Rondane nationalpark i höstskrud.

0
DATUM : 17 – 23 SEPTEMBER 2023
 • KOSTNAD: 12 900 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum / loft med flera bäddar (se beskrivning på boende).
 • Frukost och lunch (matpacke) enligt program.
 • Alla bomavgifter i nationalparkerna
 • Fotografisk handledning och bildanalys av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Dombås, Norge. Avgifter på E6 (trafikavgifter). Transport i Rondane nationalpark (om du inte vill samåka). Eventuell avgift för parkering.  Alla middagar. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Storslagna berg i höstskrud både i den västra och östra delen av Rondane nationalpark. 

 • Fotografera i de vackra dalarna Dørålsdalen & Grimsdalen.

 • Magiskt högalpint ljus med ofta häftiga molnformationer över bergen.

 • Fjällbjörkar i höstfärger med storslagna landskap i bakgrunden.

 • Magiska vattenfall, porlande bäckar & forsar.

 • Landskapsfotografering av världsklass!

 • Jag har mycket stor erfarenhet av det här området och mycket bra lokalkännedom till både de mer kända områdena men också ett flertal smultronställen som ligger mer dolt.

 • Handledning, tips & råd av naturfotograf Niklas Virsen samt bilddiskussioner & bildanalys.

 • En liten grupp av  endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Att fotografera hösten i Rondane nationalpark i Norge är något alldeles speciellt. Marken med lavar och mossa växlar färg från grönt, rött och orange. Fjällbjörken genomgår också en förändring från dess gröna färger till gult och rött. På toppen av bergen ligger snötäcket skört och ger liv till landskapsbilden och viskar om vilken säsong det är. Atmosfären i Rondane nationalpark under september månad är magisk och det finns massor att fotografera både de stora landskapen och de intima detaljerna. 

Video öppnas i extern länk (youtube.com)

Video öppnas i extern länk (youtube.com)

Rondane nationalpark. 

Rondane nationalpark instiftad redan år 1962, för att skydda det bestånd av vildren som finns här, vilket gör Rondane till den äldsta nationalparken i Norge. Tack vare skyddet som nationalparken har är Rondanes natur välbevarad och skyddad. Landskapet i Rondane bjuder på vackra berg, flera över 2000 meter, med snöbeklädda toppar. Här kommer vi att vandra på lättillgängliga stigar bland fjällbjörkar, karga landskap, porlande bäckar och mäktiga vattenfall. Vi kommer att fotografera bland annat i Dørålsdalen och i sydvästra Rondane samt Grimsdalen. Områdena har sin speciella prägel och bjuder på fantastiska fotomotiv. En av mina personliga favoritplatser för landskapsfotografering i Rondane är på en bergsplatå i Dørålsdalen. Efter en enklare vandringsstig når vi en magisk utsikt över de största bergen i nationalparken. Dessa kantas naturligtvis av höstfärgerna. De flesta fotografer som besöker Rondane nationalpark hamnar under hösten i just Dørålsdalen vilket är förståeligt. Dalen är lättillgänglig och med mycket fina naturscener. Däremot är Rondane nationalpark så mycket mer än endast Dørålsdalen. Den här fotoresan kommer att visa dig hela Rondane, både den västra och östra delen. 

Varje dal i nationalparken har sin speciella prägel och du kommer att få möjligheten att arbeta både tidig morgon och sen kväll i det bästa ljuset. På denna fotoresa kommer vi att få se vattenfall och mängder med porlande bäckar som sträcker sina armar över det höstprydda landskapet. Det finns flera vackra vattenfall och forsar här men en som kanske framför allt lockar oss till fotografering. Det är varken den största eller det högsta vattenfall jag har sett, däremot har den massor av karaktär. Bakgrunden består av bergsmassivet och bjuder på magiska kulisser.  

Färgexplosioner.  

När man reser i Rondane nationalpark under rätt veckor på hösten kan man häpnas av de otroliga färgexplosioner som finns här. Gult, rött, brunt och grönt tillika som olika nyanser däremellan. En stor del av landskapsfotografens utmaningar i en miljö som denna är att sortera ut färgerna på bästa sätt genom att exempelvis arbeta med komplementära färgsammansättningar och olika typer av ljus. I alla väder, regn, sol, mulet eller till och med snö går det att finna det rätta ljuset här. Personligen är jag extra förtjust när det är lite busväder som sedan spricker upp på motsatt sida som får himlen att bli tungt mörk men landskapet explodera i olika färger.  

