Orkidéer & unika landskap på Öland.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

Ladda NER denna fotoresa som PDF.
0
DATUM : 6 – 9 JUNI 2021
 • KOSTNAD: 6 900 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1380 kronor (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Transport med minibuss på Öland.
 • Fotografisk handledning & guidning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Öland.  Alla middagar. Försäkringar och avbeställningsskydd samt utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

OBSERVERA! DEN HÄR FOTOWORKSHOPEN HAR REDAN ÄGT RUM.
 • Fotografer en mångfald av olika orkidéer.

 • Vi besöker & fotograferar vid några av Ölands absolut bästa orkidéelokaler

 • Orkidéer på slåtterängar, vid sjömarker & i skogen.

 • Vackra & unika landskap.

 • Fotografera i ett världsarv.

 • Vi besöker flera förhistoriskt intressanta platser.

 • Upplev morgonljuset på det öppna alvaret.

 • Blicka ut över blåeld och blå jungfrun vid Neptuni åkrar.

 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Öland, ön som ligger i Östersjön och är förbunden med Kalmar genom Ölandsbron har så mycket natur och kultur att bjuda på. Mest känt är Öland kanske för sina talrika väderkvarnar och förhistoriska platser, exempelvis Ismanstorp, Eketorp och Forgallaskeppet.  Eller så kanske du associerar Öland med kroppkakor? För fågelfotografen och fågelskådaren är platser som Ottenby fågelstation heliga och detta landskap är även en dröm för en botaniker. Carl von Linné som gjorde sin botaniska resa till Öland 1741 kunde konstatera att:

”Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorlunda än de andra av Sveriges provinser”.

Den här fotoresan till Öland fokuserar främst på fotografering av de magiska bestånd av orkidéer som finns här samt de mäktiga vackra och förhistoriska landskapen.

Många olika arter av orkidéer och blomsterängar.

I vårt sökande efter Ölands orkidéer kommer vi att besöka och fotografera vid flera av Ölands bästa orkidélokaler, men även några dolda guldkorn som kanske inte inrymmer lika många olika arter som de mer kända lokalerna utan istället bjuder på fantastiskt vackra omgivningar. Istället för att stressa runt i bil alldeles för mycket kommer vi att fokusera vår fotografering av orkidéer till att skapa bra och kreativa naturfotografier. Givetvis vill vi se och fotografera så många olika arter av orkidéer som möjligt, men inte på bekostnad av sämre bilder, på grund av stress.

Öland har blivit känt som orkidéernas landskap och det är mycket tack vare den kalkrika berggrunden som gynnar just orkidéer. Vi hittar våra orkidéer i olika typer av biotoper. De vackra öländska slåtterängarna är magiskt inbjudande på försommaren och vi kommer att mötas av ljuva dofter när vi träder in i detta paradis för makrofotografen. Till skillnad från de rika slåtterängarna har vi det öländska alvaret där växtligheten är gles och marken är torr. Berggrunden här är mycket kalkrik och därför trivs även vissa typer av orkidéer här. På försommaren täcks alvaret styckvis av stora bestånd av ölandssolvända, som är Ölands landskapsblomma. Det är verkligen något speciellt med alvarets magra vegetation, stenmurar och inte minst ljus. Kväll- och morgonljuset på det öländska alvaret kan göra vilken kritisk landskapsfotograf som helst imponerad.

Förutom slåtterängar och alvar kommer vi söka efter orkidéer i skogslandskap, våtmark och sjölandskap. Varje art av orkidé har sin egen prägel även om det ibland kan vara svårt att skilja dem åt. En del orkidéer skapar även hybrider mellan varandra vilket försvårar artbestämning. Med oss ut i fält är givetvis den botaniska guiden om mina egna kunskaper om artbestämning någon gång inte skulle räcka till. Orkidéerna blommar vid olika tidpunkter under våren och sommaren och därför är det omöjligt att täcka in alla orkidéer som Öland har att bjuda på. Denna fotoresa är dock koncentrerad kring en period då vi kan maximera våra chanser att se många olika typer av orkidéer. De orkidéer som vi har chansen att se och fotografera är bland annat:

 • Blodnycklar
 • Brudsporre
 • Flugblomster
 • Grönvit nattviol
 • Skogsnattviol
 • Krutbrännare
 • Vit skogslilja
 • Med lite tur Salepsrot

med flera.

