Idag pratar vi om sensorstorlekar & brännvidder. Helt enkelt det du måste veta innan köp av nya objektiv. Det är skillnad på den faktiska brännvidden om du fotograferar med en fullformatare eller än så kallad ”crop-sensor” kamera.

Om du köper ett objektiv med en brännvidd på 50 mm är det inte säkert att den är 50 mm på din specifika kamera. Fullformat är standarden på objektivens brännvidd.

Exempelvis är 50 mm, just 50 mm på en fullformatskamera. Om du däremot exempelvis fotograferar med en Nikon eller Canon APS-C kamera kommer brännvidden att bli annorlunda. Nikons APS-C kameror har en crop på 1,5 och Canons motsvarande på 1,7. Den faktiska brännvidden på en Nikon APS-C kamera och ett objektiv på 50 mm blir alltså exempelvis 75.

Låter det krångligt? Inga problem, i denna video som handlar om sensorstorlekar & brännvidder kommer jag att förklara hur allt hänger ihop.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!