fbpx

Hur Fredrik Neregård från Åtvidaberg fotade ett fruset ögonblick och fick en fantastisk bild!

2019-02-02T23:25:16+00:00

Denna bild av Fredrik Neregård blev premierad  som en av tio i nordens största naturfototävling NNPC 2019.

Länk till NNPC landskapsfotografi 2019: https://www.nnpc.no/no/vinnere/196-2019/arets-nordiske-landskapsbilde

Fredrik Neregård från Åtvidaberg skapade denna fantastiska bild på fotoresan till Fulufjället 2018.

Smidigt att åka på en arrangerad fotoresa.

Som heltidsarbetande småbarnspappa är det kärvt att få tid till den stora passionen fotografering. Då är det väldigt smidigt att åka på en arrangerad fotoresa med någon som redan ordnat alla praktiska detaljer och rekat bra fotoplatser. Hur mycket man än planerat är det dock ofta de oväntade ögonblicken som ger de största upplevelserna och de mest intressanta bilderna.

Fredrik Neregård i Fulufjället 2018 (foto: Niklas Virsen).

Fredrik Neregård i Fulufjället 2018 (foto: Niklas Virsen).

En dröm att få höstfärger och snö i samma bild.

När jag tittade på väderprognosen inför resan till Fulufjället insåg jag att vi antagligen skulle kunna få lite vinterkänsla på högfjället där vi skulle bo. Jag har gjort flera fjällturer i september och ofta är fjälltopparna snöpudrade. Som fotograf är dock drömmen att fånga övergången mellan höst och vinter i en bild med både höstfärger och snö.

När luften plötsligt fylldes av stora snöflingor – och det fortsatte i flera timmar – var nog alla i gruppen riktigt glada. Vi stannade flera gånger för att fotografera på vägen upp genom skogen. Visst var det fantastiskt fint med höstens röda och gula färger mot den vita snön men jag lyckades inte hittade inte något motiv som jag var riktigt nöjd med.

Fulufjällets nationalpark ligger i Dalarna. Här finns bland annat Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär och magiska utsiktplatser.

Den vackra björken.

Men så fick jag syn på en vacker björk en bit bort som tycktes kunna framstå isolerad mot granskogen längre ned om jag bara fick rätt vinkel att fotografera från. Och mycket riktigt blev vyn som jag tänkt mig när jag kom fram till trädet. På grund av blåsten var de gula löven snöfria men stammen och de knotiga grenarna var vitmålade av snö vilket gav en fin kontrast mot den mörkare skogen.

Snöfallet dämpade alla färger på avstånd så det gula i löven var i stort sett den enda färgen i det omgivande landskapet. Det tog inte lång tid innan jag värmdes av den där speciella känslan som man får när man vet att man skapat en riktigt bra bild.

Ett fruset ögonblick på Fulufjället med Fredrik Neregård, Åtvidaberg.

Ett fruset ögonblick på Fulufjället med Fredrik Neregård, Åtvidaberg. Foto: Fredrik Neregård.

Senare på kvällen regnade det och när vi nästa dag gick ned genom skogen var all snö borta, men på kamerans minneskort låg ett fruset ögonblick från gårdagen.


Fredrik Neregård har gjort guideböcker om friluftslivet i Östergötland och om fjällvandring. Några av hans bilder finns att beskåda på www.neregard.fotosidan.se

Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
VILKEN SAFARIRESA SKA JAG VÄLJA?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN VANLIG SAFARI & EN FOTOSAFARI?

Det finns många skillnader mellan en ”vanlig” safari i exempelvis Masai Mara mot en fotosafari arrangerad av Fröstad Naturfoto. Här listar jag de största och viktigaste fördelarna med att åka på en safari med inriktning på fotografering.
Åk på en fotosafari! Läs mer om skillnaden!
close-link

Din e-bok för att
bli en bättre naturfotograf!

Gratiserbjudande från en naturfotograf till en annan!
  • 30 tips som kan göra dig till en bättre naturfotograf.
  • Bonus! +10 tips till i denna andra upplaga.
  • Tips som handlar om mer än bara din kamerautrustning.
PROVLÄS NU & LADDA NER!
close-link

Mina fotoresor till Masai Mara stödjer Läkarmissionens arbete med att stoppa könsstympningen av flickor i Kenya.

1 PLATS KVAR PÅ FOTORESAN 2020
close-link
Välj sida..