För mig är fotografering inte regler och riktmärken. För mig är fotografering känsla, en intention av att det jag gör med kameran är rätt och det syns också på slutresultatet. Däremot kommer du aldrig ifrån att denna känsla i grund och botten vilar på diverse intränade parametrar som idag sitter i ryggmärgen på mig. Tredjedelsregeln är en av dessa.

  • Glöm tredjedelsregeln och alla andra mallar. Du har säkert också hört talas om att tredjedelsregeln är en del av gyllene snittet? Jag ska göra det enkelt för dig, glöm allt om tredjedelsregel och gyllene snittet. Istället ger du dig ut och tränar på att inte alltid lägga ditt huvudmotiv i mitten av bildytan bara för att din fokuspunkt råkar befinna sig just där. Du ska aktivt placera ditt motiv så att det blir harmoni i bilden och inte obalans. Det är där känslan kommer in, du väljer precis där du själv tycker att motivet ser ut att passa (oftast är det detsamma som tredjedelsregeln).Det kan lätt bli stela, trista och svårfångade bilder om du ur rent matematisk exakthet förhåller dig till alla dessa bildkompositionsmallar, eller för den delen hela tiden aktivt tänker på dessa regler och mallar. Var kreativ med din placering av ditt motiv och dina bilder kommer att tjäna på det. Detta gäller inte enbart dina landskapsfotografier utan även fågel- och djurbilder.
  • Flytta fokuspunkten, beskär inte! Ta för vana att alltid flytta fokuspunkterna vid din fotografering. På detta sätt arbetar du kreativt med din placering av huvudmotivet direkt vid fotoögonblicket. Exempelvis väljer jag alltid en placering av fokuspunkterna så att mina bilder på djur- och fåglar ligger ett snäpp utanför centrum i enlighet med tredjedelsregeln men detta kan ändras under själva fotoögonblicket.Jag ser ofta flera fotografer som centrerar fokuspunkten när de ska fotografera fåglar- eller djur för att sedan beskära bilden så att motivet hamnar rätt i efterhand. Är detta en bra idé? Ja, utifrån att du faktiskt tänker komposition. Tänk dock på att när du alltid fokuserar motivet vid centerpunkten och beskär bilden i efterhand kommer du att slänga bort en massa bildinformation, bildkvalitet och bildyta, vill du verkligen det?

Lär dig tredjedelsregeln och glöm den sedan.

Om jag skulle ge dig ett råd i denna bloggartikel är det att lära dig tredjedelsregeln (google it) och sedan glömma den. Utgå sedan istället från din känsla och intention och fasta inte i fotografins uppställda ramverk.

Flygtransporten på gott och ont. Hur våra flygvanor påverkar miljön.

Alla utsläpp som försämrar vår miljö och bidrar till den globala uppvärmningen är dåliga. Således även flygtransporten. Idag står flyget för cirka procent och i det globala perspektivet för. Detta kan jämföras med industrin i Sverige (procent) och fartygstrafiken.

Idag är det många som väljer att bojkotta flyget för miljöns skull. Ett väldigt fint och viktigt agerande men i det långa loppet ohållbart för vår sammankop

Gratis föreläsning. Anmäl dig!

Just nu kan du anmäla dig till en gratis föreläsning online som kommer att handla om min fotoresa till Uganda.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!