Känslan när du står där i det perfekta kväll- eller morgonljuset framför en stilla göl och förankrar ditt stativ i marken, är magisk. Du blickar uppåt och ser ett av de höga bergen som tornar upp sig mot himlen. Du ställer in exponeringen och trycker av. 

Fotografering i det allra bästa ljuset. 

Det går givetvis att fotografera landskapen i Rondane nationalpark i alla typer av ljus. Även i det starkare ljuset mitt på dagen. Vi kommer dock att fokusera på att fotografera i det bästa möjliga ljuset som oftast infaller tidiga morgnar och sena kvällar. Räkna därför med att gå upp mycket tidigt och gå och lägga dig sent. Mitt på dagarna är tiden då vi vilar upp oss och har bildgenomgångar och diskussioner. Vädret styr man tyvärr inte över så mycket av programmet kan komma att anpassas efter rådande väder. Exempelvis riktigt mulna dagar passar sig ypperligt till att fotografera även mitt på dagen. När ljuset inte är det bästa kan du också arbeta med ett lättare teleobjektiv för att skapa små intima utsnitt av de stora landskapen. Allt detta kommer vi givetvis att prata om på våra bildgenomgångar. 

För att maximera möjligheten att snabbt komma på plats i de olika delarna av nationalparken bor vi i en helt annan nationalpark, nämligen den västra grannen Dovrefjell. Dovrefjell har ett alpint präglat landskap där Snøhetta är det mest kända berget i området med sin imponerande höjd på 2286 meter. Även i detta landskap kommer vi att göra små nerstamp bland annat för att få vyer mot Snöhetta men även se efter älg och blåhake vid Fokkstumyra reservatet. Vi kommer som sagt att bo mitt uppe på Dovrefjell med naturen runt omkring sig på ett boende som jag har arbetat tillsammans med under lång tid, Dovregubbens hall. Här har vi närhet till både den södra och den norra delen av Rondane nationalpark för att minimera så mycket tid som möjligt i våra bilar. 

  

Landskapsfotografi i världsklass. 

Rondane nationalpark under höstens mest intensiva period kan bjuda på landskapsfotografering av absoluta världsklass. Det är få områden i världen som jag hellre ville vara på under denna period. Jag har besökt både Rondane- och Dovrefjell nationalpark många gånger och varje gång kommer jag också hem med  ett bildmaterial som inte liknar någon annan av mina fotoresor. Det här beror på att det helt enkelt finns så mycket motiv att rikta kameran emot. Både det stor och det lilla. Jag har en mycket stor erfarenhet av det här området och mycket bra lokalkännedom till både de mer kända områdena men också ett flertal smultronställen som ligger mer dolt.

Förutom landskapsfotograferingen kommer vi att diskutera landskapsfoto och alla de verktyg som är viktiga för att skapa estetiska och intressanta landskapsbilder – både de stora landskapen och intima utsnitt.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser. När det gäller landskap så måste jag hela tiden parera för vilket väder det är ute och då ta med dig på de allra bästa platserna för fotografering under rådande förhållanden. Alla platser i reseprogrammet kommer att besökas dock eventuellt under olika dagar än vad som presenteras nedan.

17 september 2023.

Vi möts upp i byn Dombås klockan 15:00 och åker därefter vidare mot vårt boende.  Väl framme vid vår stuga packar vi upp våra saker och gör oss hemmastadda. Efter detta är det dags för mig att välkomna er på riktigt med en programöversikt och information om de olika områdena vi ska besöka. Om tiden tillåter så åker vi ut och fotograferar lokalt i området.

18 september 2023.

Vi börjar dagen med att äta en stadig frukost. Som de flesta andra dagarna på denna fotoresa ringer din väckarklocka tidigt. Det är viktigt att få med sig det bästa ljuset möjligast. Denna morgon kommer vi att åka och fotografera i den första delen av Dørålen i det första morgonljuset (en biltur på cirka 1 timme). På kvällen kommer vi att fotografera och utforska i Grimsdalen (en biltur på cirka 50 minuter).

19 september 2023.

