VILDA FINLAND – BJÖRNAR & TAJGA

 

GALLERI VILDA FINLAND
RESEPROGRAM

VILDA FINLAND – BJÖRNAR & TAJGA

Observera! Fotoresan till Vilda Finland 2019, är redan avslutad. 
BOKA NU!
LADDA NER & LÄS HELA FOTORESAN (PDF)
GALLERI VILDA FINLAND
+46 (0) 736540687

I fokus: Vilda Finland – björnar & tajga

 • Kom mycket nära vilda och vackra brunbjörnar.
 • Mycket stor chans att fotografera havsörn och brushane.
 • Tre av 6 dygn sitter vi i björngömsle.
 • Björngömslen med olika landskap.
 • Två nationalparker Oulanka och Hossa.
 • Djupa finländska skogar, myrar och sjöar.
 • Vilda forsar, bäckar och vattenfall.
 • Datum : 20 MAJ – 26 MAJ 2019

 • KOSTNAD: 16.000:-

 • 8 PLATSER

Anmälningsavgift: 1600 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Boende i stuga och rum, del i dubbelrum samt frukost varje morgon och lunch (för mer specificerad information om måltider, se här). Björngömsle x3, efterbehandlingsgenomgång av att göra dina björnbilder ännu bättre, föreläsning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Flygbiljett. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

När lugnet sänker sig över skogarna och det är tyst, då kommer brunbjörnarna fram. Först hörs endast trampen inne i skogen och suget efter att deras stora trampdynor lyfts från den våta marken i myrkanten. Det är en alldeles speciell känsla man får i kroppen när vårt största rovdjur gör entré, brunbjörnen!

Vi kommer att tillbringa tre av våra 6 dagar i fotogömslen på denna fotoresa. För att du ska få en så bra upplevelse och bilder som möjligt kommer två av dessa dagar att tillbringas i små gömslen för två personer i så kallade ”pro-hides”. Vi kommer att fotografera björn i ett av Finlands (kanske till och med Finlands bästa) områden för björnfotografering med stora möjligheter att komma björnarna riktigt nära!

Vi fokuserar uteslutande på att fotografera björn i “pro-hide”-gömslena. Medan andra vildmarksföretag och gömsleuthyrare fokuserar på flertalet arter är det björn som gäller här! Detta i sin tur betyder att det finns en mycket stor koncentration av björn här. Alla bilder på björn som ni ser i galleriet vilda Finland är fotograferade på samma plats där vi ska tillbringa två nätter. Räkna med två riktigt intensiva nätter där det inte är någon idé att sluta ögonen.

Björnarna kommer ofta ut kvällstid och i bra ljus. De är också aktiva nattetid och tidig morgon. I maj/juni är det brunnstid för björnarna. Chansen att få se björnhannar som sniffar efter doftspår i luften är stor.  Det finns också väldigt stor chans att få se flertalet björnungar också som följer sin mamma tätt inpå. Ofta är det just ungarna som gör de mest underhållande och fotogeniska konsterna. Det klängs på ”stackars” mammabjörn, det busas med syskonen och de kommer nära gömslena i sin nyfikenhet.

Förutom dessa gömslen kommer vi också att sitta i ett björngömsle med mer lokal anknytning till Oulanka nationalpark. Här finns ett vidsträckt myrområde med en liten sjö som kan ge vackra speglingar i vattnet på kväll och morgon. Förutom just björn har vi här mycket stor chans att få se och fotografera havsörn och brushane.

Stämningsfull inramning

Idén och tanken bakom denna skräddarsydda fotoresa till Vilda Finland är att inte bara att erbjuda fantastisk björnfotografering utan också ge dig tillfället att fotografera en vild och vacker natur. Vi kommer att fokusera på områden kring två nationalparker på denna fotoresa, Oulanka nationalpark och Hossa nationalpark. Oulanka nationalpark instiftades så tidigt som 1956 och här är det främst vattnets kraft med omgivande skog som kommer vara intressant för oss att fotografera. Hossa nationalpark är Finlands senaste nationalpark och instiftades så sent som i juni 2017. Det som präglar denna nationalparks områden är främst den vackra gammelskog som finns här med höga biologiska värden.

