Madagaskars endemiska regnskogar.

Jag ser att använder en mindre enhet (som en mobiltelefon eller padda) när du besöker den här sidan. Kanske du vill ladda hem resebeskrivningen för denna fotoresa som en PDF istället?

0
DATUM : 7 – 21 november 2024
  • KOSTNAD: 40 900 SEK

  • 8 PLATSER

Anmälningsavgift: 8 180 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

  • Del i dubbelrum.
  • Frukost & lunch enligt program.
  • Transport från och till flygplatsen i Antananarivo.
  • All transport i Madagaskar.
  • Alla parkavgifter & inträdesavgifter.
  • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

  • Flygbiljett till Antananarivo flygplats. Dricks. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

  • Fotografera vilda och endemiska lemurer, kameleonter, amfibier, insekter och andra reptiler i Madagaskars östra regnskogar. 

  • Vi fokuserar vår fotografering till när djurlivet är som mest aktivt, på morgonen, förmiddag och sent på kvällen (när vi inte gör heldagsexpedtioner).  

  • Flera kvällsfotograferingar (nocturnal) där vi fotograferar det dolda djurlivet i mörkret med hjälp av ficklampor (en online-kurs för fotografering i mörker med ficklampa ingår när du bokar denna fotoresa). 

  • Vi besöker inte enbart de mer kända områdena utan fokuserar också på nya platser med ett spännande djurliv. 

  • Duktiga naturguider som visar oss deras bästa oh privata ställen för djurliv i Madagaskar (vi kommer under flera dagar ha samma naturguide med oss som expert över de områden som vi fotograferar). 

  • En liten grupp av 8 personer delas in i två grupper av fyra personer när det krävs för att fotograferingen ska bli bra. Vi arbetar ibland med små amfibier, insekter och kräldjur som med en stor grupp blir omöjligt att fotografera. En mindre grupp är avgörande för att alla ska få samma fotochanser på våra ofta små motiv. 

  • Vi fokuserar på ett antal regnskogsområden och minimerar därför bilåkande på oftast nästintill obefintliga vägar som tar mycket längre tid än vad kartorna visar. En fotoresa som endast består av bilåkande blir sällan bra! 

  • Vi fotograferar endast vild fauna i regnskogen, inte i inhägnader! 

  • Fotografisk handledning, tips och råd av naturfotograf Niklas Virsen. Lär dig också hur du kan arbeta med dina djur- och landskapsbilder i efterbehandlingen. 

Madagaskar! Detta paradis med en ofantlig rik biologisk mångfald och endemiska arter (arter som bara finns just här på Madagaskar och dessutom på små begränsande områden i regnskogen). Här kommer vi att kunna fotografera och studera flera olika arter av lemurer, en mångfald av kameleonter, olika amfibier och reptiler. På grund av dess unika natur och säregna djurliv kallas Madagaskar ibland för den femte kontinenten. Ute i Indiska Oceanen ligger denna oas och världen fjärde största ö som är en förtrollad plats för en naturfotograf. För er som har varit på den mer klassiska naturfotograferingen på savannen är detta nästa steg i dina äventyr i Afrika. Madagaskar är annorlunda och liknar inget annat på denna jord. För cirka 150 miljoner år sedan slet sig landmassan som nu är Madagaskar sig fri från afrikanska kontinenten och sedan senare från den indiska kontinenten. Avskärmad från de övriga landmassorna har Madagaskar utvecklat en helt egen och unik flora och fauna. Här finns det tonvis med olika och säregna motiv att fotografera och förundras över. 

Endemiska lemurer i regnskogen. 

Allt djurliv på Madagaskar är till cirka 80–90% endemiskt. Med andra ord går dessa arter inte att hitta någon annanstans i världen. Även på ön är flera av arterna starkt regionalt lokaliserade. Så har det inte alltid varit men i och med en snabb befolkningsökning i Madagaskar samt ökat behov av jordbruksmark, nyttjandet av kol samt efterfrågan av virke har regnskogen minskat markant i Madagaskar de senaste 30 åren. Dessa regnskogar är idag uteslutande reservat eller nationalparker och är nästan enbart koncentrerade till Madagaskars östra delar. Det är till dessa fantastiska men extremt sköra regnskogar som denna fotoresa går.

Lemurerna är ett ypperligt exempel på Madagaskars unika biologiska mångfald och säregna natur. Vissa av lemurerna är stora och andra är små, en del är nattaktiva och andra dagaktiva. Vi kommer på denna fotoresa att söka efter och fotografera flera av de östligt orienterade arterna av lemurerna som finns på Madagaskar. En av de mest ikoniska lemurerna och även den största på Madagaskar är Indrin. När vi vaknar upp på vårt boende i Andasibe en tidig morgon kommer vi med allra största sannolikhet att höra Indrins ”klagorop” över regnskogen, deras högljudda sång som kan höras från flera kilometers håll. Det är dock inga klagorop vi hör även om det kan låta så. Det mytomspunna ljudet från Indrin kan ha flera betydelser men verkar som territoriellt och i familjestyrkande syften. Indrin finns i Andasibe regionen på Madagaskar och enbart här förutom några familjer av arten som också förekommer i en av de sista regnskogarna i det centrala höglandet. Indrin är helt klart en höjdpunkt på denna fotoresa till Madagaskar.

