Jag har legat på mage ute i geggan i två dagar nu. Varför kanske du undrar? Jo jag har fotograferat åkergroda och dess parningslek. Åkergrodan är till största delen av året brun till färger men vid parningen förvandlas den till en vacker blå färg.

Jag har ett ställe som jag alltid åker till när jag ska fotografera åkergroda. Främst på grund av att jag lätt kan komma nära vattenkanten där. Det är något alldeles speciellt när man kommer dem nära! Här ger jag dig 5 tips när du ska fotografera åkergroda!

  • Kryp fram! Försök att ha så låg vinkel som möjligt när du smyger fram till vattenkanten. Grodan brukar bli orolig av långa gestalter mot himlen och dyker troligtvis under ytan. Att hålla en låg profil fram till vattenkanten är att föredra.
  • När du väl har placerat dig på marken i närheten av vattnet är det dags att fotografera. Lägg dig gärna platt på mage för att få en så låg vinkel som möjligt!

  • Om du har en kamera med vinklingsbar display kan denna bli din bästa vän i vårgeggan. Du kan sitta upp, bekvämt på ett sittunderlag och vinkla displayen uppåt. Finn sedan grodan i displayen och vips har du en låg vinkel utan att behöva smutsa ner kläderna.
  • När åkergrodan dyker brukar den dyka upp över ytan någonstans i närheten, inte omöjligt att den till och med kan dyka upp närmare dig. Om du har flera grodor som dyker ska du inte ge upp. Sätt dig eller lägg dig i närheten av vattenkanten och vänta. Ett tips är att leta efter grodrom som påvisar aktivitet.