RONDANE NATIONALPARK I HÖSTSKRUD

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

 • Storslagna berg i höstskrud både i den västra och östra delen av Rondane nationalpark. 
 • Fotografera i de vackra dalarna Dørålsdalen & Grimsdalen.

 • Magiskt högalpint ljus med ofta häftiga molnformationer över bergen.

 • Fjällbjörkar i höstfärger med storslagna landskap i bakgrunden.

 • Fantastiska vattenfall, porlande bäckar & forsar.
 • Landskapsfotografering av världsklass!
 • Jag har mycket stor erfarenhet av det här området och mycket bra lokalkännedom till både de mer kända områdena men också ett flertal smultronställen som ligger mer dolt

 • Handledning, tips & råd av naturfotograf Niklas
 • En liten grupp av  endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Att fotografera hösten i Rondane nationalpark i Norge är något alldeles speciellt. Marken med lavar och mossa växlar färg från grönt, rött och orange. Fjällbjörken genomgår också en förändring från dess gröna färger till gult och rött. På toppen av bergen ligger snötäcket skört och ger liv åt landskapsbilden och viskar om vilken säsong som kommer. Atmosfären i Rondane nationalpark under september månad är magisk, och det finns massor att fotografera både i de stora landskapen och i de intima detaljerna.

Rondane nationalpark

Rondane nationalpark instiftades redan år 1962 för att skydda det bestånd av vildren som finns här, vilket gör Rondane till den äldsta nationalparken i Norge. Tack vare skyddet som nationalparken har är Rondanes natur välbevarad och skyddad. Landskapet i Rondane bjuder på vackra berg, flera över 2000 meter höga, med snöbeklädda toppar.

Här kommer vi att vandra på lättillgängliga stigar bland fjällbjörkar, karga landskap, porlande bäckar och mäktiga vattenfall. Vi kommer att fotografera bland annat i Dørålsdalen och i sydvästra Rondane samt Grimsdalen. Områdena har sin speciella prägel och bjuder på fantastiska fotomotiv. En av mina personliga favoritplatser för landskapsfotografering i Rondane är på en bergsplatå i Dørålsdalen. Efter en vandringsstig når vi en magisk utsikt över de största bergen i nationalparken. Dessa kantas naturligtvis av höstfärgerna.

De flesta fotografer som besöker Rondane nationalpark hamnar under hösten i just Dørålsdalen, vilket är förståeligt. Dalen är lättillgänglig och bjuder på mycket fina naturscener. Däremot är Rondane nationalpark så mycket mer än endast Dørålsdalen. Den här fotoresan kommer att visa dig hela Rondane, både den västra och östra delen.

Varje dal i nationalparken har sin speciella prägel, och du kommer att få möjligheten att arbeta både i det tidiga morgonljuset och sena kvällar i det bästa ljuset. På denna fotoresa kommer vi att få se vattenfall och mängder med porlande bäckar som sträcker sina armar över det höstprydda landskapet. Det finns flera vackra vattenfall och forsar här, men en som kanske framför allt lockar oss till fotografering. Det är varken det största eller det högsta vattenfallet jag har sett, däremot har det massor av karaktär. Bakgrunden består av bergsmassivet och bjuder på magiska kulisser.

Färgexplosioner och simplistiska landskapsbilder

När man reser i Rondane nationalpark under rätt veckor på hösten kan man häpnas av de otroliga färgexplosioner som finns här. Gult, rött, brunt och grönt tillika som olika nyanser däremellan. En stor del av landskapsfotografens utmaningar i en miljö som denna är att sortera ut färgerna på bästa sätt genom att exempelvis arbeta med komplementära färgsammansättningar och olika typer av ljus. I alla väder, regn, sol, mulet eller till och med snö går det att finna det rätta ljuset här. Personligen är jag extra förtjust när det är lite busväder som sedan spricker upp på motsatt sida, vilket får himlen att bli tungt mörk men landskapet exploderar i olika färger.

