fbpx

Därför blir dina landskapsbilder platta!

2019-01-03T21:42:55+00:00

Det kan givetvis finnas flera orsaker till varför dina landskapsbilder blir platta och intetsägande. Ett av de flesta nybörjarmisstagen jag ser på mina fotokurser är att man inte kan se skillnad på bra och dåligt ljus. De allra flesta amatörfotografer tar upp kameran ur ryggsäcken och fotograferar när det är som starkast solljus utomhus. Du vet vad jag menar, blå himmel, fåglarna kvittrar och inte ett moln på himlen.

Absolut, det går att fotografera natur i alla lägen och förhållanden, men tänk på detta..

Tidiga morgnar och sena kvällar

Det kommer sannolikt inte som någon förvåning för dig att de allra bästa ljussituationerna som regel inträffar i det tidiga morgonljuset och det sena kvällsljuset. Trots detta ser jag ofta fotografer som inte ”orkar” ge sig ut i gryningen eller vara ute i landskapet senare på kvällen.

Dessa går då alltid hem när ljuset börjar bli bra och får då också bilder därefter med hårt ljus och hårda skuggor. En del amatörfotografer väntar tills vad de tror är ett perfekt ljus men oftast har man inte gått upp tillräckligt tidigt eller väntat tillräckligt länge på kvällen. Ofta när du tror att det rätta ljuset har infallet sig ska du oftast vänta 1 timme till för att kameran ska registrera det perfekta morgon- eller kvällsljuset.


Följ med till Slovenien och Triglav 2019

Ett fotografiskt oexploaterat område med landskapsfotografering av världsklass!


Dåligt väder

Detsamma som med tidiga morgnar och sena kvällar väljer de flesta amatörfotografer att vara hemma när det regnar ute eller snön faller över landskapet. Givetvis förstår jag att när man har ett kamerahus som inte är vädertätat (eller den kombination som de flesta kanske har, vädertätat kamerahus men inte vädertätade objektiv) vill man ogärna bege sig ut i regn och rusk. Dock är det i just dessa väderlekar som dramatiken ofta infaller sig med en kaotisk himmel, mörka moln och ankommande stormar.

Dåligt väder är ofta bra fotoväder och eftersom det är många som då håller sig inne kan du skapa bilder med lite extra klös i. Gällande vädertätat kamerahus, det finns väldigt bra regnskydd att köpa och använda.

Mitt i snöstormen i nordvästra Norge.

Ljuset är allt

Fotograferingens viktigaste parameter är förstås ljuset. Ljuset kan komma i tusentals, ja, miljontals olika skepnader, former och uttryck. Du måste vara extra noggrann och verkligen se ljuset i landskapet. Vart kommer ljuset ifrån och hur landar ljuset på ditt motiv.

Du kan söka efter isolerat ljus i landskapet vilket oftast blir väldigt stilfullt på bild. Ett isolerat ljus är en punktbelysning på ett motiv medan landskapet runt omkring det belysta motivet ligger i skugga (gäller främst vid intima landskap). Genom att exponera efter punktbelysningen kommer motivet verkligen att stå ut mot bakgrunden som blir mycket mörkare. Detta är ett supereffektivt sätt att använda för att få naturbilder med dramatik i nästan alla ljussituationer.

Var dock uppmärksam på om ljuset är för hårt. En stark lysande punktbelysning, exempelvis ljus som strimmar igenom lövverk och träffar en punkt på ditt motiv, är inte alltid optimal då kontrasterna kommer bli för stora. Det ljusa kommer bli väldigt ljust och hårt medan bakgrunden blir nästan svart. En väldigt svår exponering med andra ord. Invänta att leta efter det isolerade ljuset tills solens strålar blir lite mjukare i landskapet.

PS. Följ med till fantastisk landskapsfotografering i Slovenien 2019 DS.

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok “30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!Fröstad Naturfoto

Jag heter Niklas Virsen och är ägare, kurs- och reseledare för Fröstad Naturfotografi. Jag har en lång erfarenhet av naturfotografiska workshops, efterbehandlingskurser och guidning. Jag är medlem i svenska föreningen Naturfotograferna/N och är svensk Olympusambassadör. Jag älskar naturfotografi och natur – något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut naturfotografi, både som grundkurser och mer avancerade fördjupningskurser. Mina workshops och resor präglas av pedagogiskt lärande och praktiskt kunnande, ofta med kreativa inslag. Boka din fotoresa eller naturfotokurs hos mig! Mina tjänster är professionella, personliga och prisvärda!

Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
VILKEN SAFARIRESA SKA JAG VÄLJA?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN VANLIG SAFARI & EN FOTOSAFARI?

Det finns många skillnader mellan en ”vanlig” safari i exempelvis Masai Mara mot en fotosafari arrangerad av Fröstad Naturfoto. Här listar jag de största och viktigaste fördelarna med att åka på en safari med inriktning på fotografering.
Åk på en fotosafari! Läs mer om skillnaden!
close-link

Din e-bok för att
bli en bättre naturfotograf!

Gratiserbjudande från en naturfotograf till en annan!
  • 30 tips som kan göra dig till en bättre naturfotograf.
  • Bonus! +10 tips till i denna andra upplaga.
  • Tips som handlar om mer än bara din kamerautrustning.
PROVLÄS NU & LADDA NER!
close-link

Mina fotoresor till Masai Mara stödjer Läkarmissionens arbete med att stoppa könsstympningen av flickor i Kenya.

1 PLATS KVAR PÅ FOTORESAN 2020
close-link
Välj sida..