Sloveniens mäktiga vattenfall & panoramavyer

Jag ser att använder en mindre enhet (som en mobiltelefon eller padda) när du besöker den här sidan. Kanske du vill ladda hem resebeskrivningen för denna fotoresa som en PDF istället?

0
DATUM : 17 – 24 oktober 2024.
 • KOSTNAD: 19 900 sek

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 3980 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende av medelstandard i Triglav nationalpark.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Alla transport.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset:  Flygbiljetter, middagar. försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren.

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

 • Fotografiskt oexploaterade områden för oss nordbor.

 • Mäktiga vattenfall & floder med smaragdgrönt vatten.

 • Triglav nationalpark när höstfärgerna är som bäst.

 • Bergsmiljö och höga snöprydda toppar.

 • Soluppgångar över bergsmassiven med ”alpen glow”.

 • Pittoreska alpbyar.

 • Vi arbetar med ND- och polariserings filter, en videokurs  i fotografering med ND- och polariserings filter ingår i priset.

 • Handledning, tips & råd av naturfotograf Niklas

 • En liten grupp av  endast 7 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Om jag säger Slovenien höjer nog de allra flesta av oss på ögonbrynen. Det är som regel inget resmål som vi i Skandinavien har någon relation till. Framför allt inte rent landskapsfotografiskt. Triglav nationalpark i Slovenien är ett outforskat område fotografiskt och nu kan du få hänga med till mäktiga berg, panoramavyer och vattenfall. Denna fotoresa till Slovenien går av stapeln i oktober då höstfärgerna är som allra bäst i Triglav nationalpark med omnejd! På denna landskapsfotoresa kommer du också lära dig att arbeta effektivt med både ND-filter och polariserings filter. Detta för att du ska kunna skapa så bra landskapsbilder som möjligt. En videokurs  i fotografering med ND- och polariserings filter ingår i priset.

Triglav och Juliska alperna.

De Juliska alperna sträcker sig majestätiskt från Italien, inklusive Dolomiterna, och sträcker sig sedan in i Slovenien. På den slovenska sidan är de kalkstensrika bergen imponerande och ger dem ett karaktäristiskt ljust och nästan blekt utseende. Det är den samma kalken som färgar den glittrande Soča-floden med sin karaktäristiska turkosfärg, en livsnerv som pulserar genom den idylliska Trentadalen här i Triglav nationalpark. Triglav, den högsta bergstoppen i Juliska alperna på den slovenska sidan är imponerande med sina 286 meter över havet. Det är ingen överraskning att Triglav nationalpark har tagit sitt namn från denna högsta av toppar.

Triglav nationalpark är en gömd skatt bara åtta till tio mil utanför huvudstaden Ljubljana. Nationalparken har tonvis med fotogeniska vyer, berg, jättegrytor och forsande turkost glaciärvatten som bara väntar på att få fotograferas. Slovenien är ett land av förvånansvärd mångfald och skönhet. I nordvästra delen, där Triglav nationalpark finns, möts landet av gränserna till Italien och Österrike. Från flera toppvyer kommer vi att kunna skåda över till de majestätiska bergen i dessa grannländer.

Panoramavyer & alpensglow.

Det är något mäktigt och speciellt med att vara helt omringad av berg. 360 grader, vart du än tittar så ser du det ena berget som är mäktigare än det andra. Triglav med sin karaktäristiska topp är kung av dem alla. Vi kommer att fotografera i dalen i Trenta med mäktiga berg som bakgrund till våra fotografier på forsar, skog och vattenfall. I denna fantastiska miljö högt upp i Juliska alperna kommer vi också att stifta nära bekantskap med bergskedjans olika kulörer. Vi åker i en tid då höstfärgerna är som allra bäst. Förutom denna magnifika mångfald färger i dalarna och i bergen är topparna och bergskedjorna något som vi ska koncentrera en hel del tid till. Här uppe skiftar vädret snabbt och vi kan förvänta oss allt från värme till köldknöppar. Att fånga denna dramatik på bild blir ofta väldigt effektfullt. Att få stå och fotografera det första morgonljuset här uppe i alperna är något alldeles speciellt. Ljuset tonar från blått till rosa och övergår senare i orange. När solen väl är uppe tidigt på morgonen lyser den upp bergsmassiven med ett speciellt mjukt och behagligt ljus i rött. Ett fenomen som brukar kallas för ”alpenglow”.

