härlig känsla när knölsvanen lyfter från vattenytan med sin imponerande vingbredd på cirka två meter. Då gäller det att vara beredd med kameran och panorera med den flygande knölsvanen in i kvällssolens gyllene ljus. 

Sångsvanen finns också i riklig population vid Rosenkällasjön. Sångsvanen har en rakare halshållning och kan skiljas från knölsvanen i luften då vingslagen inte hörs i samma omfattning som hos knölsvanen. Däremot kan sångsvanen ge ifrån sig ett högt trumpetande ljud på marken eller i vattnet som knölsvanen inte gör. Sångsvanen är väldigt graciös och tacksam att fotografera. De kommer simmandes i dimma och soluppgång eller trumpetar in kvällen på ett fält. Att fotografera svanar handlar inte bara om att porträttera svanen utan miljön runt omkring är precis lika viktig. Sångsvanen är så vacker att den är Finlands nationalfågel. 

Rosenkällasjön är en mycket grund sjö, endast fyra meter djup. Detta gör att svanarna trivs här då den lätt kan komma åt sin huvudföda som består av diverse undervattenväxter och rötter. De små holmarna i Rosenkällasjön är ett perfekt ställe för sångsvanarna att bygga bo. Det finns många gynnsamma faktorer som gör att svanarna trivs bra här. Både knölsvanen och sångsvanen är kända för att skydda sitt revir mot andra inkräktare. Det är en maffig föreställning när de revirhävdande sångsvanarna drabbar samman. Ett skådespel som någon gång måste upplevas. 

Svarthakedopping & andra vårfåglar. 

Förutom den tidigare gynnsamma beskrivningen av att fotografera svanfåglar på denna workshop är den också till mycket stor del en workshop i att fotografera doppingar och andra vårfåglar. Av doppingarna är det främst svarthakedoppingen som lockar till fotografering och sannolikt kan vi komma denna dopping riktigt nära när vi besöker ett av Sveriges absolut bästa lokaler för svarthakedopping. Arten är klassad som sårbar av IUCN (utrotningshotad i världen) och är lite av en raritet.  Svarthakedoppingen har ett speciellt utseende i sin parningsdräkt med nyanser i svart, rött och orange. Huvudet är svart med gul/orange örontofsar och en roströd buk. Ögonen lyser kraftigt röda vilket ger denna dopping ett säreget utseende. 

Svarthakedoppingen kan ibland förväxlas med skäggdoppingen, en art som vi också kommer att söka efter och fotografera. Vi kommer att ha mycket stora chanser att komma svarthakedoppingen riktigt nära, vilket är en upplevelse i säg. Du kommer att lära dig mycket om artens beteende och råd för hur du kan få de bästa bilderna på denna dopping. På samma lokal som svarthakedoppingen finns också ett mycket stort bestånd av sothöna som vi också kommer att kunna arbeta med nära. Andra arter som vi kan ha turen att se och fotografer är, gråhakedopping, vigg, grågäss, kanadagäss och många fler vårfåglar, så glöm inte att packa ner din kikare! Landskapet runt omkring Rosenkällasjön är fantastiskt vackert med dess många gamla ekar och ängsmarker. Här kommer du att befinna dig mitt i ekbältet som breder ut sig över östgötaslätten. 

Låg sol, låga vinklar & dimma. 

Rosenkällasjön är en fantastisk plats att fotografera svanar på. Du kan med lätthet gå ner till vattenbrynet där svanarna här kommer nära stranden i jakten på undervattenäxter. Detta ger oss chansen att arbeta med låga vinklar mot vattnet. Låga vinklar är viktigt för bildens närhet till motivet och det faktum att du får ett mycket kortare skärpedjup. Detsamma gäller hos svarthakedoppingen med flera där vi också kommer att ha möjligheten att komma riktigt lågt i vinkel och nära. 