När vi ska åka för att fotografera björn styr vi mot den ryska gränsen och passerar hela tiden vackra skogar, gölar och myrmarker. Sådan är naturen här. När tiden har kommit för natten i dessa björngömslen kommer vi mot eftermiddagen tillsammans med en guide åka mot våra gömslen. Vägen till gömslena är allt annat än bara en transportsträcka. Här lufsar vi igenom björnens gammelskog. En liten upptrampad stig leder oss genom ett landskap av gamla granar, skägglav och mossbeklädda stenar. Efter en stunds vandring är vi framme vid våra gömslen och spänningen stiger såklart.

Björnar i tre olika landskap

För att få  en så varierad björnfotografering som möjligt kommer vi att kunna välja mellan tre olika landskapstyper. Den första typen är björnlandskap där det förutom björn finns en mycket stor chans att se och fotografera havsörn och brushane. Detta är ett vidsträckt myrområde med en liten göl. Framför gömslet rinner det på våren en liten bäck. På sena kvällar och tidiga morgnar kan det skapa fina reflektioner i bäcken och gölen på myren.

Den andra landskapstypen är en vacker myr som under maj månad är riklig med vatten. Det är väldigt bra eftersom björnungarna många gånger busar och trillar omkull på myren, vilket resulterar i att de ruskar av sig vattendropparna. Om du lyckas fånga detta på bild kan det bli mycket effektfullt. När björnen kommer gåendes på myren skapas också fina ”vattensplash” när de lyfter sina stora tassar. Det här kan vara detaljer som får din björnbild att sticka ut.

Myren är väldigt vacker och stor. Du kommer att få möjligheter till både närgångna porträtt av björn men även miljöbilder (landskapsbilder med björn). Tajgan här lyfter givetvis känslan att vara i ett landskap där björnarna trivs. I slutet av maj blir det aldrig riktigt mörkt här och den öppna myren ger möjligheter att fotografera hela natten med bra ljus.

Du kommer också att kunna fotografera brunbjörn i gömslen som finns inne i skogen, detta ger ett helt annat perspektiv på hur du upplever ditt björnmöte och vilka olika typer av bilder du kan få.

Oulanka nationalpark med omnejd

Nationalparken med omnejd präglas som jag tidigare nämnt av skog och vatten. Bland annat Oulanka älven i ett område med forsar och eldröda klippor samt stenväggar. Här är det inte långt till ett vattenfall eller en brusande bäck. Du som fotograf ges ofantliga möjligheter till fotografering här. Slingrande åar, älvdalar, forsar, mäktiga bergsraviner och utsiktsplatser. Min personliga favorit av alla vackra platser i Oulanka nationalpark är en jättevacker utsikt över älven Kitkajoki omgiven av tajga skog som är början till Oulankajoki älv. Denna plats och många fler kommer du att upptäcka i Oulanka nationalpark.

Hossa nationalpark med omnejd

En halvdag kommer att tillbringas i Hossa nationalpark bland gammelskog av urskogstyp. Här finner vi alla ingredienser till en fantastisk ”John Bauer skog”. Här finns gamla granar, lång skägglav och död ved. Detta är en plats med höga biologiska värden och är mycket fotogenisk om du lyckas sortera ut landskapet i din komposition. Något som du givetvis kommer att få hjälp med på denna fotoresa.

Vildmark precis utanför dörren

Vårt boende ligger precis vid gränsen av Oulanka nationalpark och har den finländska vildmarken precis utanför dörren. Där rinner Oulankaälven fram och här finns även Oulankas näst största vattenfall. Området här är också känt för sina havsörnar så att hålla ögonen och sinnena öppna när du vandrar i området kring stugan kan vara en god idé.

Till Oulanka, Finland på [Google Earth] [Google Maps]

Flygplats: Uleåborg flygplats

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Uleåborg , vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt som det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Du tar dig själv till Uleåborg flygplats flygplats. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 20 maj. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer ett annat sätt att ta dig till Uleåborg flygplats.