Vi besöker mina smultronställen.

De allra flesta turister som kommer till Slovenien tillbringar sin tid antingen i Bled eller Ljubljana. Bled är en stor semesterort som kretsar kring en vacker insjö. Detta betyder dock att själva fotograferandet inte blir speciellt genuint tilltalande här. Därför, trots sin dragningskraft kommer vi i denna fotoresa undvika de största ”turistfällorna” och spela ut andra säkra kort som jag noggrant har rekonstruerat. Vi kommer att. Ha möjlighet att fånga den vackra soluppgången när den sakta höjer sig mot himlen bakom Martuljek bergsmassivet. Innan solen går upp färgas också himlen helt fantastiskt blå, sedan rosa och till sist orange. En fantastisk natursyn som bara kan upplevas på plats (givetvis om vädret tillåter det) Vi kommer också stifta bekantskap med ett flertal vattenfall. Det finns fantastiska vattenfall här som ligger utanför turisternas kännedom. Vi kommer att fotografera på dessa platser som jag genom tips från lokalbefolkning har hittat. Detsamma gäller många fler områden som vi besöker där vi kan arbeta helt ostört för att få till de allra bästa bilderna och fånga det genuina landskapet i Triglav Nationalpark. Dessa nämnda platser och många fler!

Glaciärvatten, vattenfall & kristallklara sjöar.

Genom hela Trentadalen rinner den extremt klara och turkosfärgade ån Soča. Ån har fått denna turkosa färgskala tack vare den kalkrika miljön. Soča rinner som en pulsåder genom hela Trenta med omnejd och har fått en led uppkallad efter sig ”The Soča trail”. Ån har också benämnts som ”den vackra smaragden”. Faktum är att det är många som anser att just Soča är den vackraste ån i hela Europa. Vattnet är kristallklart och överallt porlar det för att vid ett annat parti bli mindre vattenfall och forsar. Ån är alltid i rörelse vilket inbjuder till landskapsfotografering i toppklass med långa slutartider och bergstoppar i bakgrunden.

Forsarna här är en dröm att arbeta med och i princip vart du än vänder kameran, antingen det är vidvinkel eller tele, så hittar du en vacker naturscen att fotografera. En av höjdpunkterna är de karstlandskap som skapas här. Ett karstlandskap kan närmas beskrivas som grytor där vattnet har löst upp kalkstenen, vilket i sin tur skapar många djupa hålrum i kalkstenen. När sedan det turkosfärgade vattnet forsar fram blir effekten fantastiskt vacker att fånga på bild, gärna med en lång slutatid.

I Slovenien finns det många vattenfall, både stora och små samt kända och mer okända. På denna fotoresa kommer vi att koncentrera oss på de lite mer unika och mindre kända vattenfallen. Allt för att din fotoresa ska bli så genuin som möjligt och för att komma bort ifrån de största ”turistfällorna”. Med hjälp av egen rekognoscering och tips från lokalbefolkningen har jag lokaliserat ett vattenfall som är sagolikt vacker. Väldigt få turister kommer hit, då vattenfallet ligger långt ifrån de stora vägarna och inte är utmärkt.

Det finns dock andra vattenfall som vi inte kan undvika på grund av dess skönhet. Ett av dessa är Kozjak-vattenfallet som ligger inne i en grotta i Triglav nationalpark. Detta vattenfall är välbesökt så för oss gäller det att vara där tidigt på morgonen innan de största turistströmmarna kommer. Kristallklara sjöar i smaragdfärgad prakt finns också här. Speciellt på ett ställe där bergstoppen Ponza Grande som ligger mellan Mangart och Jalovec speglar sig i sjöarna. Detta är en plats som vi givetvis besöker och fotograferar på denna fotoresa.