Indrin är dock långt ifrån alla lemurer som vi ska försöka söka upp och fotografera, bland dessa inte minst två arter av Sifakor. Den ena arten, Diademsifaka (Propithecus diadema) kan vi finna nära vårt boende i Andasibe i Andasibe nationalpark. Sifakorna är väldigt sällskapliga lemurer och de kommer stundtals ner på marken för att leka, socialisera eller för att finna mat. Detta ger oss utmärkta möjligheter att kunna komma dem nära då de likt exempelvis schimpanserna i Kibale nationalpark i Uganda är vilda men vana vid människor. Diademsifakan är enligt min mening en av de vackraste lemurerna i den östra delen av Madagaskar. En annan Sifaka som vi sannolikt kommer att träffa på finns i Ranomafana nationalpark. Denna regnskog på nästan 42 000 hektar är den mest artrikaste och ursprungliga regnskog som finns kvar på Madagaskar. I denna extremt frodiga regnskog med forsar, bäckar och vattenfall bor Milne-Edwards’s sifaka (Propithecus edwardsi). Den här lemuren har ett helt svart ansikte med orangea ögon. Med lite tur kommer vi också denna Sifaka nära, när den går ner på marken för att socialisera eller födosöka.

Vi kommer på denna fotoresa till Madagaskar också att söka efter Muslemurer och Dvärglemurer på våra kvällsäventyr med ficklampor. Andra arter som vi ska koncentrera oss på är Brun maki (Eulemur fulvus), vanlig Bambulemur, Rödbukad maki (Eulemur rubriventer) och den akut utrotningshotade större bambulemuren (Prolemur simus). Med lite tur men framför allt på grund av guidens skicklighet kanske vi får se och fotografera Svartvit vari (Varecia variegata) uppe i regnskogens trädtoppar.

En annan av de lemurer som vi kommer att stifta nära bekantskap med är en av Madagaskars dragplåster för den naturintresserade, nämligen Ringsvanslemur (Kattalemúr). Denna lemur träffar vi inte på i regnskogen till skillnad från de övriga utan i ett reservat styrt av en närliggande by. Ett reservat strax söder om Ranomafana. Här finns som på många andra ställen på Madagaskar ingen regnskog kvar. Här trivs dock ringsvanslemurerna och flera familjer vistas i området. På morgnarna kan man se dem sola med utsträckta armar på en av de röda klipporna eller i träden. Ringlemurerna kommer precis som Sifakan gärna ner på marken, bland annat för att förflytta sig till ett annat område. Alla lemurer som vi kommer att fotografera på denna fotoresa är helt vilda och kommer och går som de vill. Här finns inga inhägnader. I vissa nationalparker är en del lemurer (men långt ifrån alla) vana vid människor men måste alltid spåras upp av parkguider.

Kameleonten – mästaren av förklädnader.

Madagaskar är hem åt flertalet olika typer av kameleonter. Faktum är att cirka hälften av alla världens kameleonter finns på Madagaskar och de allra flesta av dem är endemiska för just Madagaskar. Bland de kameleonter vi kommer att leta efter kan nämnas en av världens allra största kameleonter, Parsons kameleont. Andra kameleonter är Brookesia superciliaris (Brown leaf kameleont), Malagasiska sidrandig kameleont, Elephant ear kameleont och många fler.

För biologistudenter är Madagaskars djurliv fantastiskt. Det är en av de platser på jorden där biologins utveckling har gått sin helt egna väg och här finns det mycket kvar att upptäcka. Faktum är att än idag görs nya fynd på arter som inte har upptäckts eller nedtecknats tidigare. Runt om i Ranomafana och Andasibe regnskogsområden finns forskningsstationer där internationella biologer arbetar. Bland annat är det kameleonter som lockar. I ett naturreservat i Andasibe kan vi hitta en till utseendet märklig kameleont. Det är Calumma galus också kallad för Lance nosed kameleont på grund av sin överdimensionerande ”näsa”. Det här är en nattaktiv kameleont där hanen har en färgglad och lång näsa. Den här specifika arter av kameleont är endemisk till den östra delen av Madagaskar.

Det går att fotografera kameleonter på flera olika sätt, bland annat med ett makroobjektiv men även med ett teleobjektiv med en bra närgräns, eller varför inte en vidvinkel. Möjligheterna till bra närbildsfotografering här i Madagaskar är många, inte minst på kameleonterna. Vi kommer högst sannolikt att se många olika arter av kameleonter som ändrar färg efter sin omgivning och därför kan en kameleont ha två olika färger beroende på i vilken miljö vi träffar på den. Kameleonterna är verkligen mästare av förklädnader. När kameleonterna ska jaga så sträcker de ut sin långa klibbiga tunga (ofta lika lång som kameleonten själv). Det går snabbt så det gäller att vara med. När den jagar är den på jakt efter en syrsa eller något annat flygfä som råkar passera förbi. Detta är en actionfylld händelse som vi också ska försöka få på bild så klart.