Känslan när du står där i det perfekta kvälls- eller morgonljuset framför en stilla göl och förankrar ditt stativ i marken är magisk. Du blickar uppåt och ser ett av de höga bergen som tornar upp sig mot himlen. Du ställer in exponeringen och trycker av.

Om du inte vill skapa färgexploderade landskapsbilder utan dras mer mot det tysta och stillsamma landskapet kommer Rondane inte göra dig besviken. Här finns det många landskap som inbjuder till minimalistiska bilder där dimman och linjerna i bergen och fjällen skapar utsökta kompositioner. Framförallt anser jag att det mest fotogeniska området för att skapa dessa typer av bilder är på Rondanes östra del.

Fotografering i det allra bästa ljuset

Det går givetvis att fotografera landskapen i Rondane nationalpark i alla typer av ljus, även i det starkare ljuset mitt på dagen. Vi kommer dock att fokusera på att fotografera i det bästa möjliga ljuset, vilket oftast infaller tidiga morgnar och sena kvällar. Räkna därför med att gå upp mycket tidigt och gå och lägga dig sent. Mitt på dagen är tiden då vi vilar upp oss och har bildgenomgångar och diskussioner. Vädret styr man tyvärr inte över så mycket, så programmet kan komma att anpassas efter rådande väder. Exempelvis passar riktigt mulna dagar ypperligt för att fotografera även mitt på dagen. När ljuset inte är det bästa kan du också arbeta med ett lättare teleobjektiv för att skapa små intima utsnitt av de stora landskapen. Allt detta kommer vi givetvis att prata om på våra bildgenomgångar.

För att maximera möjligheten att snabbt komma på plats i de olika delarna av nationalparken bor vi i en helt annan nationalpark, nämligen den västra grannen Dovrefjell. Dovrefjell har ett alpint präglat landskap där Snøhetta är det mest kända berget i området med sin imponerande höjd på 2286 meter. Även i detta landskap kommer vi att göra små nerstamp bland annat för att få vyer mot Snöhetta. Vi kommer att bo mitt uppe på Dovrefjell med naturen runt omkring oss på ett boende som jag har arbetat tillsammans med under lång tid, Dovregubbens hall. Här har vi närhet till både den södra och den norra delen av Rondane nationalpark för att minimera så mycket tid som möjligt i våra bilar.

Landskapsfotografi i världsklass

Rondane nationalpark under höstens mest intensiva period kan bjuda på landskapsfotografering av absolut världsklass. Det är få områden i världen som jag hellre ville vara på under denna period. Jag har besökt både Rondane- och Dovrefjell nationalpark många gånger, och varje gång kommer jag också hem med ett bildmaterial som inte liknar någon annan av mina fotoresor. Det här beror på att det helt enkelt finns så mycket motiv att rikta kameran emot, både det stora och det lilla. Jag har mycket stor erfarenhet av det här området och mycket bra lokalkännedom till både de mer kända områdena men också ett flertal smultronställen som ligger mer dolt.

Förutom landskapsfotograferingen kommer vi att diskutera landskapsfoto och alla de verktyg som är viktiga för att skapa estetiska och intressanta landskapsbilder, både de stora landskapen och intima utsnitten.

0
DATUM : 20 – 28 september 2025
 • KOSTNAD: 12 900 sek

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2580 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende på Dovrefjell.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Alla bomavgifter.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: All transport i Rondane och Dovrefjell (egen bil eller samåkning).  Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Mer information:

Vänligen notera att denna programvara kan bli ändrad på grund av väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser.

Dag 1:

Vi möts upp i byn Dombås klockan 15:00 och åker därefter vidare mot vårt boende.  Väl framme vid vår stuga packar vi upp våra saker och gör oss hemmastadda. Efter detta är det dags för mig att välkomna er på riktigt med en programöversikt och information om de olika områdena vi ska besöka.


Dag 2:

Vi börjar dagen med att äta en stadig frukost eller tar med oss frukost ut i fält. Som de flesta andra dagarna på denna fotoresa ringer din väckarklocka tidigt. Det är viktigt att få med sig det bästa ljuset möjligast. Denna morgon kommer vi att åka och fotografera i den första delen av Dørålen i det första morgonljuset (en biltur på cirka 1 timme). På kvällen kommer vi att fotografera och utforska i Grimsdalen (en biltur på cirka 50 minuter).


