Idag fotograferar jag ljus & dimma i min närskog. Det är inte länge sedan snön försvann, faktiskt bara för några dagar sedan och nu är det tät dimma och vackert ljus på morgonen som gäller. Det är lyxigt att äga sin egen mark och kunna fotografera ljus och dimma i en vacker skog präglad äldre granar och tallar.

Ljuset är väldigt flyktigt, det kan komma och vara över på några minuter i värsta fall och i bästa fall hänger det kvar i timmar över landskapet. Den här morgonen när ljuset sipprade genom tallar och granar kunde jag arbeta cirka en halvtimme med det vackra ljuset. Tillräckligt med tid kan man tycka, men att släpa med sig två kameror ut samt stativ och annan videoutrustning är till och med en timma knapp.

I den här videon kommer du också att få se min nya presentationsvideo av Fröstad Naturfoto – mitt företag där jag anordnar fotoresor, workshops och kurser i naturfotografins tecken. Ljus är så viktigt i fotografering generellt och i naturfotografering specifikt. Ljuset avgör många gånger en dålig eller en bra bild. Kombinera ett vackert morgonljus och dimma – och du kan nästan stoppa vad som helst framför linsen och det blir snyggt. I den här videon letar jag upp ljuset aktivt, det måste du göra. När jag väl har hittat ljuset börjar jag arbeta med komposition och motiv. Jag komprimerar landskapet (som så många gånger förr) med ett teleobjektiv och arbetar både med ett långt och ett kort skärpedjup. Längre in i videon kan du höra mig berätta hur jag tänker kring motiv med ett kort skärpedjup.

På det hela taget blev det några fina timmar ute i ljuset och dimman. Men jag hade önskat att det varade längre.

Snön smälter & det töar i skogen. (01:31) – https://youtu.be/N73KqJyYatg?t=91

Mellansekvenser & bilder från ett snölandskap – när det fortfarande fanns snö kvar i skogen (02:09) – https://youtu.be/N73KqJyYatg?t=129

Från dagens bilder med vackert ljus och dimma på morgonen: (03:34) – https://youtu.be/N73KqJyYatg?t=214

Ny presentationsvideo av Fröstad Naturfoto (05:08) – https://youtu.be/N73KqJyYatg?t=308

Om motiven jag fotograferade idag och hur jag arbetar med korta skärpedjup för att isolera motiv mot bakgrunden (07:45) – https://youtu.be/N73KqJyYatg?t=465

Rösta på ditt tema i TEMA TORSDAG: https://www.youtube.com/c/NiklasVirsen/community

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!