Resan med Fröstad Naturfoto bjöd på besök i Oulanka nationalpark med vackra vyer och gammelskog. Följt av resans höjdpunkter björn- och vargmöten på nära håll.

Vargmöte på björnresan till Finland, Foto: Helene Antonsson.

Direkt efter att vi kommit hem från våran fantastiska Kenya-resa 2019 med Fröstad Naturfoto bokade vi genast resan till Vilda Finland 2020. På grund av pandemin blev den uppskjuten men äntligen av sommaren 2021. Med till Finland var också flera resekamrater från Kenya-resan och nya trevliga bekantskaper.

Första dagarna besökte vi flera platser i Oulanka nationalpark som erbjöd bland annat fina vyer med morgondimma över Kitkajoki, forsande vatten och trolsk gammelskog. Dagen avslutades med dopp i sjön och bastubad.

Morgondimma över tajgalandskapet, foto: Andreas Petersson.

Fantastiska utsikter över dimman och tajgan, foto: Helene Antonsson.

Rörelseoskärpa med panorering, foto: Andreas Petersson.

Första björnsittningen i närheten av Oulanka var vid en myr. Vi satt i ett tvåmanna-gömsle och behövde inte vänta länge på att de första björnarna visade sig i skogsbrynet. Framåt skymningen fick vi även förmånen att se när björnarna badade i gölen på myren. Andra björnsittningen som var i närheten av Kuhmo tillbringande vi natten i ett större gömsle vid en myr. Först kom lite mindre björnar som efter en stund verkade vara på sin vakt då större björnar kom vandrande över myren.

Björn i solnedgången, foto: Helene Antonsson.

Low-key björnbild, foto: Andreas Petersson.

Sista kvällen var vi åter i ett mindre gömsle men denna gång i skogsmiljö vilket var otroligt fint. Blåbärsriset lyste rött och ljuset sipprade fram genom tallarna.
Björnarna kom väldigt nära gömslet. Kvällens höjdpunkt var när vi fick syn på vargen vilket var en mäktig upplevelse.

Sammanfattningsvis kan vi säga att vi är mer än nöjda med de upplevelser och bilder vi fick med oss hem. Stort tack till Niklas för ännu en minnesvärd, välordnad resa och med bra fotohandledning.

Björn på bakbenen, foto: Andreas Petersson.

Badande björn, foto: Helene Antonsson.

Bilder & text: Helene Antonsson & Andreas Petersson

Från fotoresan: Björn, järv & tajga i Finland 2021.