Om vi bortser ifrån den personliga, ekonomiska och mänskliga tragedi som Coronautbrottet är finns det något i skuggan av Corona som det inte rapporteras så mycket om. Medierna har koncentrerat sig mer på att sprida skräck, bedriva sensationsjournalistik och funderat ut smarta överskrifter och ingresser till sina artiklar för att sälja fler lösnummer eller få många klick. Ingen skillnad i traditionella journalistikkåren idag med andra ord. Jag förväntade mig därför inte att ämnet i skuggan av Corona skulle ge någon genomslagskraft i några kvällstidningar. Däremot har oberoende nyhetssajter rapporterat om tjuvskyttar som tar allt mer mark, förbjuden jakt i nationalparker och viltreservat och familjetragedier till följd av ekonomisk strypning i våra mest utsatta och fattigaste länder.

Ett litet naturreservat strax söder om Kibale nationalpark, Uganda.

Den rotade tjuvjakten som bedrivs i många viltreservat, exempelvis i Afrika, har sett en ökad tjuvjakt av hårt utrotningshotade och sårbara arter. I gränserna mellan Uganda, Rwanda & DR. Kongo för parkvakterna en hård kamp mot tjuvjakt på bergsgorillor Dessa ihop drabbningar slutar ofta med dödlig utgång. Det är mycket problematiskt, både för reservatens parkvakter och givetvis för djuren som lever däri. Den haltande ekoturismen är ett hårt slag mot både befolkningen, viltreservaten och djuren.

“När människan endast ser naturen som en resurs blir det problematiskt och ju mer vi gräver och rotar i våra naturmiljöer desto fler problem kommer vi att få, post Corona”.

På Safaribookings.com rapporteras exempelvis en 75% nedgång för bokningar till utsatta länder. En alldeles för låg siffra tror jag. Om vi ser till Europa och Norden specifikt ser vi ett liknande mönster i nedgången av bokningar. Resebranschen drabbas hårdast när bokningarna i princip helt försvinner. När det inte kommer in pengar från ekoturismen till dessa drabbade länder ökar tjuvjakt eftersom det inte längre finns resurser för att skydda djuren och parkvakterna i viltreservaten.

Bergsgorillorna är en av arterna som drabbas på grund av avsaknad ekoturism.

Det är en alarmerande utveckling och människorna i Afrika, som har en ganska ung befolkning lider sannolikt mer av de ekonomiska nedgångarna mer än av själva viruset. Vi här uppe i Norden är bortskämda med regeringar som har de ekonomiska krafterna att ge direktstöd till både små och stora företag. Vi har förmånen att kunna ta del av olika skyddssystem för att klara oss i svåra ekonomiska lägen. Tro mig, i de flesta afrikanska länder finns inget sådant. Utkomsten av detta är självklart.

Vad är ekoturism? Här förklarar jag begreppet.

Varför bryr sig så få om världens djur & natur?

Det är för mig besynnerligt hur mycket människan har tappat sin relation till naturen & djuren. Faktum att Coronan finns här överhuvudtaget, handlar om bristen på respekt och förståelse för naturen. Vi tränger alltmer ihop oss i storstäderna och tappar förankringen till naturen. När människan endast ser naturen som en resurs blir det problematiskt och ju mer vi gräver och rotar i våra naturmiljöer desto fler problem kommer vi att få, post Corona.

Notera att jag skrev vi, i förra stycket. För det är vad det handlar om, vi. Det är lätt att peka finger och säga hur man ska göra och inte ska göra, men alla har det inte lika bra som oss här i Sverige och Norden. När en familj står inför att få mat till sina barn eller att värna om naturen, vad tror du familjen väljer? Precis samma sak som du och jag skulle göra.

Världens klyftor och ekonomiska orättvisor skapar pandemier och än värre, svält och död. Det kanske låter klent och som en liten sak men ekoturismens välbefinnande är helt avgörande för viltreservatens överlevnad och därmed alla djur och människor som är beroende av den.

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me