Dag 3:

Vi startar denna dag tidigt och innan solen går upp beger vi oss mot några utsiktsplatser mot Snöhetta och andra närliggande toppar (en biltur på cirka 15 minuter).. På eftermiddagen/kvällen fotograferar vi ett vackert vattenfall och ett bergslandskap i västra delen av Rondane (en biltur på cirka 1 timme). Denna plats är som hämtat ur sagorna. I detta område är det bara fantasin som sätter gränsen för vad du kan skapa.


Dag 4:

Denna morgon är det återigen dags att gå upp tidigt. Vi styr då mot Grimsdalen (en biltur på cirka 50 minuter). Där kommer vi att fotografera (förhoppningsvis) en vacker soluppgång med utsikt mot Rondeslottet som är massivets högsta berg. På kvällen åker vi mot Mysusæter (en biltur på cirka 1 timme & 10 minuter). och fotograferar det karga och vackra landskapet här. För er som vill komma längre in i landskapet finns det möjlighet att hyra en cykel (cykelhyra ingår inte i fotorese-priset).


Dag 5:

Idag kommer vi att besöka  Rondane nationalparks pärla igen, området Dørålsdalen (en biltur på cirka 50 minuter). Här finner vi berg, vattenfall, bäckar, vattendrag, fjällbjörkar allt med en fantastisk inramning av höst. Här finns det små gångstigar och markerade leder som inbjuder till små vandringsturer. Det kanske mest fotogeniska du kan hitta i detta område är små gölar och småsjöar med speglingar mot bergen om vädret tillåter detta. Denna gång tränger vi längre in i landskapet och upp på en platå där vi kan fotografera massivets allra högsta toppar. På kvällen knyter vi ihop säcken med bildanalys, bilddiskussion och eftertanke.


Dag 6:

Den här dagen maximerar vi våra upplevelser och möjligheter till bra fotografier genom att återbesöka områden som vi kan ha missat beroende på dåligt väder eller dåligt ljus. Detta är med andra ord en öppen dag där jag under rådande förhållande kommer att välja de bästa platserna för dygnet.


Dag 7:

Idag är det tyvärr sista dagen på fotoresan och kvarstår gör din hemresa om du inte vill stanna några fler dagar själv?

Transport i Rondane & Dovrefjell görs i egen bil/samåkning på plats.

Du tar dig själv till Dombås by i Norge med bil. Vi samlas upp i Dombås senter. Vägbeskrivning finner du här: http://tinyurl.com/4uyeymkj

All transport inom nationalparkerna, till restauranger och byar sker med egen bil eller samåkning. I priset ingår alla bomavgifter.

Vi kommer att bo på Dovregubbens hall som ligger mitt uppe på Dovrefjell.  Vi bor gemensamt i stugor (del i dubbelrum/flersängsloft ingår i priset). Möjlighet för enkelrum finns.

Stugorna har toalett och dusch, kylskåp/frys och spis. I vardagsrummet finns det en eldstad. Wifi & tv finns också.

 • Sänglakan och handdukar ingår.
 • Möjlighet för enkelrum finns.

Det finns möjlighet att boka enkelrum på detta boende. Enkelrum kan fås i mån av plats.

På denna fotoresa ingår det frukost och lunch (matpacke) enligt program nedan.


Dag 1: Inga måltider ingår (tid endast för middag på kvällen).

Dag 2: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

Dag 3:Frukost och lunch (matpacke) ingår.

Dag 4: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

Dag 5: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

Dag 6: Frukost och lunch (matpacke) ingår.

Dag 7: Frukost ingår.

I september månad är det höst i Fulufjällets nationalpark med nyckfullt väder. Du måste alltid vara beredd på en regnskur, hård vind. Morgnarna och kvällarna kan bli kalla. Vi är delvis skyddade mot vind och regn eftersom vi befinner oss mycket inne i gammelskogen där de täta granarna skyddar oss. Men, glöm inte att packa ner regnkläder för säkerhetens skull.

