Rondane & Dovrefjell i höstskrud.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
0
DATUM : 18 – 24 SEPTEMBER 2021
 • KOSTNAD: 9 600 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1.920 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum / 4 sängplatser på loft (se beskrivning på boende).
 • Frukost och matpacke enligt program.
 • Alla bomavgifter i de båda nationalparkerna.
 • All transport inom nationalparkerna i en minibuss med 9 säten.
 • Fotografisk handledning och bildanalys av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Otta, Norge. Avgifter på E6 (trafikavgifter). Eventuell avgift för parkering, alternativt bomavgift (60-150 SEK) till stugan.  Alla middagar. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

OBSERVERA! DENNA FOTORESA TILL RONDANE NATIONALPARK 2021 HAR ENDAST 1 PLATS KVAR! BOKA NU FÖR ATT FÖRSÄKRA DIG EN PLATS PÅ 2021 ÅRS FOTORESA!
 • Storslagna berg i höstskrud både i den västra och östra delen av Rondane samt i Dovrefjell.

 • Fotografera i de vackra dalarna Dørålsdalen & Grimsdalen.

 • Fjällbjörkar i höstfärger med storslagna landskap i bakgrunden.

 • Magiska vattenfall, porlande bäckar & forsar.

 • Vi fotograferar ett av Norges största berg Snøhetta, om vädret tillåter.

 • Stor chans att se myskoxe i Dovrefjell.

 • Handledning, tips & råd av naturfotograf Niklas Virsen samt bilddiskussioner & bildanalys.

Att fotografera hösten i Rondane naionalpark i Norge är något alldeles speciellt. Marken med lavar och mossa växlar färg till rött och orange. Fjällbjörken genomgår också en förändring från dess gröna färger till gult. På toppen av bergen ligger snötäcket skört och ger liv till landskapsbilden och viskar om vilken säsong det är. Atmosfären i Rondane nationalpark under september månad är magisk och det finns massor att fotografera.

Rondane nationalpark.

Rondane nationalpark instiftad år 1962, för att skydda det bestånd av vildren som finns här, vilket gör Rondane till den äldsta nationalparken i Norge.Tack vare skyddet som nationalparken har är Rondanes natur välbevarad och skyddad.

Landskapet i Rondane bjuder på vackra berg, flera över 200 m.öh. med snöbeklädda toppar. Här kommer vi att vandra på lättillgängliga stigar bland fjällbjörkar, karga landskap, porlande bäckar och mäktiga vattenfall. Vi kommer att fotografera bland annat i Dørålsdalen och i sydvästra Rondane samt Grimsdalen. Områdena har sin speciella prägel och bjuder på fantastiska fotomotiv.

De flesta fotografer som besöker Rondane nationalpark under hösten hamnar i Dørålsdalen vilket är förståligt. Dalen är lättillgänglig och med mycket fina naturscener. Däremot är Rondane nationalpark så mycket mer än endast Dørålsdalen. Den här fotoresan kommer att visa dig hela Rondane, både den västra och östra delen.

Ett annat bergsmassiv som vi kommer att besöka är Dovrefjell som har ett alpint präglat landskap där Snøhetta är det mest kända berget i området med sin imponerande höjd på 2286 m. öh. Givetvis kommer vi att besöka och titta närmare på detta berg. När vi uppehåller oss i Dovrefjell får vi givetvis inte heller missa att hålla ett vakande öga efter Dovrefjells stolthet, myskoxen.

Dovrefjell nationalpark.

De myskoxar som finns här i Dovrefjell är inplanterade från Grönland år 1947. Några djur har också lyckats tagit sig över gränsen till Sverige och Härjedalen. Det är dock endast i Dovrefjell där hjorden av myskoxe är talrik i Skandinavien. Myskoxen är väldigt speciell att studera och är verkligen kvarlevor från den sista istiden. Arkeologiska fynd har visat att myskoxen levde sida vid sida med mammuten och den ullhorniga noshörningen. Detta empiriska faktum gör det inte mindre intressant om vi skulle se myskoxar.

I Dovrefjell finns också bitvis ett gott bestånd av älg och det är inte helt omöjligt att vi kan stöta på dem även i Rondane.

