Gamparadiset vid foten av de spanska Pyrenéerna
Den här fotoresan tar dig till norra Spanien och till de spanska Pyrenéerna. Här kommer du att ha chansen att fotografera fyra olika arter av gam. Bland gamarna har vi möjlighet att fotografera gåsgam, grågam, egyptisk gam (även kallad smutsgam) och den högintressanta och skygga lammgamen! Förutom detta paradis för gamar bjuds du också på storslagna landskap uppe i Pyrenéerna. Precis vid foten av Pyrenéerna finns röda sandstensberg som också är helt fantastiska att fotografera. Tankarna när man fotograferar dessa landskap går direkt till Grand Canyon i USA.
Lammgam i Pyrenéerna.
På den här fotoresan till norra Spanien kommer vi att fotografera fyra olika arter av gam. Bland dessa finner vi den skygga och ovanliga lammgamen. Lammgamen klassificeras som livskraftig av IUCN, men är hotad i de europeiska bergsmassiven. Den är sällsynt i stora delar av Europa, men här i de spanska Pyrenéerna går det att komma den nära. Vi kommer att ha chansen att fotografera lammgamen från ett gömsle högt upp i Pyrenéerna, vid två fototillfällen. Chansen finns även för lammgam på ytterligare ett gamgömsle (2021 kom det ner lammgam här vid flera tillfällen), men denna plats är mer osäker. Här fotograferar vi dock gåsgam, smutsgam och grågam.
Gömslet för lammgam specifikt är ett av de bästa i världen för att komma nära den här skygga och till sättet annorlunda gamen. Det finns andra gömslen för lammgam i exempelvis delar av Afrika, men sällan är de anpassade till fotografer som de här gömslena. Här har vi mycket goda chanser att få bra bilder på lammgamen när den kommer inflygande, men också när den går ner på marken för att äta.
Apropå att äta, har lammgamen en ganska ovanlig diet. Den äter nämligen främst benen från sina bytesdjur eller as. Andra gamar kalasar hellre på själva köttet och allt däremellan. Lammgamen har dock specialiserat sig på ben, och här finns väldigt lite konkurrens om födan. Eventuellt skulle det vara rödräven som ofta knycker åt sig en bit framför gömslet. Det lammgamen vill åt är egentligen inte själva benet, utan benmärgen. Ibland sväljer den hela benet, och andra gånger krossar den det genom att släppa det från hög höjd för att sedan komma åt benmärgen.
En del kanske tycker eller tror att gamar är ganska fula? Men dit hör verkligen inte lammgamen (och ingen annan av de gamar vi ska fotografera för den delen). Det är en mycket stor fågel med ett vingspann på hela 235–275 cm. Detta kan jämföras med vår havsörn, som kan bli cirka 250 cm mellan vingarna. Lammgamen tenderar alltså att vara lite större än havsörnen i vingbredd. De båda liknar varandra också viktmässigt, där en lammgam kan väga allt mellan cirka 5–7 kilo. Lammgamen har mörka vingar med ljusa strimmor och en vit/beige kropp. Hanarna har ofta en nästan orangefärgad buk, som de får genom sandbad. En annan utmärkande detalj på lammgamen är dess svarta ”skägg”, som den bär under näbben – därav det engelska namnet Bearded vulture.
Lammgamen är en skygg rovfågel och undviker gärna konfrontation med andra gamar och till och med korpar, trots att den är mycket större. Det är sällan lammgamen kommer ner till en matplats när det finns många gåsgamar och korpar där. En teori är att den inte behöver konkurrera med andra gamar om maten, tack vare sin speciella diet av benmärg. När vi sitter i gömslet kommer vi troligtvis att se hur lammgamen cirkulerar i luftrummet ovanför matplatsen för att ”kolla in läget”, innan den vågar sig ner. När det gäller andra gamar, som gåsgam och smutsgam, är de mer rakt på sak.
Gåsgam, Egyptisk gam & Grågam.
Norra Spanien är Europas bästa område för att fotografera gamar. Här i de spanska Pyrenéerna lever fyra olika arter, och på denna resa kommer vi att fokusera på dem alla. Den mest speciella är kanske lammgamen – men de andra tre arterna bjuder på lika mycket karaktär och fotomöjligheter.
