Snart kommer en säsong som lämpar sig väldigt bra för fotografering av gammelskog, nämligen hösten! Med gammelskog syftar jag på närheten till urskog. Ett skogslandskap med mycket mossa, skägglav och död ved.

Varför tycker jag då att du ska bege dig ut till närmaste gammelskog så snart hösten står för dörren?

“Än så länge är det varmt ute och det kan nog dröja innan sommaren släpper sina klor om vårt avlånga land och grannländer”.

Gammelskog med skägglav, död ved och mossa.

Gammelskog med skägglav, död ved och mossa.

Fotografera gammelskogen efter en rejäl regnskur!

Jag fotograferar alltid gammelskog på hösten, oftast efter en rejäl regnskur eftersom mossan och färgerna i gammelskogen blir rejält mättade och fotogeniska. Jag undviker också att fotografera skogslandskapet mitt på dagen om det inte är mulet väder ute. Det tycker jag också att du ska göra! Om solen är framme på dagen blir det lätt svåra kontraster att hantera. Morgon och kväll rekommenderas vid soligt väder.

Tänk komprimerat landskap.

Istället för att hela tiden tänka vidvinkel (jag tjatar om detta men vid det här laget borde du ha tagit till dig tipset), tänk telelandskap och komprimera ihop landskapet till intima landskapsbilder. Om du exempelvis inte gillar utbrända himlar (fungerar för mig i skogslandskap, men smaken är olika) tycker jag helt enkelt att du ska välja bort himlen helt i din komposition, detta kan underlättas av att arbeta med tele- istället för ett vidvinkelobjektiv.

Se denna inspirationsfilm om Tiveden nationalpark. Öppna filmen på youtube.

Fotografera högdynamiskt.

Du kan också arbeta med högdynamiska bilder om du vill framhäva speciella smådetaljer i himlen eller landskap och få en bra exponering på både landskapet och himlen samtidigt. Mer om detta i ett kommande avsnitt så håll dina ögon öppna.

Skapa bilderna med makroobjektiv.

Att fotografera med makroobjektiv i en gammelskog ger ofta bra resultat. Här finns så många motiv att koncentrera dig på. Det är bara att slänga dig ner på marken och leta, det brukar jag göra. Makrofotografering kan du förslagsvis göra i alla väderlek- och ljusförhållanden, då det är så litet och snäv detalj av landskapet som du fotograferar.

Skägglav i low-key.

Skägglav i low-key.

Än så länge är det varmt ute och det kan nog dröja innan sommaren släpper sina klor om vårt avlånga land och grannländer. Det brukar dock gå fortare än vad du tror så börja som smått kika efter områden som kan vara intressanta för gammelskogsfotografering när hösten är här!