De allra flesta av er fotograferar väl i RAW? Bra, om du inte gör det behöver du i varje fall undersöka de möjligheterna som öppnar sig, eller kanske för att stärka ditt beslut att inte fotografera i RAW. Moderskeppet har skrivit en kort artikel om detta som jag kan rekommendera som en start: https://moderskeppet.se/live/ska-du-fotografera-i-raw/

Så för dig som fotograferar i Raw, så vet du att vitbalansen kan ställas om precis hur du vill i efterbehandlingen utan att det påverkar bilden negativt på något sätt. Har du exempelvis råkat fotografera en solnedgång med vitbalansen inställd på glödlampa (kallt ljus, lågt kelvin) behöver du inte misströsta. Du ställer helt enkelt om vitbalansreglaget i efterhand på datorn till ett varmt ljus (högt kelvin) för att få fram de varma tonerna som du såg vid solnedgången när du tog bilden.

Så varför anser jag att du ska ändra vitbalansen även i RAW, om du nu ändå kan ställa in det i efterhand? Mycket bra fråga.

Det handlar om känslan.

Att ändra vitbalans även i Raw handlar om att du ska få möjlighet att se potential i dina motiv. Det handlar med andra ord om känslan. ”Fel” vitbalans kan helt förstöra din bild medan ”rätt” vitbalans lyfter bilden till nya höjder. Om du alltid kör på samma vitbalans, vare sig det är automatiskt eller lågt respektive högt kelvin, kan du missa motiv som har potential endast för att du inte har sett bilden med ”rätt vitbalans”.

Därför anser jag att du ska växla vitbalans med motivet för att verkligen se vilken potential det har.

Björn från Finland, fotograferad med ett lågt kelvintal ger denna bild en skön nattstämning.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!