Kronhjort & dovhjort i ett östgötskt eklandskap.

OBSERVERA! DEN HÄR WORKSHOPEN ÄR FULLBOKAD!

Jag ser att du använder en mobiltelefon eller platta när du besöker denna sida. Kanske det blir enklare för dig att ladda ner fotoresan som PDF istället?

0
DATUM : 14-16 oktober 2022
  • KOSTNAD: 6 900 SEK

  • 8 PLATSER

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

  • Boende på stuga intill lantlig herrgård på östgötaslätten. Del i dubbelrum.
  • Frukost, lunch & middag.
  • Fri tillgång till vilthägnet, rastplatser med vindskydd och båt för fiske.
  • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till herrgården. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

  • Kom nära och fotografera kronhjort & dovhjort.

  • Ett vackert eklandskap i höstfärger.

  • Om vädret tillåter, stämningsfull dimma över landskapet eller på morgonen, frost.

  • Kvällsfotografering med ficklampor.

  • Fint boende i herrgårdsmiljö.

På den här workshopen kommer du att fotografera kronhjort och dovhjort mitt i det östgötska eklandskapet när färgerna andas höst. Till ljudet av dovhjortens bröl och klingande ljud från bockar som drabbar samman med hornen, sveper dimman in över landskapet och skapar en magisk stämning. Här smyger vi på klövviltet och sitter på pass för att fotografera på olika platser över hela området. Detta inbjuder självklart till många bilder, både närgångna porträtt, kreativa bilder och foton på djuren i eklandskapet. Området som vi kommer att fotografera i är mycket tilltalande med kraftiga ekar, sjöar och betesmarker. Här finns också möjlighet att fotografera bland annat sångsvanar, hackspettar, bland annat gröngöling.

Som Jaegersborgs dyrehavn i Danmark.

Jaegersborg i Danmark har blivit en mycket populär plats för att fotografera kronhjort och dovhjort på. I det här området får du dock dela parken med många andra fotografer, friluftsmänniskor och motionärer. Viltet lever i hägn vid Jaegersborg och är här väldigt vana vid människor.

Den här dovhjort- & kronhjortsworkshopens landskap liknar det i Jaegersborg, förutom att vi inte behöver dela platsen med massor av andra människor. Här har vi ett privatägt hägn som vi har helt för oss själva, vilket känns mycket speciellt och exklusivt. Kron- och dovhjorten lever här tätt och vi kommer att ha möjligheten till att fotografera väldigt mycket klövvilt över de dagar som workshopen sträcker sig. Observera! Naturligtvis placerar vi oss alltid så stängslet inte syns. Vi rör oss mest i mitten av privathägnet och då ser vi aldrig stängslet.

Djuren som vi kommer att fotografera är inte lika vana vid människor här som de i Jaegersborg vilket givetvis bidrar till stämningen när vi fotograferar dem. Platsen präglas starkt av det vackra ekbältet och här finns det stora, gamla och grova ekar. I mitten av landskapet finns ett viltvatten där kronhjort och dovhjort ofta samlas för att dricka. Förutom själva fotograferingen av klövviltet finns här också vackra landskap att arbeta med och skapa landskapsbilder på. Stora ekar bryts av med små sjöar och öppna ängsmarker. I markerna trivs också många fåglar, bland annat gröngöling.

Några olika situationer som vi ska försöka att leta upp är nära kron-eller dovhjorten står på en höjd och morgonsolen lyser upp bakom dem. Vi kommer också att försöka få bröl av dovhjort på bild, brunstbeteende och när hjortarna drabbar samman med hornen.

Att få möjligheten att komma både kronhjort & dovhjort nära är en speciell upplevelse. Att kunna ströva fritt inom det stora hägnet i sällskap av några få deltagare till är väldigt speciellt. Därför skulle jag vilja kalla detta en unik och exklusiv upplevelse.

Dovhjorten.