Amfibier och ödlor.

I Madagaskars regnskogar ofta nära vattendrag kan vi träffa på många olika amfibier. Faktum är att en av mina favoriter, Boophis viridis (Green Bright eyed frog) kan återfinnas och fotografera enkelt precis vid vårt boende i Andasibe. Denna groda tillhör familjen Mantellor. Förutom Mantellorna har vi stor möjlighet att fotografera och träffa på andra arter av amfibier. Det finns inga begränsningar för naturens knep när det kommer till kamouflage eller färgglada guldfärgade amfibier. Vår guide i regnskogen kring Andisabe och vår guide i Ranomafanas regnskogar har mycket bra kännedom vart de olika arterna av amfibier kan hittas och kommer att ge oss bra fotochanser. Arterna är dock inte allt, de måste porträtteras i ett fint landskap också vilket för oss till bland annat två vattenfall djupt in i regnskogen. Dessa vattenfall lockar till sig en mängd amfibier som kan fotograferas med vattenfallet eller med gölen från vattenfallet i bakgrunden. En oas i regnskogen med andra ord!

För dig som älskar ödlor av olika slag kommer Madagaskar inte göra dig besviken. Här har vi möjligheten att komma nära och fotografera några av de mest besynnerliga arterna av ödlor på vår jord och då räknar jag inte in kameleonterna. På tal om kameleonternas förmåga att kamouflera sig finns det ödlor här som slår kameleonterna på fingrarna. Detta är de nästan utomjordiskt underliga bladsvansgeckon (Uroplatus sikorae) och Satanic gecko (Uroplatus phantasticus) för att nämna de två kändaste. Bladsvansgeckoarterna är nästan omöjliga för ett otränat öga att upptäcka även på nära håll när de klamrar sig fast och nästan blir genomskinliga mot bakgrunden som ofta är en gren eller ett träd. Deras säregna utseende är svårt att göra rättvisa på en bild. Frågan man alltid får ställa sig – ”är det ett visset löv eller en svans”?

Vänta, det finns mer! Naturen här i Madagaskar slutar aldrig att förvåna. En av de ödlor som oftast befinner sig nära lodgerna är en av Madagaskars vanligaste arter av ödlor men också en av de mest färgstarka. Den har en grön kropp och är dagaktiv. Det är lätt att komma denna daggecko nära och få fantastiska porträtt, speciellt om du har lite banan i fickan då den älskar sötsaker. Det här är endast ett fåtal arter som vi har chansen att fotografera på denna fotoresa till Madagaskar. Några har jag lämnat utanför denna beskrivning och inte en enda orm är nämnd. Orm får man leta mycket efter för att finna men är inte omöjligt. Visste du förresten att det inte finns några giftormar som är farliga för människor i Madagaskar?

Tropisk regnskog.

Vid det här laget så vet du säkert att denna fotoresa koncentrerar sig till främst två huvudområden av tropisk regnskog i den östra delen av Madagaskar. Dessa är ett flertal nationalparker och privata naturreservat i Andasibe-Matida regionen. Tillika den stora nationalparken i Ranomafana. Förutom alla de amfibier, lemurer och ödlor jag har berört så här långt inrymmer regnskogarna också ett fantastiskt fågel- och insektsliv. Bland uråldriga träd, lianer och gröna klätterväxter finner vi bland annat den säregna giraffhalsen, en insekt med en intensiv röd kropp och en lång svart ”hals”. Notera att det också finns flera underarter av giraffhalsarna (Trachelophorus). Här möter vi också insekter som exempelvis den vita Latid leaf bug som imiterar en vit blomma, vandrande pinnar, skalbaggar med kamouflagefärger och regnbågsfärgade gräshoppor. Här finns också en mångfald av färgglada fjärilar som om vi har tur sätter sig på en växt nära oss. Fågellivet är också rikt men svårt att komma nära i den täta regnskogen.

Trots Madagaskars fantastiskt endemiska flora och fauna vilar det ett ständigt hot av artutrotning och biotopförstöring över ön. Ur ett biologiskt perspektiv är denna hotade miljö och arter en av världens mest viktigaste biotoper att bevara. Trots detta sker än idag avverkning av regnskog i Madagaskar. De resurser som skogen kan ge lokalbefolkningen är bland annat möjligheten att framställa kol och virke. Bränder är ett stort hot mot Madagaskars tropiska regnskogar. Stora områden med regnskog har redan försvunnit främst på grund av anlagda bränder för att bana vägen för jordbruk och planteringar. På 30 år har Madagaskar förlorat cirka två tredjedelar av sin urskog och det befaras att om ytterligare 30 år kan den tropiska regnskogen vara helt borta. Vid min vistelse i Madagaskar har jag dock sett skolungdomar i långa led som protesterat mot skogsskövlingen med sånger och plakat. Hoppet lever kvar för att vi ska kunna bevara alla arter som kallar den här ön för sitt hem. Ekoturismen är helt avgörande för att kunna bevara Madagaskars kvarstående regnskogar.