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Oulanka: Vi kommer att bo i en timmerstuga som ligger i utkanten av Oulanka nationalpark. Här har vi naturen och vildmarken precis utanför dörren. Bland annat Oulankas näst största vattenfall och älven Oulanka. Stugan har kök, toa, dusch elektricitet, Wifi och bastu. Här kommer vi att bo i 4 dagar av 6 (20-24 maj).

Alla bilder (C) Karhunkierros

Nära björngömslet vid ryska gränsen: Vi bor i lägenheter i hus i anslutning till björngömslet. Frukost och lunch ingår i priset. Middag ingår inte. Färdigbäddade sängar och bekvämligheter samt bastu. Här kommer vi bo i 2 dagar av 6 (24-25 maj).

(Bild kommer..)

20 maj: Inga måltider ingår. Middag äts på kvällen.

21 maj: Frukost och lunch ingår.

22 maj: Frukost och lunch ingår. Matsäck till björnskådning köps separat och ingår ej.

23 maj: Frukost och lunch ingår.

24 maj: Frukost och lunch ingår. Matsäck till björnskådning köps separat och ingår ej.

25 maj: Matsäck till björnskådning köps separat och ingår ej.

26 maj: Frukost ingår.

Finland har ett inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. I slutet av maj som denna fotoresa påbörjas kan vädret både vara varmt och kallt. Det kan regna under längre perioder eller vara solsken varje dag. Väderleksprognoserna vet vi först någon vecka innan avresa. Det är först då du kan fundera på vilka kläder du verkligen ska ha med dig.

Generellt skulle jag säga att du behöver slitstarka långbyxor (shorts beroende på väder), t-shirts, varm tröja och vindjacka. När vi sitter i björngömslet kan det bli varmt på kvällen om solen har legat på men mot natten och morgonen kan temperaturen sjunka rejält. I björngömslet rekommenderas både lättare och varmare kläder.

Packlista för Finland (observera att detta endast är en rekommendation):

 • Slitstarka vandringsbyxor och bra vandringskängor (gärna vattentäta).
 • T-shirts och tröjor.
 • Extra varm tröja.
 • Om du fryser väldigt lätt kan du för säkerhetsskull packa ned mössa och handskar.
 • Flera vandringssockor.
 • Keps för skydd mot solen samt solskyddsfaktor.
 • Solglasögon.
 • Myggmedel.
 • Du behöver inte ta med dig några ”finkläder”.
 • Eventuell sovsäck för övernattning i björngömsle.
 • Vandringsstavar.
 • Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

På denna fotoresa till vilda Finland ska vi fotografera både däggdjur, fåglar och landskap.

Detta anser jag är bra att packa ner i kameraväskan:

 • Ett teleobjektiv från 200 mm och uppåt för björn– och fågelbilder.
 • Ett vidvinkelobjektiv för landskapet (här fungerar också teleobjektiv med zoom väldigt bra för de intima landskapen).
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta i svagt ljus och kreativt med långa slutartider.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Däggdjur och fåglar som vi kommer att fokusera vår fotografering runt är:

 • Brunbjörn (Ursus arctos)
 • Ren (Rangifer tarandus)
 • Havsörn  (Haliaeetus albicilla)
 • Brushane (Philomachus pugnax)
 • Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

Vi kommer att kunna fotografera från olika gömslen i olika landskapsmiljöer.

 • Gömsle nummer ett: Gömslet ligger cirka 8 mil ifrån Oulanka nationalpark och bjuder på förutom björn även stor chans att fotografera havsörn och brushane. Landskapet är präglat av myrlandskap med en liten göl och en å som brusar fram på våren precis framför gömslet. Vi kommer att övernatta i gömslet som har plats för alla oss fotografer.

 • Gömsle nummer två: Detta gömsle ligger vid den ryska gränsen och har ett mycket rikt bestånd av brunbjörn. Här kan du komma björnen riktigt nära. Här kommer vi att sitta två och två i så kallade ”pro-hides”. Landskapstypen är blöt myr.
 • Gömsle nummer tre: Detta gömsle ligger vid den ryska gränsen och har ett mycket rikt bestånd av brunbjörn. Här kan du komma björnen riktigt nära. Här kommer vi att sitta två och två i så kallade ”pro-hides”. Landskapstypen är gammelskog.

