fbpx

3 tips för dig som ska fotografera i ett snölandskap.

2019-01-19T12:57:42+00:00

I denna artikel kommer du få 3 tips för att fotografera i ett snölandskap. Du får tips om klädval, värmepåsar och batterier.

Jag har tillbringat några dagar i ett snölandskap I östra Finland. Här har temperaturen växlat mellan -4 och -18 grader. Det har fallit snö., varit blåsigt och stundtals helt klart. Precis som det ska vara här uppe. Högst upp på fjället var det naturligtvis kyligare än nere I dalen.

Inte på grund av att det var mindre minusgrader utan snarare att det blåste mycket mer på fjället. Där finns få eller inga, I detta fall granar som kan stoppa vinden. Det känns direkt kallare och bistrare om det blåser kraftigt.

“När det börjar sticka och värka om fingrar eller tår, då är det dags att bege sig mot värme.”

Om du ska bege dig ut i ett vinterparadis , då främst I arktiska landskap kan du räkna med kyla och väderbitna röda kinder. Här ger jag dig 6 stycken tips för dig som ska fotografera i ett snölandskap.

Vandrare i ett snörikt Dovrefjell, Norge.

Var smart med klädvalet.

Att du ska ta med dig varm mössa, handskar och en rejäl jacka behöver knappast nämnas I detta sammanhang. Vad som däremot bör nämnas är att du måste vara smart med ditt klädval. Ett stort problem när du ska vandra och fotografera I arktiska miljöer är att det oftast brukar vara tungt att gå och därmed riskerar du att bli svettig.

Att bli blöt om kläderna I dessa klimat är inte bra. Klä dig därför efter att inte bli alldeles genomblöt av svett vid din vandring. Ta istället med en extra tröja eller liknande för de stunder du står eller sitter stilla.

Värm upp dina handskar och kängor.

De mest utsatta ställena när du vandrar och fotograferar I arktiska klimat är dina händer och fötter. Jag vet detta av erfarenhet då jag för några är sedan förfrös mitt högra pekfinger till den grad att jag idag inte har samma känsel i denna som tidigare.

När det börjar sticka och värka om fingrar eller tår, då är det dags att bege sig mot värme. En hjälp på vägen som kan  ge dig fler timmar ute I fält är de små värmepåsar som du kan lägga I handskarna eller kängorna. Dessa små påsar genererar värme när de blir exponerad för luft.

Värmen kan I sin tur se till att du inte förfryser dina fingrar eller tår. Dessa påsar finns att köpa I de flesta stora butikskedjor, bland annat Xxl-sport eller Biltema och de fungerar väl.

Snåla inte med batterierna.

I kyla så håller dina batterier kortare än vanligt. Det har du säkert någon gång upplevt när det gäller din mobiltelefon. Detta gäller naturligtvis alla typer av batterier. De I din kamera, ficklampa  eller GPS. Ett av de värsta sakerna du kan råka ut för bland de vintriga fjällen är att dina ficklampsbatterier tar slut, I alla fall om du ska navigera dig fram när det är mörkt.

Se därför till att alltid ha extra batterier eller en “powerbank” för att kunna ladda upp dina enheter ute I fält. De flesta kamerabatterier tenderar också att snabbare laddas ut. Att ha alla batterier nära kroppen så att din kroppsvärme kan alstra värme till dem är ett beprövat knep som fungerar.

Få ännu fler tips och råd för din naturfotografering genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Prenumerera på nyhetsbrevet.

Bevaka alla nya fotoresor & workshops!

  • Missa inga erbjudanden eller lanseringar av nya fotoresor & workshops.
  • Dessutom får du massor fotoinspiration och konkreta råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf, varje vecka!
  • Helt gratis!

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

E-boken Bli en bättre naturfotograf, helt gratis!

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.

Fröstad Naturfoto

Jag heter Niklas Virsen och är ägare, kurs- och reseledare för Fröstad Naturfotografi. Jag har en lång erfarenhet av naturfotografiska workshops, efterbehandlingskurser och guidning. Jag är medlem i svenska föreningen Naturfotograferna/N och är svensk Olympusambassadör. Jag älskar naturfotografi och natur – något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut naturfotografi, både som grundkurser och mer avancerade fördjupningskurser. Mina workshops och resor präglas av pedagogiskt lärande och praktiskt kunnande, ofta med kreativa inslag. Boka din fotoresa eller naturfotokurs hos mig! Mina tjänster är professionella, personliga och prisvärda!

Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
VILKEN SAFARIRESA SKA JAG VÄLJA?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN VANLIG SAFARI & EN FOTOSAFARI?

Det finns många skillnader mellan en ”vanlig” safari i exempelvis Masai Mara mot en fotosafari arrangerad av Fröstad Naturfoto. Här listar jag de största och viktigaste fördelarna med att åka på en safari med inriktning på fotografering.
Åk på en fotosafari! Läs mer om skillnaden!
close-link

Din e-bok för att
bli en bättre naturfotograf!

Gratiserbjudande från en naturfotograf till en annan!
  • 30 tips som kan göra dig till en bättre naturfotograf.
  • Bonus! +10 tips till i denna andra upplaga.
  • Tips som handlar om mer än bara din kamerautrustning.
PROVLÄS NU & LADDA NER!
close-link

Mina fotoresor till Masai Mara stödjer Läkarmissionens arbete med att stoppa könsstympningen av flickor i Kenya.

1 PLATS KVAR PÅ FOTORESAN 2020
close-link
Välj sida..