En välplanerad och väl rekognoserad fotoexpidition.  

Den här fotoexpiditionen till Madagaskars tropiska regnskogar har planerats och rekognoserats noggrant för att ge dig som deltagare den allra bästa fotoupplevelsen och de bästa bilderna. I och med att resan är koncentrerad kring ett mindre område med ett kluster av regnskog i den östra delen av Madagaskar kan vi koncentrera oss på ett fåtal områden och utforska regnskogen inte bara ytligt utan på djupet. Det här tycker jag är viktigt för att få tid att arbeta och lära oss om de motiv som vi kommer att fotografera. Vi kommer att koncentrera vår fotografering till då djurlivet är som mest aktivt på morgonen, förmiddagen och kvällen. Vi sitter aldrig och äter eller tar långa sovmorgnar när ljuset är som bäst och djurlivet är som mest aktivt. Då är det fotograferingen som är helt central.  

Madagaskar är ett av världens allra fattigaste länder och det återspeglas i vägnätet. De stora nationalvägarna är nästan obefintliga och mycket tidskrävande att köra på. Stora hål i vägen och tunga transporter gör att bilresorna blir extremt långa. En resa som i Sverige skulle ta cirka en timme på E4 kan ta upp emot en hel dag här i Madagaskar. På grund av dessa vägproblem har jag tagit bort de allra längsta transportsträckorna så att resan kan fokusera på fotografering och inte på bilåkning. En resa till Madagaskar där man besöker både den norra, västra, östra och södra delarna av landet kan se bra ut i teorin men blir sällan bra i praktiken. När den mesta av tiden läggs på transport blir så klart upplevelserna och fotograferingen lidande. Detta är parametrar som jag anser skapa en bra, strukturerad, intressant och fotospäckad fotoresa till Madagaskars endemiska regnskogar. 

Mer information.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.


Dag 1.

Vi anländer till Madagaskar och den första natten övernattar vi i huvudstaden, Antananarivo. Beroende på vilket flyg du väljer att åka med kan du spendera hela dagen på hotellet eller välja att komma senare på kvällen. Denna dag är endast en transportdag men tid finns givetvis att ses för de som har möjlighet att anlända tidigt (observera! Detta beror helt på flygavgångar samt vilken dag ni väljer att åka).

Boende: Le Carat, Antananarivo.


Dag 2

Vi startar vår fotoresa med bilresa som dagen efter kommer att ta oss till Ranomafana nationalpark. På grund av de dåliga vägarna delar vi dock upp åkningen på två olika dagar. Den här första etappen går från Antananarivo till Antsirabe. Hela dagens körsträcka inkluderat ett kort stopp för lunch beräknas att ta allt mellan 6 till 8 timmar beroende på trafik och väglaget. På kvällen kommer vi att ha en mindre föreläsning om Madagaskar och titta på många exempelbilder vad vi kommer att uppleva den närmaste tiden. På vårt boende äter vi också middag.

Boende: Plumeria, Antsirabe.


Dag 3

Idag åker vi i väg tidigt för vår färd mot Ranomfana nationalpark med omnejd där vi ska tillbringa våra kommande fem dagar. Vi anländer till vårt nya boende i Ranomafana som är Ny Tanana. Här packar vi upp alla våra saker och gör oss hemmastadda. Mot kvällen kommer vi att möta vår professionella naturguide Jose som bland annat har hjälpt till vid flertalet BBC naturd okumentärer. Tillsammans med Jose ger vi oss ut på vår första kvällsfotografering i området runt Ranomfana och söker efter och fotograferar nattaktiva kameleonter, lemurer och amfibier. Efter kvällens fotografering återvänder vi till hotellet och äter middag.

Boende: Ny Tanana Ranomafana.


Dag 4

Idag startar vi tidigt med en rejäl frukost och förbereder oss för en heldag i Ranomfana nationalpark, den ur biologisk mångfald viktigaste och största tropiska regnskogen som finns kvar här i Madagaskar. Här kommer vi att tillbringa hela dagen med att söka efter och fotografera lemurer, amfibier, kameleonter, ödlor, reptiler och insekter, tillika som den vackra regnskogen. Efter en lång dag med massor av fotografering återvänder vi till vårt hotell. Visste du förresten att Ranomafana finns med på Unesco världsarvslista och är ett mycket viktigt område för biologisk forskning.

Boende: Ny Tanana Ranomafana.