(Bilder kommer..)

 • Oulanka nationalpark
 • Hossa nationalpark
 • med omnejd..

Vi kommer inte att göra några längre vandringar på denna fotoresa. Däremot krävs en viss grundkondition då vi ändå kommer att gå korta sträckor i kuperad terräng för att nå vissa av våra mål. De allra flesta platser går dock att nå med bil utan någon vandring.

Att vandra och fotografera i alperna måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på fjället med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället utan nödsändare eller GPS.

 • Valuta: I Finland betalar vi med Euro.
 • Bankomat: Kan nås med bil från vårt boende.
 • Eluttag: Typ C (Europlug). Det är samma som i Sverige och Norge, du behöver alltså inte köpa någon adapter.
 • Dricksvatten: Du kan dricka kranvatten i Finland. Du kan också köpa vatten i livsmedelsaffärer.
 • Huvudstad: Helsingfors
 • Invånare: 5 503 297 (2016)
 • Språk: Finska (svenska & engelska)
Observera! Fotoresan till Vilda Finland 2019, är redan avslutad. 
Loading...

I fokus: Vilda Finland – björnar & tajga

 • Kom mycket nära vilda och vackra brunbjörnar.
 • Mycket stor chans att fotografera havsörn och brushane.
 • Tre av 6 dygn sitter vi i björngömsle.
 • Björngömslen med olika landskap.
 • Två nationalparker Oulanka och Hossa.
 • Djupa finländska skogar, myrar och sjöar.
 • Vilda forsar, bäckar och vattenfall.

När lugnet sänker sig över skogarna och det är tyst, då kommer brunbjörnarna fram. Först hörs endast trampen inne i skogen och suget efter att deras stora trampdynor lyfts från den våta marken i myrkanten. Det är en alldeles speciell känsla man får i kroppen när vårt största rovdjur gör entré, brunbjörnen!

Vi kommer att tillbringa tre av våra 6 dagar i fotogömslen på denna fotoresa. För att du ska få en så bra upplevelse och bilder som möjligt kommer två av dessa dagar att tillbringas i små gömslen för två personer i så kallade ”pro-hides”. Vi kommer att fotografera björn i ett av Finlands (kanske till och med Finlands bästa) områden för björnfotografering med stora möjligheter att komma björnarna riktigt nära!

Vi fokuserar uteslutande på att fotografera björn i “pro-hide”-gömslena. Medan andra vildmarksföretag och gömsleuthyrare fokuserar på flertalet arter är det björn som gäller här! Detta i sin tur betyder att det finns en mycket stor koncentration av björn här. Alla bilder på björn som ni ser i galleriet vilda Finland är fotograferade på samma plats där vi ska tillbringa två nätter. Räkna med två riktigt intensiva nätter där det inte är någon idé att sluta ögonen.

Björnarna kommer ofta ut kvällstid och i bra ljus. De är också aktiva nattetid och tidig morgon. I maj/juni är det brunnstid för björnarna. Chansen att få se björnhannar som sniffar efter doftspår i luften är stor.  Det finns också väldigt stor chans att få se flertalet björnungar också som följer sin mamma tätt inpå. Ofta är det just ungarna som gör de mest underhållande och fotogeniska konsterna. Det klängs på ”stackars” mammabjörn, det busas med syskonen och de kommer nära gömslena i sin nyfikenhet.

Förutom dessa gömslen kommer vi också att sitta i ett björngömsle med mer lokal anknytning till Oulanka nationalpark. Här finns ett vidsträckt myrområde med en liten sjö som kan ge vackra speglingar i vattnet på kväll och morgon. Förutom just björn har vi här mycket stor chans att få se och fotografera havsörn och brushane.

Stämningsfull inramning

Idén och tanken bakom denna skräddarsydda fotoresa till Vilda Finland är att inte bara att erbjuda fantastisk björnfotografering utan också ge dig tillfället att fotografera en vild och vacker natur. Vi kommer att fokusera på områden kring två nationalparker på denna fotoresa, Oulanka nationalpark och Hossa nationalpark. Oulanka nationalpark instiftades så tidigt som 1956 och här är det främst vattnets kraft med omgivande skog som kommer vara intressant för oss att fotografera. Hossa nationalpark är Finlands senaste nationalpark och instiftades så sent som i juni 2017. Det som präglar denna nationalparks områden är främst den vackra gammelskog som finns här med höga biologiska värden.