Dovhjorten (Dama Dama) introducerades i Europa runt 1500-talet som jaktvilt på storgårdar. I slutet av 1800-talet rymde ett antal dovhjortar från sina inhägnader och det är sannolikt från denna stam som våra vilda dovhjortar kommer ifrån som vi har i Sverige idag. Dovhjorten är mindre än kronhjorten och deras päls varierar i färg och form. Den mest klassiska är den rödbruna pälsen med vita prickar, men de kan även vara helt svarta eller bruna. Det finns även vita dovhjortar men de är mer sällsynta. Detta är inte som många kanske tror, albino, utan en helt naturligt utseende för dovhjorten. Vi kommer sannolikt att träffa på en av dovhjortarna här som varje brunstår har ett stort harem. Denna dovhjort är vit.

Vad dovhjorten inte har i storlek mot kronhjorten tar den igen med prydlighet. Det är ett mycket vackert klövvilt med dess många färgvariationer och hjortens stora skovelhorn. Hornen på dovhjorten är mindre spetsiga än hos kronhjorten. I området finns det flera hjortar med imponerande helskovel.

Det är bara handjuren som har horn hos dovhjorten. De vuxna bockarna har så kallade helskovel, detta är horn som är grövre och större än ungdomarnas motsvarigheter. Stånghorn och halvskovel kallas dessa stegen innan helskovel uppkommer. I det område som vi ska fotografera i finns det många dovhjortar med helskovel. I det inhägnade området finns cirka 250 dovhjortar.

Brunstid för dovhjort.

Under vår vistelse på workshopen är dovhjortens brunst i ”prime time”, med andra ord brunstar dovhjorten för fullt. Brölen från dovhjorten sätter hela sin prägling på landskapet och vi kommer sannolikt att höra det klingande ljud som låter när hjortarna utmanar varandra genom att fäktas med sina horn. Det är även en stor sannolikhet att vi kommer att få se och fotografera denna maktkamp för revir och harem och med lite tur också få bra fototillfällen.
När dovhjorten är brunstig blir den lite tokig och är mest koncentrerad på sin brunst, vilket i sin tur gör att vi lättare kan närma oss en brunstplats, lägga oss tillrätta och invänta dovhjortarna.

Kronhjorten.

Att få se en kronhjort (Cervus elaphus), träda fram ur en tät dimma en daggig morgon i oktober är en magisk syn. Kronhjorten är större än dovhjorten och är rödbrun i pälsen sommartid, den kan även vara gulbrun till mörkt brun. Vinterpälsen är brunsvart. Liksom dovhjorten har den vid vuxen ålder imponerande helskovel med många taggar. Hornen är vanligtvis störst från åldern tio till fjorton år på en kronhjort. Ungdomarna får horn vid cirka ett års ålder, så kallade stånghorn.
Kronhjorten är riktigt majestätiskt när du ser den för första gången. Den är kraftigt byggd och till skillnad från dovhjortens lite mer ”skuttiga” flykt är den mer rak och bestämd i sin gång och spurt. I det inhägnade området finns cirka 80 kronhjortar.
Kronhjorten är som regel lite mindre skygg än dovhjorten vilket gör att vi sannolikt kommer att komma den ganska så nära. Detta öppnar upp för både kreativa bilder och mer närgångna porträtt. Kronhjortens bröl är ett av de allra starkaste i svensk natur. Kronhjortens brunst infaller som regel inte under tidsperioden för denna workshop. I förmån för dovhjortsbrunst och höstfärger. Däremot ska sägas att vi många gånger hör brölet från kronhjort i markerna också.

Sitta på pass & smyga.

