Fotografera myskoxarna, överlevarna från istiden.

Jag ser att använder en mindre enhet (som en mobiltelefon eller padda) när du besöker den här sidan. Kanske du vill ladda hem resebeskrivningen för denna fotoresa som en PDF istället?

0
DATUM : 16 – 21 januari 2024.
 • KOSTNAD: 14 900 SEK

 • 4 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2 980 (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende (våningssäng och bäddsoffa).
 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Guide alla dagar när vi söker efter myskoxar för bästa resultat.
 • Frukost & lunch.

Ej inkluderat i priset: Transport till Dovrefjell. Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

 • Möjligheten att fotografera myskoxar i ett arktiskt präglat landskap.
 • Fotografera det ikoniska berget Snøhetta i morgonljuset.
 • Du kommer att ha möjlighet att studera myskoxarnas mönster och aktivitet i vinterlandskapet.
 • Mysig stuga mitt uppe på Dovrefjell med naturen precis runt husknuten.
 • Fotografisk handledning, tips och råd av naturfotograf Niklas Virsen.

 • Efterbehandling och Lightroomgenomgångar under fotoresan.

 • En liten grupp av endast 4 deltagare ger exklusiva, ansvarstagande och personliga möten med myskoxarna.

Att fotografera myskoxarna i Dovrefjell vintertid är något alldeles speciellt! Visst är det ett vackert landskap på hösten också, detta är tiden då myskoxen oftast fotograferas. Det är mer ovanligt att se bilder på myskoxen i vinterlandskapet. Nu har du chansen att få hänga med på denna resa och faktiskt göra det, uppleva myskoxen i sitt rätta element.

Myskoxarna, överlevarna från istiden.

De myskoxar som finns här i Dovrefjell är inplanterade från Grönland år 1947. Några djur har också lyckats tagit sig över gränsen till Sverige och Härjedalen. Det är dock endast i Dovrefjell där hjorden av myskoxe är talrik i Skandinavien. Myskoxen är väldigt speciell att studera och är verkligen kvarlevor från den sista istiden. Paleontologiska fynd har visat att myskoxen levde sida vid sida med mammuten och  ullhornig noshörning. Dessa fakta gör det inte mindre intressant att söka efter- och fotografera myskoxen.

I Dovrefjell finns i skrivande stund mellan 250 och 300 myskoxar. Enligt nya regler från kommunen ska 200 individer utgöra myskoxestammen i Dovrefjell i framtiden. En myskoxe kan väga mellan 250–500 kilo men exempel på myskoxar som har blivit ännu mycket tyngre finns.

Den fascinerande förhistoria som myskoxen har tar oss tillbaka till för cirka 30.000 – 40.000 år sedan då paleontologiska fynd påvisar aktivitet av myskoxe i nuvarande Skandinavien.

Myskoxen vintertid.

Myskoxarna är ett av världens tuffaste djur som överlever i detta karga, kalla och vindpinade klimat. Som stora stenblock står de i det alpina landskapet och motstår starka vindar och kyla som lätt kan nå -30 grader. Det är tack vare den tjocka pälsen och bottenull som den klarar dessa bistra förhållandena.

Under vintertid sparar myskoxen så mycket på sin energi som möjligt, inte konstigt att de tappar mycket vikt under vintermånaderna. Myskoxen får lite näring i sig från de lavar den äter genom att sparka fram det ätbara i marken.

Myskoxarna befinner sig längre ned i landskapet på våren, sommaren och hösten. När snön börjar falla och temperaturen sjunker vandrar den längre upp i det arktiska landskapet. Här uppe följer den bergsryggar och stråk där det inte finns så mycket lössnö. Varför de inte befinner sig långt nere i dalen vintertid, trots att det borde finnas mer mat där, har att göra med snödjupet. Myskoxarna är inte anpassade för att trampa runt i djup snö.

Här i Dovrefjell har myskoxen inga naturliga fiender, förutom människan. Det finns inget bestånd av varken varg eller björn, även om järv förekommer.