När vi ska åka för att fotografera björn styr vi mot den ryska gränsen och passerar hela tiden vackra skogar, gölar och myrmarker. Sådan är naturen här. När tiden har kommit för natten i dessa björngömslen kommer vi mot eftermiddagen tillsammans med en guide åka mot våra gömslen. Vägen till gömslena är allt annat än bara en transportsträcka. Här lufsar vi igenom björnens gammelskog. En liten upptrampad stig leder oss genom ett landskap av gamla granar, skägglav och mossbeklädda stenar. Efter en stunds vandring är vi framme vid våra gömslen och spänningen stiger såklart.

Björnar i tre olika landskap

För att få  en så varierad björnfotografering som möjligt kommer vi att kunna välja mellan tre olika landskapstyper. Den första typen är björnlandskap där det förutom björn finns en mycket stor chans att se och fotografera havsörn och brushane. Detta är ett vidsträckt myrområde med en liten göl. Framför gömslet rinner det på våren en liten bäck. På sena kvällar och tidiga morgnar kan det skapa fina reflektioner i bäcken och gölen på myren.

Den andra landskapstypen är en vacker myr som under maj månad är riklig med vatten. Det är väldigt bra eftersom björnungarna många gånger busar och trillar omkull på myren, vilket resulterar i att de ruskar av sig vattendropparna. Om du lyckas fånga detta på bild kan det bli mycket effektfullt. När björnen kommer gåendes på myren skapas också fina ”vattensplash” när de lyfter sina stora tassar. Det här kan vara detaljer som får din björnbild att sticka ut.

Myren är väldigt vacker och stor. Du kommer att få möjligheter till både närgångna porträtt av björn men även miljöbilder (landskapsbilder med björn). Tajgan här lyfter givetvis känslan att vara i ett landskap där björnarna trivs. I slutet av maj blir det aldrig riktigt mörkt här och den öppna myren ger möjligheter att fotografera hela natten med bra ljus.

Du kommer också att kunna fotografera brunbjörn i gömslen som finns inne i skogen, detta ger ett helt annat perspektiv på hur du upplever ditt björnmöte och vilka olika typer av bilder du kan få.

Oulanka nationalpark med omnejd

Nationalparken med omnejd präglas som jag tidigare nämnt av skog och vatten. Bland annat Oulanka älven i ett område med forsar och eldröda klippor samt stenväggar. Här är det inte långt till ett vattenfall eller en brusande bäck. Du som fotograf ges ofantliga möjligheter till fotografering här. Slingrande åar, älvdalar, forsar, mäktiga bergsraviner och utsiktsplatser. Min personliga favorit av alla vackra platser i Oulanka nationalpark är en jättevacker utsikt över älven Kitkajoki omgiven av tajga skog som är början till Oulankajoki älv. Denna plats och många fler kommer du att upptäcka i Oulanka nationalpark.

Hossa nationalpark med omnejd

En halvdag kommer att tillbringas i Hossa nationalpark bland gammelskog av urskogstyp. Här finner vi alla ingredienser till en fantastisk ”John Bauer skog”. Här finns gamla granar, lång skägglav och död ved. Detta är en plats med höga biologiska värden och är mycket fotogenisk om du lyckas sortera ut landskapet i din komposition. Något som du givetvis kommer att få hjälp med på denna fotoresa.

Vildmark precis utanför dörren

Vårt boende ligger precis vid gränsen av Oulanka nationalpark och har den finländska vildmarken precis utanför dörren. Där rinner Oulankaälven fram och här finns även Oulankas näst största vattenfall. Området här är också känt för sina havsörnar så att hålla ögonen och sinnena öppna när du vandrar i området kring stugan kan vara en god idé.

