Som naturfotograf hittar vi de flesta motiv utomhus i naturen. Inte så konstigt egentligen, men går det att skapa naturfotografi inomhus? Självklart!

När jag går ute i naturen vare sig det är i en stadspark eller i en djup gammelskog försöker jag alltid att ha ögonen med mig, även om kameran inte är i min hand eller i ryggsäcken. Jag letar efter snygga löv, blommor eller varför inte drivved om jag befinner mig vid en strand. Väl hemma igen kan jag i lugn och ro fotografera mina fynd med ett makroobjektiv och framhäva det som jag tyckte var häftigt när jag såg fyndet ute i naturen.

Du behöver ingen studio.

Du behöver verkligen inte ha någon fotostudio för att göra detta. Allt du egentligen behöver är ett makroobjektiv (eller motsvarande), ett stativ, ett bord och ett fönster. Eftersom vi fotograferar med makroobjektivet vill vi såklart ha med så mycket detaljer som möjligt så därför behöver du inte ens ”snygga till det” runt omkring. Förslagsvis kan du välja ett litet bord med en neutral färg.

Använd dig av vanligt dagsljus.

Istället för att investera pengar i en studio med blixtar och extern ljussättning kan du använda dig av dagsljuset som du får in genom fönstret. Se till att ditt motiv är jämnt belyst och att inte solen direkt ligger på motivet. Ställ upp ditt stativ med kamera och makroobjektiv och ta fram en självutlösare (alternativt ställ in självutlösare på några sekunder på kameran).

Fjäder_stu

En fjäder från en skata fotograferad i en kontrollerad miljö inomhus. Vattendroppar är tillförda med en vanlig vattenspruta.

En bild av naturen i en kontrollerad miljö.

Om du nu fotograferar ditt motiv kommer du att få en bild av naturen fast i en kontrollerad miljö, härligt! Om du inte tycker om de djupa skuggorna som finns i din bild behöver du använda dig av ett reflexskärm så att ljuset från fönstret kan studsa tillbaka på motivet, och på så sätt belysas från båda håll. Ett litet grövre vitt papper räcker gott att använda som reflexskärm när vi fotograferar makro i denna miljö. Håll pappret där du vill att ljuset ska reflekteras.

Fotografera ditt motiv både med och utan reflexskärm, jämför resultaten och spara de bilder som blir bäst. Nu har vi skapat en härlig bild av naturen i en kontrollerad miljö av ett fynd som du har hittat ute i naturen, utan att behöva köpa vare sig ljussättning eller reflexskärm. Många gånger är det naturliga ljuset det bästa, så länge man vet hur man på bästa sätt kan utnyttja det.

Sammanfattning, Makrofotografering inomhus.

I fält.

  • Samla på dig fina löv, blommor, fjädrar och annat du hittar i naturen.
  • Ta med dig dina fynd hem.

Fotografera med naturligt ljus.

  • Det du behöver för att fotografera ett stycke natur inomhus är: kamera, makroobjektiv eller motsvarande, stativ och fjärrutlösare.
  • Använd dig av befintligt dagsljus från ditt fönster.
  • Bli av med djupa skuggor, använd ett vitt ark som reflexskärm.
  • Tillför vattendroppar med en sprayflaska om så önskas.

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me