Unika landskap med varierande natur- & kulturupplevelser.

Ölands landskap är vackert, inbjudande, annorlunda och varierande. I ett sådant landskap som det här är det aldrig långt till en bra bild. Här finns tallskogar på den norra delen av ön som inbjuder till intima landskap på krokiga grenar och långa stenstränder. Vallmofälten breder ut sig i de mellersta och södra delarna av Öland och ständigt förekommande är stenmurarna på alvarets kalkrika berggrund.

Ölands landskap är verkligen både främmande och inbjudande på samma gång. Vi kommer bland annat att besöka och fotografera på Neptuni åkrar med sitt hav av blåeld och utsikt mot blå jungfrun. Här slår vågorna från Östersjön upp mot klapperstenen och skapar fontäner av havsvatten i luften samtidigt som kvällssolen går ner vid horisonten. Det mytomspunna Neptuni åkrar är även platsen för en vikingatida gravplats som kallas för Forgallaskeppet. Detta har varit en ceremoniell plats för den vikingatida befolkningen i området som gravlagt sina människor till ljudet av havets vågskvalp.

Det öländska landskapet har brukats av våra förfäder sedan bosättningar etablerades på ön. Spåren efter dessa människor finns överallt i landskapet i form av gravmonument, fornborgar och olika typer av hägnadsystem. Öland är ett utpräglat jordbrukslandskap och har så varit även för våra förfäder.

Det mest fascinerande landskapet, förutom de speciella små biotoperna är alvaret som tar upp cirka en fjärdedel av Ölands yta. De stora alvarsmarkerna tornar upp sig mot landsvägarna i främst den mellersta- och södra delen av Öland. Det här är ett landskap inte likt något annat som vi har i Sverige. Vegetationen är sparsam och växterna få och lågväxta. Tidiga morgnar och sena kvällar är ljuset oftast fantastiskt.

Ett världsarv.

Från tätorten Färjestaden och söder ut är ett världsarv som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vid första tanke drar man säkert paralleller med den speciella naturen som finns här men det är snarare kombinationen av den rika historien kopplad till det sköra landskapet som har gett Öland en plats på världsarvslistan.

Även om denna fotoresa främst fokuseras kring att fotografera orkidéer med en utgångspunkt på slåtterängar, sjömark och alvar får man inte missa landskapet som är förknippat med världsarvet.

Orkidéernas personlighet.

När jag fotograferar orkidéer föreställer jag mig gärna att de olika arterna också har olika personligheter. Jag tycker att detta gör min makrofotografering rikare och det är verkligen något speciellt med orkidéernas plats på jorden. Vi har den vita, lite stjärnformade nattviolen som för mig ger ifrån sig mystik och skönhet. Den blir ofta förevigad av mig i det sista kvällsljuset när ljuset är som bäst för att göra den rättvisa. Gärna med ett litet sken av ficklampan för att få upp detaljerna i blomkronan. Kanske har den här mystiken jag känner något med att nattviolen doftar som allra starkast nattetid.

