I den här videon hjälper jag dig att söka efter fornlämningar och fotografera dem. Videon är uppdelad i två olika kapitel. Den första delen handlar om vad du ska tänka på när du ska fotografera fornlämningar och den andra delen om hur du ska söka efter fornlämningar.

Du kommer att få konkreta råd på hur du kan söka efter fornlämningar via FMIS – Fornsök som är en tjänst från Riksantikvarieämbetet. Här kan du hitta lösfynd, lämningar och platser med förhistoriska kopplingar i din närhet

Jag pratar också om vad som är viktigt när du ska fotografera fornlämningar. Du måste vara mycket kreativ när du fotograferar dem och hur ljuset träffar motivet är extra viktigt i denna typ av fotografering. Det handlar om att göra stenar levande. Konstigt kanske du tycker men det är viktigt att ha en förståelse för vad du fotograferar och sedan skapa det du känner.

I den här videon koncentrerar jag mig på de små lämningarna i landskapet. Ofta de som ses över radarn och inte så många lägger märke till. Mer allmänt kända fornlämningar och platser är exempelvis, Ales Stenar och Birka men istället talar jag om stensättningar, rösen och milstenar. De små tingen av får förhistoria i landskapet.

Det är mycket utmanande att skapa bra bilder av våra ”vardagliga” fornlämningar. Motiven skriker inte precis ”Jag är en fornlämning fotografer mig”, utan viskar snarare tyst om att jag är intressant att fotografera. Det gäller med andra ord att hitta det vackra, det gåtfulla, det majestätiska i de små lämningarna från våra förfäder.

FMIS – Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/

Mina video om att fotografera fornlämningar:

Vikingar & fornlämningar: https://youtu.be/1EYYgVO8JoI

Fotograferar minnesmärken från vikingatiden: https://youtu.be/UGv7W0c0mRE

Fotograferar fornminnen: https://youtu.be/W6Q0W8O8Hh4


Vi koncentrerar oss på de fornlämningar du har nära dig: (03:33) – https://youtu.be/CT_cJW7zUkI?t=213

Fornlämningar kring Fröstad gård: (06:22) – https://youtu.be/CT_cJW7zUkI?t=382

Att göra en sten levande – råd för dig som ska fotografera fornlämningar (08:00) – https://youtu.be/CT_cJW7zUkI?t=480

Sök efter fornlämningar på FMIS – Fornsök (10:18) – https://youtu.be/CT_cJW7zUkI?t=618

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!