Bilder från ovan – drönarkurs på Öland.

0
DATUM : 1 – 3 september 2023
 • KOSTNAD: 9 800 SEK

 • 4 PLATSER

Anmälningsavgift: 1 960 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost enligt program.
 • Teknisk & fotografisk  handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

 •  Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
 • Lär dig att flyga drönare från grunden både i teori och praktik.

 • Lär dig att ta bra bilder och video med en drönare. Vilka inställningar du ska använda och vad som är viktigt att tänka på i kompositionen.

 • Flyg tryggt med din drönare med mig som handledare bredvid.

 • Magiska drönarlandskap på Öland med sandstränder, trollskogar, fyrar & väderkvarnar.

 • Lär dig om de regler som finns vid drönarflygning, hur du kan ta med dig en drönare utomlands och vika bestämmelser som finns.

 • En mycket liten grupp av endast 4 deltagare ger dig möjlighet till att flyga mycket drönare samt ställa dina frågor och få en bra handledning.

Om du har högtflygande planer på att skapa nya perspektiv i din landskapsfotografering eller video är denna drönarkurs på östgötaslätten något för dig. Idag finns det ett väldigt brett sortiment av olika drönare med olika specifikationer och storlekar på marknaden. Oavsett om du funderar på att köpa en drönare eller redan äger en drönare kan denna kurs ge dig kunskaper i både säker flygning, flygmanövrering, fotografering och filmning. Med en drönare som ett komplement till din vanliga kamerautrustning kan du skapa fantastiska och annorlunda landskapsbilder och videofilmer.

Drönarflygning & fotografering på Öland.

Den här drönarkursen i teori och praktik utspelar sig främst på norra delen av Öland. Här finns det massor av motiv att arbeta med. Bland annat stora och orörda stränder med både sand och sten, skogslandskap, klippor, fyrar, hav och väderkvarnar. Här finns något för alla att arbeta med. En stor anledning till att Öland är en bra plats att arbeta med drönarfotografering på är bortsett från den vackra och passande naturen, att det knappt finns några flygförbud här. De enda zonerna som har en begränsning i hur högt du kan flyga eller var är över vissa delar söder om Borgholm och söder om Ölandsbron.

Naturen här på norra Öland inbjuder till att arbeta med linjer i landskapet, kompositioner och spännande tiltade drönarfotografier. Här har vi platser som Neptuni åkrar som med sina   klapperstenar som skapar mönster tillsammans med det böljande vattnet i landskapet. På norra Öland hittar vi också vidsträckta stränder som vid den här årstiden ligger öde. Trollskog, kustlinjer, fiskestugor och rauklandskap. Öland är helt enkelt en dröm för en drönarfotograf.

Att flyga med drönare.

När du först lyfter med en drönare får du en otrolig frihetskänsla. Du har hela landskapet som en målarduk och du kan i princip arbeta med alla typer av kompositioner som du vill. Du har också valet att skapa bilder som visar horisonten eller där du pekar drönaren rakt ner mot marken för grafiska och kreativa bilder samt filmsekvenser.

Att fotografera eller filma från luften skiljer sig från att fotografera på marken. Du behöver först och främst lära dig att flyga med drönaren vilket inte är helt enkelt. De allra flesta konsumentdrönare som finns på marknaden styrs med styrknappar och knappar på en fjärrkontroll. Din display är då din egen mobiltelefon som styrs via en app. Det finns också drönare där displayen är inbyggd i fjärrkontrollen. De flesta personer använder sig av en drönare från tillverkaren DJI, även om det givetvis finns andra alternativ på marknaden också. I flygappen, exempelvis DJI Go och DJI Fly, finner du också alla inställningar för din drönare. Beroende på vilken drönare som du flyger med så finns det olika valmöjligheter. Många av de här valen och inställningarna som du kan göra för din drönare väcker ofta många frågor. Du kommer i denna kurs att få en djup inblick i alla dessa inställningar samt vilka som är de allra viktigaste för dig, både i hänseende till bra flygegenskaper, kreativa manövreringar i luftrummet och när du ska fotografera eller filma en naturscen.

Den här kursen är uppdelad i både en teoretisk del, där vi går genom alla inställningar som är viktiga och en praktisk del där du får flyga, fotografera och filma med drönare. Fokus ligger främst på de praktiska momenten med teorin som en grund. De allra flesta personer som ska börja med drönarfotografering är rädda för att krascha sin drönare in i ett träd, grenar eller än värre i vatten. På östgötaslätten kring Fröstad gård finns inga flygrestriktioner och stora ytor där du inte behöver vara rädd att krascha in i något objekt. Vissa drönare har för övrigt sensorer som skyddar dig från att krascha in i exempelvis ett träd.