Dag 5

Vi startar med en tidig frukost precis som vanligt och beger oss sedan återigen till Ranomfana nationalpark. Idag kommer vi bland annat att besöka ett storslaget vattenfall i mitten av regnskogen. Här finner vi massor av grodor av arten Mantidactylus lugubris. Förutom fotosession vid vattenfallet så letar vi efter fler lemurer, amfibier, insekter, reptiler och kameleonter. Bland annat Uroplatus phantasticus (Satanic-Leaf Gecko) och den underliga Uroplatus sikorae (Mossy Leaf-tailed Gecko). Efter dagens fotografiska äventyr i Ranomfana nationalpark avslutar vi kvällen med en kvällsvandring med ficklampor med vår guide Jose för att hitta det dolda djurlivet i mörkret.

Boende: Ny Tanana Ranomafana.


Dag 6

Idag kommer vår naturguide Jose att ta med oss till sin familjs gård i utkanten av Ranomafana. Här kommer vi att stifta nära bekantskap med ett flertal fantastiska amfibier som kan vara svåra att få se i nationalparken. Bland några kan nämnas arterna Heterixalus alboguttatus (Starry-night reed frog) och Mantella baroni (Baron´s mantella). Här finns också andra reptiler, insekter och växter att fotografera och studera. Dagen avslutas med middag på vårt boende.

Boende: Ny Tanana Ranomafana.


Dag 7

Idag påbörjar vi vår färd mot Anja park där ringsvanslemurerna och kameleonterna väntar på oss. Innan vi når vårt hotell i  Ambalavao kommer vi att göra ett stopp i Fianarantsoa som är den sista staden vi passerar innan vi kommer fram till vårt boende, Betsileo Country Lodge.  När vi kommer fram har du möjlighet att slänga dig i poolen för att svalka av dig eller gå på egen upptäcktsfärd i området, valet är ditt. När kvällen kommer och det blir mörkt ger vi oss ut på vår första lilla kvällsvandring med ficklampor och söker efter ödlor, kameleonter och insekter. Precis utanför boendet brukar man kunna hitta bland annat Furcifer oustaleti, vilket är kameleonten Oustalet’s kameleont. På boendet äter vi middag.

Boende: Betsileo Country Lodge, Anja.


Dag 8

Idag åker vi på morgonen till Anja Park (en resa på cirka 15 minuter) för att fotografera bland annat Ringsvanslemur och Oustalet’s kameleont. Landskapet i parken präglas av rejäla kulliga berg och stenar, med andra ord annorlunda mot den tropiska regnskog vi ska vistas i resterande delen av resan. Här finns mycket att upptäcka och även om vi har några arter som mål kan vi alltid överraskas av vackra fåglar, kameleonter, reptiler eller ödlor. I Madagaskar vet man aldrig vad exakt man kommer att få syn på. Huvudfokuset ligger dock främst på några utvalda kameleonter och så klart Ringsvanslemur. Vi kommer att köra två stycken fotosessioner i det här till området ganska lilla reservat, en på morgonen i det bästa ljuset och en fotosession på eftermiddagen, också det i det bästa ljuset. Anja Park har en stor koloni av ringsvanslemurer, detta från att nästan ha varit utrotade för cirka 15–20 år sedan.

Boende: Betsileo Country Lodge, Anja.


Dag 9

Idag lämnar vi Anja park bakom oss för nya äventyr till ett nytt område i östra Madagaskar. Vår slutdestination är Andasibe och de kluster av regnskog och reservat som finns här. På grund av de dåliga vägarna måste vi återigen göra ett mellanstopp. Denna gång kommer vi att övernatta i staden Antsirabe på hotell Vatolahy.

Boende: Couleur Cafe, Antsirabe.


Dag 10

Vi lämnar Antsirabe bakom oss för en fortsatt färd mot Andasibe. Resan kommer att ta allt mellan 6-8 timmar. Efter denna ganska långa bilresa men med spännande natur och kultur utanför bilfönstret ankommer vi till vårt boende, Grace lodge som blir vårt basläger för alla fotoutflykter som vi kommer att göra i närområdet under de kommande dagarna. På kvällen går vi vår första kvällstur och söker upp djurlivet som döljer sig i mörkret.

Boende: Grace lodge, Andasibe.


Dag 11

Klockan ringer tidigt denna dag, men kanske du redan har vaknat av Indrins intensiva sång över regnskogens trädtoppar? Idag har vi en lång och innehållsrik dag och kväll framöver oss. Vi kommer att bege oss till naturreservatet Maromizaha, ett inte lika känt område som exempelvis Andasibe nationalpark men djurlivet här är exceptionellt bra. Detta är också vår naturguides favoritplats i Andasibe.  Maromizaha kallas också för ”Forest of dragon trees” med fina utsiktplatser över regnskogens tak. Här kommer vi att ha möjligheten att se ett flertal olika lemurer, groddjur, reptiler, ödlor och insekter. Bland annat har vi chansen att se och fotografera Paroedura Gracilis (Grateful Big-headed Gecko) en skygg och ovanlig art att se i regnskogen kring Andasibe. Med andra ord har vi massor att uppleva denna dag både på morgon, förmiddag och kväll.

Boende: Grace lodge, Andasibe.