Vi startar denna dag tidigt och innan solen går upp beger vi oss mot några utsiktsplatser mot Snöhetta och andra närliggande toppar (en biltur på cirka 15 minuter).. På eftermiddagen/kvällen fotograferar vi ett vackert vattenfall (en biltur på cirka 1 timme). som är som hämtat ur sagorna. I detta område är det bara fantasin som sätter gränsen för vad du kan skapa.

20 september 2023.

Idag kommer du att få din första välförtjänta sovmorgon. Vi vaknar till och äter frukost. Sedan är det lite ledigt följt av efterbehandling och bildanalys.

Mot eftermiddagen kommer vi att åka runt i Dovrefjell nationalpark med omnejd. Här kommer vi att fotografera landskapet och söka vackra kompositioner i landskapet. Vi kommer också att besöka Fokstumyra (en bilfärd på cirka 13 minuter) och vem vet, kanske vi får syn på en av de stora älgarna här. Fokstumyra ligger norr om byn Dombås och är ett viktigt område för våtmarksfåglar och häckande fåglar (under vår & försommar). Bland annat har jag personligen fotograferat blåhake här. Hösttider finns här massor av färger att fotografera.

21 september 2023.

Denna morgon är det återigen dags att gå upp tidigt. Vi styr då mot Grimsdalen (en biltur på cirka 50 minuter).återigen där vi förhoppningsvis kan fotografera en vacker soluppgång med utsikt mot Rondeslottet som är massivets högsta berg. På kvällen åker vi mot Mysusæter (en biltur på cirka 1 timme & 10 minuter). och fotograferar det karga och vackra landskapet här. För er som vill komma längre in i landskapet finns det möjlighet att hyra en cykel (cykelhyra ingår inte i priset).

22 september 2023.

Idag kommer vi att besöka  Rondane nationalparks pärla igen, området Dørålsdalen (en biltur på cirka 50 minuter). Här finner vi berg, vattenfall, bäckar, vattendrag, fjällbjörkar allt med en fantastisk inramning av höst. Här finns det små gångstigar och markerade leder som inbjuder till små vandringsturer. Det kanske mest fotogeniska du kan hitta i detta område är små gölar och småsjöar med speglingar mot bergen om vädret tillåter detta. Denna gång tränger vi längre in i landskapet och upp på en platå där vi kan fotografera massivets allra högsta toppar. På kvällen knyter vi ihop säcken med bildanalys, bilddiskussion och efterbehandling.

23 september 2023.

Idag är det tyvärr sista dagen på fotoresan och kvarstår gör din hemresa.

Transport i Rondane & Dovrefjell görs i egen bil/samåkning på plats.

Du tar dig själv till Dombås by i Norge med bil. Vi samlas upp i Dombås senter (vid  den 18:e september klockan 15:00. Vägbeskrivning finner du här: https://www.google.se/maps/place/2670+Otta,+Norge/@61.7756816,9.5213626,14z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x466b2ae976d510bf:0x9d1b8f4281a7dc27!8m2!3d61.7732404!4d9.5389584

All transport inom nationalparkerna, till restauranger och byar sker med egen bil eller samåkning. I priset ingår alla bomavgifter.

Vi kommer att bo på Dovregubbens hall som ligger mitt uppe på Dovrefjell. Härifrån har vi en mycket bra utgångspunkt för att ta oss till alla våra fotoplatser på södra & norra delen av Rondane nationalpark. Vi bor gemensamt i stugor (del i dubbelrum ingår i priset). Möjlighet för enkelrum finns.

Stugorna har toalett och dusch, kylskåp/frys och spis. I vardagsrummet finns det en eldstad. Wifi & tv finns också.

 • Sänglakan och handdukar ingår.
 • Möjlighet för enkelrum finns.

På denna fotoresa ingår det frukost och lunch (matpacke) enligt program nedan.

 • Frukost består av bland annat: Bröd och smör, yougurt, musli, ägg, salami, ost, kaffe & te.
 • Lunch (matpacke) ingår varje dag enligt program och består av matiga mackor & kaffe/te.

18 september: Inga måltider ingår (tid endast för middag på kvällen).

19 september: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

20 september: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

21 september: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

22 september: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

23 september: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

24 september: Frukost ingår.