För att sammanfatta kommer du att lära dig att flyga med en drönare under trygga förhållanden med mig som handledare bredvid. Du kommer att få mycket praktisk träning i att manövrera en drönare i luftrummet. Tillika kommer du att få information vad som gäller vid drönarflygning i lagen och vilka appar som är de allra bästa för att få information om exempelvis röda zoner och så vidare.

Att fotografera och filma med en drönare.

För att sammanfatta kommer du att lära dig att flyga med en drönare under trygga förhållanden med mig som handledare bredvid. Du kommer att få mycket praktisk träning i att manövrera en drönare i luftrummet. Tillika kommer du att få information vad som gäller vid drönarflygning i lagen och vilka appar som är de allra bästa för att få information om exempelvis röda zoner och så vidare.

Det är en stor skillnad att fotografera och filma med en drönare gentemot att fotografera på marken. Landskapet du ska fotografera från ovan påverkas i mycket högre grad av ledande linjer än i traditionell fotografering, då främst när du väljer att fotografera rakt ned mot landskapet utan någon horisont. De allra flesta som skaffar sig en drönare vill flyga så högt som möjligt upp i luften på jakt efter snygga överblickbilder. Det är kul, men även ganska begränsande för bildskapandet. Att arbeta med drönaren på lägre höjder över exempelvis vatten kan ge helt andra bilder.

På denna kurs kommer vi att arbeta mycket med kompositioner och ljus från luftrummet. Det finns flera intressanta tankar för att skapa bra drönarbilder men jag kommer också att ta upp de som du bör undvika. Du kommer även att få metoder för att skapa högdynamiska bilder från våra drönare och hur du kan göra bilderna större för exempelvis utskrift.

På den här tre dagar långa kursen där du ska lära dig att på bäst sätt manövrera din drönare, fotografera och filma ingår även efterbehandling av våra drönarbilder. Du kommer att kunna arbeta i vilket efterbehandlingsprogram som helst men jag rekommenderar Adobe Lightroom Classic. Vi kommer att arbeta med panoramafunktioner och HDR samt att ställa bilden på bästa sätt i efterbehandlingen.

Om du inte redan äger en egen drönare inför kursstarten kommer du ändå att kunna delta. Den här kursen kan bli ditt startskott att börja fotografera och filma med en drönare. Du kanske vill utvärdera eller lära dig att flyga, fotografera och filma med en drönare innan du gör ett eget inköp? På kursen kommer även du som inte har en drönare att kunna vara med på de praktiska momenten (1 person). Jag har en DJI Mavic Mini som kan lånas ut.

DJI är ett företag som ligger i fronten när det kommer till tillverkning av drönare. Det finns naturligtvis andra alternativ också men vi kommer i kursen att koncentrera oss på DJI´s gränssnitt även om kursen kan appliceras även på andra system.  Nedan finns en lista med exempel på olika drönare från tillverkaren DJI.

 • DJI Phantom
 • DJI Mavic mini
 • DJI Mavic Pro
 • DJI Mavic air
 • DJI Inspire.
 • DJI Mavic Zoom
 • DJI Spark
 • DJI Ryze

Det finns en hel djungel med olika drönare som du kan se och dessa är endast från en av tillverkarna. Vad som skiljer de olika modellerna åt är exempelvis megapixlar på kameran, flygsäkerhet, storlek och funktioner och så givetvis prislappen. Vi kommer att titta närmare på de mest konsumentcentrerade drönarna från DJI´s sortiment under kursens gång. Om du redan nu vill lära dig mer om de olika drönarna så kan jag rekommendera att gå in på DJI produktsida: https://www.dji.com/se/products/comparison-consumer-drones DJI´s konsumentdrönare har inbyggda och fastmonterade kameror. Objektivets bländare är ofta satt till ett fast 2.8. De flesta ligger runt 12 MP och 20 MP. Beroende på vilken modell du kör.

Mer information

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

1 september 2023.


Vi träffas på vårt boende klockan 15:00 för att sedan packa upp våra saker och göra oss hemmastadda. Resterande delen av dagen har vi teoretiska genomgångar om drönarflygning, säkerhet, inställningar och saker du behöver veta för att flyga och fotografera med en drönare. På kvällen äter vi en gemensam middag inne i Löttorp.

2 september 2023.


Vi äter frukost på vårt boende och åker sedan ut till för vädret gynnsamma ställen för att praktiskt träna på att flyga, fotografera och filma med våra drönare. Lunch äts ute i fält. Vi åker sedan tillbaka till vårt boende för lite vila men också för fler teoretiska moment. Nu finns också möjligheten att ladda drönarens batteriet. Mot eftermiddag/kväll åker vi ut igen med våra drönare och fotograferar och filmar i det magiska landskapet. Middag äts på restaurang i Löttorp.

3 september 2023


Vi äter frukost på vårt boende och packar sedan in våra väskor i bilarna och checkar ut. Idag kommer vi återigen att bege oss ut i landskapet för att fotografera och filma med våra drönare. Kursen avslutas någon mot sen eftermiddag/kväll.

