Så du betalar för en dyr fotoresa och kommer hem med bilder som känns platta och tråkiga? Har du råkat ut för detta någon gång? Då har jag svaret varför det blev så och det handlar inte bara om dig!

Du har inte tränat tillräckligt mycket

Nej det handlar som sagt inte bara om dig, men lite av skulden får du ännu ta åt dig. Det är väldigt vanligt tror jag att många åker på dyra fotoresor innan de ens kan hantera sin egen kamera. Eller så kan man hantera en kamera men vet ingenting om hur en bra bild ska komponeras ihop.

Innan du beger dig iväg på en fotoresa (om du nästan inte har hållit i en kamera tidigare) kanske du ska gå en nybörjarkurs i naturfotografering.

Förblindande vackra landskap

En annan stor inverkan att dina bilder från fotoresan ser tråkiga ut är att du blir förblindad av det vackra landskapet som du har framför dig. Detta är väldigt vanligt och många gånger har jag själv gjort samma misstag. Du tycker att landskapet eller situationen är så vackert att du helt enkelt slutar tänka fotografering.

Du missar förgrunden, kvistar sticker in vid sidorna av bilden, du över- underexponerar för mycket, ljuset är dåligt, du utmanar inte med nya vinklar. Listan kan göras väldigt lång på hur ett nytt landskap kan förblinda din fotografiska förmåga.

Dåligt upplägg

Men hur vi vrider och vänder på allting kanske det inte är ditt eget fel. Det kanske är så att fotoresan du åker på har ett dåligt upplägg och knapphändig information. Jag tycker det är speciellt viktigt att informera om vad mina deltagare kommer att kunna se och uppleva på de platser vi besöker. Detta för att maximera chanserna till bra bilder.

Att lägga upp en fotoresa på ett bra sätt är verkligen inte en enkel sak. Tider ska tajmas in, naturen ska läsas (rekning av platsen) och deltagarna ska få ut maximalt av fotoresan som de har betalat för.

Jag sätter alltid dig i fokus på mina fotoresor och alla resor är noggrant inventerade och rekade. Aldrig något undantag på den punkten. Det är extremt viktigt för mig att du som deltagare och resenär kommer hem med bra bilder som du är nöjd med från resan. Därför är alla mina fotoresor också workshops där vi arbetar med föreläsningar, bilddiskussioner och handledning.

Fokus ligger någon annanstans

Det är viktigt att den fotolärare och guide du har med dig på din fotoresa har rätt fokus och är i god fysisk och psykisk form. Fokus måste ligga på dig och inte på reseguiden själv! Att din reseguide är en duktig naturfotograf betyder ingenting om den pedagogiska kunskapen och inriktningen saknas. Det finns således många duktiga fotografer men att hitta en duktig fotograf som dessutom är en duktig fotolärare och pedagog är desto svårare.

En fotoguide, utbildare eller reseledare kan vara den person som får en naturfotokurs eller en fotoresa att floppa eller nå succé. Jag arbetar ständigt mot succé och jag tror att det avspeglas i mina kunders aha-upplevelser och lovord. Jag blundar aldrig inför sådant som kan generera till en dålig upplevelse och jag arbetar alltid proaktivt för att din kurs eller resa ska gå så smidigt som möjligt.