Vi kommer att arbeta med dov- och kronhjort på två olika sätt. Det är åtta deltagare på denna workshop och ni kommer att bli uppdelade i två grupper. Varje grupp kommer sedan att få sitta på pass en morgon och en kväll samt smyga en morgon och en kväll. Det finns en skillnad mellan smygningarna och sittpassen där vi på smygningen är mer aktiva än på passen. När du sitter på pass gäller det att ha tålamod, här kan du komma riktigt nära dovhjort eller kronhjort med lite tur. När du väl får träff brukar just pass-sittningarna kunna resultera i mycket bra bilder.

När vi smyger gör vi det i en grupp av fem deltagare (4 deltagare och jag). Till skillnad från att sitta på pass rör vi oss mycket i markerna och utdelningen på dessa smygningar brukar vara riktigt bra. Här letar vi upp klövviltet snarare att det kommer till oss och vi får även möjlighet att arbeta mer aktivt med miljö och bakgrund. Jag kommer givetvis också att lära ut mina bästa knep och tillvägagångsätt när det kommer till smygning på djur.
Tillsammans ger dessa två fotometoder en bra blandning mellan ”action” och en mer stillsam fotografering av dov- och kronhjort.

Boende på en herrgård mitt i ekbältet.

Vi kommer att bo vid en herrgård mitt på östgötaslätten, mitt i ekbältet. Stugorna för vårt boende ligger i direkt anslutning till vilthänget. Vi går till fots från vårt boende och till området där vi ska fotografera dov- och kronhjort. Cirka 5 minuters gång.
I matsalen i ett av våra hus äter vi vår frukost, lunch och middag som är egen lagad på lokala råvaror så långt som möjligt. I området runt herrgården finns två större vatten och sångsvanar som flyger förbi är en vanlig syn, tillika rovfåglar.

Mer information.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

14 oktober.

Vi träffas vid Fröstad gård klockan 10:00 den 14:e oktober. Där kommer vi att ha en introduktion och genomgång av vår fotografering de kommande dagarna. Du kommer att få all information du behöver, även fotografiskt. Därefter beger vi oss iväg mot vårt boende de kommande dagarna. Väl där gör vi oss hemmastadda i vår stuga och packar upp våra saker. Efter detta beger vi oss sedan ut för att fotografera kron- & dovhjort. Dagen avslutas med middag.

15 oktober.

Vi går upp tidigt för att äta en stadig frukost i matsalen och beger oss sedan innan solens uppgång iväg till dov- och kronhjortarna för att fotografera dem i det första morgonljuset. Efter vår morgon-fotosession går vi tillbaka till vårt boende och äter lunch. Efter lunchen är det egen tid/vila fram till eftermiddag. Vi börjar kvällens foto-session med konkreta råd och tips kring vår fotografering av kron- & dovhjort.Vi beger oss ut i markerna igen för att fotografera kron- & dovhjort, följt av en middag. Efter middagen tar vi en tur med nattlampa för att spana in dovhjort & kronhjortar i mörkret.

16 oktober.

Detta är den sista dagen av kron- & dovhjortsworkshopen. Vi börjar med att äta frukost för att sedan bege oss en sista gång till kron- & dovhjortarna. Vi går sedan tillbaka till vårt boende och äter lunch. Efter lunchen avslutas workshopen.

Vi kommer först att träffas på kurslokalen vid Fröstad gård för en introduktion & genomgång av våra kommande dagar. Du tar dig själv med valfri transport till Fröstad gård.  Tiden för uppsamling är 14 oktober klockan 10:00. Du åker sedan med egen bil till herrgården där vi ska tillbringa våra dagar på denna workshop.

Du tar dig själv med valfri transport till Fröstad gård utanför Mantorp.

Vägbeskrivning: Östra Tollstad Fröstad 259597 MANTORP

Länk till Fröstad i  Google maps 

Från E4:an följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell. Observera! Sväng inte av mot Östra Tollstad. Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.

Vi kommer att bo i stugor (stuga) i direkt anslutning med vilthägnet, del i dubbelrum. Inga bilfärder är nödvändiga i området. Stugorna ligger vackert inom herrgårdsområdet mitt på östgötaslätten. Det finns närhet till vindskydd, grillplats och även en båt vid den  närliggande sjön. Lakan & handdukar finns.