Det finns inte någon tät skog här som skymmer de vackra solnedgångarna. Detta gör att vi kommer att få möjlighet att fotografera i ett vackert släpljus från morgon- och kvällssolen som gör att vår fotografering på sång- och knölsvan får det där lilla extra. Rosenkällasjön ligger ofta insvept i dimma på tidiga vårmorgnar. Under denna fotoworkshop som är i maj när nätterna är kalla och dagarna blir varmare får vi hålla tummarna för just dimma. Det blir en speciell känsla att fotografera svanarna i dimman som förstärks av de första strålarna från solen. 

Kreativ fotografering, nära vårfåglarna. 

Du kommer i denna workshop att få möjligheten att arbeta kreativt och riktigt nära inpå framför allt svanar, svarthakedopping, sothöns och gäss. För att du ska vara så pass beredd som möjligt inför fotosessionerna kommer du att få ingående information och råd på hur du kan skapa kreativa fotografier av svanarna. Detta både i fält och i föreläsningslokalen vid Fröstad gård. På många andra mer kända fågellokaler blir du ofta hänvisad till något fågeltorn. Där kan det vara svårt att komma riktigt nära fåglarna och oftast behövs tubkikare för att få en skymt av dem. Det problemet kommer vi inte ha vid Rosenkällasjön. Givetvis ska vi vara försiktiga när vi närmar oss fåglarna, med respekt för att detta är deras hemmamark. Med lite tålamod kommer det dock gå att komma riktigt nära våra fotomotiv. 

Mer information

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.


Lördagen den 16:e april 2022

Vi möts upp vid Fröstad gård, klockan 14:00 där vi börjar med en introduktion till workshopen.  Det innefattar en bildvisning med tips & råd inför vår fotografering samt information om området vi ska fotografera i. Efter denna genomgång åker vi gemensamt iväg till Tinnerö Eklandskap och Rosenkällasjön. Här kommer vi att stanna hela kvällen tills solen går ned och koncentrera all vår energi på att fotografera knöl- och sångsvan, svarthakedopping & andra fåglar både dokumentärt och kreativt. När solen har gått ner och det bästa ljuset är borta är det dags att åka tillbaka för att sova och ladda inför en ny  fotosession, tidig morgon.

Söndagen den 17:e april 2022.

Det blir en tidig morgon innan solen har gått upp. Vi kommer att vara på plats vid Rosenkällasjön cirka en halvtimme innan soluppgång. Vi fotograferar på de allra bästa områden för den art som vi vill porträttera. När ljuset blir hårdare & dagen vaknar till liv avslutar vi workshopen.

Vägbeskrivning:

Östra Tollstad Fröstad 2

59597 MANTORP

Fröstad Naturfoto på Google mapshttps://bit.ly/35lmpjg

Från E4:an följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell. Observera! Sväng inte av mot Östra Tollstad.

Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.

Transport till och från Fröstad gård sker i egen bil, så även transport till de fotografiska områden som vi ska besöka. Samåkning kan göras, kontakta mig för mer information kring detta.

Om du behöver någonstans att bo under kursen finns det flera lokala alternativ i närheten av kurslokalen.


Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men bra. Cirka 10 minuter med bil till Fröstad gård.


Himmelsby SPA & konferens  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint men också ”ganska dyrt”. Gångavstånd till Fröstad gård.


Fiestad Farm https://fiestadfarm.se/

Mysigt och personligt boende med gångavstånd till Fröstad gård.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i cirka 30 minuter, så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

På denna workshop ingår det matig macka i fält inklusive fika.

  • 6 maj: Fika & kaka samt matig macka i fält inklusive dryck.
  • 7 maj: Matig macka i fält inklusive dryck.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka. Glöm heller inte att ta med dig din egen termos så du kan fylla upp den med te eller kaffe innan vi beger oss ut i fält.

Maj kan vara både vara varm och kall. Det beror helt på väderleken så håll ett extra öga på väderprognosen. Kvällarna är som regel mer milda än morgnarna som kan bli riktigt kalla.