Till Oulanka, Finland på [Google Earth] [Google Maps]

Flygplats: Uleåborg flygplats

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Uleåborg , vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt som det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Du tar dig själv till Uleåborg flygplats flygplats. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 20 maj. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer ett annat sätt att ta dig till Uleåborg flygplats.

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Oulanka: Vi kommer att bo i en timmerstuga som ligger i utkanten av Oulanka nationalpark. Här har vi naturen och vildmarken precis utanför dörren. Bland annat Oulankas näst största vattenfall och älven Oulanka. Stugan har kök, toa, dusch elektricitet, Wifi och bastu. Här kommer vi att bo i 4 dagar av 6 (20-24 maj).

Alla bilder (C) Karhunkierros

Nära björngömslet vid ryska gränsen: Vi bor i lägenheter i hus i anslutning till björngömslet. Frukost och lunch ingår i priset. Middag ingår inte. Färdigbäddade sängar och bekvämligheter samt bastu. Här kommer vi bo i 2 dagar av 6 (24-25 maj).

(Bild kommer..)

20 maj: Inga måltider ingår. Middag äts på kvällen.

21 maj: Frukost och lunch ingår.

22 maj: Frukost och lunch ingår. Matsäck till björnskådning köps separat och ingår ej.

23 maj: Frukost och lunch ingår.

24 maj: Frukost och lunch ingår. Matsäck till björnskådning köps separat och ingår ej.

25 maj: Matsäck till björnskådning köps separat och ingår ej.

26 maj: Frukost ingår.

Finland har ett inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. I slutet av maj som denna fotoresa påbörjas kan vädret både vara varmt och kallt. Det kan regna under längre perioder eller vara solsken varje dag. Väderleksprognoserna vet vi först någon vecka innan avresa. Det är först då du kan fundera på vilka kläder du verkligen ska ha med dig.

Generellt skulle jag säga att du behöver slitstarka långbyxor (shorts beroende på väder), t-shirts, varm tröja och vindjacka. När vi sitter i björngömslet kan det bli varmt på kvällen om solen har legat på men mot natten och morgonen kan temperaturen sjunka rejält. I björngömslet rekommenderas både lättare och varmare kläder.

Packlista för Finland (observera att detta endast är en rekommendation):

 • Slitstarka vandringsbyxor och bra vandringskängor (gärna vattentäta).
 • T-shirts och tröjor.
 • Extra varm tröja.
 • Om du fryser väldigt lätt kan du för säkerhetsskull packa ned mössa och handskar.
 • Flera vandringssockor.
 • Keps för skydd mot solen samt solskyddsfaktor.
 • Solglasögon.
 • Myggmedel.
 • Du behöver inte ta med dig några ”finkläder”.
 • Eventuell sovsäck för övernattning i björngömsle.
 • Vandringsstavar.
 • Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

På denna fotoresa till vilda Finland ska vi fotografera både däggdjur, fåglar och landskap.

Detta anser jag är bra att packa ner i kameraväskan:

 • Ett teleobjektiv från 200 mm och uppåt för björn– och fågelbilder.
 • Ett vidvinkelobjektiv för landskapet (här fungerar också teleobjektiv med zoom väldigt bra för de intima landskapen).
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta i svagt ljus och kreativt med långa slutartider.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Däggdjur och fåglar som vi kommer att fokusera vår fotografering runt är:

 • Brunbjörn (Ursus arctos)
 • Ren (Rangifer tarandus)
 • Havsörn  (Haliaeetus albicilla)
 • Brushane (Philomachus pugnax)
 • Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

Vi kommer att kunna fotografera från olika gömslen i olika landskapsmiljöer.

 • Gömsle nummer ett: Gömslet ligger cirka 8 mil ifrån Oulanka nationalpark och bjuder på förutom björn även stor chans att fotografera havsörn och brushane. Landskapet är präglat av myrlandskap med en liten göl och en å som brusar fram på våren precis framför gömslet. Vi kommer att övernatta i gömslet som har plats för alla oss fotografer.