Dag 12

Denna morgon behöver vi bara åka några minuter till morgonens utflyktsmål som är Andasibe National park. Här kommer vi att söka efter och fotografera flera olika lemurer, bland annat Indri, Brun Maki och Diadem Sifaka. Givetvis finns här ännu mer att se och den biologiska mångfalden i nationalparken är mycket stor. Andasibe national park är ett av de mest lättillgängliga reservaten i Andasibe med tillrättalagda gångvägar. På kvällen kommer vi att besöka ett mycket lokalt resevat som heter Vohimana. Den specialitet vi söker efter här är främst den smått komiska och famtastiska kameleonten Calumma nasutum (Long-nosed chameleon).

Boende: Grace lodge, Andasibe.


Dag 13

Idag kommer vi att besöka det närliggande privata reservatet Mitsinjo. Här är lemurerna ganska blyga och vill ogärna vara nära oss människor, men Indrin som finns här brukar kunna ses på relativt nära håll. En annan höjdpunkt i Mitsinjo är kameleonten Parson’s Chameleon. Efter några timmars spanande, fotograferande och vandring åker vi hem till vårt boende där vi får lite välbehövlig vila följt av en egen fotosession i närområdet av vårt boende där jag guidar er till några häftiga amfibier att arbeta med i ficklampans sken. Här finns flera arter men den som vi specifikt söker efter är Green Bright Eyed frog.

Boende: Grace lodge, Andasibe.


Dag 14

Idag är det den näst sista dagen av vårt fotografiska äventyr i Madagaskars östra regnskogar. Vi startar morgonen med att återigen besöka Andasibe nationalpark och täcka in de arter eller situationer som vi känner finns kvar att upptäcka. Med två morgnar i Andasibe nationalpark så kommer vi vara i nationalparken sammanlagt en hel dag! På eftermiddagen åker vi ännu en gång till Maromizaha, ett av guidens men nu också mitt favoritområde i Andasibe.

Boende: Grace lodge, Andasibe.


Dag 15

Idag är det tyvärr dags att lämna Madagaskar och åka hemåt. Vi åker mot huvudstaden Antananarivo för att vänta in kvällsflyget på hotell Au Bois Vert, där vi också knyter ihop säcken för denna fantastiska fotoresa till Madagaskars tropiska regnskogar.

Boende: Bois Vert, Antananarivo (dagsbruk).

Karta – Madagaskar

Karta – Ranomafana

Karta – Andisabe

Vilken flygplats ska vi till?

Ivato International Airport – Antananarivo

Vilken flygplats ska jag åka ifrån?

Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda (Stockholm) rekommenderas.

Vart ska vi mötas?

Vi möts upp inne på Ivato International Airport. Mer ingående tider får du vid bokning. Om du har frågor om mer exakta tider kan du kontakta mig antingen på e-post eller telefon. Vi möts upp inne på flygplatsen Ivato International Airport, vid ankomsthallen, ”arrivals”. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen. Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljett är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika datum & tider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel.

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Samaretspartners Big Travel

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.

Transporten i Madagaskar sker med en privat buss. Vissa vägsträckor kommer också köras med jeepar.

Vi kommer att bo på sammanlagt 6 olika boenden. Vissa boende kommer vi endast att bo på en natt (övernattningboenden på vägen).

  • Le Carat, Antananarivo.
  • Plumeria, Antsirabe.
  • Ny Tanana, Ranomafana.
  • Betsileo Country Lodge, Ambalavao.
  • Vatolahy, Antsirabe.
  • Grace lodge, Andasibe.

Enkelrum finns att tillgå (i mån av plats) för en extrakostnad på 4 900 SEK för alla nätter.

I denna fotoresa ingår det:

  • 7 november: Resdag, inga måltider ingår.
  • 8 november: Frukost & lunch.
  • 9 november: Frukost & lunch.
  • 10 november: Frukost & lunch.
  • 11 november: Frukost & lunch.
  • 12 november: Frukost & lunch.
  • 13 november: Frukost & lunch.
  • 14 november: Frukost & lunch.
  • 15 november: Frukost & lunch.
  • 16 november: Frukost & lunch.
  • 17 november: Frukost & lunch.
  • 18 november: Frukost & lunch.
  • 19 november: Frukost & lunch.
  • 20 november: Frukost & lunch.
  • 21 november: Frukost.

Madagaskar är beläget i den tropiska zonen men klimatet varierar vart på ön du befinner dig. I de östra delarna av Madagaskar dit denna fotoresa går får du räkna med dygnstemperaturer från cirka 20 grader – 28 grader. Eftersom vi befinner oss till den mesta delen i regnskog är det som regel fuktigt. När vi åker på vägarna rör vi oss mest i mittlandet och här kan temperaturerna stiga något. Morgnarna kan bli kalla, ner till 10 – 15 grader.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

Kläder & skor.

