Jag fotograferar småfåglar i gömsle i denna video. Mitt gömsle som egentligen är ett gömsle för grävling ligger nära Fröstad gård. Ett gömsle är inte superviktigt när du fotograferar småfåglar som exempelvis blåmes, talgoxe och nötväcka, däremot är de till stor hjälp för att kunna komma riktigt nära dessa fåglar. Jag fotograferar småfåglar i gömsle främst av två anledningar, att komma nära men också att lite större fåglar ska komma på besök som exempelvis nötskrika, större hackspett och kanske ormvråk.

I den här videon berättar jag för dig vad jag tycker är viktigt när man ska fotografera småfåglar och varför jag fotograferar småfåglar i gömsle. På just denna sittning i gömslet blev det blåmes, talgoxe, större hackspett, nötväcka, talltita och nötskrika. Jag kommer också att visa upp hur min fågelplats ser ut och hur jag har tänkt när jag har gjort, exempelvis vattenspeglingen.

Gömslet är vår städat och detta är min första sittning för säsongen. Som jag beskrev ovan så är gömslet egentligen tänkt för grävlingar, men anledningen till att jag har gjort denna matningsplats för småfåglar är för att kunna fotografera småfåglar medan jag väntar på grävlingen, vilket brukar innebära mycket väntan och tålamod.

Tålamod är inget du behöver när det kommer till blåmes och talgoxe. De är stadiga gäster vid fågelmatplatsen och avlöser varandra stup i kvarten. Jag fotograferar småfåglar i gömsle också för att det är en väldigt behaglig och trivsam del av naturfotograferingen. Jag tycker att fotografering av just småfåglar har fått en liten dålig stämpling inom naturfotografering. När du kommer riktigt nära en blåmes eller en nötskrika ser du vilken fantastiskt vacker täckning de har i fjäderdräkten. Vi är bortskämda med magnifika örnar och lockas gärna av det som ligger långt bort.

Prenumerera på min Youtube-kanal!

• Om varför jag tycker om att fotografera småfåglar (00:37​): https://youtu.be/KJTP8AsNKaM?t=37

• Bilder från gömslesittningen I (03:16​): https://youtu.be/KJTP8AsNKaM?t=196

• Det är egentligen ett gömsle för grävling. (04:3​): https://youtu.be/KJTP8AsNKaM?t=270

• Bilder från gömslesittningen II (06:00​): https://youtu.be/KJTP8AsNKaM?t=360

• Jag berättar och visar hur jag fotograferar småfåglar i gömsle (07:25​): https://youtu.be/Fzb0nFtM2IM?t=584​

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me