Som i alla andra ställen i världen där man rör sig på hög höjd och i bergslandskap kan vädret ändras på bara någon timme. Vinden kan tillta, regnmoln kan torna upp sig vid horisonten och ibland kan det även dra in snö över landskapet i denna årstid. Morgnarna brukar vara kalla. Allt ifrån cirka 5 grader ner till några minusgrader. Den ofta förekommande vinden på högfjället gör att det kan kännas kallt. Kvällarna är som regel lite mildare men allt beror på vindens hastighet samt om det regnar eller snöar.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

När du ska välja kläder inför fotoresan till Rondane & Dovrefjell , ska du vara förberedd på både värme och kyla. Här uppe bland bergen är vädret ombytligt och varierar hela tiden. Det kan bli kallt och till och med snöa samtidigt som solen kan värma. Därför är det viktigt att vara förberedd på olika typer av väder.

Kläder.

 • Oömma ute-kläder.
 • Underställ.
 • Förstärkningsplagg.
 • Slitstarka långbyxor.
 • Regnjacka & regnbyxor.
 • En vindjacka.
 • Bra vandringsskor, gärna vattentäta.
 • Mössa & handskar.
 • Buff eller halsduk.
 • Kläder & ombyten.
 • Myströja & mysbyxor för kvällarna i stugan.
 • Glöm inte att packa ner dina egna saker också.

Utrustning.

 • Termos.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina hygienartiklar.
 • Eventuella mediciner.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.

Elektronisk utrustning.

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank för laddning.
 • Laddare för din elektroniska utrustning.
 • Grendosa för laddning av batterier.

Viktigt! Dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På denna fotoresa till Rondane & Dovrefjell är det främst landskapsfotografering som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap också vilket gör att ett teleobjektiv kan komma mycket väl till pass.

Ett vidvinkelobjektiv ska du ta med dig om du vill skapa de stora och klassiska vidvinkel-landskapen. Här kommer du att kunna fotografera snöprydda berg, vattenfall, bäckar och mattor av höstlav samt krokiga och vindpinande fjällbjörkar.

Ett teleobjektiv med  är ett mycket mångsidigt objektiv att ha med dig på denna fotoresa. Med teleobjektivet kan du rama in landskapet och skapa intima landskap av våra motiv. Om du dessutom har en bra närgräns på ditt teleobjektiv kan du använda det för närbildsfotografering. Här i Rondane & Dovrefjell arbetar vi främst med stora vidder och många gånger behövs tele-brännvidden för att fotografera det stora landskapet.

Vi kanske också kommer att stöta på myskoxe och älg och då kommer även teleobjektivet bra till pass. Ett teleobjektiv med zoom-möjlighet rekommenderas starkt.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv med zoom för landskap, intima landskap & fåglar/djur från 80 mm och uppåt.
 • Ett makroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer (7 personer med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här workshopen är normalt fysiskt ansträngande. Den längsta vandringen vi gör är cirka 3 km, på kuperad stig. Du bör dock kunna röra dig och vandra utan större förhinder för att delta på denna fotoresa. Normalkondition behövs.

0
DATUM : 17 – 23 SEPTEMBER 2023
 • KOSTNAD: 12 900 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum / loft med flera bäddar (se beskrivning på boende).
 • Frukost och lunch (matpacke) enligt program.
 • Alla bomavgifter i nationalparkerna
 • Fotografisk handledning och bildanalys av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Dombås, Norge. Avgifter på E6 (trafikavgifter). Transport i Rondane nationalpark (om du inte vill samåka). Eventuell avgift för parkering.  Alla middagar. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

  Intresseanmälan

  För att säkerställa att du är bland de första som får möjligheten att boka en fotoresa, workshop eller kurs kan du enkelt intresseanmäla dig här. Genom att lämna din e-postadress kommer vi att skicka dig ett mail så snart fotoresan, workshopen eller kursen släpps. Många gånger så fylls platserna på snabbt, och genom att vara en av de första att få informationen kan du vara redo att snabbt boka din plats. Du förbinder dig inte till något genom att lämna din e-postadress. Det ger dig bara fördelen att få förhandsinformation och vara en del av den exklusiva gruppen som får chansen att boka först.
  Ditt namn*:

  Din e-post*:

  Vilken fotoresa, workshop eller kurs vill du intreseanmäla dig till?*

  Övriga frågor.

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).