  • Oömma kläder.
  • Slitstarka långbyxor.
  • Vattentäta kängor.
  • Några mer alldagliga skor/sneakers.
  • Regnkläder.
  • Vindjacka.
  • Kortbyxor & t-shirts.
  • Skjorta.
  • Keps eller hatt.
  • Fliip-flops eller liknande (för att ha något lätt när vi inte går i regnskogen).
  • Badkläder (om du vill bada).

Utrustning.

  • Kikare.
  • Vandringsstavar kan vara mycket bra att ha med sig då det är kuperad terräng. Vandringsstavar underlättar både balansen och avlastar ryggen.
  • En bra ficklampa & en pannlampa.
  • Anteckningsbok & penna.
  • Väckarklocka.
  • Öronproppar.
    Solkräm.
  •  Solglasögon.
  • Myggmedel.
  •  Handsprit.
  •  Dina mediciner.
  • Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
  •  Skoskavsplåster.
  •  Pass & Visum.
  •  Kontanter i US Dollar.
  •  Kopior på alla viktiga dokument.
  •  Skoskavsplåster.
  •  Den ”gula boken” (International Certificate of Vaccination) som du får när du vaccinerar dig mot gula febern.

Elektronisk utrustning.

  • Mobiltelefon.
  • Powerbank.
  • Laddare för mobilttelefonen.
  • Grendosa för laddning av batterier.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På den här fotoresan till Madagaskar kommer vi att fotografera motiv med långa teleobjektiv men också ner på makronivå för de minsta motiven. Detta innebär att du behöver ha med dig flera olika objektiv eller effektiva zoom-objektiv för att kunna fånga djuren och landskapet med olika brännvidder. Här gäller det att tänka till hur du brukar fotografera och vilka objektiv som du känner är värt att ta med sig. Jag rekommenderar ljusstarka objektiv framför brännvidd, då du alltid kan beskära in i bilderna. Detta framförallt när vi fotograferar tidigt på morgonen och på våra kvällsturer.

Ett bra ”allround-alternativ) är ett bra zoomobjektiv med en bra närgräns. När jag har varit på rekognoseringsresa i madagaskar har jag arbetat med brännvidderna (fasta brännvidder, observera dock att zoomobjektiv är bättre i detta fall) 400 mm, 135 mm, 90 mm makro och 24 mm.

Om jag bara skulle välja en eller två objektiv att ha med mig på denna fotoresa skulle det bli ett teleobjektiv (gärna en zoom) och ett makroobjektiv.

  • Kamerahus.
  • Teleobjektiv (fast eller zoom) från 300 mm och uppåt.
  • Makroobjektiv.
  • Kortare teleobjektiv från 90 – 200 mm.
  • Vidvinkelobjektiv (cirka 14 – 32 mm).

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder. Stativ är inte brukbart i safaribilarna. Observera att du inte får flyga med drönare i viltreservatet.

  • En kameraväska för din kamera & objektiv.
  • En laptop för redigering av bilder.
  • Extra minneskort.
  • Extra batterier.
  • Batteriladdare.
  • Backupplösning.
  • Eventuellt stativ.
  • Din egen kringutrustning.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Väl på plats vid våra fotosessioner kommer vi att dela upp gruppen, fyra personer i varje grupp. Anledningen till detta är att du ska få bättre fotochanser på framförallt amfibier, insekter och små kräldjur.

Den här fotoresan till regnskogarna i Madagaskar kan bitvis vara ansträngande. Du behöver ha god kondition och okej fysik för att kunna hänga med. Räkna med kuperad terräng. Vi håller alltid ihop som grupp och vi går i långsamt och behagligt tempo med pauser så att alla kan hämta andan som det skulle behövas.

I god tid före avresa ska du kontakta din vaccinationscentral. För frågor om vacciner, kontakta din vaccinationscentral eller vårdcentral.

Du ska alltid ha ett giltigt pass med dig när du är ute och reser med flyg oavsett destination. Se till att ditt pass är uppdaterat och att utgångsdatumet för passet ligger i framtiden (se till att ha marginal till flygresan). Passet är ditt viktigaste dokument när du är ute och reser så se även till att ha en scannad kopia med dig i pappersform.

Det krävs visum & pass för att komma in i Madagaskar. Om du tycker att det många gånger kan vara besvärligt och svårt att förstå dig på alla fält som ska fyllas i på en visumansökan, kan du kontakta min samarbetspartner, Visumpartner i Stockholm. Av erfarenhet vet jag att det är många personer som fruktar just detta moment när de ska ut och resa.

Kontakta Visumpartner på:

Telefonnummer: 08-409 419 00 | Ange att du ska åka med Fröstad Naturfoto.

Samarbetspartner Visumpartner

Valutan i Madagaskar heter: Ariary – MGA 💵


Växlingskontoren i Sverige har sällan MGA inne, därför brukar det vara lättare att växla först till USD och sedan på plats i Madagaskar till MGA (vi hjälper dig med uttag på ett säkert växlingskontor. För att vara riktig säker tycker jag att du ska betala med kontanter på vår resa. Om du behöver ta ut mer MGA så kommer vi att stanna till på ATM (bankomater).