Solen upp: cirka 05:00 ☀️

Solen ned: cirka 21:00 🌘

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

Maj månad kan vara både vara varm och kall. Det beror helt på väderleken så håll ett extra öga på väderprognosen. Kvällarna är som regel mer milda än morgnarna som kan bli riktigt kalla. Ta med dig bra och slitstarka kläder, mössa och vantar. Stövlar eller fullt vattentäta skor. Glöm heller inte att ta med dig din kikare.

  • Oömma kläder.
  • Slitstarka långbyxor.
  • Bra vattentäta kängor alternativt stövlar.
  • Regnkläder.
  • Extra varm tröja.
  • Vindjacka.
  • Underställ (gärna i ull).
  • Mössa & handskar.
  • Halsduk eller ”buff”.
  • Kikare.
  • Ficklampa eller pannlampa.
  • Väckarklocka.
  • Anteckningsblock & penna.
  • Termos.
  • Sittunderlag.
  • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och powerbanks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för  kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk, plus bärbar dator.

  • Laddare till alla dina elektroniska enheter.
  • En grendosa.
  • Powerbank.
  • USB-kablar.
  • Backuplösning för dina bilder.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På den här workshopen kommer vi inte transportera oss längre sträckor. Ta därför med dig den kamerautrustning som du har och känner är relevant för de motiv vi ska fotografera. Vi kommer sannolikt att komma fåglarna mycket nära och därför är inte bara ett traditionellt teleobjektiv önskvärt utan kanske också en normalzoom/vidvinkel för att kunna fånga annorlunda vinklar & bilder på svanarna.

Du får heller inte glömma stativet hemma då den tidiga morgonen kan medföra att slutartiderna kan bli rätt så långa innan solen går upp.

  • Kamerahus.
  • Ett teleobjektiv för porträtt av svanarna och komma nära all action.
  • Ett vidvinkelobjektiv för att arbeta med svanarna som kan komma mycket nära.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

  • En kameraväska för din kamera & objektiv.
  • Ett stativ.
  • Extra minneskort.
  • Extra batterier.
  • Batteriladdare.
  • Backupplösning.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är sju stycken personer (8 personer med mig).

Nej denna fotoworkshop är inte fysiskt ansträngande!

Här laddar du ner PDF dokumentet om chattgrupp & möten inför och efter denna fotoresa:

https://frostadnaturfoto.se/pdf/Kommunikation_fr%C3%B6stadnaturfoto.pdf

0
DATUM : 6 – 7 maj 2023
  • KOSTNAD: 3 500 SEK

  • 7 PLATSER

Anmälningsavgift:  780 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

  • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
  • Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård  och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).

    Intresseanmälan

    För att säkerställa att du är bland de första som får möjligheten att boka en fotoresa, workshop eller kurs kan du enkelt intresseanmäla dig här. Genom att lämna din e-postadress kommer vi att skicka dig ett mail så snart fotoresan, workshopen eller kursen släpps. Många gånger så fylls platserna på snabbt, och genom att vara en av de första att få informationen kan du vara redo att snabbt boka din plats. Du förbinder dig inte till något genom att lämna din e-postadress. Det ger dig bara fördelen att få förhandsinformation och vara en del av den exklusiva gruppen som får chansen att boka först.
    Ditt namn*:

    Din e-post*:

    Vilken fotoresa, workshop eller kurs vill du intreseanmäla dig till?*

    Övriga frågor.

    När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

    I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

    Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

    Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

    Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.

      Boka

      Svanar, doppingar & vår vid Rosenkällasjön (6 - 7 maj 2023).

      OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

      Ditt namn*

      Gatuadress*

      Postnummer och stad*

      Telefonnummer*

      Din e-postadress*

      Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

      Jag godkänner resevillkorenLäs kurs- och resevillkoren

      Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).

      Jag godkänner att mitt namn & e-post skickas ut till fotoresans övriga deltagare (valfritt).

      * All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.