I ett tidigare blogginlägg som handlade om olika typer av backup-lösningar visade jag några exempel på hur du kan säkerhetskopiera dina bilder både i fält och i hemmet. Nu hade jag tänkt att visa hur jag tänker kring säkerhetskopiering och hur mitt system för backup ser ut.

Jag vill varna er som tycker att det är arbetsamt och tråkigt att säkerhetskopiera bildfiler, då mitt system kan vara lite överdrivet säkerhetstänk. Jag har dock haft flera SD-kort som har gått sönder och hårddiskar som kraschat. Som gammal IT-tekniker vet jag att sådana saker händer, frågan är bara när.

Säkerhetskopieringen i fält.

Jag säkerhetskopierar alltid ute i fält. Jag vill inte bli av med bilder som är viktiga för mig och vill känna att det jag producerar sparas undan säkert. Som professionell naturfotograf är naturligtvis naturbilderna mitt levebröd och att inte säkerhetskopiera dem är för mig obegripligt.

När jag säkerhetskopierar i fält gör jag det på två olika sätt.

  • Säkerhetskopiering med dubbla minneskort.
  • Säkerhetskopiering med extern hårddisk som drivs av USB.

Som du själv ser så är jag extra försiktig och förlitar mig inte enbart på minneskorten utan använder mig även av en USB-driven hårddisk för min säkerhetskopiering.

Säkerhetskopiering i hemmet.

Väl hemma från min fotoaktivitet kopierar jag alltid över bildfilerna från min externa fältdisk till huvuddisken i hemmet. Detta är en vanlig strömförsörjd extern hårddisk på 4 TB. Efter att detta är gjort går automatiskt min säkerhetskopiering upp till molnet (Backblaze) igång. Den körs sömnlöst i bakgrunden och försämrar inte prestandan på datorn.

Fototillfällena avgör min noggrannhet.

Det är inte vid varje fototillfälle eller fotoresa som jag genomgår hela denna backuplösningen. Oftast är det på rekognoseringar inför fotoresor eller workshops eller när bilderna är extra viktiga (som de oftast är), jag går alla dessa steg.

De allra viktigaste backuplösningarna jag har som jag alltid använder är säkerhetskopiering genom dubbla minneskort och min molntjänst, Backblaze.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!