Masterclass – Efterbehandling & bildanalys

0
DATUM : 11 – 12 januari 2025
 • KOSTNAD: 7 900 SEK

 • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 1580kronor (20%)

Inkluderat i priset.

 • Lunch (på restaurang), kaffe och kaffebröd.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård, eventuellt boende och utgifter av personlig karaktär.

KURSBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

 • Masterclass i Lightroom Classic – för avancerande användare.

 • Lyft dina redan bra naturbilder till en ny nivå.

 • Skräddarsydd utbildning för naturfotografer specifikt.

 • Lär dig att analysera ditt eget bildmaterial och göra rätt urval.

 • Två heldagar dagar utbildning i Lightroom Classic.

 • Kurslokal i vacker miljö på Östgötaslätten.
 • En liten grupp av  endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig efterbehandlingskurs.

Idag är efterbehandling av dina naturfotografier ett måste (om du fotograferar i RAW-format). Jag vill dra det så långt och säga att din naturfotografering idag bör bestå av 60% fotograferande i fält och 40% analys, efterbehandling och urval. Jag vet, efter flera år som utbildare i Lightroom Classic att de allra bästa kurserna i efterbehandling är de med få deltagare. Inlärningsprocesserna och förkunskaperna varierar alltid i en grupp och därför kan kurser med mer än 6 deltagare vara svåra att genomföra. Både för mig som kursledare men främst för dig som deltagare.

Du behöver kunna ställa de ”dumma” frågorna och få handledning direkt när du behöver det. Du måste också kunna stoppa mig och ställa de frågor som kommer upp under och mellan genomgångarna, det kan du göra i en mindre grupp av likasinnade. Denna masterclass i Lightroom Classic är inte som alla andra. I och med de små grupperna blir den väldigt personlig och du kommer att kunna lära dig mycket mer under de två kursdagarna än vad du skulle göra i en större grupp. Vi kommer inte enbart att fokusera på den rent praktiska efterbehandlingen utan även diskutera hur och varför du ska efterbehandla på ett särskilt sätt. Vi kommer med andra ord att fokusera en stor del av kursen på bildanalys och urval.

Med pedagogiska exempel och genomgångar får du den kunskap som gör att du kan arbeta själv i praktiken under kursen gång med närvarande handledning. Du ska efter kursen kunna analysera ditt bildmaterial och hantera alla de verktyg som gör att dina naturbilder går från bra till WOW! Jag är en av Sveriges främsta utbildare i Lightroom Classic, naturfotografi specifikt. Under många år har jag utbildat i Lightroom för både privatpersoner och grupper. Både på nybörjarnivå och för mer avancerade användare och professionella fotografer. Den här kursen riktar sig till dig som är en mer avancerad användare av Lightroom Classic. Med avancerad användare menar jag att du har arbetat med Lightroom Classic under en längre tid och hanterar de grundläggande reglagen för efterbehandling och har även kikat närmare på de mer selektiva verktygen i programvaran.

Masterclass för avancerade användare.

Vi sparar inte på krutet när kursen drar i gång. Vi skippar de mest grundläggande reglagen i Lightroom Classic, för att i stället gå rakt in i de mer avancerade delarna. Vi kommer redan från start att börja med selektiv efterbehandling av dina naturbilder med bland annat isolering av motiv, dodge & burn, övertoningsfilter, frihandsredigering, tonkurvor, färggradering, skärpeinställningar och brusreducering. Vi kommer att arbeta med masker i Lightroom Classic och jag kommer också att visa många av de nyare funktionerna som gör att vi kan snabba upp vårt arbetsflöde med diverse markeringar & masker kring våra motiv. En mycket viktig del i din efterbehandling är hur du isolerar ditt huvudmotiv i bilden. Med andra ord hur du får betraktaren att titta just där du vill att hen ska titta. Vi kommer att lägga en tyngdpunkt på att arbeta mycket med isolering av motiv och vilka reglage du ska använd. I den här kursen fokuserar vi på de små detaljerna. Det är detaljer som gör helheten i din naturbild och höjer en redan bra bild till nya nivåer. Det finns många hemligheter i de små detaljerna och på denna kurs kommer jag att ge dig dessa kunskaper.

En masterclass som är skräddarsydd för naturfotografer specifikt!

De metoder du kommer att kunna lära dig på denna masterclass i Lightroom Classic är helt anpassad för oss naturfotografer och med detta efterbehandlar vi givetvis våra naturbilder ur ett ansvarstagande tillvägagångsätt. Vi utgår från de riktlinjer som innebär att etik och moral i vår efterbehandling är central, något som också kommer att diskuteras löpande under kursens gång. Inga grova manipulationer förekommer på denna masterclass.

Om du någon gång har varit deltagare på en kurs med Photoshop CC eller du funderar på att anmäla dig, tänk till en extra gång. De mer generella kurserna som finns där ute är inte anpassade för naturfotografer och de kunskaper du lär dig speglar inte alltid hur du ska efterbehandla bilder som naturfotograf. Det blir lätt att du i stället lär dig hur du ska byta ut himlar, lägga till eller ta bort stora element i bilden och grovt manipulera färger. Det här är inget som denna kurs kommer att lära ut, utan fokuserar endast på efterbehandling med inriktning mot Naturfotografernas /N riktlinjer, den ärliga naturbilden.

Bildanalys och urval.