Mer information:

Vänligen notera att denna programvara kan bli ändrad på grund av väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser.

17 oktober 2024 –

Vi anländer till flygplatsen Ljubljana Jože Pučnik. Vi möts upp vid ankomsthallen där jag kommer att hyra vår transport för de närmaste dagarna, en minibuss. Vi beger oss därefter mot vårt boende i dalen Trenta. Resan tar cirka 2 timmar. Vägen ner mot vårt boende går genom Kranjska Gora och därefter över Vršič Pass där många av våra morgnar och kvällar utgår ifrån.

Vi åker ned en serpentinväg med 50 stycken skarpa svängar för att komma ner till dalen. Väl framme vid vårat boende packar vi upp våra väskor och bekantar oss med omgivningen. En kortare introduktion av området och vad som väntar oss rent fotografiskt de kommande dagarna kommer att presenteras.


17 – 23 oktober 2024 –

Denna fotoresa kommer att vara fylld med otroliga upplevelser och fantastiska fotomöjligheter. På grund av att fotoresan är en landskapsfotoresa är det alltid svårt att ha ett specifikt schema dag för dag när vi kommer att besöka de olika områdena. En av parametrarna för lyckad landskapsfotografering är att kunna vara flexibel och välja de bästa platserna utifrån väder och tider.

Därför har jag valt att i detta program berätta om vad du kommer att kunna fotografera mer än exakt vilket dag vi kommer att göra det på. Vi börjar varje dag tidigt, för att inte missa den magiska soluppgången över Juliska Alperna. Med förhoppning om att fånga det förtrollande fenomenet ”alpenglow”, tar vi oss upp längs serpentinvägen till Vršič Pass. På denna avlägsna plats möter vi sannolikt inte en enda bil och får njuta av den hisnande utsikten över Martuljek-bergsmassivet. En höjdpunkt på resan är besöket vid det fantastiska vattenfallet inne i grottan, där vi omges av dramatiska bergsväggar och den mäktiga kraften från vattnet. Vi utforskar också en avskild del av Triglav Nationalpark där ån Soča slingrar sig genom det vackra landskape. Vi fotograferar även turkosfärgade vattenfall, sjöar, forsar och otroliga panoramavyer. Här finns sällsynta vattenfall och andra naturområden som få turister får se, mina smulturonställen.

Varje dag startar med en frukost – antingen på hotellet eller som frukostpåse ut i fält. Vi kommer ha möjlighet att äta lunch varje dag, antingen i närheten av vårt boende eller ute i fält. Varje kväll avslutas med middag. Under fotoresans gång kommer vi att ha gemensamma genomgångar med efterbehandling och diskussioner om bildkomposition.

 


24 oktober 2024 –

Det här är tyvärr den sista dagen av vår fotoresa. Vi packar ihop våra saker och beger oss mot flygplatsen som ska ta oss hemåt.

Flygplats: Ljubljana Jože Pučnik flygplats.

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Ljubljana Jože Pučnik, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt varav det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Transport i Slovenien: All vår transport i Slovenien görs med en minibuss.

Flygbiljetter: Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Samaretspartners Big Travel

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.

Vi kommer att bo i hus med bergen som närmaste granne. Kring boendet går flera vandringsleder, exempelvis vackra ”Soča trail”. Boendet är hus/hotell med dubbelrum. Hotellet, ligger i ett lugnt område och har bra standard. Vi äter våra middagar på samma ställe som vi bor i den närliggande restaurangen som bjuder på lokal och god mat. Vårt boende ligger  också nära livsmedelsbutik.

Det finns möjlighet att boka enkelrum på detta boende. Enkelrum kan fås i mån av plats.

17 oktober: Middag (frukost & lunch ingår ej).

18 oktober: Frukost & lunch.

19 oktober: Frukost & lunch.

20 oktober: Frukost & lunch.

21 oktober: Frukost & lunch.