Du kan betala dricks, extra dryck, souvenirer och dylikt endast med MGA.

Kostnader som du kommer att ha på denna fotoresa är dricks, som inte ingår i priset. Övriga kostnader kan vara extra dryck vid måltid, köp av souvenirer och andra utgifter av personlig karaktär.

På vår fotoresa till Madagaskar dricksar vi inte våra guider och chaufförer varje dag. All dricks samlas ihop den sista dagen (för den personen) och ges sedan till chaufförer, och guider. Det är endast utanför själva fotoresans aktiviteter som du får dricksa i övrigt om du vill. Det är inte helt obligatoriskt med dricks i Madagaskar men det förväntas. Det viktigaste är dock inte hur mycket du ger utan att du ger något. Du kan ge mer dricks om du verkligen är nöjd med de tjänster som chaufförer och naturguider har gjort. I Madagasakar dricksar många hela tiden, till resturangangbesök, väskbärare, dörröppnare m.m. Det räcker med att dricksa cirka 10% av resturangbesöken enligt min mening. Detta är dock helt frivilligt. Notera, att du inte behöver dricksa taxiresor eller shuttlebussar. Dricks förväntas inte där. Inte heller på flygplatsen om någon insisterar att hjälpa dig med väskan, så kan du helt enkelt tacka nej. Om du ändå vill ha hjälp med väskan räcker det med några kronor i dricks – detta gäller även för liknande service. Observera att vi alltid betalar dricks i den lokala valutan Ariary.

💲 Rekommenderad dricks:

Till våra chaufförer: Cirka 2 USD per person (det vill säga du som deltagare) per dag.

Till våra naturguider: Cirka 2-4 USD per person (det vill säga du som deltagare) per dag.

Har du frågor om du ska hantera dricks kontakta mig med dina frågor, antingen i vår chattgrupp eller på mail.

I Madagaskar är det viktigt att du stänger av datatrafiken & dataroaming på din telefon. Detta när du anländer med flyget. Annars kan tjänster som du använder dra datatrafik från ditt telefonabonnemang som i slutändan kan bli väldigt dyrt. Om du vill ha möjlighet att surfa och prata med anhöriga exempelvis via Whatsapp eller Messenger bör du skaffa dig ett SIM-kort för Madagaskar. Dessa kan köpas vid flygplatsen. Observera, att vi inte kommer att göra detta under själva fotoresan.

Datanätet i Madagaskar är väldigt begränsande. Ibland har vi 3G eller 4G och ibland inte. Wifi på våra boenden är också begränsat, men finns i anslutning till hotellrestaurangerna på våra boenden.

Eluttag i Madagaskar ⚡️ Typ C , det vill säga samma eluttag som vi har i Sverige.

Vatten 💧 Vattnet från kranen i Madagaskar är absolut inte rent och ska inte drickas. Vatten i flaskor kommer alltid att finnas tillgängligt

Laddning 🔋 Du kommer att kunna ladda din mobiltelefon och andra elektroniska enheter på alla våra boenden.

⏰ Madagaskar ligger +2 timme före Sverige.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

På denna länk kan du läsa om hur kommunikationen fungerar:

https://indd.adobe.com/view/b6516b0c-25a9-4451-9ac0-f057dc9533a6

0
DATUM : 7 – 21 november 2024
  • KOSTNAD: 40 900 SEK

  • 8 PLATSER

Anmälningsavgift: 8 180 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

  • Del i dubbelrum.
  • Frukost & lunch enligt program.
  • Transport från och till flygplatsen i Antananarivo.
  • All transport i Madagaskar.
  • Alla parkavgifter & inträdesavgifter.
  • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

  • Flygbiljett till Antananarivo flygplats. Dricks. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

På den här fotoresan kommer du att fotografera en eller flera arter på IUCN rödlistan.

Ladda ner.

    Fråga

    Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

    Ditt namn*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Vilken fotoresa gäller det?

    Din fråga:

    När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

    I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

    Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

    Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

    Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.

      BOKA

      Madagaskars endemiska regnskogar (7 - 21 november 2024).

      Ditt namn*

      Gatuadress*

      Postnummer och stad*

      Telefonnummer*

      Din e-postadress*


      Vill du boka till enkelrum? Tilläggskostnad för enkelrum är 4 900 SEK för alla dagar.

      Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.


      Nyhetsbrev, Ja tack! Få erbjudanden på fotoresor, kurser och produkter. Var uppdaterad på nya fotoresor, kurser och evenemang (valfritt).

      Fröstad Naturfoto har ett sammarbete med Big Travel som kan hjälpa dig att boka flygbiljetter till din fotoresa. Vill du bli kontaktad av Big Travel efter bokningen? (valfritt - givetvis inget köptvång).

      Jag godkänner att mitt namn & e-post skickas ut till fotoresans övriga deltagare (valfritt).

      Jag godkänner resevillkoren*Läs kurs- och resevillkoren


      All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund. OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på 0736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se * Dessa fält är obligatoriska