Fotografering tenderar ofta att fokusera på tekniken, kamerorna och arterna snarare än själva naturbilden. Den som i grund och botten är själva kärnan i naturfotograferingen. Därför är det märkligt att det inte diskuteras mer bildanalys. Frågor som; vad som gör en bra bild bra? Fungerar den här kompositionen? Vad innehåller en bra naturbild? Och så vidare. Bildanalys är något som genomsyrar hela denna kurs och finns där i lika stor vikt som de mer praktiska momenten med efterbehandling. Det är väldigt viktigt att vi som naturfotografer redan vid själva fotoögonblicket tänker efterbehandling. En bild kan se konstig ut vid själva fotoögonblicket men med fokus på efterbehandlingen som ett nästa steg är det helt rätt. På den här kursen lär du dig att kritiskt granska och analysera dina naturbilder.

Hand i hand med bildanalysen finns urvalet som i grunden handlar om vilka bilder du som naturfotograf väljer ut att redigera och visa upp. Urvalet speglar helt vilken typ av fotograf du kommer att uppfattas som och du blir aldrig en bättre naturfotograf än de bilder som du visar upp. Urvalet kan vara svårt och utan en förmåga att kritiskt analysera dina bilder kan du heller inte göra bra urval.

Den här kursen i efterbehandling och bildanalys kommer att ge dig helheten. Inte bara små nedstamp här och där utan faktiskt förändra hur du tänker kring redigering och dina egna bilder.

Detaljinformation om denna kurs:

Adress:

Fröstad Naturfoto

Östra Tollstad Fröstad 2

59597 MANTORP

GPS-koordinater:

58.3379276, 15.3413823

Karta:

För att se exakt plats och få vägbeskrivning, klicka här:  https://tinyurl.com/4yrycch3


Från E4:an:

Följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell.

Observera: Sväng inte av mot Östra Tollstad.

Fortsätt på vägen tills du når destinationen.

Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.

Du är välkommen till kurslokalen en kvart innan kursstart, då är det öppet.

Om du behöver någonstans att bo under kursen finns det flera lokala alternativ i närheten av kurslokalen.


Fiestad Farm (rekommenderas) https://fiestadfarm.se/

Mysigt och personligt boende med gångavstånd till Fröstad gård.


Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Bra boende med bra service och mat. Cirka 10 minuter med bil till Fröstad gård.


Himmelsby SPA & konferens  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint men också ”ganska dyrt”. Gångavstånd till Fröstad gård.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i cirka 30 minuter, så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

 • Lunch & dryck ingår i priset (på restaurang).
 • Kaffe & kaffebröd eller kaka ingår i priset.

Kurslokalen Flygeln ligger på Fröstad gård där många av mina workshops i närområdet utgår ifrån. Här hålls även alla mina teoretiska kurser, föredrag och evenemang. Kurslokalen tar cirka tio personer.

Flygeln är från 1800-talet och är en tidigare bostad för tjänstefolket som arbetade på gården och i jordbruket runt 1800-talets mitt och en bit fram på 1900-talet. I den här flygeln sitter historien verkligen i väggarna. Gamla slitna trösklar från flygelns ungdom är nötta av skor och de gamla dörrarna är original, så även golvet i kursrummet. I flygeln finns också två kakelkaminer, en av dessa står i kursrummet.

Mycket av det gamla finns kvar i flygeln som är K-märkt, men rummen som helhet är nyrenoverade och fräscha. I kursrummet finns ny och kvalitativ projektor och projektorduk. I samband med mina teoretiska kurser och introduktioner till workshops serveras här alltid gott kaffe eller te.

Fröstad gård har en spännande historia som sannolikt sträcker sig ända ner till vendeltid (tiden mellan järnålder och vikingatid). Precis i anslutning till gården och flygeln har man hittat en spännbuckla. Spännbuckor eller Parspännen är en detalj i ett nordiskt vendel-, viking- och korstågstida kvinnligt dräktskick där ett par spännen fäster ihop överplagget i närheten av axlarna eller har en rent dekorativ funktion. Spännbucklan är av brons och har vacker ornamentik.

Fröstad gård och kurslokalen Flygeln ligger mitt på Östgötaslätten omgiven av näringsfylld jordbruksmark. Individ kurslokalen rinner en liten bäck och rådjur samt älg springer ofta mellan åkerlandskapen. Välkommen på kurs eller workshop till en klassisk svensk idyll. Välkommen till  kurslokal Flygeln.

 • Du behöver en dator med Lightroom Classic CC eller motsvarande installerat.
 • Du ska ha med dig de bilder som du vill redigera. Förslagsvis på en extern disk.
 • Laddkabel till dator & datormus eller alternativt en ritplatta.

Här laddar du ner PDF dokumentet om chattgrupp & möten inför och efter denna fotoresa:

https://frostadnaturfoto.se/pdf/Kommunikation_fr%C3%B6stadnaturfoto.pdf

0
DATUM : 11 – 12 januari 2025
 • KOSTNAD: 7 900 SEK

 • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 1580 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Lunch (på restaurang), kaffe och kaffebröd.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård, eventuellt boende och utgifter av personlig karaktär.

  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken kurs gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

  Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.

   Boka

   Masterclass – Efterbehandling & bildanalys (11 - 12 januari 2025).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkorenLäs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Jag accepterar inbjudan till Facebookgrupp. Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.