Nedanstående lista fungerar som en inspirationskälla för din packning. Slutgiltigt beslut om vad som hamnar i din resväska ligger helt hos dig.

Jag vill påminna om att packning är en individuell process, och det är viktigt att du tar hänsyn till dina egna behov och preferenser när du väljer vad du ska ta med dig. Denna lista kan användas som en utgångspunkt för att hjälpa dig planera inför din resa. Kom ihåg att anpassa din packning efter faktorer som väderförhållanden, planerade aktiviteter och din personliga komfortnivå.

Notera också att denna lista inte inkluderar de mer uppenbara sakerna att packa ner, såsom underkläder, vardagströjor, mediciner och andra personliga föremål. Dessa grundläggande föremål för din dagliga användning förväntas självklart ingå i din packning.

Kläder & utrustning:

 • Oömma kläder
 • Slitstarka långbyxor
 • Bra vattentäta kängor
 • Underställ (om du lätt fryser)
 • Vindjacka eller motsvarande
 • Mössa & handskar
 • Extra varm tröja
 • ”Myströja & mysbyxor” för kvällarna på boendet
 • Vattenflaska
 • Termos
 • Sittunderlag
 • Ficklampa/pannlampa
 • Öronproppar (för att stänga ute naturens ljud eller snarkningar)
 • ”Powerbars” eller frukt för snabb energi under utflykter
 • Personliga föremål

Elektronisk utrustning:

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter
 • En grendosa
 • Powerbank
 • USB-kablar
 • Backuplösning för dina bilder

Listan nedan är avsedd som inspiration och vägledning för din fotografering. Var medveten om att dina egna fotograferingsmål och preferenser kan vara helt unika, så använd listan som en utgångspunkt och anpassa den efter dina behov och önskemål.

På denna fotoresa till Rondane nationalpark är det främst landskapsfotografering som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap också vilket gör att ett teleobjektiv kan komma mycket väl till pass. Ett vidvinkelobjektiv ska du ta med dig om du vill skapa de stora och klassiska vidvinkel-landskapen. Här kommer du att kunna fotografera snöprydda berg, vattenfall, bäckar och mattor av höstlav samt krokiga och vindpinande fjällbjörkar.

Ett teleobjektiv med zoom är ett mycket mångsidigt objektiv att ha med dig. Med teleobjektivet kan du rama in landskapet och skapa intima landskap av våra motiv. Om du dessutom har en bra närgräns på ditt teleobjektiv kan du använda det för närbildsfotografering. Här i Rondane arbetar vi främst med stora vidder och många gånger behövs teleobjektiven för att fotografera det stora landskapet. Vi kanske också kommer att stöta på myskoxe och älg och då kommer även teleobjektivet bra till pass. Ett teleobjektiv med zoom-möjlighet rekommenderas starkt.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv med zoom för landskap, intima landskap & fåglar/djur från 80 mm och uppåt.
 • Ett makroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Här kan du ladda ner packlista för denna workshop: PACKLISTA LAVSKRIKA 2024

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer (7 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som deltagare ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

På den här fotoresan kommer vi gå i kuperad terräng men på upptrampade stigar/vägar. För att delta måste du kunna gå obehindrat.

Här laddar du ner PDF dokumentet om chattgrupp & möten inför och efter denna fotoresa: https://frostadnaturfoto.se/pdf/Kommunikation.pdf

0
DATUM : 20 – 28 september 2025
 • KOSTNAD: 12 900 sek

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2580 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende på Dovrefjell.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Alla bomavgifter.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: All transport i Rondane och Dovrefjell (egen bil eller samåkning).  Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

  Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.

   Boka

   Rondane nationalpark i höstskrud (20 - 28 september 2025).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Vill du få mer information om enkelrum?
   JaNej
   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkorenLäs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Jag accepterar inbjudan till Facebookgrupp. Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

   Om inte formuläret fungerar - skicka din bokning till info@frostadnaturfoto.se