Vattenfall och porlande bäckar.

På denna fotoresa kommer vi att få se vattenfall och mängder med porlande bäckar som sträcker sina armar över det höstprydda landskapet.

Det är främst ett vattenfall som lockar oss till fotografering. Det är varken den största eller högsta vattenfall jag har sett, däremot har den massor av karaktär och är ett av de vackraste i nationalparken. Bakgrunden består av bergsmassivet Rondane och bjuder på ett magiskt sceneri.

Förutom vattenfall finns massor av porlande bäckar och små vattendrag som väntar på att fotograferas.

Norges vackraste nationalpark på hösten.

Norges landskap är fantastiskt vackert, det vet de flesta. Höga toppiga berg, fjordar och kust. Det finns många nationalparker att berätta om men den kanske absolut vackraste enligt min mening är Rondane nationalpark på hösten.

Det infaller en magisk känsla när hela landskapet exploderar i färg och du står där framför en göl och har förankrat ditt stativ i marken. Du blickar uppåt och ser ett av de höga bergen som tornar upp sig mot himlen. Du ställer in exponeringen och trycker av. Det är en fantastisk känsla att fotografera de här mäktiga landskapen i vårt grannland.

Jag älskar Rondane och Dovrefjell eftersom de är väldigt lättillgängliga. Du kan ta en bil ut på vägarna runt nationalparkerna och nå vackra fotomotiv precis utanför bildörren. Du vandrar också på lättgångna stigar som inte tröttar ut dig vilket gör att du kan koncentrera dig 100% på din landskapsfotografering.

Berg med snöiga toppar, fjällbjörkar och gölar.

Även om vi med allra största sannolikhet kommer att få se myskoxe i Dovrefjell nationalpark är denna fotoresa koncentrerad kring Rondane och Dovrefjells fantastiska landskap i höstskrud. Detta är ett självklart val och avgränsning och du kommer själv att förstå detta när du ser det magiska landskapet som vi ska fotografera i.

Olika berg som vi kommer att fotografera både nära och på distans är Snöhetta, Rondeslottet Smedhamran, Storronden, Trolltid och många fler. Många av de berg vi kommer att se och fotografera har vid den här tidpunkten på året snö på topparna.

Nere i dalen dominerar fjällbjörk, dvärgbjörk och många olika lavar och de alla hjälps åt att skapa en färgexplosion i landskapet. På många ställen kan du se gölar och vattendrag, och ibland små insjöar. De tillför så mycket till landskapet då de vid stilla väder blir bergens och färgernas spegel. Däri reflekteras allt det vackra som du har runt omkring dig.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

18 september 2021.

Vi möts upp i byn Otta klockan 15:00 och åker därefter vidare mot vårt boende. Bara resan upp på de slingriga vägarna är magnifikt vacker att beskåda. Väl framme vid vår stuga packar vi upp våra saker och gör oss hemmastadda.

Efter detta är det dags för mig att välkomna er på riktigt med en programöversikt och information om de olika områdena vi ska besöka. Senare mot kvällen beger vi oss iväg mot vår första fotosession och fotograferar kvällsljuset över några av topparna samt en fin utsikt över byn Otta.

19 september 2021.

Vi börjar dagen med att äta en stadig frukost. Som de flesta andra dagarna på denna fotoresa ringer din väckarklocka tidigt. Det är viktigt att få med sig det bästa ljuset möjligast. Denna morgon kommer vi att åka och fotografera Rondeslottet och Storronden i det första morgonljuset.

På kvällen kommer vi att gå cirka 5 kilometer till vattnet vid Rondvassbu i sydvästra Rondane nationalpark och besöka flera fotogeniska platser på vägen. När kvällsljuset kommer har vi riktigt bra chans till vackra panoramabilder över topparna.

20 september 2021.

Vi startar denna dag tidigt och innan solen går upp beger vi oss mot ett vackert vattenfall i västra Rondane nationalpark. Här och i området fotograferar vi morgonen och det första ljuset.