Vi kommer att resa i små grupper av fyra stycken (fem med mig som reseledare plus guide). Mina erfarenheter från Dovrefjell och att fotografera myskoxe är att djuren blir lugnare när de bemöts av mindre grupper. Det vi mest av allt vill vara att så liten påverkan som möjligt med vår närvaro. Dessutom öppnar ett en mindre grupp även möjligheter där alla kan få hjälp med kamerateknik och bildseende ute i fält. Det blir ett mer ansvarstagande, exklusiv och personlig fotoresa helt enkelt.

Ett arktiskt präglat landskap.

Det är inte bara myskoxen som gör denna fotoresa både prisvärd och fantastisk. Landskapet i Dovrefjell är något alldeles speciellt.  Dovrefjell har ett landskap som är alpint präglat där Snøhetta är det mest kända berget i området med sin imponerande höjd på 2286 meter över havet. I det tidiga morgonljuset kan Snøhetta färgas alldeles rosa och på topparna kan det vara snörök, vilket ger otroliga möjligheter till vackra panoraman. Givetvis kommer vi att besöka och titta närmare på detta berg på väl utvalda platser.

På denna fotoresa till myskoxarna i Dovrefjell kommer vi att röra oss från cirka 1050 m.öh. upp till cirka 1400 m.öh.

Ju högre upp över trädgränsen som vi kommer desto mer alpint blir landskapet. Tänk dig vackra vita och kala fjäll som sockertoppar mot himlen. Uppe på kalfjällen finns det bitvis nästan snöfri mark där snön har blåst bort av starka vindar. Här blottas sten och lav. Det är ofta på dessa platser vi träffar på myskoxar. Längre ner i dalarna och under trädgränsen ligger det ofta ett mycket tjockt täcke av snö.

År 2003 instiftades Dovrefjell som en nationalpark. Tack vare detta skydd är naturen välbevarad och skyddad. Bitvis finns här också ett gott bestånd av älg och det är inte helt otroligt att vi kan stöta på dem här. Har vi riktigt tur på våra vandringar och fotosessioner kanske vi till och med får se en fjällräv. Rödräven är vanlig här likaså både fjällripa och hare.

Som kuriosa kan nämnas att ett av Norges äldsta naturreservat finns i utkanten av nationalparken, Fokstumyra. Naturreservatet är inrättat redan 1923 och här kan du bland annat se den ultimata fjällfågeln blåhake.

Ett vinteräventyr.

Solen går ned bakom de snötyngda bergen och vinden viner utanför stugan. En bra dag bland bergen! Röda kinder och vinterkläderna på tork. Kamerautrustningen förbereds för en morgon och eftermiddag med fotografering av överlevaren från istiden, myskoxen.

Detta är en typisk seneftermiddag och kväll i Dovrefjell. Mys i stugan och många fina minnen från dagens fotografering. Att befinna sig i Dovrefjell under vintern är mer än en fotoresa det är ett äventyr!

Dovrefjell är en plats där vädret vintertid kan skifta väldigt snabbt. Ena stunden kan det vara soligt medan det en halvtimme efter drar in snöfall och kraftig vind. Vädret kan också skilja markant från dal till dal.

Temperaturerna kan variera mellan några minusgrader och ner mot minus 30 grader. Minus 8 till 16 grader hör till det normala. Det är viktigt att du klär dig rätt för att vistas i detta klimat och gör du det, kommer inte vädrets makter att vara ett problem. Längre ner hittar du en packlista över vad du gärna ska ta med dig på denna fotoresa.

Kraftig vid och snö, även om det kan kännas kallt, tillför väldigt mycket till dina myskoxebilder. En kombination av sol, vind och snö är givetvis det allra bästa och det är också inte ovanligt i ett landskap med så pass stor väderomväxling som i Dovrefjell vintertid.

Detaljinformation om denna fotoresa:

Vänligen notera att denna programvara kan bli ändrad på grund av väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser.

16 januari

Detta är en resdag. Var och en tar sig själva till Dombås i Norge. Därifrån fortsätter vi i karavan upp till Dovrefjell och vårt boende. Väl framme vid stugan är vi säkert trötta efter den långa resan. Vi packar upp våra kläder och kameror och har en introduktion till området, bildvisning samt öppen frågestund. Kvällen avslutas med middag.