Den vanligaste av de fyra är gåsgamen, som finns i stort antal här. Det är oftast den första gamen vi får syn på. När maten läggs ut dröjer det inte länge innan luften fylls av stora vingar och ljudet av kamp – ett fartfyllt skådespel när gåsgamarna tävlar om att hinna först till maten. Här kan du få dramatiska bilder av inflygande gamar mot bakgrunden av berg, eller närgångna porträtt från gömslet. Gåsgamen är orädd och syns ofta, vilket ger oss många möjligheter att fotografera den i olika situationer och med olika brännvidder.
Gåsgamen klassas som ”livskraftig” av IUCN, tack vare dess stora utbredning i södra Europa och Asien. Det gäller däremot inte de två andra gamarter vi också kommer att fotografera: smutsgamen (även kallad egyptisk gam) och grågamen (eller munkgam).
Smutsgamen är den minsta av de fyra men bär på stor personlighet. Med sin vita fjäderdräkt, klargula ansikte och gråsvarta vingar är den en elegant rovfågel. Trots det något orättvisa svenska namnet är detta en vacker fågel som vi ofta får se i gömslet. Den livnär sig inte bara på as utan också på insekter och småkryp, och den är lätt att känna igen både på sin färg och sitt näpna utseende.
Smutsgamen är tyvärr starkt hotad enligt IUCN, bland annat på grund av förgiftning i delar av Indien och en kraftig nedgång i Europa. På bara 40 år har den europeiska populationen halverats. Trots detta är chansen mycket god att få se och fotografera smutsgamen här i Pyrenéerna.
Den sista av våra fyra arter är grågamen – en ensamvarg bland gamar. Det är sällsynt att se mer än ett par individer vid varje fototillfälle. Grågamen känns igen på sin mörka dräkt i brunt och svart, med svart näbb och mörka ögon. Den lever i södra Europa och Asien och klassas som nära hotad. Den är lite mer tillbakadragen än de andra gamarna men lika fascinerande att fånga på bild.
Sammanlagt ger dessa fyra arter en fantastisk variation i både beteende och utseende. Här finns chans till porträtt, actionbilder och inflygningar.
Röda sandstensberg vid foten av Pyrenéerna.
Förutom att vara ett av världens bästa områden för att fotografera gamar, bjuder norra Spanien också på ett landskap som verkligen är värt att utforska. Vid foten av Pyrenéerna breder ett fascinerande landskap ut sig, där röda sandstensberg formar dalgångar med branta klippor, nästan som en europeisk kusin till Grand Canyon i Arizona. Här och där glimtar små turkosa sjöar fram mellan klipporna – en överraskning för ögat, mitt i den karga naturen.
Det är lätt att ta sig fram. Små och smidiga vägar leder till utsiktsplatser med vida vyer över dalar och berg, och det är just här man känner vilken skatt det här området är för landskapsfotografen. Ändå är det förvånande hur lite uppmärksamhet dessa landskap fått – på många håll känns det nästan som orörd mark för fotografer.
Utöver de mäktiga vyerna finns här också stora möjligheter för intima landskap, där man fokuserar på mindre utsnitt av naturen. De rödbruna klipporna, formerna, strukturerna och växtligheten i den torra macchian bjuder in till detaljrika bilder. Under våra gömslesittningar för gamar har vi ofta en magnifik utsikt, och det händer att dimman sveper in över bergen och dalarna. Då uppstår ett mjukt, drömlikt ljus – och vi sitter redan på första parkett.
Runtom i stäpperna och uppe i bergen ligger små byar, ibland nästan dolda i landskapet. Med sina stentak och murar ser de ut att ha stått orörda i hundratals år. På kvällen, när solen går ner och byarna tänds upp som små glimmande öar i mörkret, får man en känsla av att tiden saktar ner. Ett kort stopp i någon av dessa byar för att promenera och fotografera är ett måste på en resa som denna.
Och när mörkret har lagt sig helt, öppnar sig ännu en fotomöjlighet – nattfotografering. Här finns knappt några ljusföroreningar alls. Himlen är klar och mörk, och stjärnorna lyser med en närvaro som är svår att beskriva. Vi kommer att ägna minst en kväll åt att fotografera natthimlen.
Anmälningsavgift: 4380 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende i dubbelrum (twin beds)
- Frukost & lunch enligt program.
- All transport i Spanien.
- Alla avgifter för gömslesittning.
- Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Alla middagar. Transport till & från Barcelona. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Anmälningsavgift: 4380 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Boende i dubbelrum (twin beds)
- Frukost & lunch enligt program.
- All transport i Spanien.
- Alla avgifter för gömslesittning.
- Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Alla middagar. Transport till & från Barcelona. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.