På kvällen gör vi vårt första besök i den vackra dalen Grimsdalen i västra delen av nationalparken. Här möts vi av storslagna landskap med utsikter över dalen och vyer med fantastiskt ljus.

21 september 2021.

Idag kommer du att få din första sovmorgon. Vi vaknar till och äter frukost.

Mot förmiddagen kommer vi att åka mot Dovrefjell nationalpark. Här kommer vi att fotografera landskapet och söka efter den mytomspunna myskoxen. Vi kommer också att besöka Fokstumyra och vem vet, kanske vi får syn på en av de stora älgarna här. Fokstumyra ligger norr om byn Dombås och är ett viktigt område för våtmarksfåglar och häckande fåglar (under vår & försommar). Bland annat har jag personligen fotograferat blåhake här. Hösttider finns här massor av färger att fotografera.

22 september 2021.

Denna morgon åker vi till Grimsdalen igen för att få bilder av dalen i ett annat ljus. Vi besöker också andra fotogeniska platser som vi inte gjorde tidigare. Bland annat ett magiskt landskap på morgonen med utsikt mot Rondeslottet som är massivets högsta berg.

På kvällen åker vi mot vattenfallet i sydvästra Rondane igen för att få kvällsljuset mot fallet. Nu tränger vi även längre in i landskapet, förbi vattenfallet och följer delar av vattendraget Storsula som rinner här.

23 september 2021.

Idag kommer vi att besöka den östra delen av Rondane nationalpark i området Dørålsdalen. Här finner vi berg, vattenfall, bäckar, vattendrag, fjällbjörkar allt med en fantastisk inramning av höst. Här finns det små gångstigar och markerade leder som inbjuder till små vandringsturer.

Det kanske mest fotogeniska du kan hitta i detta område är små gölar och småsjöar med speglingar mot bergen om vädret tillåter detta.

24 september 2021.

Idag är det tyvärr sista dagen på fotoresan och kvarstår gör din hemresa.


Ladda ner programmet som en PDF.

Transport i Rondane & Dovrefjell görs i minibuss med 9 säten.

Du tar dig själv till Otta by i Norge med bil. Eller så blir du upphämtad på Lillehammer station om du väljer tåg eller flyg. Vi samlas vid Otta klockan 15:00 den 18:e september 2021. Vägbeskrivning finner du här: https://www.google.se/maps/place/2670+Otta,+Norge/@61.7756816,9.5213626,14z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x466b2ae976d510bf:0x9d1b8f4281a7dc27!8m2!3d61.7732404!4d9.5389584 Närmare beskrivning av mötesplats skickas vid bokning. Platser att ställa bilen finns nere vid Otta station  samt 5 platser uppe vid stugan.

All transport inom nationalparkerna, till restauranger och byar sker med en minibuss med 9 säten. I priset ingår all transport samt alla bomavgifter i nationalparkerna.

Vi kommer att bo i en nybyggd (2017) stuga som sammanlagt har plats för 12 stycken personer. Med andra ord kommer det att finnas mycket yta att röra sig på och sittplatser att hitta inne i stugan. Vi bor på Kvamfjellet cirka en mil från Otta by.

I priset på denna fotoresa ingår boende i dubbelrum / 4 sängplatser på loft (se bild längst ner till vänster). I stugan finns det parabol tv, fullt utrustat kök och alla bekvämligheter (inkluderat golvvärme i badrum).

På denna fotoresa ingår det frukost och matpacke enligt program nedan.

 • Frukost består av bland annat: Bröd och smör, yougurt, musli, ägg, salami, ost, kaffe & te.
 • Matpacke ingår varje dag enligt program och består av matiga äggmackor och kaffe eller te.

18 september: Inga måltider ingår (tid endast för middag på kvällen).

19 september: Frukost och matpacke ingår.

20 september: Frukost och matpacke ingår.

21 september: Frukost och matpacke ingår.

22 september: Frukost och matpacke ingår.

23 september: Frukost och matpacke ingår.

24 september: Frukost och matpacke ingår.

25 september: Frukost ingår.