All transport sker i min bil den 1-2 september. Om det är önskvärt så går det givetvis bra att ta egen bil också. Transport till och från kursen görs i egen regi. Observera att vi checkar ut från vårt boende den 3 september – då behöver du ha en egen bil för transport.

Vi kommer att bo på Alvaret Hotel & Hostel i Löttorp på norra Öland. Detta är en perfekt utgångspunkt för drönarflygning på den norra delen av Öland. Här finns närheten till restauranger och livsmedelsbutiker.

Boendet är del i dubbelrum. På vårat hotell äter vi också frukost. Alla rum har privat WC & dusch. Sängkläder, handdukar och hotelltvål ingår.

Begränsat antal enkelrum, om du önskar enkelrum boka så snart som möjligt.

I denna fotoresa ingår det:

2 september – frukost.

3 september – frukost.

Vi kommer att äta lunch ute i fält och middag på restauranger i Löttorp. Möjligheten finns också att laga egen middag i gästkök på boendet.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

Kläder & skor.

 • Oömma kläder.
 • Bra vattentäta skor.
 • Regnkläder.
 • Vardagliga kläder & ombyten.
 • Skjorta.
 • Kortbyxor & t-shirts.
 • Keps eller hatt.
 • ”Myströja & mysbyxor” för kvällarna på boendet.

Utrustning.

 • Vattenflaska.
 • Solglasögon.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Myggmedel.
 • Solskyddsfaktor.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.
 • Handsprit.
 • Skoskavs-plåster.
 • Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
 • Kaffetermos.
 • Sittunderlag.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.
 • Glöm inte att packa ner dina ”egna saker” också.

Elektronisk utrustning.

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och Power banks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk.

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter.
 • En grendosa.
 • Powerbank.
 • USB-kablar.
 • Backuplösning för dina bilder.

Om du inte redan äger en egen drönare inför kursstarten kommer du ändå att kunna delta. Den här kursen kan bli ditt startskott att börja fotografera och filma med en drönare. Du kanske vill utvärdera eller lära dig att flyga, fotografera och filma med en drönare innan du gör ett eget inköp? På kursen kommer även du som inte har en drönare att kunna vara med på de praktiska momenten (1 person). Jag har en DJI Mavic Mini som kan lånas ut.

DJI är ett företag som ligger i fronten när det kommer till tillverkning av drönare. Det finns naturligtvis andra alternativ också men vi kommer i kursen att koncentrera oss på DJI´s gränssnitt även om kursen kan appliceras även på andra system.  Nedan finns en lista med exempel på olika drönare från tillverkaren DJI.

 • DJI Phantom
 • DJI Mavic mini
 • DJI Mavic Pro
 • DJI Mavic air
 • DJI Inspire.
 • DJI Mavic Zoom
 • DJI Spark
 • DJI Ryze

Det finns en hel djungel med olika drönare som du kan se och dessa är endast från en av tillverkarna. Vad som skiljer de olika modellerna åt är exempelvis megapixlar på kameran, flygsäkerhet, storlek och funktioner och så givetvis prislappen. Vi kommer att titta närmare på de mest konsumentcentrerade drönarna från DJI´s sortiment under kursens gång. Om du redan nu vill lära dig mer om de olika drönarna så kan jag rekommendera att gå in på DJI produktsida: https://www.dji.com/se/products/comparison-consumer-drones DJI´s konsumentdrönare har inbyggda och fastmonterade kameror. Objektivets bländare är ofta satt till ett fast 2.8. De flesta ligger runt 12 MP och 20 MP. Beroende på vilken modell du kör.

Glöm inte att ta med dig batteriladdare till din drönare och eventuella extrabatterier.

Vi kommer att besöka och köra drönare i ett flertal olika områden på norra Öland. Några av dessa är:

 • Böda
 • Sandbybadet
 • Naturum trollskogen
 • Långe Erik (fyr)
 • Neptuni åkrar

Ni kommer också att ha möjligheten att sista dagen åka till Ismanstorps fornborg (frivilligt efter kursens avslut).

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 4 stycken personer (5 personer med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här kursen i drönarflygning & fotografering är inte fysiskt ansträngande. Enklare promenader kommer att ta oss till våra ställen där vi kommer att flyga med drönare.

Här laddar du ner PDF dokumentet om chattgrupp & möten inför och efter denna fotoresa:

https://frostadnaturfoto.se/pdf/Kommunikation_fr%C3%B6stadnaturfoto.pdf

0
DATUM : 1 – 3 september 2023
 • KOSTNAD: 9 800 SEK

 • 4 PLATSER

Anmälningsavgift: 1 960 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost enligt program.
 • Teknisk & fotografisk  handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

 •  Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken kurs gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.

  Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.