Fotogömsle: Grävlingsbacken

Ett rymligt gömsle för grävling, ormvråk, duvhök & småfåglar.

Gömslet vid Grävlingsbacken ligger naturskönt i en öppen glänta mellan äldre skog och jordbruksmark. Detta är gömslet för att fotografera ormvråk, duvhök och småfåglar men naturligtvis också grävling. Som namnet antyder är det här en plats där grävlingar rör sig och i området finns också grävlingarnas huvudgryt. Det här är det mest frekventa använda gömslet över de olika årstiderna bortsett ifrån sommarmånaderna när grävlingarna flyttar temporärt till sommargrytet vid stenröset. Gömslet är anpassat för två personer och är rymligt med högt till tak så att du kan stå upprätt och sträcka ut. Möjligheter för två personer finns också för övernattning (liggunderlag/madrass + sovsäck medtages).

I gömslet finns åtta fotogluggar. För grävling, två i sitthöjd och två andra fotogluggar på marknivå. För småfåglar finns två fotogluggar i sitthöjd ut mot iscensatta miljöer med vattenspeglingar. Ytterligare två fotogluggar i sitthöjd pekar ut mot en iscensatt plattform där ormvråk och duvhök landar. Varje del av gömslet har en eller två lampor för ljussättning. Du kan använda ljuset för att få en snabbare slutartid vid tidiga morgnar och kvällar. Du kan också använda ljuset för kreativ belysning av dina motiv. För att kunna fotografera grävling på tidig vår och höst är belysningen ett måste då det är mörkt när grävlingarna kommer.

De två matningsstationerna för småfåglar med vattenspeglingar är noggrant uppbyggda och iscensatta efter rådande säsong för att få så bra och intressanta fågelbilder som möjligt. Detta gäller också för rovfågelplattformen. Pinnar, stenar och växter byts kontinuerligt ut för att du ska få så genuina och speciella bilder som möjligt från gömslet. Tilläggas kan också att på plattformen för rovfåglar finns en rörelsedetektor som avger ett ljud inne i gömslet när något stort landar på plattformen, exempelvis en ormvråk eller duvhök. Således kommer du aldrig missa ett möte eller en bild med rovfåglarna. Det finns även rörelsedetektorer mot områden där grävlingen ofta kommer. Grävlingen kommer också fram till en liten damm, där den födosöker och här har du chansen att skapa speglingar av grävling i vattenytan. Om du har riktigt tur kanske även grävlingen dricker.


Säsongen för detta gömsle är året runt. Bäst fotografering av småfåglar och rovfåglar sträcker sig från oktober till april. För grävling är säsongen främst från april – maj & september – oktober. Under  senare delen av juni – juli flyttar grävlingen oftast till ett sommargryt som ligger i området kring gömsle nummer två: Stenröset. Observera, att du alltid kommer att bli satt i det gömsle där den eller de arter du är intresserad av är som bäst just då.


Vad kan du se & fotografera från detta gömsle?

 • Grävling (april – juni & september – oktober med nattbelysning)
 • Ormvråk (oktober – april)
 • Duvhök (oktober – april)
 • Nötskrika (Året runt men bäst under de kalla årstiderna)
 • Större hackspett (Året runt i riklig mängd)
 • Talltita (Året runt i riklig mängd)
 • Svartmes (Året runt i riklig mängd)
 • Nötväcka (Året runt i riklig mängd)
 • Tofsmes (Bäst under de kalla årstiderna)
 • Blåmes (året runt)
 • Talgoxe (året runt)
 • Stenknäck (Bäst under de kalla årstiderna)
 • Domherre (Bäst under de kalla årstiderna)

Med flera. För en fullständig lista, skicka ett mejl.