Geparden är det mest graciösa djuret på savannen om du frågar mig. Den har karaktär och är lite sådär lagom lynnig och mystisk. Geparden är det snabbaste däggdjuret på savannen och det är en magisk syn att se den explodera från noll till max på bara några sekunder i jakten på sitt byte.

Jag har haft förmånen att fotografera gepard många gånger. Både själva jakten och i dess vardagliga liv. Dessutom fick vi se gepardungar på min senaste fotoresa till Kenya – Masai Mara. En fantastisk syn.

Geparden är rödlistad och klassas som sårbar i världen. Geparden skiljer sig en del från andra kattdjur eftersom den jagar främst under dagtid. En vuxen individ väger mellan 21-72 kg och har en längd mellan 1,1 – 1,5 meter. Höjden är cirka 70-90 cm.

Ett av mina mest facinerande möten med gepard var i Masai Mara 2018. Mörka moln tornade upp sig vid horisonten som de ofta gör här, kvällstid under november och december. Ut kom två stycken geparden på savannen och strök nära safaribilden. Jag lyckades att komma ner helt i ögonnivå med geparden som stirrade tillbaka på mig, samtidigt som han graciöst i sakta mak gick över savannen. Ett möte och en bild som jag håller mycket kärt. Nämnas skall väl också göra gepardungarna.

? 3 snabba fakta om geparden.

  • De svarta fläckarna under ögonen på geparden hjälper till så att den inte ska bländas av solen.
  • Den är aktiv och jagar på dagarna.
  • Nyfödda gepardungar har silvergrå hår på ryggen, sannolikt för kamouflage.
Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!