Som i alla andra ställen i världen där man rör sig på hög höjd och i bergslandskap kan vädret ändras på bara någon timme. Vinden kan tillta, regnmoln kan torna upp sig vid horisonten och ibland kan det även dra in snö över landskapet i denna årstid. Morgnarna brukar vara kalla. Allt ifrån cirka 5 grader ner till några minusgrader. Den ofta förekommande vinden på högfjället gör att det kan kännas kallt. Kvällarna är som regel lite mildare men allt beror på vindens hastighet samt om det regnar eller snöar.

 • Soluppgång: cirka 07:00
 • Solnedgång: cirka 19:30

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

När du ska välja kläder inför fotoresan till Rondane & Dovrefjell , ska du vara förberedd på både värme och kyla. Här uppe bland bergen är vädret ombytligt och varierar hela tiden. Det kan bli kallt och till och med snöa samtidigt som solen kan värma. Därför är det viktigt att vara förberedd på olika typer av väder.

Kläder.

 • Oömma ute-kläder.
 • Underställ.
 • Förstärkningsplagg.
 • Slitstarka långbyxor.
 • Regnjacka & regnbyxor.
 • En vindjacka.
 • Bra vandringsskor, gärna vattentäta.
 • Mössa & handskar.
 • Buff eller halsduk.
 • Kläder & ombyten.
 • Myströja & mysbyxor för kvällarna i stugan.
 • Glöm inte att packa ner dina egna saker också.

Utrustning.

 • Termos.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina hygienartiklar.
 • Eventuella mediciner.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.

Elektronisk utrustning.

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank för laddning.
 • Laddare för din elektroniska utrustning.
 • Grendosa för laddning av batterier.

Viktigt! Dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På denna fotoresa till Rondane & Dovrefjell är det främst landskapsfotografering som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap också vilket gör att ett teleobjektiv kan komma mycket väl till pass.

Ett vidvinkelobjektiv ska du ta med dig om du vill skapa de stora och klassiska vidvinkel-landskapen. Här kommer du att kunna fotografera snöprydda berg, vattenfall, bäckar och mattor av höstlav samt krokiga och vindpinande fjällbjörkar.

Ett teleobjektiv med  är ett mycket mångsidigt objektiv att ha med dig på denna fotoresa. Med teleobjektivet kan du rama in landskapet och skapa intima landskap av våra motiv. Om du dessutom har en bra närgräns på ditt teleobjektiv kan du använda det för närbildsfotografering. Här i Rondane & Dovrefjell arbetar vi främst med stora vidder och många gånger behövs tele-brännvidden för att fotografera det stora landskapet.

Vi kanske också kommer att stöta på myskoxe och älg och då kommer även teleobjektivet bra till pass. Ett teleobjektiv med zoom-möjlighet rekommenderas starkt.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv med zoom för landskap, intima landskap & fåglar/djur från 80 mm och uppåt.
 • Ett makroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 8 stycken personer (9 personer med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här workshopen är normalt fysiskt ansträngande. Den längsta vandringen vi gör är cirka 5 km (1 mil tur & retur), på bra gångväg. Du bör dock kunna röra dig och vandra utan större förhinder för att delta på denna fotoresa. Normalkondition behövs.

LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA TILL FOTORESAN (PDF)
LADDA NER PROGRAMMET TILL FOTORESAN (PDF)
0
DATUM : 18 – 24 SEPTEMBER 2021
 • KOSTNAD: 9 600 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1.920 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum / 4 sängplatser på loft (se beskrivning på boende).
 • Frukost och matpacke enligt program.
 • Alla bomavgifter i de båda nationalparkerna.
 • All transport inom nationalparkerna i en minibuss med 9 säten.
 • Fotografisk handledning och bildanalys av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Otta, Norge. Avgifter på E6 (trafikavgifter). Eventuell avgift för parkering, alternativt bomavgift (60-150 SEK) till stugan.  Alla middagar. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Boka

   Rondane & Dovrefjell i höstskrud (18-24 september 2021).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Önskar du information & pris för enkelrum? (Enkelrum är dessvärre inte tillgängligt).
   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren *
   | Jag godkänner att min e-postadress inkluderas i mailutskick till de andra deltagarna. *
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

   * Dessa fält är obligatoriska.