En annan orkidé som jag känner starkt för är släktets egen jägare, flugblomster. Denna specialiserade orkidé utsöndrar en doft som lockar till sig grävstekelhanar, som sedan försöker par sig med orkidéns blommor. På det här effektiva sättet kan flugblomster spridas med pollineringen från stekelhanarna. En annan orkidé som finns talrikt på Öland är Johannesnycklarna. Dessa sociala orkidéer tar en stor plats på många av de mer kända lokalerna. Trots deras allmänna spridning i landskapet är de enligt min mening en av de vackraste orkidéerna vi fotograferar under denna fotoresa och det finns mängder av den. Förutom mer allmänna orkidéer har vi Salepsrot som enbart växer på två skilda lokaler här på Öland. I övriga regioner växer den enbart på Gotland och är en mycket sällsynt orkidé. Det här är den riktiga doldisen bland Ölands talrika förekomster av orkidéer. Dock blommar den först i slutet av juni, början på juli men varierar också från år till år beroende på klimatet.  Förra året hade jag exempelvis möjlighet att fotografera Salepsrot redan i början/mitten av juni.

En fotoresa för själen och för välbefinnandet.

Att få möjlighet att söka efter och hitta alla dessa orkidéer i ett av Sveriges allra vackraste landskap är en fröjd för ditt välbefinnande. Vi kommer att uppehålla oss under längre tid på orkidélokalerna så att vi verkligen kommer att ha möjlighet att se och fotografera. Det handlar kanske inte bara om att dokumentera utan också att skapa bra bilder på dessa blommor, något som kräver både lite tid och tålamod. Huvudsyftet med fotoresan är därför inte att jaga runt efter alla orkidéer vi kan komma åt och ägna lång tid i biltransport, utan att verkligen ta vara på de orkidéer vi hittar och har möjlighet att fotografera. Detta gäller också i allra högsta grad de fantastiska landskapen.

Mer information.

Viktigt! Detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra  oförutsägbara händelser.

6 juni 2021


Vi möts upp hela gruppen på vårt boende för de kommande dagarna, friluftspensionatet Rosenborg, som ligger centralt på Öland. Vi börjar med att packa upp & göra oss hemmastadda. Efter detta har vi en presentation av de kommande dagarna samt en kortare presentation av alla gruppmedlemmar. Det är sedan dags för att mot tidig kväll bege oss ut i det magiska landskapet. Vi börjar med alvaret och gör några nedstamp i vacker natur, kultur & orkidéer. Middag kommer vi att äta ute ”på vägen”.

7 juni 2021


Idag  startar vi dagen mycket tidigt för att få med oss det bästa ljuset. På morgonen åker vi till en mycket rik orkidélokal där vi bland annat kommer att kunna fotografera johannesnycklar, flugblomster, blodnycklar och många fler olika arter. Den här orkidéelokalen är så bra att vi kommer att stanna här hela morgonen för att verkligen ta in helheten och få riktigt bra bilder på orkidéerna. Frukost äter vi ute i fält.

Det är sedan dags att åka tillbaka till vårt boende och vila. Vi äter även lunch. Efter några timmars vila har vi en bildpresentation där jag berättar kring vilka aspekter som jag anser är viktiga när man fotograferar orkidéer, blommor & landskap. Till kvällen kommer vi att besöka några mindre kända orkidélokaler som också kan ge riktigt fina möjligheter till fina bilder på orkidéer samt kringliggande landskap. Middag kommer vi att äta ute ”på vägen”.

8 juni 2021


Återigen går vi upp tidigt för att fotografera landskapet och orkidéelokaler. Idag åker vi tillbaka till vårt boende lite tidigare för att kunna vila ut oss lite efter två intensiva dagar. Frukost äter vi ute i fält. Efter detta kommer vi återigen samlas i en liten grupp, nu för att kika lite på varandras bilder och få igång en liten bilddiskussion. Även jag kommer att visa några av de bilder jag har tagit på fotoresan och förklara hur jag har tänkt.

Mot seneftermiddag/tidig kväll kommer vi att bege oss upp emot den norra delen av Öland. Här letar vi efter Salepsrot och har chansen att fotografera flera exemplar om de blommar vid tidpunkten. Vi kommer också att fotografera ett hav av skogslilja som växer rikligt här uppe på norra delen av Öland. Vi kommer också ha chansen att fotografera flera andra arter av orkidéer och blommor.

