Vi har alla varit där någon gång. Väckarklockan ringer tidigt på morgonen och med beslutsamma men trötta ben tar vi oss upp ur sängen och kikar ut genom fönstret. Igen mulet och grått så långt ögat når. Kanske det även småduggar lite. Några gånger har du säkert vänt tillbaka ner i den varma sängen igen och tänkt: ”Vi får se hur det blir imorgon bitti”.

Jag ska nu ge dig 5 olika naturtyper och saker som du kan fotografera när det är mulet väder ute. Jag hoppas att det ska vara till någon hjälp för dig nästa gång motivationen tryter.

Dra till skogs

En naturtyp som fungerar alldeles utmärkt att fotografera en mulen dag (oavsett tidpunkt på dygnet) är skogen. Framförallt lite äldre skog med riklig mossa på stock och sten. När det är mulet väder ute så finns det endast subtila kontraster i landskapet vilket gör att du slipper extremt ljusa områden och områden i skugga på din bild. Detta är ett fenomen som kameran har svårt att uppfatta och en exponering som är svår att få bra.

När du istället fotograferar mosskogen vid mulet väder slipper du dessa djupa kontraster och du kan istället koncentrera dig på att hitta en bra komposition än att få till en bra exponering. Om det skulle vara så att solen tittar fram när du är ute i skogen, försök då att leta upp större områden med skugga.

Om det regnar lite lätt eller har regnat innan du ger dig iväg till mosskogen är det bara positivt. Allt i skogen bli då mer mättat i sina färger. Den gröna mossan blir ilsket grön och mustig och den döda veden blir tung i sin annars ljusbleka färg. Det finns bara positiva saker med regn och mossskogar (i alla fall om du tar på dig regnkläderna innan du åker ut.

Koncentrera dig på detaljerna

Om du inte vill åka till skogen kan du koncentrera dig på att fotografera detaljer i naturen. Antingen arbetar du med ett makroobjektiv eller med ett längre tele med fokus på intima landskap. Precis som inne i skogen finns det nu inga ljuskontraster som kan förstöra i bilden. Du kan jobba fritt med både makro- och intima landskap.

Problemet med mulna dagar är dock att ljuset helt enkelt är ganska så slätstruket. Om man vill jobba med färg och ljus i sina detaljbilder är inte de mulna dagarna de bästa. Se därför nästa sak du bör testa på vid mulet väder.

Blåsippor fotograferat en mulen dag med extern blixt och färgfilter.

Lek med ljus

När det inte finns något befintligt ljus att arbeta med kan du koncentrera dig på att utnyttja artificiellt ljus. Vad är då artificiellt ljus? Det kan vara en ficklampa, en blixt eller vilken typ av artificiellt ljus du vill använda. Genom att packa ned både blixt och ficklampa i din kameraväska har du alltid ett verktyg att ta fram om ljuset är för tråkigt. Ett tips är att använda en blixt med olika färgfilter.

Leta upp närmaste sjö

Att leta upp en liten insjö vid mulet väder är inte alls en dum idé. Om det dessutom inte blåser så mycket kan det vara väldigt stillsamt och vackert här. I och med det obefintliga ljuset kan en nästan grafisk ton infalla sig i landskapet. Vattnet ligger som ett silkestyg över landskapet och har du tur så ligger det också en lätt dimma eller dis över vattnet.

Om du kombinerar din fotografering vid en liten insjö kan du förstärka den här effekten genom att arbeta med en lång slutartid. Använda gärna ett ND-filter för att få en längre slutartid.