22 oktober: Frukost & lunch.

23 oktober: Frukost & lunch.

24 oktober: Frukost (lunch & middag ingår ej).

Slovenien har flera olika klimatzoner. Kustområdena präglas av ett medelhavsklimat medan den nordöstra låglandsdelen har ett inlandsklimat. Vi kommer att tillbringa våra 8 dagar i ett område som har ett hårt alpinskt klimat. I oktober varierar vädret och du kan räkna med en temperatur på mellan 10 – 20 grader i dalarna och på högre höjder kallare. På morgnarna och kvällarna kan det bli kallt.

Nedanstående lista fungerar som en inspirationskälla för din packning. Slutgiltigt beslut om vad som hamnar i din resväska ligger helt hos dig.

Jag vill påminna om att packning är en individuell process, och det är viktigt att du tar hänsyn till dina egna behov och preferenser när du väljer vad du ska ta med dig. Denna lista kan användas som en utgångspunkt för att hjälpa dig planera inför din resa. Kom ihåg att anpassa din packning efter faktorer som väderförhållanden, planerade aktiviteter och din personliga komfortnivå.

Notera också att denna lista inte inkluderar de mer uppenbara sakerna att packa ner, såsom underkläder, vardagströjor, mediciner och andra personliga föremål. Dessa grundläggande föremål för din dagliga användning förväntas självklart ingå i din packning.

Kläder & utrustning:

 • Oömma kläder
 • Slitstarka långbyxor
 • Bra vattentäta kängor
 • Underställ (om du lätt fryser)
 • Vindjacka eller motsvarande
 • Mössa & handskar (till tidiga morgnar och sena kvällar)
 • Extra varm tröja
 • ”Myströja & mysbyxor” för kvällarna på boendet
 • Vattenflaska
 • Termos
 • Sittunderlag
 • Ficklampa/pannlampa
 • Öronproppar (för att stänga ute naturens ljud eller snarkningar)
 • ”Powerbars” eller frukt för snabb energi under utflykter
 • Personliga föremål

Elektronisk utrustning:

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter
 • En grendosa
 • Powerbank
 • USB-kablar
 • Backuplösning för dina bilder

Listan nedan är avsedd som inspiration och vägledning för din fotografering. Var medveten om att dina egna fotograferingsmål och preferenser kan vara helt unika, så använd listan som en utgångspunkt och anpassa den efter dina behov och önskemål.

På denna fotoresa till Triglav Nationalpark i Slovenien är det främst landskapsfotografering och makro som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap vilket gör att ett teleobjektiv med zoom kan komma mycket väl till pass. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap (cirka 18 mm – 24 mm)
 • Ett teleobjektiv med zoom för intima landskap (cirka 130 – 200 mm)
 • Ett makroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • Filter för landskapsfotografering. Viktigast är ND-filter & Poolfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Här kan du ladda ner packlista för denna fotoresa.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 7 stycken personer (8 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som deltagare ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

På den här fotoresan kommer vi gå i kuperad terräng men på upptrampade stigar/vägar. För att delta måste du kunna gå obehindrat.

Här laddar du ner PDF dokumentet om chattgrupp & möten inför och efter denna fotoresa: https://frostadnaturfoto.se/pdf/Kommunikation.pdf

0
DATUM : 17 – 24 oktober 2024.
 • KOSTNAD: 19 900 sek

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 3980 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende av medelstandard i Triglav nationalpark.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Alla transport.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset:  Flygbiljetter, middagar. försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren.

  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

   Boka

   Sloveniens mäktiga vattenfall & panoramavyer (17 - 24 oktober 2024).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Vill du ha information om enkelrum?

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkorenLäs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Få erbjudanden på fotoresor, kurser och produkter. Var uppdaterad på nya fotoresor, kurser och evenemang. Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Jag accepterar inbjudan till Facebookgrupp. Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa efter din bokning. Här kan du prata med andra deltagare och även få information om fotoresan. Godkänner du detta? (valfritt).
   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

   När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

   I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

   Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.