17-20 januari

Varje dag ser ganska så lik ut. Vi vaknar och äter en rejäl frukost för att sedan bege oss ut i Dovrefjell på jakt efter att se och fotografera myskoxar i snö. Vissa morgnar kommer vi också att gå upp tidigt för att fotografera soluppgången vid Snöhetta. Mer specifikt än såhär kan inte programmet bli då en stor del av resans upplägg är väderbaserat.

21 januari

Nu måste vi tyvärr lämna Dovrefjell bakom oss för denna gång. Färden går hemåt.

Du tar dig själv till Dombås med bil eller annat valbart färdmedel. Därifrån åker vi “karavan” mot Dovrefjell. Har du andra önskemål gällande transport, ange detta vid bokning av fotoresan.

Uppsamlingsplatsen är Dombås senter klockan 16:00.

Sentralplassen, 2660 Dombås, Norge.

Länk till Google maps.

Vi bor i en stuga mitt uppe på Dovrefjell – Dovregubbens hall  med naturen precis runt husknuten.  Boendet har toalett och dusch, kylskåp/frys och spis. I vardagsrummet finns det en eldstad. Wifi & tv finns också. Middagarna äts nere i Dombås by.

 • Sänglakan och handdukar ingår.
 • Begränsad tillgång till enkelrum.

På denna fotoresa ingår det frukost & lunch enligt program. Middagar äts på boendets restaurangdel som tillagar god norsk husmanskost.

 • 16 januari: Inga måltider ingår (resdag)
 • 17 januari: Frukost, lunch ingår.
 • 18 januari: Frukost, lunch ingår.
 • 19 januari: Frukost, lunch ingår.
 • 20 januari: Frukost, lunch ingår.
 • 21 januari: Frukost ingår (resdag)

Våra frukostar äts i vår stuga på morgonen. Någon gång kan det bli aktuellt att ta med oss frukost i fält. Lunch packas ner innan vi åker ut till myskoxarna och äts ute i fält. Middagar äts alltid på resturangdelen vid vårt boende.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka.

Flera minusgrader hör till vanligheterna i Dovrefjell, Norge under denna tid som vi åker.  Vindarna kan vara rejäla och det är inte ovanligt med ordentligt snöyra. Vinden och minusgraderna gör att det kan kännas kallt. Det kan givetvis också bli sol och klart väder men var förberedd på flera minusgrader och vind.

Nedanstående lista fungerar som en inspirationskälla för din packning. Slutgiltigt beslut om vad som hamnar i din resväska ligger helt hos dig.

Jag vill påminna om att packning är en individuell process, och det är viktigt att du tar hänsyn till dina egna behov och preferenser när du väljer vad du ska ta med dig. Denna lista kan användas som en utgångspunkt för att hjälpa dig planera inför din resa. Kom ihåg att anpassa din packning efter faktorer som väderförhållanden, planerade aktiviteter och din personliga komfortnivå.

Notera också att denna lista inte inkluderar de mer uppenbara sakerna att packa ner, såsom underkläder, vardagströjor, mediciner och andra personliga föremål. Dessa grundläggande föremål för din dagliga användning förväntas självklart ingå i din packning.

Kläder & utrustning:

 • Snöskor är obligatoriskt.
 • Stavar med trugor.
 • Underställ (gärna i ull).
 • Termobyxor.
 • Vinterjacka
 • Förstärkningsplagg.
 • Mössa & handskar.
 • Undervantar.
 • Ombyten.
 • Extra varm tröja.
 • Vinterstövlar eller liknande.
 • ”Myströja & mysbyxor” för kvällarna på boendet.
 • Helmask (skidmask) vid extra hårt väder.
 • Skidglasögon vid extra hårt väder.
 • Vattenflaska
 • Termos
 • Sittunderlag eller liggunderlag
 • Ficklampa/pannlampa
 • Öronproppar (för att stänga ute naturens ljud eller snarkningar)
 • ”Powerbars” eller frukt för snabb energi under utflykter
 • Värmepåsar för händer och fötter
 • Personliga föremål