 • Gömsle nummer två: Detta gömsle ligger vid den ryska gränsen och har ett mycket rikt bestånd av brunbjörn. Här kan du komma björnen riktigt nära. Här kommer vi att sitta två och två i så kallade ”pro-hides”. Landskapstypen är blöt myr.
 • Gömsle nummer tre: Detta gömsle ligger vid den ryska gränsen och har ett mycket rikt bestånd av brunbjörn. Här kan du komma björnen riktigt nära. Här kommer vi att sitta två och två i så kallade ”pro-hides”. Landskapstypen är gammelskog.

(Bilder kommer..)

 • Oulanka nationalpark
 • Hossa nationalpark
 • med omnejd..

Vi kommer inte att göra några längre vandringar på denna fotoresa. Däremot krävs en viss grundkondition då vi ändå kommer att gå korta sträckor i kuperad terräng för att nå vissa av våra mål. De allra flesta platser går dock att nå med bil utan någon vandring.

Att vandra och fotografera i alperna måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på fjället med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället utan nödsändare eller GPS.

 • Valuta: I Finland betalar vi med Euro.
 • Bankomat: Kan nås med bil från vårt boende.
 • Eluttag: Typ C (Europlug). Det är samma som i Sverige och Norge, du behöver alltså inte köpa någon adapter.
 • Dricksvatten: Du kan dricka kranvatten i Finland. Du kan också köpa vatten i livsmedelsaffärer.
 • Huvudstad: Helsingfors
 • Invånare: 5 503 297 (2016)
 • Språk: Finska (svenska & engelska)
LADDA NED FOTORESAN SOM PDF
BOKA NU!
0
DATUM : 20 MAJ – 26 MAJ 2019
 • KOSTNAD: 16.000:-

 • 8 PLATSER

Anmälningsavgift: 1600 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Boende i stuga och rum, del i dubbelrum samt frukost varje morgon och lunch (för mer specificerad information om måltider, se här). Björngömsle x3, efterbehandlingsgenomgång av att göra dina björnbilder ännu bättre, föreläsning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Flygbiljett. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Din säkerhet!

Att vandra och fotografera på olika platser i norden och världen måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut med en grupp utan nödsändare och GPS. ALDRIG!

Samaretspartners Big Travel

RESEPROGRAM – Ladda ned som PDF

20 maj – Vi anländer till Uleåborg flygplats. Vi möts upp vid ankomsthallen där jag kommer att hyra vår transport för de närmaste dagarna, en minibuss. Vi beger oss därefter mot vårt boende i Oulanka nationalpark. Resan tar cirka 3 timmar, kanske lite längre på grund av några fotostopp på vägen.
Vår väg till stugan som är vårt boende går genom storlagen natur med skogar, myrar och gölar.

Väl framme vid vårt boende packar vi upp våra saker och gör oss hemmastadda. Vi har den finländska naturen precis utanför vår dörr. Bland annat med Oulankas näst största vattenfall och den brusande älven Oulanka. Kvällen ägnas åt fotografering i närområdet och en presentation av de kommande dagarna.

21 maj –Väldigt tidigt går vi upp och äter en ordentlig frukost innan det är dags att bege sig ut och uppleva den finländska vildmarken! Tidig morgon beger vi oss ut till en fantastiskt och lite gömd (i skog) utsiktsplats över landskapet. Här kommer du att få uppleva magnifika vyer över tajgan och älven Kitkajoki. Efter att vi har fångat morgonen vid denna utsiktsplats beger vi oss ner från klippan och botaniserar runt bland alla motiv i området. När vi är klara här beger vi oss hemåt mot vår stuga för att äta lunch.

Efter lunchen finns tid för vila och för den som vill, att vandra och fotografera landskapet utanför vår stuga. För er som vill håller jag nu en föreläsning om Finlands vilda landskap och björnar.

Sen eftermiddag åker vi ut igen för att fotografera skog, myrar, gölar och vattenfall.

Natten till den 22 maj ges du också möjligheten att fotografera den stilla och mystiska finländska natten. Vi letar efter älg och fotograferar ett nattlandskap med bra ljus. Att få vara uppe och ha möjlighet till nattfotografering i Finlands vildmark är något alldeles speciellt!

