Idag pratar vi om sensorstorlekar & brännvidder. Helt enkelt det du måste veta innan köp av nya objektiv. Det är skillnad på den faktiska brännvidden om du fotograferar med en fullformatare eller än så kallad ”crop-sensor” kamera.

Om du köper ett objektiv med en brännvidd på 50 mm är det inte säkert att den är 50 mm på din specifika kamera. Fullformat är standarden på objektivens brännvidd.

Exempelvis är 50 mm, just 50 mm på en fullformatskamera. Om du däremot exempelvis fotograferar med en Nikon eller Canon APS-C kamera kommer brännvidden att bli annorlunda. Nikons APS-C kameror har en crop på 1,5 och Canons motsvarande på 1,7. Den faktiska brännvidden på en Nikon APS-C kamera och ett objektiv på 50 mm blir alltså exempelvis 75.

Låter det krångligt? Inga problem, i denna video som handlar om sensorstorlekar & brännvidder kommer jag att förklara hur allt hänger ihop.

[Prenumerera] på min Youtube-kanal för att få fotoinspiration, två gånger i veckan:

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me