Från kväll till solnedgång kommer vi att bekanta oss med landskapen på norra Öland. Däribland Neptuni åkrar med sina mattor av blåeld.

9 juni 2021


Idag är det tyvärr sista dagen på Öland. Vi stiger upp på morgonen för att besöka de destinationer som vi ännu inte har sett i vårt närområde. Frukost äter vi sedvanligt ute i fält. Mot förmiddagen är det dags att ta farväl av magiska Öland och alla orkidéer för denna gång.

Vart ska vi mötas? Vi möts upp vid vårt boende, Rosenborgs friluftspensionat (vägbeskrivning skickas vid bokning) söndagen den 6 juni klockan 15:00. Du tar dig med andra ord själv till Öland där vi alla möts upp. Väl på Öland ingår all transport i minibuss till våra olika destinationer.

Minibuss: På Öland transporterar vi oss runt med en minibuss med 9 säten.

På denna fotoresa till Öland kommer vi att bo på friluftspensionatet Rosenborg som ligger beläget mitt centralt på Öland. Det här är en bra utgångspunkt för våra fotoutflykter till både norr och söder om vårt boende. Del i dubbelrum ingår i priset. Frukost ingår också på denna fotoresa och serveras på boendet. Även lakan och handdukar ingår. Rummen delar fyra stycken toaletter med dusch. Maila mig vid frågor om eventuellt enskilt boende.

 • Del i dubbelrum (ingår).
 • Frukost serveras på vårt boende.
 • Lakan och handdukar ingår.
 • 6 juni: Middag ingår.
 • 7 juni: Frukost & lunch ingår.
 • 8 juni: Frukost & lunch ingår.
 • 9 juni: Frukost & lunch ingår.

Öland i början av juni kan både vara varmt & kallt på dagarna beroende på väder. Morgnarna och kvällarna är som regel kalla. Med andra ord måste du förbereda dig både för varma dagar och kalla morgnar och sena kvällar. Närheten till havet och det öppna landskapet gör också att det lätt kan blåsa upp på ön. Du måste också räkna med eventuella regnfall.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

Kläder & skor:

 • Underkläder & kanske underställ (om du fryser lätt).
 • Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till vandringsskorna.
 • Pyjamas eller sov-kläder.
 • T-shirts.
 • En eller flera långärmade tröjor eller skjortor.
 • En vindjacka eller vanlig jacka (kvällarna och morgnarna kan bli kalla).
 • En varmare tröja (om du får plats, annars en lättare långärmad tröja och vindjacka).
 • Ett par kortbyxor.
 • Slitstarka långbyxor.
 • Ett par vanliga byxor och tröja/skjorta vid middagar.
 • En keps eller en hatt.
 • Regnkläder.
 • Vattentäta kängor eller vandringsskor.
 • Stövlar.
 • Lättare handskar och mössa.

Utrustning:

 • Om du vill, vandringsstavar.
 • Kikare.
 • Solglasögon.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Myggmedel.
 • Solskyddsfaktor.
 • Faktabok om orkidéer.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.
 • Handsprit.
 • Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
 • Skoskavsplåster.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.
 • Skarvdosa & grendosa för laddning av batterier.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

Denna fotoresa till Öland är främst baserad på att fotografera orkidéer, blommor & landskap. Det här är den fotografiska utrustningen som jag rekommenderar. Observera att detta är endast förslag och du tar givetvis med dig den utrustning som du tycker är relevant.

Jag föreslår ett makroobjektiv och ett lättare teleobjektiv för bilder på orkidéer, blommor & insekter. För landskap är ett vidvinkelobjektiv bra men du kan också fotografera ett mer intimt landskap med ett lättare teleobjektiv.