På detta boende finns det möjlighet till att boka enkelrum. Kryssa i rutan ”information om enkelrum” så kommer du att få denna information vid bokningen av workshopen. Du kan också mejla info@frostadnaturfoto.se, för att få mer information kring att boka enkelrum.

På denna fotoresa ingår det frukost , lunch & middag enligt program nedan.

  • Två frukostar, 15-16 oktober.
  • Tre luncher, 14-16 oktober.
  • Två middagar, 14-15 oktober.
  • Bullar/frukt.

Husmanskost baserad på gårdens och traktens råvaror, så långt möjligt.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. Glöm inte att packa ner (dina egna saker) också.

I oktober månad är det höst i norden, vilket innebär kalla morgnar & kvällar och eventuellt kalla dagar. Du måste alltid vara beredd på en regnskur och omväxlande väder. Glöm inte mössa och handskar för de kalla morgnarna. Bra och vattentäta vandringsskor är ett måste i denna miljö. Du ska med andra ord packa med dig en mix av kläder efter rådande väder.

Packlista Kläder & utrustning.

  • Oömma ute-kläder.
  •  En vindjacka.
  • Eventuellt underställ.
  •  Regnjacka & regnbyxor. Eller alternativt vattentät vindjacka.
  • Eventuellt damasker.
  •  Slitstarka långbyxor.
  •  Bra skor, gärna vattentäta. Kängor är bäst. Vandringssockor .
  •  Hygienartiklar.
  • Mössa och lättare/luftiga handskar (tidiga morgnar och sena kvällar kan bli kalla).
  • Buff eller halsduk.
  • Kläder & ombyten.

Utrustning.

  • Termos.
  • Ficklampa eller pannlampa.
  • Väckarklocka.
  • Anteckningsblock & penna.
  • Öronproppar.
  • Dina mediciner.
  • Handsprit.
  • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.

Elektronisk utrustning.

  • Mobiltelefon.
  • Powerbank.
  • Laddare för mobiltelefon.

 Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

Det är främst kronhjort & dovhjort som står i fokus på denna workshop. Vi kommer att ha möjligheten att komma nära våra fotomotiv, men det viktigaste är ett teleobjektiv från cirka 200 mm och uppåt. Gärna så lång brännvidd som möjligt.

  • Kamerahus
  • Teleobjektiv 200 mm > (gärna så lång brännvidd som möjligt).
  • Eventuellt vidvinkelobjektiv för landskapsfotograering i eklandskapet.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

  • En kameraväska för din kamera & objektiv.
  • Ett stativ.
  • En laptop för redigering av bilder.
  • Extra minneskort.
  • Extra batterier.
  • Batteriladdare.
  • Backupplösning.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (nio med mig).

Du kommer att bli uppdelad i en grupp av 4 deltagare.

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Längre smygning i eklandskapet blandat med passsittning. Terrängen är lätt kuperad.  Den här workshopen är inte fysiskt ansträngande, men du bör ha normal kondition.

Ladda ner.
0
DATUM : 14-16 oktober 2022
  • KOSTNAD: 6 900 SEK

  • 8 PLATSER

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

  • Boende på stuga intill lantlig herrgård på östgötaslätten. Del i dubbelrum.
  • Frukost, lunch & middag.
  • Fri tillgång till vilthägnet, rastplatser med vindskydd och båt för fiske.
  • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till herrgården. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

VIDEO

Kronhjort & dovhjort i ett östgötskt eklandskap.

Länken öppnas i en extern länk (Youtube.com)

    Fråga

    Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

    Ditt namn*

    Telefonnummer*

    Din e-postadress*

    Vilken workshop gäller det?

    Din fråga:

    När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

    I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

    Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

    Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

    Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.