22 maj – Tidigt på morgonen går vi upp för att bege oss ut i Oulankas nationalpark igen. Senare mot eftermiddagen efter vår lunch är det dags att börja bege oss mot vår första björnsittning för denna fotoresa.  Vi kommer att åka minibuss, cirka 8 mil, för att nå vårt första björngömsle.

Här kommer vi givetvis att fotografera björn, men det finns också mycket stor chans att se och fotografera både havsörn och brushanar. Gömslet ligger intill en myr som också har en liten göl. Här kan det bli fantastiska reflektioner i vattenytan sen kväll och tidig morgon. Precis utanför gömslet rinner också på våren en liten bäck.

Vi kommer att förbereda vår vistelse i gömslet med matsäck och dricka (självbekostnad). I björngömslet tillbringar vi hela kvällen, natten och den tidiga morgonen.

23 maj – Vi börjar den 23 maj att åka ifrån björn/havsörn och brushane-gömslet tidigt på morgonen. Vi åker då direkt hem till vårt boende där vi kan sova de timmar vi har blivit utan i och med vår sittning i gömslet. Vid eftermiddag/sen eftermiddag besöker vi  Kitkajoki älven i ett område som präglas av en fors och eldröda klippor. Vi kommer att gå på en hängbro ut till detta område. Här och i omnejd stannar vi och fotograferar fram till kvällen.

Sen kväll åker vi vidare för att fotografera vattnets kraft vid en gammal kvarn som ligger vackert i landskapet. Förutom dessa platser kommer vi givetvis stanna till vid fotogeniska platser runt om i Oulanka nationalpark. Det finns många av dem! Vackra små gölar insprängda i landskapet och gammelskog.

Natten till den 24 maj ges du också möjligheten att fotografera den stilla och mystiska finländska natten. Vi letar efter älg och fotograferar ett nattlandskap med bra ljus. Att få vara uppe och ha möjlighet till nattfotografering i Finlands vildmark är något alldeles speciellt!

24 maj – Idag är det dags att lämna Oulanka Nationalpark och bege oss söder över och mot den ryska gränsen för två dagars intensiv spaning och fotografering av brunbjörn. Vi kommer att gå upp mycket tidigt i gryningen, vi packar våra väskor och tillbereder frukost dagen innan.

På vägen mot björngömslena kommer vi att stanna och fotografera gammelskog/urskog i Hossa Nationalpark. Hossa Nationalpark är det senaste tillskottet i Finlands nationalparker och instiftades så sent som år 2017. Här finner du fantastisk biologisk mångfald med död ved, skägglav, mossor och en mycket fotogenisk gammelskog.

I Hossa Nationalpark kan du välja om du vill fotografera gammelskogen på en led genom skogen eller att följa en annan väg, också den genom skog, till ett fornlämningsområde med spännande hällristningar. Vi samlas upp i god tid för fortsatt färd mot björngömslet vid ryska gränsen.

Väl framme packar vi upp våra väskor på rummen och förbereder oss för en kväll, natt och tidig morgon i ett av Finlands (förmodligen det allra bästa) för att komma riktigt nära brunbjörnen. Vi tillbringar hela vår tid i björngömsle fram till morgonen den 25 maj.

25 maj – Den 25 maj startar i björngömslet där vi sitter fram till tidig morgon. Vi kommer sedan att åka tillbaka till vårt boende och vila upp oss inför ytterligare en kväll, natt och tidig morgon i gömslena. För er som orkar kommer vi att senare mot lunch ha en liten genomgång om hur du kan efterbehandla dina björnbilder på bästa sätt och vad du ska tänka på.

Mot kvällen beger vi oss ut i björnmarker igen och sitter i björngömsle fram till tidig morgon 26 maj. Du kommer att ges möjligheten att fotografera brunbjörn i två olika landskap under dessa dagar, i skogsmiljö eller på myrmark.

26 maj – Tidig morgon åker vi ifrån gömslena och brunbjörnarna för den här gången. Vi äter frukost, packar ihop och sedan vidare till Uleåborg flygplats för hemfärd. Tyvärr är detta fotoresans allra sista dag.

LADDA NED RESEPROGRAMMET SOM PDF

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

Observera! Fotoresan till Vilda Finland 2019, är redan avslutad. 

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

+46 (0) 736540687