Vi hade en underbar tid arktiska Varanger i Nordnorge för cirka en vecka sedan. Magiska landskap och praktejder, alfågel och alförrädare. De allra flesta fotografer kommer hit för att fotografera fågellivet, det gör vi också, men Varanger har också fantastisk landskapsfotografering, det är något du inte vill missa!

Vi har fotograferat Skärsnäppa på en av mina favoritlokaler samt besökt lokala fiskebyar.

Fågelön Hornøya.

Hornøya är ett naturreservat och en mycket viktig plats för många fågelarter. På klippor och bergväggar trängs fåglarna med varandra. Ön ligger nordöst om byn Vardö här uppe i Varanger. Fågelön Hornøya har en stor koncentration av sillgrisslor, toppskarv, tordmule och lunnefågel. Har du tur kanske du även får se havsörn eller jaktfalk.

När vi satte våra fötter på Hornøya var vi så långt nordöst som vi kunde vara i Norge, i Barents hav. Bara detta är en fantasieggande tanke.

Hornøya kan besökas alla årstider men det kanske är framförallt vintertid ön är som allra vackrast. I mars månad återkommer ett gigantiskt stort antal sjöfågel till Hornøya. Detta ger oss en enastående möjlighet att komma nära både sillgrisslor, tordmule, toppskarv och lunnefågel, i snö. Detta är verkligen en väldigt speciell upplevelse.

”Puffin Fight Club” på Hornøya.

Om man tajmar in tiden precis rätt kan du även få Lunnefåglar i snö och än mer häftigt är det om du kommer rätt i tid för Lunnefågel Fight Club på vintern. När Lunnefågeln anländer till Hornøya på vinterhalvåret, vanligtvis i mars kan det bli kamper om boningshål och utrymme. Det här är något alldeles speciellt och om du har tur kan du fånga denna action i ett snölandskap.

På fotoresan till Varanger 2019, blev det lycka bland mig och deltagarna, när häftiga skådespel utspelade sig framför oss. Detta till deltagarnas förtjusning Dessa annars så fridfulla fåglarna (i alla fall som vi porträtterar dem) slåss om husfrid i boendehålen i berget och bland tuvor. Hornøyas klippor är i mars fortfarande täckta av snö och bilderna på lunnefågeln blir speciella och unika! #Varaner2019 #Fröstadnaturfoto

Snart öppnar jag för bokningar på fotoresan till Varanger år 2020. Missa inte detta!

Anmäl dig till nyhetsbrevet för att få ett mail direkt när fotoresan är tillgänglig för bokning.