I denna artikel kommer du få 3 tips för att fotografera i ett snölandskap. Du får tips om klädval, värmepåsar och batterier.

Jag har tillbringat några dagar i ett snölandskap I östra Finland. Här har temperaturen växlat mellan -4 och -18 grader. Det har fallit snö., varit blåsigt och stundtals helt klart. Precis som det ska vara här uppe. Högst upp på fjället var det naturligtvis kyligare än nere I dalen.

Inte på grund av att det var mindre minusgrader utan snarare att det blåste mycket mer på fjället. Där finns få eller inga, I detta fall granar som kan stoppa vinden. Det känns direkt kallare och bistrare om det blåser kraftigt.

”När det börjar sticka och värka om fingrar eller tår, då är det dags att bege sig mot värme.”

Om du ska bege dig ut i ett vinterparadis , då främst I arktiska landskap kan du räkna med kyla och väderbitna röda kinder. Här ger jag dig 6 stycken tips för dig som ska fotografera i ett snölandskap.

Vandrare i ett snörikt Dovrefjell, Norge.

Var smart med klädvalet.

Att du ska ta med dig varm mössa, handskar och en rejäl jacka behöver knappast nämnas I detta sammanhang. Vad som däremot bör nämnas är att du måste vara smart med ditt klädval. Ett stort problem när du ska vandra och fotografera I arktiska miljöer är att det oftast brukar vara tungt att gå och därmed riskerar du att bli svettig.

Att bli blöt om kläderna I dessa klimat är inte bra. Klä dig därför efter att inte bli alldeles genomblöt av svett vid din vandring. Ta istället med en extra tröja eller liknande för de stunder du står eller sitter stilla.

Värm upp dina handskar och kängor.

De mest utsatta ställena när du vandrar och fotograferar I arktiska klimat är dina händer och fötter. Jag vet detta av erfarenhet då jag för några är sedan förfrös mitt högra pekfinger till den grad att jag idag inte har samma känsel i denna som tidigare.

När det börjar sticka och värka om fingrar eller tår, då är det dags att bege sig mot värme. En hjälp på vägen som kan  ge dig fler timmar ute I fält är de små värmepåsar som du kan lägga I handskarna eller kängorna. Dessa små påsar genererar värme när de blir exponerad för luft.

Värmen kan I sin tur se till att du inte förfryser dina fingrar eller tår. Dessa påsar finns att köpa I de flesta stora butikskedjor, bland annat Xxl-sport eller Biltema och de fungerar väl.

Snåla inte med batterierna.

I kyla så håller dina batterier kortare än vanligt. Det har du säkert någon gång upplevt när det gäller din mobiltelefon. Detta gäller naturligtvis alla typer av batterier. De I din kamera, ficklampa  eller GPS. Ett av de värsta sakerna du kan råka ut för bland de vintriga fjällen är att dina ficklampsbatterier tar slut, I alla fall om du ska navigera dig fram när det är mörkt.

Se därför till att alltid ha extra batterier eller en ”powerbank” för att kunna ladda upp dina enheter ute I fält. De flesta kamerabatterier tenderar också att snabbare laddas ut. Att ha alla batterier nära kroppen så att din kroppsvärme kan alstra värme till dem är ett beprövat knep som fungerar.