I vilket efterbehandlingsprogram arbetar du? Här är de mest använda!

Det är återigen dags för en mindre undersökning och denna gång ställde jag frågan vad medlemmarna på Naturfotomagasinet (Facebookgrupp) använde för efterbehandlingsprogram.

Vid omröstningen kunde medlemmarna rösta på flera olika alternativ för ofta arbetar man kanske i två program samtidigt. Exempelvis Lightroom och Photoshop.

Här finner du resultatet av undersökningen:

Lightroom: 117 röster
Photoshop: 71 röster
Gimp: 1 röst
Elements: 3 röster
Annat program: 17 röster
Efterbehandlar inte sina bilder: 5 röster

Gammelskog med skägglav, död ved och mossa.

Det är precis som jag hade förväntat mig när jag gjorde denna omröstning att Adobes efterbehandlingsprogramvara, Lightroom (Classic) toppar resultatet med 117 röster!

Varför detta inte förvånar mig är eftersom Lightroom har den största delen av kakan med råge gällande användare. Dessutom är gränsnittet relativt lättförståeligt och rakt på sak.

Efter Lightroom kommer dess storebror, Photoshop med 71 röster. Jag arbetar med både Lightroom och Photoshop parallellt när jag efterbehandlar mina bilder. Att Photoshop kommer högt upp i listan är inte heller särskilt förvånade. Två stycken Adobeprodukter toppar alltså listan.

”Personligen tycker jag att Lightroom och Photoshop fortfarande är herrarna på täppan”. 

Efter Lightroom och Photoshop kommer valet av ett annat program, på 17 röster. Medlemmarna fick valfritt skriva in vilka program de använde sig av förutom de som fanns som val (1 röst på annat program specificerades inte). Här är listan över dessa:

  • Capture NX2: 4 röster
  • On1 PhotoRaw: 3 röster
  • Photoscape: 2 röster
  • Luminar 2018: 3 röster
  • PaintShopPro2018: 1 röst
  • ACDSee Photo Studio Ultimat: 1 röst
  • Snapspeed: 1 röst
  • Capture one: 1 röst

När vi blickar in på de efterbehandlingsprogram som fick minst röster finner vi Adobe Elements och Gimp. Inte sagt att dessa på något sätt är dåliga. Som fotograf arbetar man med det verktyg som fungerar bäst. Baserat på att man har testat ett flertal givetvis. Personligen tycker jag att Lightroom och Photoshop fortfarande är herrarna på täppan.

Av alla röster är det 5 stycken som inte efterbehandlar sina bilder. Sannolikt fotograferar de i JPG och inte känner behovet av efterbehandling(?) Fotograferar du dock i RAW skulle jag säga att det idag är ett måste att efterbehandla sina naturfotografier (förutsatt att man har den ambitionen).

Om du vill ha lite fler råd och tips runt efterbehandling av dina bilder kan du läsa en artikel som jag har publicerat tidigare: 3 anledningar till varför du behöver vässa dina efterbehandlingskunskaper!