I ett tidigare blogginlägg som handlade om olika typer av backup-lösningar visade jag några exempel på hur du kan säkerhetskopiera dina bilder både i fält och i hemmet. Nu hade jag tänkt att visa hur jag tänker kring säkerhetskopiering och hur mitt system för backup ser ut.

Jag vill varna er som tycker att det är arbetsamt och tråkigt att säkerhetskopiera bildfiler, då mitt system kan vara lite överdrivet säkerhetstänk. Jag har dock haft flera SD-kort som har gått sönder och hårddiskar som kraschat. Som gammal IT-tekniker vet jag att sådana saker händer, frågan är bara när.

Säkerhetskopieringen i fält.

Jag säkerhetskopierar alltid ute i fält. Jag vill inte bli av med bilder som är viktiga för mig och vill känna att det jag producerar sparas undan säkert. Som professionell naturfotograf är naturligtvis naturbilderna mitt levebröd och att inte säkerhetskopiera dem är för mig obegripligt.

När jag säkerhetskopierar i fält gör jag det på två olika sätt.

  • Säkerhetskopiering med dubbla minneskort.
  • Säkerhetskopiering med extern hårddisk som drivs av USB.

Som du själv ser så är jag extra försiktig och förlitar mig inte enbart på minneskorten utan använder mig även av en USB-driven hårddisk för min säkerhetskopiering.

Säkerhetskopiering i hemmet.

Väl hemma från min fotoaktivitet kopierar jag alltid över bildfilerna från min externa fältdisk till huvuddisken i hemmet. Detta är en vanlig strömförsörjd extern hårddisk på 4 TB. Efter att detta är gjort går automatiskt min säkerhetskopiering upp till molnet (Backblaze) igång. Den körs sömnlöst i bakgrunden och försämrar inte prestandan på datorn.

Fototillfällena avgör min noggrannhet.

Det är inte vid varje fototillfälle eller fotoresa som jag genomgår hela denna backuplösningen. Oftast är det på rekognoseringar inför fotoresor eller workshops eller när bilderna är extra viktiga (som de oftast är), jag går alla dessa steg.

De allra viktigaste backuplösningarna jag har som jag alltid använder är säkerhetskopiering genom dubbla minneskort och min molntjänst, Backblaze.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Ny fotoinspiration i din brevlåda varje tisdag!

Bevaka även alla nya workshops & fotoresor från Fröstad Naturfoto.

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf, helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.

Om du vill ha ännu mer fotoinspiration, guider, råd och tips om naturfotografering ska du följa och prenumerera på min videokanal på Youtube. Varje onsdag klockan 20:00 kommer ett nytt avsnitt.

Prenumerera på min Youtubekanal.