 • Kamerahus.
 • Ett makroobjektiv.
 • Ett lättare teleobjektiv, från cirka 90 mm och upp till 300 mm. Gärna med en bra närgräns.
 • Ett vidvinkelobjektiv för landskapet, från cirka 14 mm och upp till 35 mm.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

 • En kameraväska för din kamera & objektiv.
 •  Stativ.
 • En laptop för redigering av bilder.
 •  Extra minneskort.
 •  Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.

Viktigt!
Ta backup efter varje dag! Antingen har du extra minneskort för backup eller en extern hårddisk.

På den här fotoresan till Öland kommer vi att fotografera orkidéer, andra blommor, insekter & landskap.

Orkidéerna blommar olika tider på vår, försommar och sommar. Det är svårt att veta exakt när vissa orkidéer blommar eftersom det beror mycket på hur varm våren har varit och så vidare. Jag har baserat denna lista utifrån mina egna erfarenheter och efter de olika lokalerna som vi ska besöka.

Orkidéer som vi har chansen att fotografera är:

Sannolikt.

 • Blodnycklar.
 • Brudsporre.
 • Flugblomster.
 • Grönkulla.
 • Grönvit nattviol.
 • Honungsblomster.
 • Göknycklar.
 • Honungsblomster.
 • Johannesnycklar.
 • Jungfru Marie Nycklar.
 • Korallrot.
 • Krutbrännare.
 • Nästrot.
 • Sankt Pers nycklar.
 • Skogsnattviol.
 • Skogsnycklar.
 • Tvåblad.
 • Vaxnycklar.
 • Vit skogslilja.
 • Ängsnattviol.
 • Ängsnycklar.

Om vi har tur.

 • Adam & Eva.
 • Salepsrot.
 • Guckusko.

Andra blommor vi kommer att fotografera är:

 • Ölandssolvända.
 • Backtimjan.
 • Blåeld.
 • Storviol

med flera.

Vi kommer även att fotografera Ölands vackra, unika & förhistoriska landskap.

Dessa landskap är bland annat:

 • Ölands alvar.
 • Neptuni åkrar
 • Trollskogen på norra Öland.
 • Vallmofälten.
 • Ismanstorp fornborg.

med flera.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här fotoresan innehåller inga direkta fysiska moment, mer än promenadvägar på grus. Vi når våra fotomål med bil.

 • Den här fotoresan är inte fysiskt utmanande.
För mig som reseledare och fotograf är tryggheten för dig som deltagare och resenär givetvis extremt viktig! Jag kommer aldrig att utsätta dig som resenär eller deltagare till något som kan innebära fara eller skada för hälsan. Jag kontrollerar och håller mig uppdaterad på säkerhetsläget till mina destinationer och skulle det uppstå problematik, så som naturkatastrof, oroligheter, krig och så vidare får du resan återbetald i enlighet med Kammarkollegiet.

Jag anmäler mig alltid till Sweden Abroad inför varje avresa för att maximera möjligheten för den svenska ambassaden att kontakta mig om något osannolikt skulle inträffa som betyder att vi måste avbryta resan. Förutom dessa säkerhetsåtgärder för din trygghet har jag gått kurs i första hjälpen och har alltid första hjälpen kit i närheten under hela vår aktivitet.

När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

Sammanfattning, trygghetsåtgärder för dig:
 • Resegaranti via Kammarkollegiet.
 • Säkerhetskontrollerar alltid våra destinationer (via bland annat UD).
 • Anmäler fotoresorna till Sweden Abroad.
 • Utbildning i första hjälpen.
 • First Aid kit i närheten.
Ladda ner denna fotoresa som PDF
0
DATUM : 6 – 9 JUNI 2021
 • KOSTNAD: 6 900 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1380 kronor (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Transport med minibuss på Öland.
 • Fotografisk handledning & guidning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Öland.  Alla middagar. Försäkringar och avbeställningsskydd samt utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..