Elektronisk utrustning:

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter
 • En grendosa
 • Powerbank
 • USB-kablar
 • Backuplösning för dina bilder

Att gå i dessa landskap och finna myskoxen kan vara tungt så välj noggrant ut den kamerautrustning du behöver. Eftersom huvudmålet med denna fotoresa är att fotografera myskoxe rekommenderas ett tele-objektiv. Någonstans mellan 400 mm och uppåt. Ju mer brännvidd du har, desto bättre. Du kommer också ha möjlighet att arbeta med mer intima landskap så glöm inte teleobjektivet för landskapsfoto också. Här rekommenderas en brännvidd mellan 80-300 mm.
Övrig utrustning som du kan ta med dig är ett stativ för eventuell stjärnfotografering (då krävs också ett vidvinkelobjektiv) och en laptop (om du vill redigera bilderna på plats).

 • Ett teleobjektiv för myskoxefotografering från 400 mm och uppåt.
 • Ett teleobjektiv för intima landskap, rekommenderas 80-300 mm.
 • Stativ för dig som är sugen på att fotografera stjärnhimmel på kvällarna
 • Ett vidvinkelmotiv för stjärnfotografering.
 • En laptop för redigering av dina bilder

Övrig kamerautrustning:

 • Robust kameraväska: En kameraväska som är tålig mot regn eller har ett regnöverdrag är viktigt för att skydda din utrustning.
 • Extra minneskort: Ha med dig tillräckligt med extra minneskort för att kunna lagra alla dina bilder under resan.
 • Extra batterier: Se till att ha tillräckligt med extra batterier för att klara av en hel dags fotografering utan att behöva ladda.
 • Batteriladdare: En batteriladdare är nödvändig för att ladda dina batterier på kvällarna/nätterna.
 • Backuplösning: Ha en backuplösning som en extern hårddisk eller extra minneskort för att säkerhetskopiera dina bilder regelbundet.
 • Stativ: Ett stativ är användbart vid landskapsfotografering för att kunna arbeta med längre slutartider och för att ”stacka” dina landskapsbilder.
 • Dator: Om du planerar att redigera dina bilder eller följa med på Lightroomutbildning under resan kan det vara bra att ha med en laptop för att kunna göra detta.
 • Ett vattentätt kamerahölje eller regnskydd för att skydda din kamera.
 • En blåsbälg för att ta bort damm och smuts från kameran och objektivet.
 • En mikrofiberduk för att rengöra din optik.

Angående drönare: Du får inte flyga drönare över Dovrefjell nationalpark.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är fyra personer (fem med mig). Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma. Mina erfarenheter från Dovrefjell och att fotografera myskoxe är att djuren blir lugnare när de bemöts av mindre grupper. Det vi mest av allt vill vara att så liten påverkan som möjligt med vår närvaro. Dessutom öppnar ett en mindre grupp även möjligheter där alla kan få hjälp med kamerateknik och bildseende ute i fält. Det blir ett mer ansvarstagande, exklusiv och personlig fotoresa helt enkelt.

Du bör ha en god kondition och fysik för att klara av att pulsa fram i snö med snöskor. Hur fysiskt krävande det kan bli beror helt på vart myskoxen väljer att tillbringa sin tid. Detta är vilda djur så de går inte att styra. Om myskoxen skulle stå väldigt högt uppe bland bergen kan det bli alternativ att leta vidare på andra ställen över Dovrefjell.

 • Du bör ha en god kondition och en god fysik för att delta på denna fotoresa.

Här laddar du ner PDF dokumentet om chattgrupp & möten inför och efter denna fotoresa:

https://frostadnaturfoto.se/pdf/Kommunikation_fr%C3%B6stadnaturfoto.pdf

0
DATUM : 16 – 21 januari 2024.
 • KOSTNAD: 14 900 SEK

 • 4 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2 980 (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende (våningssäng och bäddsoffa).
 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Guide alla dagar när vi söker efter myskoxar för bästa resultat.
 • Frukost & lunch.

Ej inkluderat i priset: Transport till Dovrefjell. Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.